Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-11-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΕΕ - Ιδιοι πόροι - Βρετανική Προεδρία
  • [02] Εκπρόσωπος - Κανονισμός Χρηματοδότησης Τ/Κ
  • [03] Εκπρόσωπος - ΓΓ ΟΗΕ - Τ/κ πλευρά - Κυπριακό
  • [04] Εκπρόσωπος - Δημοσίευμα - Οπλικά συστήματα
  • [05] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γενικός Ελεγκτής - Ετήσια έκθεση
  • [06] Παπανδρέου - Referans - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ
  • [07] Ολλανδός Ευρωβουλευτής - Κυπριακό - Τουρκία
  • [08] Πρόεδρος Βουλής - Δήμος Λύσης - ''Καλλιτεχνικές Γέφυρες''
  • [09] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Σουηδός διπλωμάτης
  • [10] ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Θέσεις
  • [11] Τουρκική κυβέρνηση - Αγνοούμενοι - Δωρεά
  • [12] Τουρκικός Τύπος - Κατεχόμενα - Ασκηση ''Ταύρος''
  • [13] Τουρκικός Τύπος - ΣΕΑ Τουρκίας - Κυπριακό - ΕΕ
  • [14] ΓΓ ΑΚΕΛ - 20ό Παγκύπριο Συνέδριο ΑΚΕΛ
  • [15] ΚΣ ΕΔΕΚ - Βουλευτικές εκλογές 2006
  • [16] ΥΠΑΜ Κύπρου, Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας - Επιστολή Πρόθεσης
  • [17] Υπουργείο Αμυνας - ''MILEX 05''
  • [18] Κυριάκος Τριανταφυλλίδης - Ευρωμεσογειακή Συνέλευση
  • [19] Πατατοπαραγωγοί - 14η ημέρα
  • [20] Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα

  • Εκπομπή για Ομογένεια KYΠΕ - 22/11/2005 ΥΠΕΞ - ΕΕ - Κανονισμοί για Τ/Κ

    [00]

    Η Βρετανική Προεδρία της ΕΕ μετά από μια σύντομη συζήτηση που έγινε χθες στο γεύμα των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ παρέπεμψε το θέμα των δύο κανονισμών για τη χρηματοδότηση και το απευθείας εμπόριο με τους Τ/Κ, σε ομάδα εργασίας του Συμβουλίου και στη συνέχεια στην Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ).

    Τη διεξαγωγή της συζήτησης είχε ζητήσει την περασμένη βδομάδα η Σουηδία και η Προεδρία την έκανε αποδεκτή και την ενέταξε στην ημερήσια διάταξη στα «Διάφορα».

    Στην παρέμβασή της, η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Laila Ferivalds ανέφερε ότι πλησιάζει το τέλος του χρόνου και υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς τους Τ/Κ.

    Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε την Προεδρία να την πληροφορήσει για τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύει να προβεί. Την ερώτηση της Σουηδέζας Υπουργού υποστήριξε και ο Γερμανός Υφυπουργός Klaus Scharioth.

    Στη συνέχεια ζήτησε το λόγο ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση πάντοτε συνεργαζόταν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απόδειξη αυτού είναι ο κανονισμός της «Πράσινης Γραμμής» που ενώ ήταν ελλιπής η Λευκωσία τον αποδέχθηκε. Στη συνέχεια σε συνεργασία με την Επιτροπή ο κανονισμός αυτός βελτιώθηκε για να γίνει πιο λειτουργικός, ανέφερε.

    Για το χρηματοδοτικό κανονισμό, ο κ. Ιακώβου συνεχάρη την Προεδρία της Ολλανδίας (δεύτερο εξάμηνο του 2004), η οποία με πολύ σκληρή δουλειά πέρυσι τον Οκτώβριο κατόρθωσε να υπάρξει ένα αμοιβαία αποδεκτό κείμενο, όπως είπε.

    Ομως, στον άλλο κανονισμό για το απευθείας εμπόριο υπήρχαν σοβαρά προβλήματα και νομικής φύσεως, ανέφερε και υπενθύμισε και τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Συμβουλίου Υπουργών.

    Πρόσθεσε πως είναι κρίμα που η Βρετανία εμπόδισε την επίτευξη συμφωνίας για την έγκριση και των δύο κανονισμών ταυτόχρονα, με βάση ένα συμβιβαστικό σχέδιο που είχε υποβληθεί και συμπεριελάμβανε την πρόταση της κυβέρνησης που είχε μέσα την Αμμόχωστο.

    Αναφερόμενος στη Βρετανική Προεδρία είπε ότι όταν υπάρχει και εθνική θέση για το θέμα αυτό, γίνεται αντιληπτό γιατί δεν έγινε τίποτα από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα.

    Εμεις θέλουμε να δοθούν τα χρήματα έχουμε και δικά μας σχέδια βοήθειας, είπε, προσθέτοντας πως ''οι Τουρκοκύπριοι έχουν ωφεληθεί τα μέγιστα από την πρακτική της κυβέρνησης απέναντι τους''.

    Καταλήγοντας, ο κ. Ιακώβου είπε ότι το θέμα είναι αν η Βρετανική Προεδρία μπορεί να δουλέψει με βάση την πρόταση της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας.

    Υπάρχει φυσικά και η δυνατότητα να αποσυρθεί ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο και αν γίνει αυτό να περάσει ο χρηματοδοτικός κανονισμός άμεσα, είπε.

    Τη συζήτηση έκλεισε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο, ο οποίος δεν επέτρεψε σε άλλους Υπουργούς να λάβουν το λόγο, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να παραπέμψουμε τους κανονισμούς σε υπηρεσιακούς παράγοντες για να μελετήσουν την κατάσταση.

    Ο Προεδρεύων του Συμβουλίου απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά με το αν το θέμα θα επανέλθει στην προσεχή συνεδρία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (12 Δεκεμβρίου), που είναι και η τελευταία των Υπουργών Εξωτερικών επί Βρετανικής Προεδρίας.

    [01] ΥΠΕΞ ΕΕ - Ιδιοι πόροι - Βρετανική Προεδρία

    Σκληρή κριτική στη Βρετανική Προεδρία της ΕΕ για την τακτική που ακολουθεί στο θέμα του καθορισμού των ιδίων πόρων της ΕΕ (περίοδος 2007-2013), άσκησαν τα περισσότερα κράτη μέλη, στη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Η κριτική ασκήθηκε διότι απομένουν περίπου τρεις εβδομάδες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών (15-16 Δεκεμβρίου) και η Προεδρία δεν έχει παρουσιάσει στα κράτη μέλη κανένα κείμενο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εύλογα το ερώτημα αν οι Βρετανοί θέλουν συμφωνία τώρα ή αργότερα, δηλαδή επί Αυστριακής Προεδρίας.

    Ο Προεδρεύων της συνεδρίας, Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο υποσχέθηκε ότι η Προεδρία θα υποβάλει την πρώτη συμβιβαστική πρόταση στις 6 Δεκεμβρίου, ώστε να συζητηθεί την επόμενη μέρα σε έκτακτη συνεδρία των Υπουργών Εξωτερικών.

    Ομως, οι εκπρόσωποι των περισσότερων χωρών, μεταξύ των οποίων και ο κ. Ιακώβου, ζήτησαν από την Προεδρία να υποβάλει τη συμβιβαστική πρόταση νωρίτερα από τις 6 Δεκεμβρίου, ώστε να δοθεί ο χρόνος να μελετηθεί. Ο κ. Ιακώβου υπογράμμισε ότι η πρόταση της Προεδρίας πρέπει να δίνει προτεραιότητα στην αρχή της αλληλεγγύης και της δίκαιης μεταχείρισης.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών έθεσε πάλι το θέμα της δυσμενούς μεταχείρισης της Κύπρου, η οποία παρότι θεωρείται χώρα συνοχής είναι καθαρός συνεισφορέας στον κοινοτικό προϋπολογισμό (δίνει περισσότερα απ όσα εισπράττει). Για το λόγο αυτό κάλεσε την Επιτροπή μόλις υποβληθεί η συμβιβαστική πρόταση να προχωρήσει στην πραγματοποίηση μελέτης, ώστε να διαφανεί η καθαρή συνεισφορά κάθε κράτους μέλους.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατέστησε σαφές στη συνεδρία ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόφαση χωρίς μείωση των βρετανικών επιστροφών (παίρνουν πίσω 4 δις ευρώ ετησίως από την κοινότητα προκειμένου να μειωθεί η συνεισφορά τους). Kάλεσε εξάλλου την Προεδρία να υποβάλει μια δίκαια συμβιβαστική πρόταση.

    Η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών κάλεσε τον Τζακ Στρο να κινηθεί με βάση τη συμβιβαστική πρόταση της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας, την οποία είχε απορρίψει τον περασμένο Ιούνιο ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, διότι δεν προέβλεπε τη μείωση των γεωργικών δαπανών.

    Η συμβιβαστική πρόταση της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας καθόριζε τους κοινοτικούς πόρους κατά τη διάρκεια της επταετίας 2007-2013 μεταξύ 1,06% και 1,09% του κοινοτικού ΑΕΠ, ενώ η πρόταση της Επιτροπής τους καθορίζει στο 1,14% του ΑΕΠ.

    Η διαφορά που υπήρχε μεταξύ των δύο προτάσεων ήταν περίπου 135 δις ευρώ για την επταετία, ενώ οι οικονομίες θα γίνονταν σε τομείς όπως η ανταγωνιστικότητα και τα διαρθρωτικά ταμεία, και όχι στις γεωργικές δαπάνες.

    Η πρόταση εκείνη προέβλεπε επίσης τη σταδιακή μείωση του ποσού των επιστροφών που λαμβάνει η Βρετανία.

    Οι Βρετανοί αν και πιέζονται αφόρητα εξακολουθούν να θεωρούν την πρόταση της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας απαράδεκτη και να επιμένουν σε δέσμευση για μειώσεις των γεωργικών δαπανών από το 2009.

    Ολα αυτά δημιουργούν ένα αδιέξοδο που κάνει πολύ δύσκολη τη λήψη απόφαση στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής.

    [02] Εκπρόσωπος - Κανονισμός Χρηματοδότησης Τ/Κ

    Η κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, επανέλαβε ότι συμφωνεί με τον Κανονισμό της Χρηματοδότησης της τ/κ κοινότητας αλλά δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του με τον Κανονισμό για το Απευθείας Εμπόριο, ο οποίος ''δεν έχει στόχο τη λεγόμενη άρση της απομόνωσης των Τ/Κ αλλά απεναντίας την πολιτική αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος''.

    Με αφορμή τη συζήτηση στις Βρυξέλλες, ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο Κανονισμός, που προβλέπει το ποσό των 259 εκατ. ευρώ, είχε προταθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 26 Απριλίου 2004 και η κυβέρνηση τον δέχτηκε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους μετά από διαβουλεύσεις με την ΕΕ και αλλαγές που επήλθαν κυρίως για την προστασία ε/κ περιουσιών.

    Ερωτηθείς ποιος εγείρει τον συνδυασμό των δύο Κανονισμών, είπε ότι φαίνεται ότι η προσπάθεια αυτή γίνεται από τη Βρετανική Προεδρία με τη βοήθεια κάποιων άλλων χωρών, πράγμα το οποίο θα διαφανεί στην πορεία και μετά από τη σημερινή συνεδρία στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας πως η προσπάθεια δεν κερδίζει έδαφος.

    Οσον αφορά τις μεθοδεύσεις για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ, είπε πως δεν έχουν τίποτε άλλο παρά πολιτικό περιεχόμενο, κάτι που ''επιβεβαιώνεται μέσα και από τις πρόσφατες δηλώσεις της τ/κ ηγεσίας που εξακολουθεί να μιλά για πολιτική ισότητα, αφήνοντας να νοηθεί, χωρίς να μιλά ξεκάθαρα, ότι μιλά για δύο κράτη, επιδίωξη που δεν έχει αποβάλει ποτέ''.

    Σχολιάζοντας άλλες παραπλανητικές θέσεις που διατυπώθηκαν από την τ/κ ηγεσία, όπως το ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να άρει όρους που έθεσε για την επανέναρξη των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η επιδιαιτησία έχει λήξει, κάτι που δέχεται και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [03] Εκπρόσωπος - ΓΓ ΟΗΕ - Τ/κ πλευρά - Κυπριακό

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι η διαφορά την οποία διαπιστώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στις απόψεις των δύο πλευρών οφείλεται στην επιμονή της τουρκικής πλευράς σε θέσεις και άρνηση της να συζητήσει τις περιοχές ανησυχίας της ε/κ πλευράς για να υπάρξει κατάληξη σε ένα σχέδιο το οποίο να απολήγει προς όφελος των Κυπρίων.

    Σχολιάζοντας δημοσίευμα που αναφέρεται σε απροθυμία του Κόφι Ανάν να αρχίσει νέα πρωτοβουλία εάν δεν δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ εξακολουθεί να είναι ότι υπάρχει διαφορά απόψεων των δύο πλευρών.

    Σημείωσε πως δεδομένων και των μεθοδεύσεων της τουρκικής πλευράς ''είναι φανερό ότι υπάρχει αυτή η διαφορά λόγω της επιμονής της τουρκικής πλευράς σε θέσεις και άρνηση της να συζητήσει τις δικές μας περιοχές ανησυχίας για να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο το οποίο να απολήγει προς όφελος των Κυπρίων και λαμβανομένων υπόψη των ανησυχιών της δικής μας πλευράς έτσι ώστε η τελική κατάληξη να είναι μια λύση που να μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες''.

    Ερωτηθείς εάν η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει τις αλλαγές που προτείνει η τ/κ πλευρά, είπε ότι δεν έχει δει καμμία ένδειξη για οποιεσδήποτε θέσεις για αλλαγές εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, σημειώνοντας πως η ε/κ πλευρά έχει καταθέσει τις θέσεις της, αλλά όχι ιεραρχημένες.

    ''Ενώ εμείς έχουμε δώσει τις θέσεις ανησυχίας μας, έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι είμαστε έτοιμοι, εξακολουθεί ο Γενικός Γραμματέας να λέει ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά απόψεων, άρα η άλλη πλευρά δεν συγκατανεύει στο να συζητηθούν οι περιοχές ανησυχίας της ε/κ κοινότητας'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς ποια κατά την κυβέρνηση θα πρέπει να είναι η βάση διαπραγμάτευσης, είπε ότι είναι η επανεξέταση των περιοχών ανησυχίας της ε/κ πλευράς έτσι ώστε να γίνουν ουσιαστικές βελτιώσεις και για να γίνει το οποιοδήποτε σχέδιο λύσης αποδεκτό και από τις δύο κοινότητες.

    Σε ερώτηση εάν συμφωνεί με αυτό που επαναλαμβάνει ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ότι η επίσημη γραμμή είναι η γραμμή των μεγάλων κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Εκπρόσωπος είπε πως αυτή είναι η γραμμή της πλειοψηφίας του Εθνικού Συμβουλίου.

    Διευκρίνισε ότι δεν αποφασίζει τη γραμμή η όποια πλειοψηφία στο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λαμβάνοντας υπόψη συμβουλευτικά τις θέσεις των κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο''.

    Σε παρατήρηση ότι υπάρχει διαφορετική εκτίμηση από πολιτικά κόμματα για το τι συμφωνήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο, με μερίδα κομμάτων να λέει ότι επήλθε συμφωνία επί των τροποποιήσεων που θα γίνουν επί του σχεδίου Ανάν 5 και μια άλλη ομάδα να λέει ότι αυτό που έγινε ήταν να κατατεθούν περιοχές ανησυχιών, οι οποίες θα είναι το αντικείμενο όποιο και αν είναι το σχέδιο, ο Εκπρόσωπος είπε: ''Η πραγματικότητα είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε τις περιοχές ανησυχίας της δικής μας πλευράς επί των οποίων ζητείται επαναδιαπραγμάτευση και βελτίωση μετά που άκουσε τις θέσεις των μελών του Εθνικού Συμβουλίου''.

    [04] Εκπρόσωπος - Δημοσίευμα - Οπλικά συστήματα

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης απέφυγε χθες να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας ''Πολίτης'' για προσπάθεια στρατιωτικών κύκλων να απολάβουν μίζες από αγορά συγκεκριμένου οπλικού συστήματος, στην οποία παρενέβη ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας πως αποτελεί γενική πολιτική να μην γίνονται σχόλια επί αμυντικών θεμάτων.

    ''Εχω δει το δημοσίευμα αλλά επειδή άπτεται θεμάτων άμυνας δεν επιθυμώ να το σχολιάσω'', είπε ο Εκπρόσωπος, που δεν θέλησε να απαντήσει ούτε την ερώτηση εάν οι πληροφορίες είναι ψευδείς.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης για απομάκρυνση των αμερικανικών όπλων, ο Εκπρόσωπος είπε ''εξ όσων γνωρίζω όχι'' και πρόσθεσε: ''Για το θέμα των οπλικών συστημάτων που προέρχονται από τις ΗΠΑ έχουμε μιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν''.

    Δεν θέλησε να απαντήσει ούτε σε ερώτηση αν υπάρχει υποδομή για παρακολούθηση κινητών και ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

    Ερωτηθείς εάν, δεδομένης της πολιτικής, εκείνος ο οποίος διέρρευσε τις πληροφορίες προκάλεσε ζημιά στο εθνικό συμφέρον, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε πως η δική του θέση είναι να μην σχολιάζει θέματα που έχουν σχέση με την άμυνα.

    [05] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γενικός Ελεγκτής - Ετήσια έκθεση

    Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη και επιλαμβάνεται των θεμάτων που εγείρει στην ετήσια έκθεσή της η Γενικός Ελεγκτής Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, έδωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, στην ίδια την κ. Γιωρκάτζη.

    Η κ. Γιωρκάτζη επέδωσε την ετήσια έκθεση του γραφείου της για το 2004 στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο οποίος υπενθύμισε πως με περσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κάθε Υπουργείο είναι υπεύθυνο να παίρνει τις εισηγήσεις της κ. Γιωρκάτζη και σε δύο μήνες να καταθέτει έκθεση με μέτρα υλοποίησής τους.

    «Εμάς δεν μας ενδιαφέρει το γιατί παρουσιάζονται παρατυπίες. Εκείνο που ενδιαφέρει το Υπουργικό Συμβούλιο είναι ότι υλοποιούνται και ότι μέχρι το τέλος του χρόνου όλα αυτά που γράφει (στην έκθεσή της) η κ. Γιωρκάτζη, που μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς αλλαγή νόμου, να υλοποιούνται», διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Απαντώντας, η κ. Γιωρκάτζη εξήρε την προσωπική συνεισφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στο έργο του θεσμού. «Η προσωπική σας συνεισφορά στα θέματα που εξετάζουμε αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο για να συνεχίσουμε το έργο μας, αλλά και μια διαβεβαίωση ότι προχωρούμε καλά», ανέφερε.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η κ. Γιωρκάτζη στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του εσωτερικού ελέγχου του ευρύτερου δημόσιου τομέα στον οποίο υπάρχουν αδυναμίες, αναλόγως της στελέχωσης και δυναμικότητας της κάθε υπηρεσίας.

    Σημειώνοντας ότι ο δημόσιος τομέας διαθέτει ικανότητα και έμπειρα στελέχη, η κ. Γιωρκάτζη πρόσθεσε ότι «πάσχει όμως ο τρόπος λειτουργίας γενικά του δημόσιου τομέα και φαίνεται ότι προσηλωνόμαστε μάλλον στις διαδικασίες παρά στο αποτέλεσμα και αυτό αποτελεί τροχοπέδη στη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες».

    Σημείωσε ακόμη πως στο ίδιο πλαίσιο υπάρχει μια αδυναμία στο θέμα της μηχανογράφησης, το οποίο, όπως είπε, δεν έχει προχωρήσει στον επιθυμητό βαθμό, ώστε να παρέχεται καλύτερη και πιο έγκαιρη εξυπηρέτηση στους πολίτες.

    Ερωτηθείς αν σημειώθηκε κακοδιαχείριση ή διασπάθιση δημοσίου χρήματος στο δημόσιο τομέα, η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ότι υπάρχουν οργανισμοί στους οποίους διαπιστώθηκε πως από το χειρισμό κάποιας προσφοράς ή από την έλλειψη προγραμματισμού για ένα έργο υπήρχε κακή διαχείριση δημοσίου χρήματος.

    «Θα μπορούσε το ίδιο έργο να γίνει πιο οικονομικά, πιο αποτελεσματικά», είπε η Γενική Ελέγκτρια, διευκρινίζοντας ότι με τον όρο κακή διαχείριση και διασπάθιση δεν υπονοεί υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος.

    [06] Παπανδρέου - Referans - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία μπορούν να προσφέρουν μια νέα ώθηση για λύση στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας πως οι συνθήκες στο νησί έχουν αλλάξει και πρέπει να αντιμετωπιστούν ''με ένα πνεύμα ρεαλισμού, αποφασιστικότητας και πολιτικού θάρρους''.

    Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Referans με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Αγκαλιάστε τη Μέκκα των Ορθοδόξων'', η οποία αναδημοσιεύεται στην αγγλόφωνη Turkish Daily News με τίτλο ''Παπανδρέου: Αμοιβαία εμπιστοσύνη θα πρέπει να οικοδομηθεί ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία'', ο τέως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας πρόσθεσε ότι η επανένωση της Κύπρου είναι προς το συμφέρον Ελλάδας και Τουρκίας, προς το συμφέρον της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και πάνω από όλα προς το συμφέρον των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

    ''Ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος: μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, που να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και των νόμων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρέπει να χειριστούμε το Κυπριακό θέμα μέσα στα πλαίσια αυτού του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου που θα εξασφαλίσει τα συμφέροντα των Τ/Κ και θα αντιμετωπίσει τις νόμιμες ανησυχίες των Ε/Κ'', δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Οπως ανέφερε, η στρατηγική της διεύρυνσης συμβάλλει ιδιαίτερα στον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, ενώ προωθεί επίσης τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή, αλλά αποτελεί ευθύνη της τουρκικής ηγεσίας και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση στην ικανοποίηση των κριτηρίων που έχει θέσει η ΕΕ, ενώ επεσήμανε ότι η Αγκυρα πρέπει να κάνει περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση.

    [07] Ολλανδός Ευρωβουλευτής - Κυπριακό - Τουρκία

    Χωρίς την επίλυση του Κυπριακού δεν είναι δυνατή η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Joost Lagendijk.

    Σε δηλώσεις του στην τ/κ εφημερίδα ''Κίπρις'', ο Ευρωβουλευτής είπε ότι η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να αφήσει ανοικτή την πληγή του Κυπριακού μέχρι την ολοκλήρωση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

    Πρόσθεσε ότι το Κυπριακό θα πρέπει να επιλυθεί εντός τριών ή τεσσάρων ετών.

    Ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, αναφερόμενος στους κανονισμούς του απευθείας εμπορίου και της οικονομικής βοήθειας προς την τ/κ κοινότητα, είπε ότι θα ξανασυζητηθούν και θα ασκηθούν πιέσεις προς την ε/κ πλευρά, σύμφωνα με την εφημερίδα.

    Σημείωσε ωστόσο ότι η Τουρκία θα πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια της σε πλοία υπό κυπριακή σημαία, άσχετα αν εγκριθούν ή όχι οι κανονισμοί.

    [08] Πρόεδρος Βουλής - Δήμος Λύσης - ''Καλλιτεχνικές Γέφυρες''

    Στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται σήμερα η Κύπρος, με την κατοχή και τη ντε φάκτο διχοτόμηση να της ματώνουν το κορμί, η Ελλάδα και ο λαός της παραστέκονται στο πλευρό της, είναι το βασικό της στήριγμα και της παρέχουν αμέριστη υποστήριξη στον αγώνα της για να δικαιωθεί, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση με τίτλο «Θράκη Αιγαίο Κύπρος. Καλλιτεχνικές Γέφυρες», που διοργάνωσε απόψε ο Δήμος Λύσης στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''μια δικαίωση που θα επέλθει με την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, θα αίρει την κατοχή, θα επανενώνει το κράτος και το λαό της πατρίδας μας και θα αποκαθιστά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του''.

    Μια λύση, συνέχισε, που θα καθιστά τον κυπριακό λαό πραγματικό αφέντη στον τόπο του και θα τον απαλλάσσει από τις εξαρτήσεις των ξένων.

    Είπε ότι ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι και αγώνας για να πρυτανεύσει το δίκαιο στον κόσμο, γιατί αίροντας και καταργώντας μια αδικία συμβάλλουμε να γίνει δικαιότερος ο κόσμος.

    Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε τον πολιτισμό ως αποτελεσματική γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στις χώρες και τους λαούς, γιατί αποτελεί οικουμενική γλώσσα, κατανοητή και εύληπτη σε όλους.

    Με τον πολιτισμό, σημείωσε, επιτυγχάνεται η αλληλοκατανόηση και ο αλληλοσεβασμός, καλλιεργούνται ευγενικές αξίες και ιδανικά, ο άνθρωπος γίνεται πιο άνθρωπος και τον φέρνει κοντά στο διπλανό του, στο συνάνθρωπό του.

    Ο πολιτισμός ανεγείροντας γέφυρες επικοινωνίας συμβάλλει στην κατανόηση, στην ανοχή και στην αλληλοαποδοχή και διαμορφώνει την ποιότητα στις ανθρώπινες σχέσεις, πρόσθεσε.

    [09] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Σουηδός διπλωμάτης

    Το Κυπριακό και το θέμα των δύο κανονισμών για τη χρηματοδότηση των Τ/Κ και το απευθείας εμπόριο ήταν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους με το Σουηδό ειδικό αντιπρόσωπο για την Κύπρο Kag Falkam, αναφέρει ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Falkam είπε ότι η Σουηδία ζήτησε την διεξαγωγή συζήτησης για τους κανονισμούς διότι θεωρεί ότι θα πρέπει να ληφθεί απόφαση μέχρι το τέλος του χρόνου για το χρηματοδοτικό κανονισμό, διότι διαφορετικά θα παρέλθει η προθεσμία και θα χαθεί ένα μεγάλο μέρος από τα 259 εκ. ευρώ που προορίζονται για τους Τ/Κ.

    Ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προβεί σε ενέργειες που αποσκοπούν στην οικονομική στήριξη των Τ/Κ, δείχνοντας έμπρακτα καλή θέληση αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει η ίδια ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.

    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται το χρηματοδοτικό κανονισμό για άρση της απομόνωσης των Τ/Κ, η οποία σε κάθε περίπτωση οφείλεται στη συνεχιζόμενη κατοχή.

    Ο κ. Κλεάνθους ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί για το θέμα του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο και η θέση της είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο αποδεκτό.

    Εθεσε ακόμη στον Σουηδό διπλωμάτη το θέμα του παράνομου εποικισμού στα κατεχόμενα και την εκμετάλλευση που γίνεται σε βάρος των ε/κ περιουσιών, αναφέροντας ότι θα ανέμενε από τη Βρετανική Προεδρία της ΕΕ αλλά και από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να δείξουν ανάλογο ενδιαφέρον όπως αυτό για τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο.

    [10] ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Θέσεις

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ θεωρεί πως τις τελευταίες ημέρες επιχειρείται διαστρέβλωση των θέσεων του Κινήματος σε ό,τι αφορά το σχέδιο Ανάν και τη βάση μελλοντικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΣ ΕΔΕΚ, ''οι θέσεις του Κινήματος είναι ξεκάθαρες και με απόλυτη σαφήνεια έχουν διατυπωθεί τόσο στο Εθνικό Συμβούλιο όσο και ενώπιον του λαού''.

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ διευκρινίζει ότι στο έγγραφο που κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο με ημερομηνία 21/1/2005 αναφέρεται ότι ''το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να επανέλθει ενώπιον του κυπριακού Ελληνισμού ούτε ως έχει ούτε με περιθωριακές αλλαγές''.

    Οπως προστίθεται στην ανακοίνωση, ''αν το σχέδιο, παρά την απόρριψη του, θεωρείται ότι παραμένει στο προσκήνιο κάτι που θα πρέπει να διευκρινιστεί από τον ΟΗΕ, τότε θα πρέπει να είναι σαφές ότι θα πρέπει να υποστεί δραστικές τροποποιήσεις που θα αφορούν και στο κεντρικό του πυρήνα''.

    [11] Τουρκική κυβέρνηση - Αγνοούμενοι - Δωρεά

    Η τουρκική κυβέρνηση θα διαθέσει για σκοπούς διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων της Κύπρου το ποσό των 150 χιλιάδων δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της λεγόμενης τουρκικής πρεσβείας στα κατεχόμενα.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, 50 χιλιάδες δολάρια θα δοθούν για τη μονάδα εξετάσεων DNA που θα δημιουργηθεί σε νοσοκομείο στα κατεχόμενα, 50 χιλιάδες δολάρια για το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο που θα δημιουργηθεί στη νεκρή ζώνη και άλλες 50 χιλιάδες για τις εκταφές στα κατεχόμενα.

    [12] Τουρκικός Τύπος - Κατεχόμενα - Ασκηση ''Ταύρος''

    Η στρατιωτική άσκηση «Ταύρος» θα πραγματοποιηθεί στα κατεχόμενα στο τέλος Νοεμβρίου, ως αντίποινο στην άσκηση ''Νικηφόρος'', έγραψε χθες η τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ».

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στη βάση της «αρχής της αμοιβαιότητας» και σε αυτήν δεν θα συμμετάσχει η Τουρκία όπως δεν συμμετείχε η Ελλάδα στην άσκηση «Νικηφόρος».

    [13] Τουρκικός Τύπος - ΣΕΑ Τουρκίας - Κυπριακό - ΕΕ

    Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας θα μελετήσει στη συνεδρία του το Δεκέμβριο την Εκθεση Προόδου, το Εγγραφο Εταιρικής Σχέσης και το Εγγραφο Στρατηγικής για τη Διεύρυνση, που δημοσιοποιήθηκαν στις 9 Νοεμβρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορούν την Τουρκία.

    Ο τουρκικός Τύπος σημειώνει επίσης ότι το Σώμα θα εκτιμήσει τις εξελίξεις, με ιδιαίτερη προσοχή στο Κυπριακό, τις πιέσεις για άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων για την Κύπρο και τις αναφορές όσον αφορά στις μειονότητες στην Τουρκία.

    [14] ΓΓ ΑΚΕΛ - 20ό Παγκύπριο Συνέδριο ΑΚΕΛ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σίγουρος ότι το κόμμα ''θα βγει πιο ισχυρό, πιο ενωμένο και πιο δυναμικό'' μέσα από το 20ό Παγκύπριο του Συνέδριο που αρχίζει την ερχόμενη Πέμπτη ''ώστε να εκπληρώσει τον στρατηγικό στόχο της επαναβεβαίωσης της δύναμής του ως πρωτοπόρας και πρώτης δύναμης στον τόπο κατά τις βουλευτικές εκλογές του Μάη του 2006''.

    ''Ευελπιστούμε και είμαστε σίγουροι ότι αυτό το συνέδριο θα είναι ιστορικό, θα είναι συνέδριο ενότητας και συσπείρωσης του ΑΚΕΛ παρά τις ποικιλόμορφες επιθέσεις που δέχεται το κόμμα από την κοινωνία, από άλλες δυνάμεις, από μερίδα του Τύπου, των ΜΜΕ γενικότερα, αλλά και από έξω'', είπε ο κ. Χριστόφιας σε διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του συνεδρίου.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα χαιρετίσει το συνέδριο την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου, και ότι την Παρασκευή σε ειδική σύνοδο θα απευθύνουν χαιρετισμό οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι ε/κ, τ/κ και ελληνικών κομμάτων, οι οποίοι προσκλήθηκαν να παραστούν.

    Στην Κύπρο θα βρίσκονται επίσης εκπρόσωποι 60 κομμουνιστικών, εργατικών και προοδευτικών κομμάτων του εξωτερικού, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του 20ού Παγκυπρίου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι τα μέλη του κόμματος ''θα τιμήσουν καθωσπρέπει τα 80 χρόνια ένδοξης ιστορίας αυτού του κόμματος, το οποίο με την έντονη και καθοριστική παρουσία του στα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα έχει διαδραματίσει τον πιο θετικό ρόλο στην υπόθεση του αγώνα του λαού μας για ανεξαρτησία''.

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας, το ΑΚΕΛ ''έχει διαδραματίζει δημιουργικότατο ρόλο στην υπόθεση της ενότητας των δυνάμεων που έχουν στόχο μια λύση στο Κυπριακό η οποία να εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των Ε/Κ και Τ/Κ, να επανενώνει την πατρίδα μας και να θέτει τέρμα στην κατοχή και στις ξένες εξαρτήσεις''.

    Το ΑΚΕΛ, συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, διαδραμάτισε θετικότατο ρόλο ''στην απόκρουση των ιμπεριαλιστικών συνομωσιών κατά της ανεξάρτητης Κύπρου, στον αγώνα ενάντια στον φασισμό, στην πάλη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στον τόπο μας, ενάντια στη γριβική τρομοκρατία, την ΕΟΚΑ Β' και τη Χούντα''.

    Επίσης, το κόμμα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην αναστήλωση της κυπριακής οικονομίας μετά τη μεγάλη καταστροφή της εισβολής και της κατοχής, είπε.

    [15] ΚΣ ΕΔΕΚ - Βουλευτικές εκλογές 2006

    Η ενίσχυση του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ στις βουλευτικές εκλογές του 2006 θα συνιστά πολιτική πράξη διαφύλαξης της λαϊκής ετυμηγορίας στο δημοψήφισμα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Μιλώντας στην περιφερειακή χοροεσπερίδα της ΕΔΕΚ στο Δάλι, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου χρόνου ο λαός καλείται να επικυρώσει την ψήφο του στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου του 2004, να διαλύσει αμφισβητήσεις, διαστρεβλώσεις και παραχαράξεις της λαϊκής εντολής''.

    ''Η ψήφος προς την ΕΔΕΚ'', είπε, ''θα σημαίνει ενδυνάμωση της πατριωτικής φωνής, αντίσταση προς όλους όσους μεθοδεύουν μέσω διαστρέβλωσης της λαϊκής εντολής την επαναφορά του σχεδίου Ανάν, περιφρονώντας τη λαϊκή θέληση''.

    [16] ΥΠΑΜ Κύπρου, Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας - Επιστολή Πρόθεσης

    Οι Υπουργοί Αμυνας της Κύπρου, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας υπέγραψαν χθες στην έδρα της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στις Βρυξέλλες Επιστολή Πρόθεσης (Letter of Intent) για την από κοινού δημιουργία πολυεθνικού συγκροτήματος μάχης. Την επιστολή υπέγραψε από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Την πρωτοβουλία για δημιουργία του συγκροτήματος μάχης είχε η Ελλάδα η οποία και θα διαθέσει το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων ως επικεφαλής κράτος (framework nation).

    Τα συγκροτήματα μάχης αποτελούν το βασικό εργαλείο της ΕΕ για διάθεση δυνάμεων ταχείας αντίδρασης προς εκτέλεση ειρηνευτικών ή ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών, η ΕΕ πρέπει να διατηρεί σε ετοιμότητα δύο συγκροτήματα μάχης κάθε εξάμηνο. Η ΕΕ σύμφωνα με τα συμπεράσματα του προηγούμενου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, ήταν σε θέση να καλύψει την πιο πάνω υποχρέωση μέχρι το 2010 πλην του 2ου εξαμήνου του 2007. Το κενό αυτό συμπληρώθηκε με την συμφωνία που υπεγράφη σήμερα από τις τέσσερις χώρες.

    Για το σύνολο των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης της ΕΕ, η Κύπρος έχει ήδη διαθέσει μία διμοιρία υγειονομικού. Η ομάδα αυτή, η οποία είναι ήδη σε ετοιμότητα θα αποτελέσει το βασικό μέρος της συνεισφοράς της Κύπρου στο υπό δημιουργία συγκρότημα μάχης.

    Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας, η υπογραφή της συμφωνίας έχει μεγάλη σημασία για την Κύπρο για δύο λόγους. Πρώτο, με τη συμμετοχή αυτή εξασφαλίζεται η πλήρης και ισότιμη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ανάπτυξη των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης της ΕΕ. Δεύτερο, με τη συμφωνία που υπογράφηκε, η Κυπριακή Δημοκρατίας απέδειξε και έμπρακτα την αποφασιστικότητά της να συνεισφέρει στην κοινή προσπάθεια των 25 για την ανάπτυξη των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης.

    [17] Υπουργείο Αμυνας - ''MILEX 05''

    Το Υπουργείο Αμυνας μετέχει από χθες έως την 1 Δεκεμβρίου 2005, στην άσκηση ''MILEX 05'', στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΕΠΑΑ).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας, η άσκηση αυτή θεωρείται από την ΕΕ ως πολύ σημαντική, και σκοπός της είναι η εξέταση και αξιολόγηση αποκλειστικά στρατιωτικών θεμάτων, για την αντιμετώπιση μιας κρίσης από την ΕΕ, σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο.

    Με την εκτέλεση της άσκησης αναμένεται να αναβαθμιστεί η ικανότητα της ΕΕ και των κρατών μελών της για την αντιμετώπιση μιας κρίσεως στα πλαίσια της ΕΠΑΑ.

    Κατά την εκτέλεση της ''MILEX 05'', για πρώτη φορά θα επανδρωθεί και θα ενεργοποιηθεί πλήρως το επιχειρησιακό στρατηγείο της ΕΕ στο Παρίσι και θα εξεταστεί η διασύνδεση και συνεργασία του με το στρατηγείο δυνάμεων στην πόλη Ούλμ της Γερμανίας, στα πλαίσια της εκτέλεσης μιας αυτόνομης επιχείρησης της ΕΕ.

    Οι δύο αξιωματικοί που διαθέτει το Υπουργείο Αμυνας στην ΕΕ με ετοιμότητα πέντε ημερών για επάνδρωση του επιχειρησιακού στρατηγείου σε περίπτωση που απαιτηθεί μετέβησαν στο Παρίσι για την προετοιμασία του στρατηγείου για την άσκηση.

    Επίσης οι δύο αξιωματικοί, ως εκπρόσωποι στη Στρατιωτική Επιτροπή, συμμετέχουν στο συντονισμό και κατεύθυνση της άσκησης από τις Βρυξέλλες.

    Επιπλέον, το Υπουργείο Αμυνας έχει διαθέσει άλλους δύο αξιωματικούς για την πλήρη επάνδρωση του επιχειρησιακού στρατηγείου, οι οποίοι, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, θα αναλάβουν καθήκοντα στο Παρίσι στις 26 Νοεμβρίου 2005.

    Στην άσκηση συμμετέχουν περίπου 375 εκπρόσωποι από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [18] Κυριάκος Τριανταφυλλίδης - Ευρωμεσογειακή Συνέλευση

    Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης σε σημερινή του παρέμβαση κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας της Ευρωμεσογειακής Συνέλευσης, που πραγματοποιείται στο Ραμπάτ του Μαρόκου, τόνισε ότι η ευρωμεσογειακή συνεργασία είναι εξαιρετικά σημαντική για την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κ. Τριανταφυλλίδη, ο Ευρωβουλευτής αφού περιέγραψε την πρόοδο που σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες στη διαδικασία της Βαρκελώνης επεσήμανε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως γέφυρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Νότιας Μεσογείου.

    Είπε ακόμα ότι η Κύπρος και η Μάλτα, ήταν δύο πρώην ευρωμεσογειακοί συνεργάτες οι οποίοι έγιναν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας ότι η πολύτιμη αυτή εμπειρία είναι η γέφυρα η οποία θα φέρει ακόμα πιο κοντά τις χώρες της νότιας Μεσογείου με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η Κύπρος έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη θεσμοθέτηση πολιτικών στόχων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτνίασης, συμπληρώνοντας ότι η Κύπρος που είναι επιλέξιμη για κονδύλια πολιτικής συνοχής, μπορεί να ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία και να γίνει η γέφυρα ανάμεσα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα νοτιότερα κράτη της Μεσογείου.

    [19] Πατατοπαραγωγοί - 14η ημέρα

    Συνεχίζονται για 14η ημέρα οι κινητοποιήσεις των πατατοπαραγωγών της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου που βρίσκονται από την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στον αυτοκινητόδρομο Δεκέλειας - Αραδίππου, κοντά στον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς.

    Χθες, οι πατατοπαραγωγοί σε ένδειξη καλής θέλησης παρέδωσαν το μεσημέρι στην Αστυνομία τις δύο λωρίδες του αυτοκινητόδρομου Αραδίππου προς Δεκέλεια, με κατεύθυνση την Αγία Νάπα.

    Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Πατατοπαραγωγών Νίκος Βάσιλας ανέφερε ότι μετά την παράδοση των δύο λωρίδων του αυτοκινητόδρομου, οι παραγωγοί θα παραμείνουν με τους γεωργικούς τους ελκυστήρες στις δύο λωρίδες του αυτοκινητόδρομου Δεκέλειας - Αραδίππου.

    Πρόσθεσε ότι μέχρι τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα συναντηθούν με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου, δεν αναμένεται η πραγματοποίηση άλλων εκδηλώσεων και δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα.

    Η αστυνομία μετά την παραλαβή του αυτοκινητόδρομου τον παρέδωσε στην κυκλοφορία, αφού πρώτα προέβη στις απαραίτητες διευθετήσεις, και οι οδηγοί που μεταβαίνουν προς την Αγία Νάπα ή προέρχονται από την περιοχή της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου κυκλοφορούν χωρίς κανένα πρόβλημα.

    [20] Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα

    Σε αγώνα για το παγκύπριο πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας 1ης κατηγορίας ανδρών, ο ΑΠΟΕΛ νίκησε χθες την ΕΘΑ με 98-95.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 22 November 2005 - 15:23:20 UTC