Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-08-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΥΠΕΞ Κίνας - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] Demining continues in UN buffer zone
  • [05] (Κ) Σαρμ Ελ Σέιχ-Δυστύχημα-Πρεσβευτής Κύπρου στην Αίγυπτο
  • [06] (Κ) Σαρμ Ελ Σέιχ -Ζακχαίος- Μεταφορά νεκρών και τραυματιών
  • [07] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) ΥΠΕΞ Κίνας - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί στις 22 και 23 Αυγούστου ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Li Zhaoxing, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την επίσκεψη ο Κινέζος ΥΠΕΞ θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Σαρμ Ελ Σέιχ - Τροχαίο - Επτά Κύπριοι νεκροί

    Επτά Κύπριοι σκοτώθηκαν χθες το απόγευμα σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ με τουριστικό λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν συνολικά 13 Κύπριοι τουρίστες, οι οποίοι επέστρεφαν στο ξενοδοχείο τους από προσκύνημα στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, στο όρος Σινά.

    Τα ονόματα των νεκρών ανακοίνωσε ψες ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος.

    Νεκροί είναι ο Δήμος Παϊσίου, 35 χρόνων, η σύζυγος του Hλιάδα 28 χρόνων, ο γιος τους Μάριος 2 χρόνων και η κόρη τους Στέλλα, 8 χρόνων.

    Νεκροί επίσης είναι ο Ανδρέας Μιλτιάδους, 48 χρόνων και η σύζυγός του Ανδρούλα Πατούνα, 44 χρόνων καθώς και η Μαρία Δημητρίου, 43 χρόνων.

    Στο δυστύχημα έχασε επίσης τη ζωή του ο Αιγύπτιος οδηγός του λεωφορείου.

    Τραυματίστηκαν τα παιδιά της οικογένειας Παϊσίου Χρίστος, Γιώργης και Χριστιάνα Παϊσίου.

    Το ζεύγος Νίκος και Ευανθία Πολυκάρπου και ο Ανδρος Δημητρίου, που επέβαιναν στο λεωφορείο, είναι καλά.

    Ο κ. Ζακχαίος, εκφράζοντας συγκλονισμό για το δυστύχημα, διαβίβασε θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των νεκρών.

    Σε δηλώσεις στο ΥΠΕΞ, όπου έχει συσταθεί ομάδα κρίσης, ο κ. Ζακχαίος απηύθυνε έκκληση προς τους Κύπριους που μεταβαίνουν στο εξωτερικό να ακολουθούν το επίσημο πρόγραμμα των ταξιδιωτικών γραφείων και να θέτουν ''πάνω απ' όλα τη ζωή'', ιδιαίτερα πάνω από το μικρό ίσως κέρδος που θα έχουν από ένα μειωμένο ποσό που θα πληρώσουν.

    Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ''οι τραυματίες, οι σοροί και τα άλλα άτομα που ενεπλάκησαν στο τραγικό αυτό δυστύχημα να επιστρέψουν με την πρώτη πτήση''.

    Οπως ανέφερε, οι κυπριακές Αρχές βρίσκονται σε επαφή με τις αιγυπτιακές από την αρχή του τραγικού συμβάντος τόσο στο Κάιρο όσο και στη Λευκωσία. Ο κ. Ζακχαίος εξέφρασε ευχαριστίες στον Αιγύπτιο Πρεσβευτή για όλη τη βοήθεια που παρέχουν οι Αρχές της χώρας του.

    Εξάλλου, η πρώτη αντίδραση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου ήταν πως πρόκειται για μια ακόμη τραγωδία.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι η πληροφόρηση έχει έρθει μέσω της Ιντερπόλ και της Αστυνομίας Κύπρου στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Επίσης, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει ενημερωθεί για το τραγικό δυστύχημα στο Σαρμ ελ Σέιχ και έδωσε οδηγίες σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, οι οποίες βρίσκονται ήδη υπό πλήρη κινητοποίηση, για την αντιμετώπιση της νέας αυτής τραγωδίας.

    Ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αίγυπτο Φαίδων Αναστασίου αναχώρησε χθες οδικώς για το αιγυπτιακό θέρετρο για παράσχει κάθε βοήθεια στους οικείους των θυμάτων που αναχώρησαν ψες για την Αίγυπτο.

    Ο κ. Αναστασίου θα παραλάβει τις σορούς ακολουθώντας την επίσημη διαδικασία που πρέπει να γίνει στη χώρα αυτή.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή το ατύχημα που συνέβη χθες στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ, στην Αίγυπτο πληροφορεί ότι οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνεί για πληροφορίες στα ακόλουθα τηλέφωνα του Υπουργείου Εξωτερικών και της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στην Αίγυπτο:

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 22 401222 22 401235 99 660129

    ΑΙΓΥΠΤΟΣ 002023455967 0020103311615

    Αθήνα - Δεύτερο ''μαύρο'' κουτί - Αεροπορική τραγωδία

    Σε χαράδρα νότια από το σημείο που είχε βρεθεί η ουρά του αεροπλάνου της εταιρείας ''Ηλιος'' που συνετρίβη στο Γραμματικό εντοπίστηκε σε καλή κατάσταση και το δεύτερο «μαύρο» κουτί, στο οποίο έχουν καταγραφεί οι συνομιλίες του πληρώματος του μοιραίου αεροπλάνου τα τριάντα τελευταία λεπτά.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων Ακριβό Τσολάκη, μέλος της Επιτροπής μετέβη στο Παρίσι για να μεταφέρει το δεύτερο «μαύρο» κουτί του αεροσκάφους στο Κέντρο, το οποίο εξετάζει και το πρώτο.

    Οπως είπε κ. Τσολάκης, στο Παρίσι παρουσία των Ελλήνων εκπροσώπων θα το ανοίξουν και η όλη διαδικασία θα βιντεοσκοπηθεί.

    Αθήνα-Παπαληγούρας-Κουτσάφτης-Τοξικολογικές εξετάσεις

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας ενημερώθηκε χθες από τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Φίλιππο Κουτσάφτη για τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που έγιναν σε έξι από τις σορούς των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος, στο Γραμματικό.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων δεν εντοπίστηκαν δείγματα μονοξειδίου του άνθρακα στις σορούς του συγκυβερνήτη, των δύο αεροσυνοδοί και τριών επιβατών.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε δηλώσεις του επεσήμανε πως αναμένει το οριστικό πόρισμα το οποίο, όπως είπε, «θα αποτελέσει κρίσιμο στοιχείο του ανακριτικού υλικού».

    «Η κυβέρνηση διασφαλίζει ότι θα χυθεί άπλετο φως για τα αίτια της τραγωδίας αυτής. Διασφαλίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξουν ερωτηματικά, το οφείλουμε στα αδικοχαμένα θύματα της τραγωδίας αυτής, στις οικογένειές τους, στην κοινή γνώμη της Ελλάδας και της Κύπρου» είπε ο κ. Παπαληγούρας.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Φίλιππος Κουτσάφτης είπε ότι στο δείγμα που ελήφθη από τις σορούς του συγκυβερνήτη Πάμπου Χαραλάμπους η ύπαρξη μονοξειδίου του άνθρακα είναι μηδέν, στο δείγμα από τη σορό της αεροσυνοδού Χάρις Χαραλάμπους εντοπίστηκε ελάχιστο ποσοστό της τάξης του 7%, ενώ μηδέν ήταν η ένδειξη και στο δείγμα από τις σορούς των αεροσυνοδών Λουϊζας Βουτέρη και Μερόπης Σοφοκλέους, του μικρού αγοριού καθώς επίσης και του Θεοφάνους Γεώργιου.

    Αστυνομία - Αθήνα - Δείγματα DNA

    Στάλθηκαν αεροπορικώς χθες το πρωί στην Αθήνα δείγματα DNA που έχουν ληφθεί από συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της περασμένης Κυριακής, τα οποία δεν έχουν ακόμα αναγνωρισθεί.

    Τα δείγματα μεταφέρει και θα παραδώσει στις ελληνικές Αρχές Υπαστυνόμος της Κυπριακής Αστυνομίας.

    Εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι τα δείγματα γενετικού υλικού, που λήφθηκαν από συγγενείς πρώτου βαθμού των θυμάτων του δυστυχήματος τα οποία δεν έχουν αναγνωριστεί, ανέρχονται στα 133.

    Τα δείγματα, είπε, εξετάστηκαν από τον επικεφαλής της ομάδας ταυτοποίησης λειψάνων του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας Μάριο Καριόλου.

    Στη συνέχεια, ανέφερε, το γενετικό υλικό απομονώθηκε και τυποποιήθηκε και σήμερα μεταφέρεται αεροπορικώς για να παραδοθεί στις ελληνικές Αρχές.

    Υπουργείο Υγείας - Αεροπορική τραγωδία - Επιτροπή Στήριξης

    Τη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής Στήριξης Συγγενών Θυμάτων της Αεροπορικής Τραγωδίας αποφάσισε το Υπουργείο Υγείας, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης υπό την προεδρία του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Γαβριηλίδη.

    Οι όροι εντολής της Επιτροπής, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, είναι ο συντονισμός και η συνεργασία με την Αστυνομία για τη διαχείριση των σορών των θυμάτων κατά την άφιξή τους στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, η μεταφορά των σορών σε χώρους διαμορφωμένους για συντήρησή τους μέχρι την παράδοση στους συγγενείς για ταφή.

    Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν ιατρικοί λειτουργοί που θα συνδράμουν σε ώρα ανάγκης για ταχεία εξυπηρέτηση των συγγενών των θυμάτων πέρα από τους Ψυχίατρους, Ψυχολόγους και Κοινοτικούς Νοσηλευτές.

    Σε όλες τις περιπτώσεις ασθενοφόρα θα βρίσκονται στα αναφερόμενα κομβικά σημεία όπου θα υπάρχει παρουσία συγγενών των θυμάτων.

    Η λειτουργία της Επιτροπής βασίζεται σε διεθνή πρωτόκολλα και τις ανάλογες προδιαγραφές.

    Αερογραμμές ''Ηλιος'' - Ανακοίνωση - Ελεγχος αεροπλάνων

    Η Helios Airways ανακοίνωσε ότι, για να καθησυχάσει το επιβατικό κοινό αλλά και την κοινή γνώμη, προχώρησε σε διευθετήσεις προκειμένου τα δύο αεροπλάνα του στόλου της τύπου Boeing 737-800 να υποβληθούν σε πλήρη και ανεξάρτητο μηχανικό έλεγχο στο διάστημα μεταξύ 21 και 24 Αυγούστου.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι για την ''απόλυτη επιβεβαίωση της αεροπλοϊμότητας του στόλου της έχει έρθει σε συμφωνία με τη διεθνή και αναγνωρισμένη εταιρεία SAS για τον έλεγχο των αεροσκαφών της στη Σουηδία, με βάση προδιαγραφές ελέγχου της Boeing''.

    Η ανακοίνωση της ''Ηλιος'' αναφέρει περαιτέρω ότι ''η εταιρεία υποβάλλεται σε τακτικούς ελέγχους από τα αρμόδια τμήματα της Πολιτικής Αεροπορίας και ακολουθεί πιστά οποιεσδήποτε οδηγίες και υποδείξεις βάσει των ευρωπαϊκών επιπέδων ασφάλειας, και τα αεροπλάνα της είναι πιστοποιημένα από τις αρμόδιες αρχές''.

    Προσθέτει ότι ''οι πιλότοι μας είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και διαθέτουν τις σχετικές ευρωπαϊκές άδειες για την εκτέλεση των καθηκόντων τους''.

    Για τον κυβερνήτη του Boeing 737-300 που συνετρίβη κοντά στην Αθήνα στις 14 Αυγούστου Hans - Jurgen Merten, η εταιρεία ''Ηλιος'' αναφέρει ότι ''ήταν έμπειρος, με πτήσεις πέραν των 17 χιλιάδων ωρών και έγκυρη ευρωπαϊκή άδεια πιλότου/κυβερνήτη''.

    Η ''Ηλιος'' στην ανακοίνωσή της αναφέρει επίσης ότι ακολουθεί πιστά τις οδηγίες της Boeing, κατασκευάστριας εταιρείας των αεροσκαφών της εταιρείας, καθώς και της Πολιτικής Αεροπορίας, στη σωστή χρήση και συντήρησή τους.

    ΗΕLIOS - Λούτον - Τεχνικό πρόβλημα

    Αεροπλάνο της εταιρείας ''Helios'' με προορισμό το αεροδρόμιο του Λούτον προσγειώθηκε στις 1030 χθες το πρωί στο Στάνστεντ ύστερα από παράκληση του κυβερνήτη που επικαλέστηκε ενδείξεις ότι δεν λειτουργούσε ο μηχανισμός των πτερυγίων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

    Η εκπρόσωπος εξήγησε ότι οι αρχές του αεροδρομίου του Στάνστεντ έλαβαν τα αναγκαία προφυλακτικά μέτρα με κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας και το σκάφος προσγειώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα με την κανονική λειτουργία των πτερυγίων.

    Η ''Helios Airways'' σε ανακοίνωση αναφέρει ότι το αεροσκάφος της Μπόινγκ 737-800ΝG της πτήσης Λάρνακα - Λούτον παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα κατά την κάθοδο του και προσγειώθηκε στο Στάντστεντ.

    Η εταιρεία σημειώνει ότι ''λόγω καταρρακτώδους βροχής στο Λούτον'', ο κυβερνήτης του αεροσκάφους έκρινε σωστό όπως το αεροσκάφος προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Στάνστεντ, το οποίο διαθέτει μεγαλύτερο δίαυλο και ''η προσγείωση έγινε απόλυτα ομαλά και χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα''.

    ''Οπως είναι η ενδεδειγμένη πρακτική, το αεροπλάνο θα ελεγχθεί και θα διορθωθεί προτού εκτελέσει οποιαδήποτε πτήση, συνάδοντας με την πάγια πολιτική της εταιρείας ότι η ασφάλεια των πτήσεων της είναι η πρώτη της προτεραιότητα'', προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Αεροδρόμιο Λάρνακας - Helios Airways

    Επεισόδιο κρίσης πανικού που κατέλαβε επιβάτη, ο οποίος θα ταξίδευε στο Στρασβούργο, σημειώθηκε χθες το πρωί στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Εκπρόσωπος της Πολιτικής Αεροπορίας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο επιβάτης επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος της εταιρείας ''Ηλιος'', το οποίο θα πραγματοποιούσε πτήση για το Στρασβούργο με αναχώρηση στις οκτώ το πρωί.

    Κατά τη διάρκεια της τροχοδρόμησης του αεροσκάφους στο δίαυλο απογείωσης, ο επιβάτης έπαθε κρίση πανικού και ο κυβερνήτης αναγκάστηκε να ζητήσει από τον Πύργο Ελέγχου να μην απογειωθεί προκειμένου να αποβιβαστεί ο επιβάτης.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πολιτικής Αεροπορίας, υπάλληλοι του αεροδρομίου Λάρνακας προσπάθησαν να κατεβάσουν τις αποσκευές του επιβάτη από το αεροσκάφος, αυτός όμως άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να ταξιδέψει.

    Το αεροσκάφος αναχώρησε τελικά για τον προορισμό του γύρω στις 10.30, επειδή, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Αεροπορίας, το επεισόδιο είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί καθυστέρηση στην εναέρια κυκλοφορία.

    Πρόεδρος Βουλής - Συλλυπητήρια μηνύματα

    Ο Πρόεδρος της Ισλαμικής Συμβουλευτικής Συνέλευσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Κχολαμαλί Χαντάντ Ααντέλ, σε μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια αναφέρει ότι η πτώση του αεροπλάνου της εταιρείας «Helios», που στοίχισε τη ζωή σε όλους τους αθώους επιβάτες του, προκάλεσε βαθιά λύπη στον ίδιο και στους συναδέλφους του.

    ''Εκ μέρους μου και εκ μέρους των συναδέλφων μου στην Ισλαμική Συμβουλευτική Συνέλευση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην εξοχότητά σας, στην κυβέρνηση και στο λαό της φίλης χώρας της Κυπριακής Δημοκρατίας'', σημειώνει.

    Διαβιβάζει επίσης στις οικογένειες των θυμάτων την ειλικρινή του συμπάθεια και τους εύχεται υπομονή και αντοχή στο μεγάλο πένθος τους.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος Ομάδας Φιλίας Βελγίου - Κύπρου Φιλίπ Μονφίς εκφράζει βαθιά θλίψη και ειλικρινή συλλυπητήρια, ''προς ένα λαό'', όπως σημειώνει, ''που αισθάνομαι ταυτόχρονα πολύ οικείο και πολύ αγαπητό''.

    Παρακαλώ τους συναδέλφους Κύπριους βουλευτές, προσθέτει, να διαβιβάσουν τα αισθήματα αμέριστης συμπάθειάς μας προς τις οικογένειες που τόσο σκληρά κτυπήθηκαν από τη μοίρα.

    Συλλυπητήριο μήνυμα για τον απρόσμενο χαμό των επιβατών και του πληρώματος του αεροσκάφους που κατέπεσε στην Αττική γη εξέφρασε και η βουλευτής Επικρατείας Νέας Δημοκρατίας, Ελευθερία Μπερνιδάκη-Αλτους.

    Υπουργείο Εξωτερικών - Γάζα - Απόσυρση Ισραηλινών

    Η Κυπριακή Δημοκρατία χαιρετίζει την έναρξη της απόσυρσης των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας και των τεσσάρων εποικισμών από τη Δυτική Οχθη, αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών σε γραπτή δήλωση.

    ''Προσβλέπουμε σε μια ομαλή και επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας της απόσυρσης'' και ''θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της συνέχισης των προοπτικών για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή'', σημειώνεται στη δήλωση.

    ''Επαινούμε τον Πρωθυπουργό Σιαρόν για το θάρρος του να ολοκληρώσει αυτή την απαγκίστρωση υπό δύσκολες εσωτερικές συνθήκες'' και ''ταυτόχρονα ενθαρρυνόμαστε από την αποφασιστικότητα του Προέδρου Αμπας για μια επιτυχή έκβαση αυτής της διαδικασίας και από τη συνολική δέσμευσή του στο σκοπό της ειρήνης και της ευημερίας του λαού του'', προστίθεται.

    Η επιτυχία αυτής της διαδικασίας, σημειώνεται, δεν μπορεί ωστόσο να ολοκληρωθεί χωρίς απτά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης του παλαιστινιακού πληθυσμού και την επίτευξη οικονομικής βιωσιμότητας για τις περιοχές υπό την Παλαιστινιακή Αρχή.

    Εκφράζουμε επίσης την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα αναλάβουν τις ευθύνες τους υπό τον Οδικό Χάρτη και θα προχωρήσουν στην περαιτέρω εφαρμογή του, καταλήγει το Υπουργείο Εξωτερικών στην γραπτή δήλωση του.

    Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    Συνέρχεται την προσεχή Δευτέρα, 22 Αυγούστου, στις 1700, το Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου θα βρίσκεται το θέμα της επικείμενης συνάντησης των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ΚΟΡΕΠΕΡ και της έναρξης στις 3 Οκτωβρίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Κατά τη συνεδρία, αναμένεται ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος να ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις συνομιλίες του στην Αθήνα με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    ΗΕ - ΕΕ - Αποναρκοθέτηση νεκρής ζώνης

    Αρχίζει την προσεχή Δευτέρα η αποναρκοθέτηση στην περιοχή του Αγίου Δομετίου, δυτικά και ανατολικά του οδοφράγματος, στα πλαίσια της δεύτερης φάσης της διαδικασίας αποναρκοθέτησης της νεκρής ζώνης.

    Η διαδικασία της αποναρκοθέτησης θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Προγράμματος Ανάπτυξης των ΗΕ (UNDP), από το Mine Action Centre, που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Κατά τη διάρκεια της ημέρας, συγκεκριμένα από τις 0700 μέχρι τις 1630, η περιοχή γύρω από το ναρκοπέδιο θα αποκλειστεί για λόγους ασφαλείας ενώ η τροχαία κίνηση θα διοχετεύεται μέσω άλλων οδών.

    Οπως αναφέρει η ανακοίνωση μέχρι σήμερα έχουν απομακρυνθεί 2.186 νάρκες από περιοχή 575.868 τετραγωνικών μέτρων στη νεκρή ζώνη.

    Κύπρος - 14ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων

    Πραγματοποιείται στη Λευκωσία την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα η τελετή έναρξης των εργασιών του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων με τη συμμετοχή 150 περίπου συνέδρων από οκτώ Ομοσπονδίες Αποδήμων Κυπρίων.

    Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, που πραγματοποιείται από τις 23-26 Αυγούστου, θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στο πλαίσιο του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, θα ενημερώσει στις 23 Αυγούστου 2005 τα Κεντρικά Συμβούλια ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ.

    Θα προηγηθεί κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του αείμνηστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στο προαύλιο του Προεδρικού Μεγάρου.

    Την εναρκτήρια τελετή, που θα αρχίσει στις 18.00 στις 23 Αυγούστου, θα προσφωνήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων (ΠΟΜΑΚ) Χάρης Σοφοκλείδης, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς και ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος.

    Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του αειμνήστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, στο προαύλιο του Προεδρικού Μεγάρου.

    Την Τετάρτη, 24 Αυγούστου, οι εργασίες του συνεδρίου, που θα συνεχιστούν σε ξενοδοχείο της Λεμεσού, θα αρχίσουν στις 9.00 με χαιρετισμούς από αρχηγούς ή εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Το μεσημέρι οι απόδημοι θα ενημερωθούν από τον Υπουργό Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού και θα ακολουθήσει γεύμα που θα παραθέσει ο κ. Ιακώβου προς τιμή των συνέδρων.

    Κατά την απογευματινή συνεδρία, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ θα παρουσιάσει την έκθεση πεπραγμένων της Ομοσπονδίας και στη συνέχεια θα γίνει απολογισμός δραστηριοτήτων και παρουσίαση έκθεσης δράσης των διαφόρων ομοσπονδιών, μελών της ΠΟΜΑΚ.

    Την Πέμπτη, 25 Αυγούστου, οι εργασίες θα αρχίσουν στις 9.00 με συνεδρίες των διαφόρων Επιτροπών, που θα συζητήσουν μεταξύ άλλων θέματα παιδείας, διατήρησης της ταυτότητας των αποδήμων και επικοινωνίας με τις παροικίες.

    Στις 16.00 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέματα «Σχέσεις Κύπρου και Παροικιών» και «Επικοινωνία Κύπρου και Παροικιών», στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Συγκοινωνιών και Εργων, Εσωτερικών και Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς και εκπρόσωποι του ΓΤΠ, ΚΥΠΕ, ΡΙΚ και της Υπηρεσίας Αποδήμων.

    Από τις 17.30 μέχρι τις 19.00 θα παρουσιαστούν οι εκθέσεις των επιτροπών και τα πορίσματα και θα εγκριθούν τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις του συνεδρίου.

    Στις 26 Αυγούστου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας θα κηρύξει στις 9.00 το πρωί την έναρξη των εργασιών της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ),

    Στις 11.30, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος θα μιλήσει με θέμα «Η Κύπρος και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και θα ακολουθήσει συζήτηση για το ρόλο και τη βοήθεια των φίλων της Κύπρου παγκόσμια.

    Στις 16.00 θα γίνει η εκλογή αξιωματούχων της ΠΣΕΚΑ και θα εγκριθούν ψηφίσματα.

    Στις 27 Αυγούστου οι Πρόεδροι της ΠΟΜΑΚ, της ΠΣΕΚΑ και της Νεολαίας Απόδημων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) θα δώσουν διάσκεψη Τύπου, στο ΓΤΠ.

    Παγκόσμιο Κύπελλο Σκοποβολής - Αχιλλέως - Αργυρό μετάλλιο

    Ο Kύπριος σκοπευτής Γιώργος Αχιλλέως κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Σκοποβολής της Βραζιλίας, πετυχαίνοντας παγκύπριο ρεκόρ στο σκητ και εξασφαλίζοντας την κάρτα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

    Ο Αχιλλέως πέτυχε το παγκύπριο ρεκόρ με 148 επιτυχίες στους 150 δίσκους, ισοβαθμώντας στη δεύτερη θέση με τον Ιταλό ολυμπιονίκη της Αθήνας Ανδρέα Μπενέλι. Ο Κύπριος πρωταθλητής εξασφάλισε τη δεύτερη θέση και την κάρτα για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου στη διαδικασία του ''ξαφνικού θανάτου'' αφού στον 8 δίσκο (τέταρτο νταπλ) ο Ιταλός αστόχησε.

    Ο Γιώργος Αχιλλέως εξασφαλίζει για δεύτερη φορά στην πορεία του την κάρτα για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

    Ποδόσφαιρο - Ασπίδα ΚΟΠ - Ανόρθωση-Ομόνοια

    Αφιερωμένο στα 121 θύματα της αεροπορικής τραγωδίας της περασμένης Κυριακής είναι το παιχνίδι Ανόρθωσης - Ομόνοιας για την Ασπίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), το οποίο θα γίνει απόψε, στο στάδιο ΓΣΠ Λευκωσίας.

    Με το παιχνίδι αυτό, που αρχίζει στις 7:30 το βράδυ, ξεκινά η νέα ποδοσφαιρική περίοδος 2005 - 2006 στην Κυπρο και οι δύο πρωταγωνίστριες της περυσινής περιόδου, η πρωταθλήτρια Ανόρθωση και η κυπελλούχος Ομόνοια, θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις προκειμένου να αναδειχθούν ως η κορυφαία της χρονιάς και να πάρουν την Ασπίδα και τον πρώτο τίτλο.

    Στη διάρκεια του παιχνιδιού οι σημαίες στο στάδιο θα κυματίζουν μεσίστιες εις ένδειξη πένθους για την αεροπορική τραγωδία, οι παίκτες και των δύο ομάδων θα φέρουν μαύρα περιβραχιόνια και θα τηρηθεί μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

    Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Ανοδικά για δεύτερη κατά σειρά ημέρα κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των κερδών που σημείωσαν οι Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, με τη μετοχή της Libra Holidays Group, μητρική της αεροπορικής εταιρείας «ΗΛΙΟΣ», να καταγράφει νέα σημαντική άνοδο 10,14%, περιορίζοντας τις ζημιές που παρουσίασε στις δύο πρώτες συναντήσεις της εβδομάδας. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 0,5%, κλείνοντας στις 1.258,99 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 0,33% κατέγραψε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 87,66 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 366.000 λίρες.

    Κέρδη σε ποσοστό 0,42% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 423,26 μονάδες.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η νέα τραγωδία με τους επτά Κυπρίους νεκρούς σε οδικό δυστύχημα που συνέβη χθες στο δρόμο που ακολουθούσε λεωφορείο με Κυπρίους περιηγητές από το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης του όρους Σινά στο Σαρμ Ελ Σέιχ είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων της Κύπρου.

    Η συνέχιση των ερευνών για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας της περασμένης Κυριακής, οι ιατροδικαστικές και τοξικολογικές εξετάσεις που γίνονται στις σορούς των θυμάτων και οι κηδείες μερικών εξ αυτών, η ολοκλήρωση των επαφών του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Αθήνα για το Κυπριακό και την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η προγραμματισθείσα για μεθαύριο συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Θεέ μου φτάνει'' αναφέρεται στη νέα τραγωδία με 7 νεκρούς σε ατύχημα λεωφορείου στο Σαρμ Ελ Σέικ, σημειώνοντας ότι η Κύπρος περνά μαύρο Αύγουστο αφού μετά την αεροπορική τραγωδία της Κυριακής ήρθε χθες άλλο ένα μοιραίο δυστύχημα, στο οποίο ξεκληρίστηκαν οικογένειες και ορφάνεψαν παιδιά. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με την ανάλυση του πρώτου μαύρου κουτιού, οι επιβάτες και το πλήρωμα της μοιραίας πτήσης της Helios Airways δεν είχαν οξυγόνο από τα πρώτα είκοσι λεπτά ενώ το Μπόιγκ 737-300 κουβαλούσε μεταφερόμενα προβλήματα, που ήταν άγνωστα στους μηχανικούς, και τα οποία φαίνεται να είναι, εάν όχι η κύρια, μία από τις πιο σοβαρές αιτίες που προκάλεσαν τη συντριβή του.

    Η ''Μάχη'' με τίτλο ''Ταξίδι χωρίς επιστροφή'' γράφει για τη νέα τραγωδία με επτά νεκρούς στο Σαρμ Ελ Σέιχ, με τέσσερα μέλη μίας οικογένειας νεκρά, ενώ επέστρεφαν από προσκύνημα στην Αγία Αικατερίνη με μικρό λεωφορείο που είχαν ενοικιάσει από μόνοι τους. Τον κατάλογο των θυμάτων ανακοίνωσε ψες ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος. Σε άλλο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η ''Μάχη'' γράφει ότι στοιχεία που έρχονται στο φως αναφορικά με τα αίτια της συντριβής του Μπόιγκ της αεροπορικής εταιρείας Helios βαραίνουν τους υπεύθυνους της εταιρείας που, σύμφωνα με την εφημερίδα, επέδειξαν ''εγκληματική αδιαφορία όταν παρουσιάστηκε το πρόβλημα οκτώ μόνο λεπτά μετά την απογείωση''.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Ο Θεός να μας φυλάει'', γράφει πως νέα τραγωδία με επτά Κυπρίους νεκρούς συνέβη στην Αίγυπτο, όταν "ασυνείδητος Αιγύπτιος οδηγός λεωφορείου", όπως σημειώνει, στο οποίο επέβαιναν 13 συνολικά Κύπριοι προσκυνητές που επέστρεφαν από τη μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σαρμ Ελ Σέιχ, ανέπτυξε ιλιγγιώδη ταχύτητα σε κατηφορικό δρόμο με αποτέλεσμα να ανατραπεί επανειλημμένα. Αλλού γράφει ότι, ύστερα και από νέες βλάβες σε αεροπλάνα της εταιρείας ''Helios'', καθηλώνεται στο έδαφος ο στόλος της εταιρείας αυτής και αναμένεται ο ανεξάρτητος μηχανολογικός έλεγχός τους από σουηδική εταιρεία εγνωσμένου κύρους.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο '' 'Ζούμε μια τραγωδία' '', γράφει στο κύριο θέμα ότι η Κύπρος γονάτισε για δεύτερη φορά μέσα σε έξι ημέρες, όταν μικρό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν 13 Κύπριοι, μεταξύ των οποίων μια πολύτεκνη οικογένεια, ανατράπηκε σε απότομη στροφή, με αποτέλεσμα το θάνατο επτά Κυπρίων και του Αιγυπτίου οδηγού. Αλλη είδηση είναι ότι, εντός των αμέσως προσεχών ημερών, η εταιρεία ''Helios'' θα είναι σε θέση να παραχωρήσει στις οικογένειες των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας την προκαταβολή από την αποζημίωση. Η προκαταβολή, γράφει η εφημερίδα, αναμένεται ότι θα είναι 20.00 ευρώ, σύμφωνα και με πρόσφατες ανακοινώσεις της ίδιας της εταιρείας, αλλά και όπως προβλέπει η διεθνής νομοθεσία.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Πολιορκία θανάτου'', γράφει στο κύριο θέμα πως και δεύτερη πολύνεκρη τραγωδία κτυπά την Κύπρο μέσα σε έξι ημέρες και αυτήν τη φορά τα κακά μαντάτα έφτασαν από τη γειτονική Αίγυπτο, όπου επτά Κύπριοι, ανάμεσά τους και ένα ζεύγος με δύο από τα πέντε τους παιδιά, βρήκαν φρικτό θάνατο μέσα στα συντρίμμια μικρού λεωφορείου το οποίο ανετράπη. Αλλού γράφει ότι ο Επιθεωρητής πιλότων των Κυπριακών Αερογραμμών κατέβασε την περασμένη Τρίτη τον προκαθορισμένο κυβερνήτη αεροπλάνου, που θα εκτελούσε την πτήση με την οποία ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα μετέβαινε στην Αθήνα, επειδή είχε λήξει η άδειά του. Το αεροπλάνο εκτέλεσε την πτήση με κυβερνήτη - πιλότο τον ίδιο τον Επιθεωρητή.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Ο διάλογος πριν την πτήση'', ότι το πρόβλημα στο μοιραίο ''Μπόινγκ'' της εταιρείας ''Helios'' παρουσιάστηκε σε ύψος 14.500 ποδών και ότι ο Γερμανός κυβερνήτης του αεροπλάνου, Χανς Μέρτεν, είχε τρεις επικοινωνίες στη συγκεκριμένη πτήση με τον Πύργο Ελέγχου του Αεροδρομίου Λάρνακας, με το Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας και με την ιδιοκτήτρια εταιρεία ''Helios'', κατά τις οποίες ζήτησε και συνομίλησε με το μηχανικό της εταιρείας αναφέροντας λεπτομέρειες της βλάβης. Αλλη είδηση είναι η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου μεθαύριο, κάτα την οποίαν θα συζητηθεί η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και η δήλωσή της για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα ενημερώσει τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων για τις επαφές που είχε στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Σύγκρουση στον αυτοκινητόδρομο του Σαρμ σκοτώνει επτά Κυπρίους'', γράφει στο κύριο θέμα της πως ένα μικρό λεωφορείο, το οποίο μετέφερε 13 Κυπρίους παραθεριστές στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου ανατράπηκε χθες, στο δρόμο επιστροφής τους από το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, σκοτώνοντας επτά από τους επιβάτες του καθώς επίσης και τον Αιγύπτιο οδηγό και τραυματίζοντας άλλους τρεις. Αλλού γράφει ότι οι πρώτες τοξικολογικές εξετάσεις επί των σορών των επιβατών της μοιραίας πτήσης της εταιρείας ''Helios'' έδειξαν ότι οι επιβάτες δεν είχαν πάθει ασφυξία εισπνεόντας μονοξείδιο του άνθρακα.

    [04] Demining continues in UN buffer zone

    1015:CYPPRESS:03

    Demining continues in UN buffer zone

    Nicosia, Aug 20 (CNA) -- De-mining operations in the UN-controlled buffer zone, west of the capital Nicosia, begin Monday in the framework of the second phase of landmines and ordnances clearance programme.

    The European Union (EU) funded Mine Action Centre will start phase II of its landmines and ordnances clearance with de-mining operations in the west and east of Ayios Dometios crossing point, on Monday at 0700 local time (0400 GMT).

    [05] (Κ) Σαρμ Ελ Σέιχ-Δυστύχημα-Πρεσβευτής Κύπρου στην Αίγυπτο

    Αναγνωρίστηκαν και οι επτά Κύπριοι νεκροί της χθεσινής νέας τραγωδίας που έπληξε την Κύπρο, με τη σύγκρουση και ανατροπή μικρού λεωφορείου που μετέφερε 13 συνολικά Κυπρίους από το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, όπου παραθέριζαν.

    Οπως δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ από το νοσοκομείο του Σαρμ Ελ Σέιχ ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αίγυπτο Φαίδων Αναστασίου, υπάρχουν -εκτός των νεκρών- και έξι Κύπριοι τραυματίες που νοσηλεύονται εκεί, από τους οποίους οι δύο φέρουν σοβαρά κατάγματα, είναι όμως εκτός κινδύνου.

    Στο νοσοκομείο του Σαρμ Ελ Σέιχ, είπε ο Πρεσβευτής, έχουν βρεθεί από χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί πέντε συνολικά συγγενείς των νεκρών και των τραυματιών Κυπρίων, καθώς και δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία κυπριακών μέσων ενημέρωσης, για τους οποίους η Πρεσβεία της Κύπρου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να τους παράσχει όλες τις διευκολύνσεις που χρειάζονται.

    Η Πρεσβεία, είπε ο κ. Αναστασίου, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Γενικό του Διευθυντή Πρέσβη Σώτο Ζακχαίο και σε συνεργασία με τις αρμόδιες ιατρικές και άλλες υπηρεσίες της Αιγύπτου, προσπαθεί να εξασφαλίσει την όσο το δυνατό συντομότερα ταρίχευση των σωμάτων των νεκρών για να σταλούν αεροπορικώς αύριο πίσω στην Κύπρο, μαζί με τους τραυματίες και τους συγγενείς τους.

    Ο κ. Αναστασίου εξήγησε στο ΚΥΠΕ πως αύριο το πρωί θα φτάσει στο Κάιρο πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών από τη Λάρνακα και γίνονται διευθετήσεις ώστε να προωθηθεί στο Σαρμ Ελ Σέιχ, για να παραλάβει τους τραυματίες και τους συγγενείς τους, καθώς και τις σορούς, εφ' όσον ολοκληρωθεί η διαδικασία της ταρίχευσης.

    [06] (Κ) Σαρμ Ελ Σέιχ -Ζακχαίος- Μεταφορά νεκρών και τραυματιών

    Σε συνεννόηση με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Γαβριηλίδη αποφασίσθηκε να μεταβεί αεροπορικώς με πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών στο Σαρμ Ελ Σέιχ ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ταρίχευση των επτά νεκρών της νέας τραγωδίας και όλες οι σοροί και οι τραυματίες να είναι αύριο πίσω στην Κύπρο.

    Σχετικά με τα θύματα της χθεσινής σύγκρουσης και ανατροπής μικρού λεωφορείου που μετέφερε 13 συνολικά Κυπρίους από το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου όπου παραθέριζαν, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι γίνονται ειδικές διευθετήσεις για τροποποίηση της αποψινής πτήσης των Κυπριακών Αερογραμμών από τη Λάρνακα στο Κάιρο.

    ''Βρισκόμαστε σε επαφή με τις Κυπριακές Αερογραμμές'', δήλωσε ο κ. Ζακχαίος, ''για να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς στην Κύπρο των δύο σοβαρά αλλά εκτός κινδύνου τραυματιών, καθώς και των σορών των νεκρών''.

    Οπως διευκρίνισε ο κ. Ζακχαίος, χρειάζεται να γίνουν ειδικές διευθετήσεις, έτσι ώστε το δρομολογημένο αεροπλάνο των Κυπριακών Αερογραμμών, που αναχωρεί απόψε για το Κάιρο, να αλλάξει δρομολόγιο και να πάει πρώτα στο Σαρμ Ελ Σέιχ ή να προσγειωθεί αρχικά στο Κάιρο και στη συνέχεια να πάει να παραλάβει τις σορούς και τους τραυματίες μαζί με τους συγγενείς τους.

    Εξετάζεται επίσης και το κατά πόσον θα χρειασθεί να χρησιμοποιηθεί για την πτήση αυτή μεγαλύτερο αεροπλάνο, έτσι ώστε να μεταβεί στο Σαρμ Ελ Σέιχ και το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, όπως αποφασίσθηκε σε συνεννόηση με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Γαβριηλίδη.

    Αργότερα, όπως είπε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, θα εκδοθεί και επίσημη ανακοίνωση με όλες τις οριστικοποιημένες διευθετήσεις, ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η ταρίχευση και όλες οι σοροί και οι τραυματίες να είναι αύριο πίσω στην Κύπρο.

    [07] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Κύπρος - 14ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων

    Πραγματοποιείται στη Λευκωσία την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα η τελετή έναρξης των εργασιών του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων με τη συμμετοχή 150 περίπου συνέδρων από οκτώ Ομοσπονδίες Αποδήμων Κυπρίων.

    Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, που πραγματοποιείται από τις 23-26 Αυγούστου, θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στο πλαίσιο του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, θα ενημερώσει στις 23 Αυγούστου 2005 τα Κεντρικά Συμβούλια ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ.

    Θα προηγηθεί κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του αείμνηστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στο προαύλιο του Προεδρικού Μεγάρου.

    Την εναρκτήρια τελετή, που θα αρχίσει στις 18.00 στις 23 Αυγούστου, θα προσφωνήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων (ΠΟΜΑΚ) Χάρης Σοφοκλείδης, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς και ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος.

    Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του αειμνήστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, στο προαύλιο του Προεδρικού Μεγάρου.

    Την Τετάρτη, 24 Αυγούστου, οι εργασίες του συνεδρίου, που θα συνεχιστούν σε ξενοδοχείο της Λεμεσού, θα αρχίσουν στις 9.00 με χαιρετισμούς από αρχηγούς ή εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Το μεσημέρι οι απόδημοι θα ενημερωθούν από τον Υπουργό Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού και θα ακολουθήσει γεύμα που θα παραθέσει ο κ. Ιακώβου προς τιμή των συνέδρων.

    Κατά την απογευματινή συνεδρία, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ θα παρουσιάσει την έκθεση πεπραγμένων της Ομοσπονδίας και στη συνέχεια θα γίνει απολογισμός δραστηριοτήτων και παρουσίαση έκθεσης δράσης των διαφόρων ομοσπονδιών, μελών της ΠΟΜΑΚ.

    Την Πέμπτη, 25 Αυγούστου, οι εργασίες θα αρχίσουν στις 9.00 με συνεδρίες των διαφόρων Επιτροπών, που θα συζητήσουν μεταξύ άλλων θέματα παιδείας, διατήρησης της ταυτότητας των αποδήμων και επικοινωνίας με τις παροικίες.

    Στις 16.00 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέματα «Σχέσεις Κύπρου και Παροικιών» και «Επικοινωνία Κύπρου και Παροικιών», στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Συγκοινωνιών και Εργων, Εσωτερικών και Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς και εκπρόσωποι του ΓΤΠ, ΚΥΠΕ, ΡΙΚ και της Υπηρεσίας Αποδήμων.

    Από τις 17.30 μέχρι τις 19.00 θα παρουσιαστούν οι εκθέσεις των επιτροπών και τα πορίσματα και θα εγκριθούν τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις του συνεδρίου.

    Στις 26 Αυγούστου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας θα κηρύξει στις 9.00 το πρωί την έναρξη των εργασιών της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ),

    Στις 11.30, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος θα μιλήσει με θέμα «Η Κύπρος και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και θα ακολουθήσει συζήτηση για το ρόλο και τη βοήθεια των φίλων της Κύπρου παγκόσμια.

    Στις 16.00 θα γίνει η εκλογή αξιωματούχων της ΠΣΕΚΑ και θα εγκριθούν ψηφίσματα.

    Στις 27 Αυγούστου οι Πρόεδροι της ΠΟΜΑΚ, της ΠΣΕΚΑ και της Νεολαίας Απόδημων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) θα δώσουν διάσκεψη Τύπου, στο ΓΤΠ.

    Ράδιο Διασποράς - Εναρξη προγραμμάτων

    Από την 1η Σεπτεμβρίου 2005 αρχίζει να εκπέμπει το διαδυκτιακό ραδιόφωνο της ελληνικής διασποράς, το ''Ράδιο Διασπορά'', το οποίο έχει θέσει ως σκοπό του να αποτελέσει τη δίγλωσση φωνή της ελληνικής ομογένειας διεθνώς.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του ραδιοσταθμού, θα προσφέρει την ευκαιρία σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να ακουστούν και να επικοινωνήσουν με την ελληνική ομογένεια διεθνώς.

    Το ''Ράδιο Διασπορά'' αρχίζει την εκπομπή του με ένα μαραθώνιο 24ωρο πρόγραμμα, το ''Ρωμαίικο Πανόραμα''.

    Ο απόδημος ελληνισμός μπορεί να επικοινωνεί με το ραδιοσταθμό μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (editor@radiodiasporaonline.info) και φωνητικού μηνύματος.

    Ο ραδιοσταθμός έχει την έδρα του στη Νότιο Αφρική και γραφεία στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ραδιοσταθμού, το πρόγραμμα εκπομπών περιλαμβάνει 3λέπτο δελτίο ειδήσεων κάθε ώρα, ελληνική και κλασσική μουσική, θρησκευτικά προγράμματα, επικαιρικές εκπομπές, θέματα που παρουσιάζουν την ιστορία και τον πολιτισμό του ελληνισμού καθώς και ανασκόπηση και ανάλυση των κυριοτέρων πολιτικών ειδήσεων από τον Διευθυντή του ραδιοσταθμού Πάνο Νακόπουλο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 20 August 2005 - 17:49:10 UTC