Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-04-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Τουρκία - Λιμάνια και αεροδρόμια
  • [02] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εκτακτοι υπάλληλοι - Αναπομπή νόμου
  • [03] Υφυπουργός παρά τω Προέδρω - Αυξήσεις στα πετρελαιοειδή
  • [04] Κυπριακές Αερογραμμές - ΣΥΠΚΑ - Αρση απεργιακών μέτρων
  • [05] Ευρωβουλή - Διατλαντικός διάλογος - Αδάμου
  • [06] Αντιπροσωπεία Βουλής - Μάλτα - Συνέδριο
  • [07] Χρίστος Κληρίδης - Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΔΕΕ
  • [08] ΕΕ - Πληθωρισμός - Μάρτιος - Κύπρος
  • [09] Χρηματιστήριο - Πτωτικές τάσεις
  • [10] Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου - Ζευγάρια ημιτελικής φάσης
  • [11] 2006.
  • [12] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [13] ΓΓ ΑΚΕΛ - Επισκέψεις σε ευαγή ιδρύματα
  • [14] ΑΚΕΛ Πασχαλινό μήνυμα
  • [15] ΑΚΕΛ - Χούντα - 21η Απριλίου
  • [16] ΔΗΣΥ - Νεοφύτου - Δήμος Εγκωμης - Δηλώσεις
  • [17] ΔΗΣΥ - Πασχαλινό μήνυμα
  • [18] ΔΗΣΥ - Επέτειος της γενοκτονίας των Αρμενίων - 21η Απριλίου
  • [19] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Φοιτητές «Αναγέννησης»
  • [20] ΔΗΚΟ - Επέτειος Χούντας
  • [21] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Εκτακτοι - ΑΤΑ - Πολυδύναμο Κέντρο Νεολαίας
  • [22] ΚΣ ΕΔΕΚ - 21η Απριλίου
  • [23] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Ερωτοκρίτου - Κυπριακές Αερογραμμές - Συντάξεις
  • [24] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Πασχαλινό μήνυμα
  • [25] ΕΔΗ - Παπαπέτρου - Δηλώσεις
  • [26] Κίνημα Οικολόγων - Εκτακτοι - Οικολογικές βαφές αυγών
  • [27] ΑΔΗΚ - Χούντα - 21η Απριλίου
  • [28] Ελεύθεροι Πολίτες - Πάσχα - Μήνυμα ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 21/04/2006

  • [01] Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Τουρκία - Λιμάνια και αεροδρόμια

    Δεν μπορεί η Τουρκία να επικαλεσθεί τον αρχικό όρο του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, για να καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε διαιτησία, αναφορικά με τα θέματα που αφορούν το Πρόσθετο Πρωτόκολλο για τα δέκα νέα κράτη μέλη, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, επισημαίνοντας ότι παραμένουν οι υποχρεώσεις της Αγκυρας για άνοιγμα των αεροδρομίων και λιμανιών της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

    ''Θα αναμένουμε'', είπε ο Υπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια δηλώσεών του στο Προεδρικό Μέγαρο, ''το ραντεβού της Τουρκίας με το Συμβούλιο των Υπουργών, το οποίο μάλλον θα γίνει τον Οκτώβρη, για να ακούσουμε τις προθέσεις της Τουρκίας, όσον αφορά την εφαρμογή αυτών των υποχρεώσεων''.

    Σε ερώτηση για το κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία εξετάζει το ενδεχόμενο αξιοποίησης των ένδικων μέσων που παρέχονται μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και εάν υπάρχει τέτοια προοπτική, ο κ. Ιακώβου απάντησε ως εξής: ''Εμείς θεωρούμε το θέμα ως πολιτικό και ότι υπάρχει απόλυτη δέσμευση και υποχρέωση της Τουρκίας''.

    ''Ασφαλώς'', δήλωσε ο κ. Ιακώβου, ''έχουμε ζητήσει γνωματεύσεις, τις έχουμε και εγώ'', πρόσθεσε, ''βγάζω το συμπέρασμα ότι οι γνωματεύσεις είναι πολύ ευνοϊκές για τις δικές μας θέσεις, όμως εμείς δεν θα θέλαμε να μπούμε σε μία διαδικασία, που μπορεί να πάρει σίγουρα μήνες και ίσως περισσότερο από μήνες και εν τω μεταξύ να ισχυρίζεται η Τουρκία ότι, τώρα που υπάρχουν ένδικα μέσα, θα περιμένουμε να δούμε τί θα γίνει με τα ένδικα μέσα''.

    ''Η υποχρέωση αυτή υπάρχει'', είπε ο κ. Ιακώβου, ''είναι απόλυτη, δεν είναι διαπραγματεύσιμη και για αυτό εμείς θα ζητήσουμε εξηγήσεις από την Τουρκία τον Οκτώβρη, με βάση τη συμφωνία την οποία έχουμε''.

    ''Στο γενικό διεθνές δίκαιο'', είπε ο κ. Ιακώβου, ''προβλέπεται, εάν υπάρχει διαφορά, αλλά μεταξύ δύο χωρών, ή δύο οργανισμών, ή μίας χώρας και ενός οργανισμού ή ένωσης, προσφέρεται η διαιτησία''.

    Ομως, διευκρίνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, η διαιτησία αυτή ''δεν είναι αναγκαστική, δεν είναι δικαίωμα του ενός μέρους έναντι του άλλου'' και ''η διαιτησία, σε τέτοιες περιπτώσεις, γίνεται με συμφωνία''.

    ''Συνεπώς'', είπε ο κ. Ιακώβου, ''μπορεί η Τουρκία να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όχι από την Κυπριακή Δημοκρατία, να παραπεμφθεί κάποιο θέμα σε διαιτησία, πρέπει όμως να συμφωνήσει και η Επιτροπή''.

    Ο κ. Ιακώβου κατέστησε σαφές πως ''δεν είναι δυνατό η Τουρκία να προσφύγει με βάση το περιεχόμενο του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, γιατί το Πρωτόκολλο της Αγκυρας αφορά μόνον μερικές χώρες, τις παλιές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    ''Προβλέπει η διαιτησία και πάλιν κάτω από κάποιους όρους'', είπε ο κ. Ιακώβου, ''αλλά είμαι βέβαιος ότι η Τουρκία δεν μπορεί να επικαλεσθεί τον αρχικό όρο του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, για να καλέσει την Επιτροπή σε διαιτησία, αναφορικά με τα θέματα που αφορούν το Πρόσθετο Πρωτόκολλο, αυτό που αφορά τα δέκα νέα κράτη μέλη''.

    ''Φυσικά'', είπε ο Υπουργός, ''υπάρχουν και άλλα ένδικα μέσα, όπως για παράδειγμα πρόνοια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου''.

    ''Το κρίνω όμως'', συνέχισε, ''εντελώς απίθανο, διότι εκεί δεν πρόκειται περί διαιτησίας αλλά περί ενδίκων μέτρων και εκείνη η διαδικασία προσφέρεται πολύ περισσότερο για την Κυπριακή Δημοκρατία, παρά για την Τουρκία''.

    ''Και εμείς'', δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, ''τα έχουμε μελετήσει όλα τα ενδεχόμενα και τα πολιτικά και τα νομικά και είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο''.

    [02] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εκτακτοι υπάλληλοι - Αναπομπή νόμου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος προχώρησε χθες στην αναπομπή του νόμου για την απασχόληση εκτάκτων υπαλλήλων στη Δημόσια Υπηρεσία, κρίνοντας ότι ο νόμος, όπως ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν επιτυγχάνει τον σκοπό στον οποίο απέβλεπε η σχετική πρόταση νόμου και ότι οι πρόνοιες του νόμου δημιουργούν αντιφάσεις, ασάφειες και ερμηνευτικά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται πλείστα συνταγματικά προβλήματα.

    ''Υπό τις περιστάσεις'', αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''κρίνω ότι δεν έχω άλλη επιλογή παρά να τηρήσω τη συνταγματική τάξη και να αναπέμψω τον νόμο στη Βουλή, για να αποφασίσει πάνω στα θέματα που εγείρω''.

    Ο Πρόεδρος δηλώνει ότι, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ''με βάση γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Πέτρου Κληρίδη και δυνάμει του άρθρου 52 του Συντάγματος'', έχει αναπέμψει στη Βουλή για επανεξέταση τον περί διαδικασίας πρόσληψης έκτακτων υπαλλήλων στη Δημόσια και Εκπαιδευτική Υπηρεσία τροποποιητικό νόμο του 2006.

    Αναφερόμενος στους λόγους της αναπομπής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δηλώνει ότι, ''όπως διατυπώθηκε τελικά ο νόμος -που βασίζεται σε πρόταση νόμου που κατατέθηκε από Βουλευτές- δεν επιτυγχάνει τον σκοπό στον οποίο απέβλεπε η πρόταση νόμου''.

    ''Οπως τροποποιήθηκε το άρθρο 2 του αναπεμπόμενου νόμου'', δηλώνει ο Πρόεδρος, ''σε αυτόν εμπίπτουν και καλύπτονται μόνον έκτακτοι υπάλληλοι ορισμένου χρόνου, ενώ εξαιρούνται όλοι οι έκτακτοι των οποίων η απασχόληση θεωρείται ως 'εργασία αορίστου χρόνου', όπως αυτοί καθορίζονται στον Νόμο 98(Ι)/2003''.

    ''Δηλαδή'', προσθέτει ο κ. Παπαδόπουλος, ''ενώ με τον νόμο αυτόν στοχεύεται να ρυθμιστούν οι υπηρεσιακές σχέσεις μιας μεγάλης ομάδας υπαλλήλων, αυτοί τελικά δεν θα εμπίπτουν στα πλαίσια εφαρμογής του''.

    Οπως διευκρινίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επίσης ''άλλες πρόνοιες του νόμου δημιουργούν αντιφάσεις, ασάφειες και ερμηνευτικά προβλήματα που καθιστούν την εφαρμογή του νόμου δύσκολη μέχρι και αδύνατη''.

    [03] Υφυπουργός παρά τω Προέδρω - Αυξήσεις στα πετρελαιοειδή

    Η κυβέρνηση έχει σχέδια και στρατηγική για όλα τα θέματα που απασχολούν την Κύπρο, όπως και για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές των πετρελαιοειδών, δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, προσθέτοντας πως ''έγκαιρα και αποτελεσματικά'' η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ''τις οποιεσδήποτε επιπτώσεις και συνέπειες από την αύξηση στις τιμές στα πετρέλαια''.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, εάν συζητήθηκε και το θέμα της ραγδαίας αύξησης της τιμής των πετρελαιοειδών και οι επιπτώσεις πάνω στην οικονομία της Κύπρου, ο κ. Πασιαρδής είπε πως ''δεν συζητήθηκε χθες στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αυτό το συγκεκριμένο θέμα''.

    ''Οπως ξέρετε'', είπε ο κ. Πασιαρδής απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ''το θέμα της αύξησης της τιμής του πετρελαίου δεν είναι θέμα που αφορά μόνον την Κύπρο, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο''.

    ''Η Κύπρος, όπως ήδη γνωρίζετε'', πρόσθεσε, ''συγκαταλέγεται στις πέντε πιο φθηνές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζει ο λαός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επιτρέπει μείωση φόρου κατανάλωσης ή ΦΠΑ στα καύσιμα, με εξαίρεση το πετρέλαιο θέρμανσης, για το οποίο η κυβέρνηση έχει ήδη μειώσει την τιμή του κατά 6 σεντ''.

    [04] Κυπριακές Αερογραμμές - ΣΥΠΚΑ - Αρση απεργιακών μέτρων

    Κυπριακές Αερογραμμές και συντεχνίες αποφάσισαν ανακωχή μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, οπότε θα έχουν εκ νέου συνάντηση σε ό,τι αφορά το θέμα τοποθέτησης τριών αναπληρωτών υπεύθυνων καμπίνας που προκάλεσε ένταση τις τελευταίες ημέρες.

    Η απόφαση λήφθηκε χθες στη διάρκεια σύσκεψης στο Υπουργείο Εργασίας ενώπιον της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Συντεχνίας των Πληρωμάτων Καμπίνας των Κυπριακών Αερογραμμών (ΣΥΠΚΑ) Κώστας Κωνσταντίνου είπε πως η συντεχνία, λόγω καλής θέλησης και για να μην προκαλέσει προβλήματα στο επιβατικό κοινό κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, αποφάσισε όπως άρει τις απεργιακές κινητοποιήσεις της.

    [05] Ευρωβουλή - Διατλαντικός διάλογος - Αδάμου

    Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Αδάμος Αδάμου εκπροσώπησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην 61η Συνάντηση των Αντιπροσωπειών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Αμερικανικού Κογκρέσου με θέμα ''Διατλαντικός Διάλογος Νομοθετών'', η οποία διεξάγεται στη Βιέννη, μεταξύ 18 και 21 Απριλίου.

    Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Ιράν και το Ιράκ, η διεθνής τρομοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συζητήθηκαν επίσης θέματα ανάπτυξης, ενέργειας και πολιτισμού, όπως η ενεργειακή ασφάλεια και η πρόβλεψη και αντιμετώπιση πανδημιών, καθώς και οικονομίας και εμπορίου.

    [06] Αντιπροσωπεία Βουλής - Μάλτα - Συνέδριο

    Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων αναχωρεί τη Δευτέρα, 24 Απριλίου, για τη Μάλτα για να συμμετάσχει στο 37ο Περιφερειακό Συνέδριο των Βρετανικών Νήσων και της Μεσογείου του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (CPA), αναφέρει ανακοινωθέν της Βουλής.

    Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τους βουλευτές Κίκη Γιάγκου και Σοφοκλή Φυττή.

    Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα συζητηθούν θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, στα αποτελέσματα της Διάσκεψης Αρχηγών Κρατών της Κοινοπολιτείας, στην ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη σε συσχετισμό με τη Μεσόγειο, στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στο ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στις διεθνείς σχέσεις, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη σχέση μεταξύ της Κοινοπολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [07] Χρίστος Κληρίδης - Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΔΕΕ

    Ο Βουλευτής Χρίστος Κληρίδης αναχωρεί τη Δευτέρα, 24 Απριλίου, για το Λονδίνο, για να συμμετάσχει σε συνεδρία της Διευρυμένης Προεδρικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης (ΚΣ ΔΕΕ), αναφέρει ανακοινωθέν της Βουλής.

    Ο κ. Κληρίδης θα πάρει, επίσης, μέρος σε Σεμινάριο, που διοργανώνει η Συνέλευση σε συνεργασία με το Βρετανικό Κοινοβούλιο, με θέμα «Οικοδομώντας μια ασφαλή Ευρώπη σε ένα καλύτερο κόσμο: κοινοβουλευτική ευθύνη και δράση στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης για την Ασφάλεια και Άμυνα».

    [08] ΕΕ - Πληθωρισμός - Μάρτιος - Κύπρος

    Στο 2,6% ανήλθε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο τον Μάρτιο, έναντι 2,3% που ήταν τον Φεβρουάριο. Την ίδια περίοδο ο πληθωρισμός στην ΕΕ των ''25'' ήταν 2,1% και στην Ευρωζώνη 2,2%.

    Το ψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού καταγράφηκε στη Λετονία (6,6%), ενώ ακολούθησαν η Σλοβακία (4,3%) και η Εσθονία (4,3%). Στον αντίποδα, τις καλύτερες επιδόσεις είχαν η Πολωνία (0,9%), η Φινλανδία (1,2%) και η Αυστρία (1,3%).

    [09] Χρηματιστήριο - Πτωτικές τάσεις

    Πτωτικές τάσεις παρουσίασε στην τελευταία συνάντηση πριν τις εορτές του Πάσχα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δεχόμενο πιέσεις από τους τραπεζικούς τίτλους. Παρόλο τη χθεσινή αρνητική εικόνα της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης Τιμών και ο Δείκτης FTSE/CySE 20 σημείωσαν εβδομαδιαία κέρδη 3,6%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 0,65% και έκλεισε στις 2.668,28 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στα 2,9 εκατομμύρια λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 32,1% του ημερήσιου τζίρου.

    Τις ίδιες απώλειες, σε ποσοστό 0,65%, με τον Γενικό Δείκτη παρουσίασε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος υποχώρησε στις 907,75 μονάδες.

    [10] Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου - Ζευγάρια ημιτελικής φάσης

    Οι ποδοσφαιρικές ομάδες ανδρών του ΑΠΟΕΛ και της ΑΕΠ (Αθλητικής Ενωσης ''Πάφος'') κληρώθηκαν χθες για να αντιμετωπίσουν στην ημιτελική φάση των αγώνων για την κατάκτηση του Κυπέλλου Κύπρου τις ομάδες της Ομόνοιας και της ΑΕΚ αντιστοίχως.

    Τα ζευγάρια ΑΠΟΕΛ - Ομόνοια και ΑΕΠ - ΑΕΚ αναδείχθηκαν κατά την κλήρωση που έγινε σήμερα στο ΓΣΠ Λευκωσίας και το μεν παιχνίδι της ΑΕΠ με την ΑΕΚ θα γίνει το απόγευμα της προσεχούς Τετάρτης, 26ης Απριλίου, στις 17:00, το δε παιχνίδι του ΑΠΟΕΛ με την Ομόνοια στις 19:00 της ίδιας ημέρας. Οι επαναληπτικοί αγώνες θα διεξαχθούν την Τετάρτη, 3 Μαΐου

    [11] 2006.

    [12] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [13] ΓΓ ΑΚΕΛ - Επισκέψεις σε ευαγή ιδρύματα

    Επισκέψεις σε ευαγή ιδρύματα της Λάρνακας πραγματοποίησε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος προσέφερε σε αυτά οικονομική βοήθεια εκ μέρους του ΑΚΕΛ.

    Χθες το πρωί ο κ. Χριστόφιας επισκέφθηκε τα Ιδρύματα «Αγιος Γεώργιος» και «Αγιος Λάζαρος» και αφού ξεναγήθηκε στους χώρους συνομίλησε με το προσωπικό και τους ενοίκους.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Χριστόφιας είπε ότι οι επισκέψεις σε ευαγή ιδρύματα, που άρχισαν εδώ και λίγες ημέρες, θα συνεχιστούν και μετά το Πάσχα, με στόχο «να βρεθούμε κοντά σε κόσμο που υποφέρει, σε κόσμο που έχει ανάγκη στήριξης, πρώτα απ' όλα ψυχικής στήριξης και στο βαθμό που είναι δυνατό και οικονομικής στήριξης από πλευράς του ΑΚΕΛ».

    Ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι το κόμμα «αποφάσισε όπως σημαντικό μέρος των χρημάτων που θα ξόδευε για πολιτική διαφήμιση να το παραχωρήσει σε ευαγή ιδρύματα».

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως αυτοί που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος να συντηρούν και να εκπαιδεύουν αυτά τα παιδιά και αυτούς τους ανθρώπους είναι αξιοθαύμαστοι και πρόσθεσε πως «χρειάζονται τη βοήθεια και τη στήριξη της πολιτείας, την ψυχολογική και τη ψυχική αλληλεγγύη αλλά και την οικονομική στήριξη της πολιτείας».

    [14] ΑΚΕΛ Πασχαλινό μήνυμα

    Το ΑΚΕΛ στο πασχαλινό του μήνυμα απευθύνει έκκληση προς την Άγκυρα και την τ/κ ηγεσία να ανταποκριθούν θετικά στην διαδικασία του Παρισιού και να προσέλθουν σε συνομιλίες στις τεχνικές επιτροπές όχι μόνο για θέματα καθημερινότητας αλλά και για θέματα ουσίας του Κυπριακού, προσθέτοντας πως η συνάντηση του Παρισιού διανοίγει προοπτικές ξεπεράσματος των αδιεξόδων και επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

    Αφού αναφέρει ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η Τουρκία να εγκαταλείψει την επεκτατική της πολιτική επαναλαμβάνει τη θέση ότι «μια καλή προετοιμασία σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών θα οδηγήσει ευχόμαστε το συντομότερο δυνατό σε επίσημες συνομιλίες υψηλού επιπέδου».

    Το ΑΚΕΛ αναφέρει ακόμα ότι το Πάσχα είναι η γιορτή που συμβολίζει την τελική νίκη και επικράτηση της δικαιοσύνης, προσθέτει ότι «η πατρίδα μας για τριάντα δύο χρόνια τώρα ως αποτέλεσμα του φασιστικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής και κατοχής βαδίζει το δρόμο της δικής της δοκιμασία και εκφράζει την πεποίθηση ότι «με σωστό αγώνα, με εμμονή σε βασικές αρχές, με συλλογικότητα και με αξιοποίηση του διεθνούς παράγοντα μπορούμε να προσδοκούμε στη δικαίωση της Κύπρου και του λαού μας».

    Στο πασχαλινό μήνυμα του το ΑΚΕΛ απευθύνει θερμό και εγκάρδιο χαιρετισμό και εύχεται «σε όλους υγεία, ευτυχία και κάθε καλό». Απευθύνει ιδιαίτερο χαιρετισμό αγάπης και συμπαράστασης προς τους συγγενείς των πεσόντων και αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας, προς τους παθόντες, τους εγκλωβισμένους και τον προσφυγικό κόσμο, διαβεβαιώνοντας ότι στην πάλη για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν θα βρίσκουν πάντα την έμπρακτη συμπαράσταση του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις και ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να εργάζεται για την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    [15] ΑΚΕΛ - Χούντα - 21η Απριλίου

    Το ΑΚΕΛ, με την ευκαιρία της 21ης Απριλίου, επετείου της Χούντας των Αθηνών, αποτίνει φόρο τιμής στους δημοκράτες αντιστασιακούς στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που αγωνίστηκαν ενάντια στη Χούντα και θυσιάστηκαν για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια.

    Σε ανακοίνωση του, το ΑΚΕΛ εκφράζει ευγνωμοσύνη προς τη δημοκρατική Ελλάδα, τον ελληνικό λαό, τις κυβερνήσεις και τον πολιτικό κόσμο της χώρας που διαχρονικά στέκονται δίπλα στην Κύπρο ''αλληλέγγυοι στον αγώνα που διεξάγουμε για απαλλαγή από την κατοχή και δικαίωση της πατρίδας μας''.

    Αναφέρει ότι ''οι πληγές που προκάλεσε το πραξικόπημα της 21ης του Απρίλη τότε μόνο θα επουλωθούν οριστικά όταν η Κύπρος απαλλαγεί από την τουρκική κατοχή και επανενωθεί μέσα σε συνθήκες ελευθερίας, δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων''.

    [16] ΔΗΣΥ - Νεοφύτου - Δήμος Εγκωμης - Δηλώσεις

    Ο ΔΗΣΥ, δια του Αναπληρωτή Προέδρου του Αβέρωφ Νεοφύτου, επέκρινε χθες την κυβέρνηση ότι μετά από τρία χρόνια στην εξουσία δεν αύξησε την κρατική χορηγία προς τους Δήμους.

    Ο κ. Νεοφύτου επέκρινε παράλληλα την κυβέρνηση ότι δεν αξιολογεί το διεθνές περιβάλλον και το πώς αυτό επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου για να πάρει τα σχετικά προληπτικά μέτρα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου, ο κ. Νεοφύτου αφού ανέφερε ότι δεν μπορεί κανείς σοβαρός να επιρρίψει ευθύνες στην κυβέρνηση για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, είπε ότι εκεί που κρίνεται η κυβέρνηση είναι γιατί δεν είχε μελετήσει το παγκόσμιο περιβάλλον όσον αφορά την αγορά του πετρελαίου και υπενθύμισε τις προειδοποιήσεις του ΔΗΣΥ προς αυτή την κατεύθυνση.

    Αναφέρθηκε στην κατάσταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, αλλά και στην απόφαση του Ιρανού Προέδρου να σταματήσει την εξαγωγή πετρελαίου, προσθέτοντας ότι ''οι προβλέψεις είναι ότι θα δούμε την κούρσα να συνεχίζεται και μπορεί να πλησιάσει και να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι''.

    Ο κ. Νεοφύτου είπε πως η κυβέρνηση ''έκλεισε στα συρτάρια'' την ΑΤΑ και τη θυμήθηκε πριν από τις εκλογές.

    [17] ΔΗΣΥ - Πασχαλινό μήνυμα

    Ο ΔΗΣΥ στο πασχαλινό του μήνυμα αναφέρει πως ο κυπριακός Ελληνισμός ετοιμάζεται και φέτος να γιορτάσει το Πάσχα ενώ ακόμα ο ίδιος περνά τον δικό του Γολγοθά και Πάθη, γνωρίζει όμως ότι πάντοτε τη Σταύρωση διαδέχεται η Ανάσταση.

    ''Γνωρίζει ο κυπριακός Ελληνισμός ότι η ιστορική πορεία του ελληνικού έθνους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη χριστιανοσύνη. Μια πορεία όπου οι μάρτυρες της Ορθοδοξίας και του έθνους αντιμετωπίζουν δοκιμασίες, κινδύνους και μαρτύρια που φτάνουν όμως πάντοτε στη δικαίωση και την Ανάσταση'', προσθέτει ο ΔΗΣΥ.

    Αναφέρει πως ''ο κυπριακός Ελληνισμός διαθέτει επιμονή, αγωνιστικότητα και προπάντων πίστη για να ξεπεράσει τον Γολγοθά του, για να επιτευχθεί όμως αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε το νέο περιβάλλον και την προνομιακή μας θέση ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    [18] ΔΗΣΥ - Επέτειος της γενοκτονίας των Αρμενίων - 21η Απριλίου

    Ο ΔΗΣΥ σε διακήρυξή για την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων εκφράζει προς τον λαό της Δημοκρατίας της Αρμενίας και προς τους Αρμενίους της διασποράς τη συμμετοχή του στο εθνικό πένθος τους και την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα τους για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας και για την πλήρη αποκατάσταση των βάναυσα καταπατημένων εθνικών τους δικαιωμάτων.

    ''Η θλιβερή επέτειος της γενοκτονίας των Αρμενίων αποτελεί μιαν από τις μελανότερες σελίδες της ανθρωπότητας. Ο αποδεκατισμός του φιλειρηνικού αρμενικού λαού, οι δολοφονίες, οι σφαγές, οι εξευτελισμοί, οι βιασμοί και η κάθε είδους βαρβαρότητα που είχαν ως σκοπό την εξολόθρευση εκατομμυρίων Αρμενίων θα στιγματίζει για πάντα την Τουρκία'', αναφέρει ο ΔΗΣΥ.

    Στο μεταξύ, ο ΔΗΣΥ, με αφορμή την επέτειο της 21ης Απριλίου 1967, διακηρύττει και επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά ότι θα αγωνίζεται με συνέπεια για τις υπέρτατες αξίες της ελευθερίας και δημοκρατίας, αξίες που είχε ως θεμέλιο του από την ίδρυση του και βάση για τη λειτουργία του μέχρι σήμερα.

    [19] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Φοιτητές «Αναγέννησης»

    Ανάσταση και λύτρωση στην Κύπρο ευχήθηκε ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, προσθέτοντας πως όλοι πρέπει να γνωρίζουν αυτές τις μέρες των παθών ότι «πίσω ίσως από κάθε σπίτι κρύβεται ένας μικρός ή μεγάλος Γολγοθάς που υπαγορεύει ένα καθήκον σε όλους μας: να διατηρήσουμε την ανθρωπιά μας και την ανθρώπινη συμπόνια μας αφού είναι ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει η κυπριακή κοινωνία».

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνομιλία που είχε χθες το μεσημέρι με μέλη της φοιτητικής παράταξης του ΔΗΚΟ «Αναγέννηση», στη Λάρνακα, ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι «έχουμε προοπτικές με νέες νοοτροπίες και νέες λειτουργίες να πετύχουμε πολύ περισσότερα για τη νεολαία».

    Πρόσθεσε ότι «οι δικαιωμένες θέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος αξίζουν πρωτίστως να αγκαλιαστούν για την καθαρότητα και την ειλικρίνειά τους από την ίδια τη νεολαία μας».

    [20] ΔΗΚΟ - Επέτειος Χούντας

    Οι επίορκοι και παρανοϊκοί στρατιωτικοί που με τη βία των όπλων κατάργησαν τη δημοκρατία και κατέβαλαν πραξικοπηματικά την εξουσία στην Ελλάδα ευθύνονται για τη μεγάλη προδοσία σε βάρος της Κύπρου και του λαού της, αναφέρει το Δημοκρατικό Κόμμα με την ευκαιρία της 21ης Απριλίου, επετείου της Χούντας των Αθηνών.

    Σε ανακοίνωσή του, το ΔΗΚΟ σημειώνει ότι ''η Κύπρος και ο λαός της πλήρωσαν το μεγάλο τίμημα της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και είναι για ακριβώς αυτόν τον λόγο που η Κύπρος και ο λαός της υπενθυμίζουν συνεχώς την εθνική υποχρέωση της Ελλάδας να αγωνιστεί για την αποκατάσταση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην Κύπρο και των δικαιωμάτων του κυπριακού Ελληνισμού''.

    Το ΔΗΚΟ αναφέρει πως ''με τη δημοκρατική Ελλάδα στο πλευρό του, ο κυπριακός Ελληνισμός βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον'' και εκτιμά ότι ''με την κοινή πολιτική και στρατηγική Κύπρου και Ελλάδας, με τις συντονισμένες μεθοδικές και αποφασιστικές πολιτικές, διπλωματικές και νομικές προσπάθειες των δυο κυβερνήσεων, διαμορφώνονται ήδη συνθήκες που καθιστούν πιο κατανοητές τις θέσεις, ενστάσεις και ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς''.

    [21] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Εκτακτοι - ΑΤΑ - Πολυδύναμο Κέντρο Νεολαίας

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει υιοθετήσει συγκεκριμένη πολιτική και σχετική οδηγία για να τερματιστεί το ανασφαλές εργασιακό καθεστώς των εκτάκτων δημοσίων υπαλλήλων και όχι μόνο και η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να σεβαστεί αυτή την Ευρωπαϊκή Οδηγία, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας το πώς αυτό θα γίνει είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί μέσα σε ένα πνεύμα συλλογικής ευθύνης να συζητηθεί μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.

    Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στο Πολυδύναμο Κέντρο Νεολαίας, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι χώρα μέλος της ΕΕ και η ΕΕ έχει υιοθετήσει συγκεκριμένη πολιτική και σχετική οδηγία για να τερματιστεί το ανασφαλές εργασιακό καθεστώς των εκτάκτων δημοσίων υπαλλήλων και για το λόγο αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να σεβαστεί αυτή την Ευρωπαϊκή Οδηγία. «Το πώς αυτό θα γίνει είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί μέσα σε ένα πνεύμα συλλογικής ευθύνης να συζητηθεί μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Ψηφίσαμε ένα νόμο και εγώ δεν λέω ότι εν γνώσει μας ψηφίσαμε ένα αντισυνταγματικό νόμο», είπε.

    Οσον αφορά το θέμα της ΑΤΑ σε σχέση με τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι όλες οι προτάσεις που υποβάλλονται από πλευράς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση θα συζητηθούν, περιλαμβανομένου του θέματος της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), ο κ. Ομήρου είπε: «Χαίρω γιατί έχει ακουστεί η δική μας φωνή και η δική μας εισήγηση και όλοι κατανοούν ότι βεβαίως για να υπάρξει επάνοδος της ΑΤΑ όπως αυτή ίσχυε πριν από την απόφαση για το κουτσούρεμα της, για την αλλοίωση της, θα πρέπει να υπάρξει ένας κοινωνικός διάλογος».

    «Κοινωνικός διάλογος σημαίνει ότι παίρνει την πρωτοβουλία ο Υπουργός Εργασίας, συμμετέχουν οι εργοδότες και οι εργατικές οργανώσεις, συντεχνίες. Εμείς ως ΕΔΕΚ, αλλά και η ΔΕΟΚ, είχαμε διαφωνήσει με τις περικοπές της ΑΤΑ, άρα εμείς είμαστε έτοιμοι να πάρουμε μέρος σε διάλογο, απευθύνουμε έκκληση και στις υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και στους εργοδότες να επιδείξουν πνεύμα ευθύνης και κοινωνικής συναίνεσης για να έχουμε μια ολοκληρωμένη ΑΤΑ», ανέφερε.

    [22] ΚΣ ΕΔΕΚ - 21η Απριλίου

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ διαβεβαιώνει την προσήλωση του σε λύση που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, που θα σέβεται τις αρχές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, που θα προνοεί για μια ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Κύπρο χωρίς κηδεμονίες και επεμβατικά εγγυητικά βάρη.

    Σε ανακοίνωση του με την ευκαιρία της επετείου της 21ης Απριλίου 1967, το Κίνημα καταδικάζει για μια ακόμα φορά το φοβερό εθνικό έγκλημα κατάργησης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα που οδήγησε στην προδοσία και τραγωδία της Κύπρου και στα δεινά του Κυπριακού Ελληνισμού που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

    ''Η 21η Απριλίου αποτελεί όνειδος και ανεξίτηλο μελανό στίγμα για τους πρωτεργάτες και εκτελεστές του πραξικοπήματος που έφερε στην εξουσία υπηρέτες ξένων συμφερόντων και που στο τέλος οδήγησαν στο ξεπούλημα της Κύπρου με το επονείδιστο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 εναντίον του Εθνάρχη Μακαρίου που άνοιξε την πόρτα στην τουρκική εισβολή'', προσθέτει.

    Εξάλλου, σε ανακοίνωση του το ΚΣ ΕΔΕΚ αναφέρει πως σε ψήφισμα που υιοθέτησαν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στη Μαδρίτη, ''καλείται η Τουρκία να επιδείξει εποικοδομητική στάση για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, που να περιλαμβάνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από μέρους της Τουρκίας και τη σύντομη αποχώρηση των κατοχικών της στρατευμάτων στο πλαίσιο ενός χρονοδιαγράμματος''.

    Χθες αντιπροσωπεία του ΚΣ ΕΔΕΚ και της Σοσιαλιστικής Νεολαίας υπό τον Πρόεδρο του Κινήματος Γιαννάκη Ομήρου κατέθεσαν στεφάνια στην προτομή του Γεωργίου Ξάνθου Τσικκουρή με την ευκαιρία της μαύρης επετείου της εγκαθίδρυσης της Χούντας στην Ελλάδα.

    [23] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Ερωτοκρίτου - Κυπριακές Αερογραμμές - Συντάξεις

    Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους τρεις ανώτερους αεροσυνοδούς στις Κυπριακές Αερογραμμές, οφείλεται σε παρεμβάσεις του ΑΚΕΛ, δήλωσε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως «ενόψει προεκλογικού αγώνα, το ΑΚΕΛ προσπάθησε να βολέψει κάποιους δικούς του ανθρώπους».

    Σε δηλώσεις του από τη Λεμεσό, ο κ. Ερωτοκρίτου είπε πως «η θέση του ΕΥΡΩΚΟ είναι πως αν οι άγιες μέρες, σύμφωνα με παρότρυνση του ΓΓ του ΑΚΕΛ και Προέδρου της Βουλής, είναι τέτοιες οι οποίες συνηγορούν στο να αφεθεί ήσυχος ο κόσμος μακριά από την προεκλογική εκστρατεία, για να εκτελέσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα, θα πρέπει ταυτόχρονα και τα κόμματα των συγκυβερνώντων και ιδιαίτερα το ΑΚΕΛ, να σταματήσει αυτές τις άγιες μέρες να κάνει τις παρεμβάσεις που κάνει στον τομέα των Κυπριακών Αερογραμμών».

    «Ενώ γίνεται αγώνας για να εξευρεθούν λύσεις ισορροπημένες, που να παρέχουν ορίζοντα μακράς ζωής στις Κ.Α, δεν νοείται ταυτόχρονα οι διοικούντες στο διοικητικό συμβούλιο των Κ.Α, ενώ απολύονται κάποιοι, να φροντίζουν να αναπληρώνονται οι θέσεις αυτές με μεγαλύτερο αριθμό», πρόσθεσε.

    Στη διάσκεψη Τύπου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΕΥΡΩΚΟ κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματος του για τις συντάξεις, λέγοντας ότι η αύξηση του κόστους ζωής λόγω των τελευταίων αυξήσεων των τιμών των καυσίμων έπληξε όχι μόνο όλα τα νοικοκυριά, αλλά «απονεύρωσε σε επικίνδυνα όρια την σύνταξη και μείωσε την αγοραστική της δύναμης κατά το 1/3 αφού η αύξηση στο κόστος ζωής υπολογίστηκε για το 2005, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου, στις 113 λίρες».

    [24] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Πασχαλινό μήνυμα

    Δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα και την απόρριψη του σχεδίου Ανάν ο λαός διαπιστώνει ότι κανένα από τα δεινά για τα οποία ξένοι και δικοί τον απειλούσαν δεν έχει επισυμβεί, αναφέρει στο πασχαλινό μήνυμα του Ευρωπαϊκό Κόμμα, προσθέτοντας πως ο λαός μπορεί να ελπίζει βάσιμα στην επίτευξη λύσης ευρωπαϊκών προδιαγραφών, στην οποία όλοι οι Κύπριοι να μπορούν να ζουν υπό συνθήκες πλήρους εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    Με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, το Ευρωπαϊκό Κόμμα εύχεται στον Κυπριακό Ελληνισμό Καλή Ανάσταση, αναφέροντας : «ας βασιλεύει στις καρδιές όλων το πνεύμα της αγάπης που μας έφερε ο σταυρωθείς Χριστός και ας επικρατήσει σε ολόκληρο τον κόσμο ειρήνη και ελευθερία».

    [25] ΕΔΗ - Παπαπέτρου - Δηλώσεις

    Οι πληροφορίες που φέρουν την Τουρκία να προσφεύγει σε διεθνή επιδιαιτησία για το θέμα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης με τα δέκα κράτη - μέλη της ΕΕ, αποτελούν ακόμη ένα στοιχείο που παραπέμπει τη λύση του Κυπριακού σε βάθος χρόνου, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Παπαπέτρου κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής της Ένωσης με την ΕΕ, αλλά και την κυβέρνηση να μην συνεργήσει με την ανοχή της, όπως είπε, στη συνέχιση των μαχών χαρακωμάτων, αποφεύγοντας την αποτελεσματική συζήτηση επί της ουσίας του Κυπριακού.

    Κανείς δεν δικαιούται να νίπτει τας χείρας του για το θέμα των έκτακτων δημοσίων υπαλλήλων, δήλωσε ο κ. Παπαπέτρου.

    Αναφερόμενος στο θέμα των εκτάκτων, ο κ. Παπαπέτρου απέδωσε το θέμα της αντισυνταγματικότητας του νόμου στο ότι υπήρξε καθυστέρηση στη συζήτηση του θέματος στη Βουλή, τη στιγμή που, όπως αποδείχθηκε υπάρχει μεταξύ των κομμάτων ευρεία συναίνεση.

    Ανησυχία εξέφρασε ο Πρόεδρος των ΕΔΗ από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου, καλώντας την κυβέρνηση επειγόντως να αντιδράσει, έτσι που ο κυπριακός λαός να μην επωμισθεί αυτό το δυσβάστακτο βάρος.

    Απορία γιατί συζητείται αυτή την περίοδο το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), την στιγμή που το όλο θέμα δεν βρίσκεται ενώπιον των αρμόδιων σωμάτων και φορέων, εξέφρασε ο κ. Παπαπέτρου.

    Τέλος, ο κ. Παπαπέτρου εξέφρασε ανησυχία γύρω από τις εξελίξεις στο Ιράν και την πρόθεση της χώρας να αναπτύξει πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας.

    [26] Κίνημα Οικολόγων - Εκτακτοι - Οικολογικές βαφές αυγών

    Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε αναφορικά με τους έκτακτους υπαλλήλους αποτελεί προσβολή για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και για την πολιτεία γενικότερα.

    Σε δηλώσεις του χθες, ο κ. Περδίκης είπε ότι Βουλή και Κυβέρνηση μπορούν να δώσουν μια ικανοποιητική λύση εάν υπάρχει πολιτική απόφαση, προσθέτοντας πως «η όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε θυμίζει την κριτική που πολλές φορές εκφράζουμε ως Κίνημα Οικολόγων και όταν την εκφράζουμε πολλοί μας αποκαλούν είτε λαϊκιστές είτε υπερβολικούς».

    Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων, ενόψει της εορτής του Πάσχα και του βαψίματος των αυγών, έδωσε χθες τη δική του πρόταση για ένα παραδοσιακό βάψιμο αυγών, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών, ώστε η χρήση των χημικών βαφών να περιοριστεί.

    Όπως ανέφερε ο κ. Περδίκης το Κίνημα Οικολόγων προτείνει στους πολίτες όπως χρησιμοποιήσουν παραδοσιακές βαφές και να μείνουν μακριά από τις τεχνικές βαφές, οι οποίες ενδεχομένως να κρύβουν κινδύνους.

    Διεμήνυσε στους πολίτες όπως «αυτές τις μέρες ζήσουν μακριά από την κραιπάλη και την υπερβολή». «Η Ανάσταση του Κυρίου ας γίνει μέσα σε ένα κλίμα λιτότητας μακριά από ακρότητες, μακριά από τις κροτίδες και από λαμπρατζιές που καίγουν τα δέντρα», είπε.

    [27] ΑΔΗΚ - Χούντα - 21η Απριλίου

    Το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα (ΑΔΗΚ) ''με τη συμπλήρωση 39 ολόκληρων χρόνων από την ανατροπή της δημοκρατίας στην Ελλάδα, στις 21 του Απρίλη το 1967, που οδήγησε για επτά ολόκληρα χρόνια την Ελλάδα στον σκοταδισμό της Χούντας και στη συνέχεια την Κύπρο στη συμφορά'', αναφέρει πως ''η Κύπρος και ο Ελληνισμός υφίστανται ακόμα τις συνέπειες της προδοσίας της Χούντας, με τη συνεχιζόμενη κατοχή, τον εποικισμό και την απειλή εναντίον της ιστορικής, πολιτιστικής και δημογραφικής ταυτότητας της Μεγαλονήσου''.

    Σε ανακοίνωση του, το ΑΔΗΚ ''καταδικάζει, όχι μόνο τους άφρονες και εφιάλτες, αλλά και τους μεγάλους 'συμμάχους' της Ελλάδας, οι οποίοι υπήρξαν ο ιθύνων νους των εγκλημάτων της Χούντας και των συνεχιζόμενων εγκλημάτων της Τουρκίας στην Κύπρο''.

    Επίσης, καλεί τον λαό να κωφεύσει στις σειρήνες του ψευδορεαλισμού και του μηδενισμού και να παραμείνει ακλόνητα σταθερός στη διεκδίκηση μιας λύσης στο Κυπριακό, που να ανατρέπει και όχι να νομιμοποιεί και να μονιμοποιεί τα εγκλήματα της Χούντας του 1967, της Τουρκίας και των πατρόνων τους.

    [28] Ελεύθεροι Πολίτες - Πάσχα - Μήνυμα

    Είναι καιρός ''ο υπερήφανος λαός μας, που έμπρακτα απέδειξε ότι θέλει και ξέρει να διαφεντεύει το μέλλον του, να στείλει το μήνυμα σε όλους αυτούς που συνεχίζουν να μας θεωρούν υποτελείς και υποτακτικούς ότι η Κύπρος ανήκει στον λαό της και μόνο αυτός έχει δικαίωμα να ορίσει το μέλλον του'', αναφέρει το Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών.

    Προσθέτει, σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, πως ''έτσι μόνο μπορούμε να έχουμε την ελπίδα ότι μιαν ημέρα θα ηχήσουν οι καμπάνες της δικής μας ανάστασης και εθνικής λύτρωσης''.

    Το Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών αναφέρει ότι ''τα τελευταία 32 χρόνια τις άγιες αυτές ημέρες του Πάσχα κάνουμε την ίδια ευχή, αλλά μάταια αφού μένει ανεκπλήρωτη και η πατρίδα μας συνεχίζει να παραμένει διαιρεμένη από την κατοχή, ενώ ξένα κέντρα αποφάσεων επιβουλεύονται τα συμφέροντα του λαού μας, προωθώντας λύσεις που καταστρατηγούν την ίδια την εθνική μας επιβίωση''.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 21 April 2006 - 14:23:07 UTC