Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-12-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Δημοκρατίας Λήδρας Δώρο Ταλάτ
  • [02] Υπουργός Εξωτερικών - Γέφυρα Λήδρας
  • [03] Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια - Σενέρ
  • [04] Δήμαρχος Λευκωσίας - Ταλάτ - Οδός Λήδρας
  • [05] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Οδόφραγμα Αστρομερίτη-Ζώδιας - Κλειστό για έξι εβδομάδες
  • [06] Αμερικανοί Βουλευτές - Ράις - Απευθείας πτήσεις
  • [07] Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής Αυστρίας
  • [08] Πρόεδρος Κροατίας - Νέος Κύπριος Πρεσβευτής
  • [09] Υπουργός Αμυνας - Επισκέψεις σε φυλάκια
  • [10] Αθήνα - Μολυβιάτης - Δεξίωση - Κυπριακό
  • [11] Τούρκος Πρόεδρος - Αίγυπτος - Κυπριακό
  • [12] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Σενέρ
  • [13] Ομήρου - Σενέρ - ΕΕ
  • [14] Ταλάτ - Διάνοιξη οδού Λήδρας - Δήμαρχος Λευκωσίας
  • [15] Υπ. Συγκοινωνιών - Πρεσβευτής Κίνας
  • [16] Υπ. Συγκοινωνιών - ΚΑ - Συντεχνίες - Σχέδιο
  • [17] Πρόεδρος Διεθνούς Ρόταρι - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [18] Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [19] Καλαθόσφαιρα Ανδρών - 10η αγωνιστική

  • Εκπομπή για Ομογένεια ΚΥΠΕ - 28/12/2005


    (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    [01] Πρόεδρος Δημοκρατίας Λήδρας Δώρο Ταλάτ

    Σαφής και κατηγορηματική ήταν η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, όσον αφορά το άνοιγμα νέας διόδου προς τα κατεχόμενα στην οδό Λήδρας.

    Κληθείς από τη Λεμεσό να σχολιάσει το θέμα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε πως «είναι σαφής και κατηγορηματική η απάντησή μου. Δεν πρόκειται να λειτουργήσει, αν δεν κατεδαφιστεί η γέφυρα».

    Εξάλλου, σε ερώτηση για το δώρο που του απέστειλε για τις γιορτές ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως πρόκειται για ένα καλάθι με διάφορα εδέσματα.

    Πρόσθεσε πως ο ίδιος θα ανταποδώσει στέλλοντας ένα δώρο στον κ. Ταλάτ την Πρωτοχρονιά.

    [02] Υπουργός Εξωτερικών - Γέφυρα Λήδρας

    Οι προτάσεις προς τα Ηνωμένα Εθνη για τη δημιουργία διόδου στην οδό Λήδρας προς διακίνηση προσώπων από και προς τα κατεχόμενα, που προβλέπουν μεταξύ άλλων για ''μια δίοδο, η οποία θα είναι επίπεδη και που δεν θα είναι υπό την επιτήρηση οποιουδήποτε στρατεύματος'', δεν είναι καινούργιες προτάσεις, αλλά περιλαμβάνονται στη δέσμη μέτρων που είχε εισηγηθεί η κυπριακή κυβέρνηση και που είχαν ανακοινωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου για άρση του αδιεξόδου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ''δεν πρόκειται για νέες προτάσεις αλλά για τις γνωστές προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς''.

    Οι προτάσεις αυτές, όπως είχαν δημοσιοποιηθεί, περιλαμβάνουν το άμεσο πάγωμα όλων των δραστηριοτήτων που διεξάγονται στην περιοχή των οδών Λήδρας και Ερμού και που σχετίζονται με το σημείο διέλευσης.

    Προβλέπουν επίσης όπως αρχίσουν αμέσως διαβουλεύσεις από την Ειρηνευτική Δύναμη, με σκοπό να αποφασισθούν οι διευθετήσεις που είναι απαραίτητες για το άνοιγμα ενός νέου σημείου διέλευσης.

    Η κυπριακή κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε επ[ισήμως, θεωρεί ότι πρέπει να περιληφθούν τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία για οποιαδήποτε πρακτική διευθέτηση για το άνοιγμα του σημείου διέλευσης.

    1. Ο δρόμος διέλευσης και μια περιοχή που θα καθοριστεί από την Ειρηνευτική Δύναμη πρέπει να είναι ασφαλής, δηλαδή: α) πρέπει να ελεγχθεί για νάρκες και ναρκοπαγίδες και όλες οι νάρκες και ναρκοπαγίδες πρέπει να απομακρυνθούν. β) τα κτίρια στην περιοχή πρέπει να ελεγχθούν για να διασφαλισθεί η ασφάλεια των διερχομένων.

    2. Ο δρόμος διέλευσης πρέπει να είναι στο επίπεδο του εδάφους για να διασφαλισθεί η ασφάλεια των διερχομένων.

    3. Να απομακρυνθούν και από τις δύο πλευρές οι στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμοί που γειτνιάζουν με το προτιθέμενο σημείο διέλευσης, όπως φαίνεται σε συνημμένο χάρτη.

    Η Ειρηνευτική Δύναμη θα παρακολουθεί τη συμμόρφωση προς το μέτρο αυτό, το οποίο περιλαμβάνει την απαγόρευση οποιασδήποτε στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή καθ οιονδήποτε χρόνο.

    4. Την απομάκρυνση όλων των νέων κατασκευών στα νότια της οδού Ερμού και από τις δύο πλευρές της οδού Λήδρας.

    [03] Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια - Σενέρ

    Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους - μέλους, επικυρώνοντας και εφαρμόζοντας το Πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης και ανοίγοντας τα λιμάνια και αεροδρόμιά της και για την Κύπρο, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ο κ. Ιακώβου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, επιμένει ότι η Τουρκία πρέπει να λογοδοτήσει στην ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2006 σχετικά με την υλοποίηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει ως υποψήφια προς ένταξη χώρα.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας και Αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Τουρκίας Αμπντουλατίφ Σενέρ στο ''Ρόιτερς'', σύμφωνα με τις οποίες ''η Ευρωπαϊκή Ενωση δημιούργησε το πρόβλημα με το να αποδεχθεί τους Ε/Κ'' και ότι ''δεν υπάρχουν βήματα που θα έκανε η Τουρκία μονομερώς στο θέμα των λιμανιών'', ο κ. Ιακώβου δήλωσε πως ''η Τουρκία ανέλαβε συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΕ, δηλαδή και στα 25 κράτη -μέλη''.

    ''Ξέρουμε'', συνέχισε ο Υπουργός, ''πως η Τουρκία κωλυσιεργεί και ότι ένα παράδειγμα κωλυσιεργίας είναι το ότι δεν έχει εγγράψει το θέμα της κύρωσης του Πρωτοκόλλου στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση''.

    ''Εάν η Τουρκία δεν προσχωρήσει με την εφαρμογή όλων των υποχρεώσεών της'', τόνισε ο κ. Ιακώβου, ''θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ΕΕ, διότι υπάρχει η ανάληψη υποχρέωσης να λογοδοτήσει η Τουρκία για την πρόοδο που έχει επιτελέσει''.

    ''Με βάση μία παράγραφο'', είπε ο κ. Ιακώβου, ''δίδει ραντεβού η Τουρκία με την ΕΕ, στο οποίο θα λογοδοτήσει για το τι έχει πράξει''.

    Σε ερώτηση για το εάν αυτό το ''ραντεβού'' έχει συγκεκριμένη ημερομηνία καθορισμένη, ο Υπουργός απάντησε: ''Δεν υπάρχει ημερομηνία ακόμα, αλλά ορίζεται ασαφώς για το 2006 και είτε θα είναι κατά την Προεδρία της Αυστρίας που είναι το πρώτο εξάμηνο του έτους, είτε της Φινλανδίας που είναι το δεύτερο εξάμηνο''.

    ''Επιμένουμε εμείς'', πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου, ''ότι θα πρέπει να είναι το πρώτο εξάμηνο, διότι ήδη της παρέχεται πολύ ικανοποιητικός χρόνος για να υλοποιήσει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της''.

    Ως προς την αναφορά του κ. Σενέρ ότι ''είναι η ΕΕ που δημιουργεί το πρόβλημα'' και ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ κατά πόσον η Τουρκία δείχνει έτσι την πρόθεσή της να μην ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της για την Κύπρο, ο κ. Ιακώβου δήλωσε πως ''ασφαλώς δείχνουν την πρόσθεσή τους για μη συμμόρφωση''.

    ''Αλλά αυτή η δήλωση (του κ. Σενέρ)'', πρόσθεσε ο Υπουργός, ''στερείται και σοβαρότητας, αφού η Τουρκία γνωρίζει ότι, για να αρχίσει διαπραγματεύσεις, είχε και τη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεπώς, το να λέει ότι έκανε λάθος η Ευρώπη με το να εντάξει την Κυπριακή Δημοκρατία είναι μία ανοησία''.

    ''Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και πρέπει να τυγχάνει ίσης μεταχείρισης με τις υπόλοιπες χώρες'', δήλωσε ο κ. Ιακώβου.

    [04] Δήμαρχος Λευκωσίας - Ταλάτ - Οδός Λήδρας

    Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας, απαντώντας με γραπτή δήλωση στον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ο οποίος υποστήριξε πως συμφώνησε με τον Δήμαρχο Λευκωσίας στην κατασκευή ξύλινης γέφυρας στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, τονίζει ότι ο Δήμος Λευκωσίας δεν είχε καμιά πληροφόρηση ούτε και καμία ανάμειξη στην κατασκευή της γέφυρας.

    Προσθέτει πως «οι συμφωνηθέντες σχεδιασμοί αφορούν τη στήριξη των οικοδομών στις δύο πλευρές του δρόμου και την τοποθέτηση ειδικού δαπέδου σε ολόκληρη τη διαδρομή».

    Ο κ. Ζαμπέλας επαναλαμβάνει τη δήλωση που έκανε την 1η Δεκεμβρίου 2005 ότι «ο μόνος δρόμος προόδου και ευημερίας της Λευκωσίας είναι αυτός που ενώνει και όχι αυτός που χωρίζει τους κατοίκους της».

    «Το τείχος που υπάρχει στην οδό Λήδρας είναι εμπόδιο του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος της Λευκωσίας μας», προσθέτει, αναφέροντας πως «όταν αυτό πέσει θα μετατραπεί σε σύμβολο που μας ενώνει. Αυτό το δρόμο θα διαβούμε όλοι μαζί. Το δρόμο της ειρήνης και της συνεργασίας».

    Επαναλαμβάνει την ετοιμότητα του Δήμου Λευκωσίας για προώθηση των συμφωνηθέντων έργων, με βάση το σχεδιασμό που εγκρίθηκε και από τις δύο πλευρές για διάνοιξη της οδού Λήδρας, αναφέροντας ότι τα έργα μπορούν να υλοποιηθούν σε τέσσερις εβδομάδες, δεδομένου ότι θα δοθεί το πράσινο φως από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Καταλήγοντας, αναφέρει πως το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ μέσω του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών UNDP-PFF.

    [05] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Οδόφραγμα Αστρομερίτη-Ζώδιας - Κλειστό για έξι εβδομάδες

    Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ανακοίνωσε ότι το οδόφραγμα Αστρομερίτη-Ζώδιας κλείνει από σήμερα για περίοδο έξι εβδομάδων, ''ύστερα από συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών'', ώστε να διεξαχθούν οδικά έργα και βελτιώσεις στην υποδομή, που να συνάδουν με τα επίπεδα συγκοινωνιών της ΕΕ.

    Στην ανακοίνωσή της, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλεί τους ταξιδιώτες να χρησιμοποιούν για τη διέλευση από και προς τα κατεχόμενα το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα.

    Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα ανακοινώσει έγκαιρα το άνοιγμα του οδοφράγματος Αστρομερίτη.

    ''Τα οδικά έργα χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και η διαχείρισή τους γίνεται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) μέσω του Προγράμματος Συνεταιρισμός για το Μέλλον'', σημειώνει.

    [06] Αμερικανοί Βουλευτές - Ράις - Απευθείας πτήσεις

    Με νέα επιστολή προς τηv Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, 60 μέλη της αμερικανικής Βουλής καλούν την κυβέρνησή τους όπως αποθαρρύνει Αμερικανούς πολίτες, αξιωματούχους και μέλη του Κογκρέσου από το να ταξιδεύουν απευθείας στην κατεχόμενη Κύπρο. Παράλληλα, καλούν την αμερικανική κυβέρνηση να μην ενθαρρύνει κανένα να συμμετέχει σε παραβίαση της διεθνούς Σύμβασης του Σικάγο.

    Επίσης, τα μέλη της αμερικανικής Βουλής εκφράζουν την ανησυχία τους για τη συνάντηση της κ. Ράις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην Ουάσιγκτον και την υποστήριξη του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για απευθείας επισκέψεις στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου, αναφέροντας πως οι ενέργειες αυτές φαίνεται να υποσκάπτουν τη διακηρυγμένη πολιτική των ΗΠΑ για μη αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Οι Βουλευτές επισημαίνουν ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν υλοποιεί τη βασική της δέσμευση έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης για αναγνώριση όλων των μελών της, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, αλλά συνεχίζει την παράνομη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας με ένα κατοχικό στρατό που αριθμεί 43.000 στρατιώτες.

    Με την ίδια επιστολή αναφέρονται και στην αναγκαιότητα η Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και στη συνέχιση του άδικου αποκλεισμού που επιβάλλει η Τουρκία στην Αρμενία. Οι Αμερικανοί Βουλευτές κάνουν ακόμα αναφορά στη συνέχιση της καταπάτησης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, όπως τα δικαιώματα των μειονοτήτων και η ελευθερία έκφρασης.

    [07] Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής Αυστρίας

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε στην Πρεσβευτή της Αυστρίας στην Κύπρο Εva Hager ότι η χώρα μας αναμένει μια αντικειμενική προσέγγιση εκ μέρους της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως υπό ένταξη χώρας ενώ υπέδειξε την ανάγκη συμμόρφωσης της Αγκυρας με τις ευρωπαϊκές αξίες και όχι το αντίστροφο.

    Σε συνάντησή του στη Βουλή με την κ. Hager, ο κ. Χριστόφιας υπέδειξε την ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών στο Σχέδιο Ανάν προς όφελος μιας διαρκούς λύσης, η οποία να καθησυχάζει τις ανησυχίες και να διασφαλίζει τα δικαιώματα Ε/Κ και Τ/Κ.

    Επαναβεβαιώνοντας την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ελπίδα όπως αναληφθεί εκ μέρους του Κόφι Ανάν μια νέα πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση εντός του 2006.

    Κατά τη συνάντηση, ο κ. Χριστόφιας, εξέφρασε ειλικρινείς ευχές για μια επιτυχή Προεδρία εκ μέρους της Αυστρίας και στη συνέχεια έγινε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με βασικά θέματα, τα οποία θα απασχολήσουν, κατά προτεραιότητα, την Αυστριακή Προεδρία.

    [08] Πρόεδρος Κροατίας - Νέος Κύπριος Πρεσβευτής

    Ο Πρόεδρος της Κροατίας Stjepan Mesic ευχήθηκε όπως σύντομα υπάρξει λύση στο Κυπριακό, αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κροατία, με έδρα τη Βιέννη, Κορνήλιο Κορνηλίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Κροατίας αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών, εκφράζοντας την επιθυμία για περαιτέρω ενδυνάμωση τους.

    Είπε επίσης ότι η εμπειρία που αποκόμισε η Κύπρος ως νέο κράτος-μέλος της ΕΕ θα μπορούσε να αποτελέσει πολύτιμη βοήθεια για την Κροατία στη διαδικασία των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων οι οποίες έχουν μόλις αρχίσει.

    Ο κ. Κορνηλίου επανέλαβε την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς για επανέναρξη των προσπαθειών επίλυσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών της ΕΕ υπογραμμίζοντας ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ δημιουργεί νέα δεδομένα.

    Ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο της Κροατίας για τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού η οποία θα βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

    [09] Υπουργός Αμυνας - Επισκέψεις σε φυλάκια

    Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας στο πλαίσιο περιοδείας του σε φυλάκια της Εθνικής Φρουράς στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας είπε ότι το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως όσο υπάρχει τουρκική παρουσία και κατοχικός στρατός και ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο, η Εθνική Φρουρά αποτελεί το κύριο σημείο αναφοράς, επειδή αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως σύσσωμη η πολιτική ηγεσία αυτές τις μέρες βρίσκεται κοντά τους εθνοφρουρούς που υπηρετούν στα φυλάκια της πρώτης γραμμής στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

    Ευχήθηκε καλές γιορτές στους εθνοφρουρούς που όλοι θα πάρουν άδεια αυτές τις μέρες, σημειώνοντας πως πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θυσιάζουν δύο χρόνια επί ματαίου, αλλά η θητεία τους στην Εθνική Φρουρά αποτελεί δύο χρόνια προσφοράς στην Κυπριακή Δημοκρατία, στον κυπριακό λαό, στις οικογένειες τους και στην αγωνιστικότητα του τόπου μέχρι τη λύση του εθνικού προβλήματος.

    [10] Αθήνα - Μολυβιάτης - Δεξίωση - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης επανέλαβε για ακόμη μια αφορά το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για επανένωση της Κύπρου και συνέχιση των διαπραγματεύσεων όπως έχει συμφωνηθεί, για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της νήσου.

    Σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μολυβιάτης χαρακτήρισε για ακόμη μια φορά το ''casus beli '' ως αναχρονισμό, ο οποίος δεν συνάδει με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το κοινοτικό κεκτημένο.

    [11] Τούρκος Πρόεδρος - Αίγυπτος - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ θα ζητήσει από την Αίγυπτο να αλλάξει την πολιτική της σχετικά με το Κυπριακό, η οποία είναι υπέρ των Ελληνοκυπρίων, και να υποστηρίξει την κατάργηση των περιορισμών εναντίον του ψευδοκράτους, γράφει η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος επισκέπτεται την Αίγυπτο, θα ζητήσει την υποστήριξη της χώρας έτσι ώστε η Τουρκία να μπορέσει να γίνει μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά την περίοδο 2009-2010.

    Κατά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα συζητήσει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Χόσνι Μουμπάρακ θέματα που αφορούν την κατάσταση στο Ιράκ, την Παλαιστίνη και τη Συρία.

    Στο μεταξύ, με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα υπογραφεί αναμένεται να αυξηθεί το εμπορικό δυναμικό των 700 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των δύο χωρών.

    Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι και οι δύο χώρες ανησυχούν από το γεγονός ότι το Ιράν δεν ανοίγει στο διεθνή έλεγχο το πυρηνικό πρόγραμμά του, γράφει η «Μιλιέτ».

    [12] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Σενέρ

    To AKEΛ αναμένει ότι η ΕΕ θα επιμείνει σθεναρά στη θέση της για εφαρμογή του πρωτοκόλλου διεύρυνσης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τα νέα της μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αντρος Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού σχολίαζε τις δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας και Αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Τουρκίας Αμπντουλατίφ Σενέρ, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να προχωρήσει μονομερώς στο άνοιγμα των λιμανιών της σε πλοία με κυπριακή σημαία και κατηγόρησε ταυτόχρονα την ΕΕ ότι εκείνη δημιούργησε το πρόβλημα εντάσσοντας στην δύναμη της, την Κυπριακή Δημοκρατία.

    ''Ο κ. Σενέρ με τις δηλώσεις του φέρει την Τουρκία σε ευθεία σύγκρουση με την ΕΕ έναντι της οποίας παρουσιάζεται προκλητικότατος'', σημείωσε.

    Πρόσθεσε πως με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο θα πρέπει να σταλεί το μήνυμα στην Τουρκία ότι πρέπει να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, διαφορετικά θα υποστεί συνέπειες για την αρνητική της στάση.

    [13] Ομήρου - Σενέρ - ΕΕ

    Η Αυστριακή Προεδρία της ΕΕ θα πρέπει να δώσει άμεση και αποφασιστική απάντηση στις δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας και Αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Τουρκίας Αμπντουλατίφ Σενέρ, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές Σενέρ ότι η ΕΕ δημιούργησε το πρόβλημα με το να αποδεχθεί τους Ε/Κ και ότι δεν υπάρχουν βήματα που θα έκανε η Τουρκία μονομερώς στο θέμα των λιμανιών, ο κ. Ομήρου είπε πως «έχουμε να κάνουμε με ανατολίτικη θρασύτητα».

    «Η πρόκληση είναι για την ΕΕ, δεν είναι απλώς για την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ και κάλεσε την Αυστριακή Προεδρία, «προς την οποία προσδοκούμε και που αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου 2006, να δώσει απάντηση άμεση και αποφασιστική σε αυτό το μνημείο προκλητικότητας που συνιστούν οι δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Τουρκίας''.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στο θέμα της οδού Λήδρας ο κ. Ομήρου είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να δώσει το μήνυμα προς την διεθνή κοινότητα προς τον ΟΗΕ και προς την ΕΕ, ότι υπάρχει μια προσπάθεια εξωραϊσμού της κατοχής.

    Οπως είπε ο κ. Ομήρου «το οδόφραγμα είναι ουσιαστικά μια επιθετική και επιδρομική ενέργεια ανατροπής του στατους-κβο εντός της γραμμής καταπαύσεως του πυρός».

    [14] Ταλάτ - Διάνοιξη οδού Λήδρας - Δήμαρχος Λευκωσίας

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το οδόφραγμα της οδού Λήδρας θα ανοίξει και ισχυρίστηκε ότι τα αιτήματα της ε/κ πλευράς για τη διάνοιξη της διόδου δεν περιορίζονται μόνο στην κατεδάφιση της γέφυρας.

    Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα «Κίπρις», οι Ε/Κ απαιτούν όπως οι λεγόμενες αρχές μετακινηθούν και από τα λυόμενα που προορίζονται για τον έλεγχο ''εισόδου-εξόδου'' στο ψευδοκράτος.

    Κατά τον κ. Ταλάτ, οι «δύο δήμαρχοι» της Λευκωσίας είχαν συμφωνήσει για τη γέφυρα. Αναφερόμενος στο Δήμαρχο Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα, ισχυρίστηκε ότι ο «Ε/Κ Δήμαρχος» είχε συγκατατεθεί στην κατασκευή ξύλινης γέφυρας.

    [15] Υπ. Συγκοινωνιών - Πρεσβευτής Κίνας

    Υπάρχουν πολλά κοινά συμφέροντα μεταξύ Κίνας και Κύπρου και ακόμα μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, δήλωσε ο νέος Πρεσβευτής της Κίνας στη Λευκωσία Yali Zhao.

    Σε δηλώσεις ύστερα από την πρώτη φιλοφρονητική συνάντηση με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου, ο κ. Zhao είπε ότι ως καινούργιος πρεσβευτής της Κίνας θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την προώθηση και ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών και για την καλύτερη αλληλογνωριμία μεταξύ των δύο λαών.

    ''Ως καινούργιος πρέσβης θα κάνω ότι μπορώ προς αυτή την κατεύθυνση και πιστεύω ότι με τη συνεργασία μας, καθώς και των φίλων μας από όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες της Κύπρου θα πετύχουμε τους σκοπούς μας'', σημείωσε.

    ''Υπάρχουν πολλά κοινά συμφέροντα μεταξύ Κίνας και Κύπρου και υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας σε όλους τους τομείς και στους τομείς για τους οποίους που είναι αρμόδιος ο κύριος Υπουργός'', πρόσθεσε ο Κινέζος Πρεσβευτής.

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων ανέφερε ότι υπάρχουν πάρα πολλά θέματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν με την Κίνα, όπως το θέμα της ναυτιλίας και το θέμα των οδικών έργων.

    ''Εχουμε πατροπαράδοτες σχέσεις με την Κίνα και η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας στηρίζει την Κύπρο'', πρόσθεσε.

    [16] Υπ. Συγκοινωνιών - ΚΑ - Συντεχνίες - Σχέδιο

    Η κυβέρνηση δεν θα αφήσει την Κύπρο χωρίς κρατικό αερομεταφορέα, τόνισε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι απαντήσεις που θα πάρουν από τις συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών θα είναι ενθαρρυντικές και θα βοηθήσουν να σωθεί ο κρατικός αερομεταφορέας.

    Ερωτηθείς χθες τι θα γίνει αν οι ιπτάμενοι υπάλληλοι της εταιρείας απορρίψουν το σχέδιο, είπε ότι από τις συνομιλίες τις περασμένες εβδομάδες όλοι έχουν συνειδητοποιήσει -κυβέρνηση, Διεύθυνση, Συμβούλιο της εταιρείας και συντεχνίες - ότι πρέπει πάση θυσία να σωθεί και να επιβιώσει ο κρατικός αερομεταφορέας.

    ''Ευελπιστώ ότι οι απαντήσεις που θα πάρουμε θα είναι ενθαρρυντικές και θα βοηθήσουν να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Δεν θέλω να πω τώρα ποιες είναι οι υπαλλακτικές λύσεις που υπάρχουν, αλλά εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει την Κύπρο χωρίς κρατικό αερομεταφορέα'', πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση πότε θα πρέπει να κατατεθεί το σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε πως το σχέδιο έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    ''Οι αλλαγές που έχουν γίνει πρέπει να συμφωνηθούν μαζί με τις συντεχνίες και τους εργαζομένους. Πιστεύω ότι εάν αυτό γίνει εφικτό, θα μπορέσουμε να πείσουμε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιο εύκολα'', συμπλήρωσε.

    [17] Πρόεδρος Διεθνούς Ρόταρι - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ρόταρι για τη ροταριανή χρονιά 2005-2006 Carl-Wilhelm Stenhammar θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο μεταξύ 3-5 Ιανουαρίου, κατόπιν πρόσκλησης των 18 κυπριακών ροταριανών ομίλων και της ηγεσίας του κυπριακού Ρόταρι, προκειμένου να προεδρεύσει κοινής συνάντησης μαζί τους στη Λευκωσία την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας.

    Ο κ. Stenhammar έρχεται στην Κύπρο στο πλαίσιο περιοδείας σε διάφορες χώρες, στις οποίες πραγματοποιεί μια κοινή συνάντηση με τους ροταριανούς κάθε χώρας, συζητεί μαζί τους τις προτεραιότητες που έχει θέσει για τη θητεία του και ενημερώνεται για τις κοινωφελείς δραστηριότητες που έχουν αναλάβει.

    Νωρίτερα την Τετάρτη θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή ηγεσία και θα εγκαινιάσει επίσημα την τράπεζα ομφαλοπλακουντιακού αίματος, που ιδρύθηκε και στεγάζεται στο Καραϊσκάκειο Ιδρυμα, με ροταριανή πρωτοβουλία και χορηγία, ως συμβολή των Κυπρίων ροταριανών στους εορτασμούς το 2005 για τα 100χρονα του Ρόταρι.

    Στους 18 ομίλους Κυπρίων ροταριανών περιλαμβάνονται και δύο τουρκοκυπριακοί.

    [18] Χρηματιστήριο - Πτώση

    Ζημιές κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά τα κέρδη που σημείωσε στην έναρξη της συνάντησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,61% και έκλεισε στις 1.682,28 μονάδες. Ζημιές, τρείς μέρες πριν την οριστική αναστολή της λειτουργίας του, κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης Τιμών. Συγκεκριμένα έκλεισε στις 108,17 μονάδες, σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,29%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 726 χιλιάδες λίρες, με την μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 35,3% του τζίρου.

    Απώλειες σε ποσοστό 0,64% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 569,19 μονάδες.

    [19] Καλαθόσφαιρα Ανδρών - 10η αγωνιστική

    Με τους αγώνες ΑΕΛ ΑΕΚ, που θα αρχίσει στις 7.00 απόψε στο γήπεδο Νίκος Σολωμονίδης στη Λεμεσό, και του ΑΠΟΕΛ με την ΕΘΑ, που θα αρχίζει στις 8.00 στο γήπεδο Ελευθερία στη Λευκωσία, ανοίγει η αυλαία της 10ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 28 December 2005 - 15:23:09 UTC