Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-05-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέλη Ιεράς Συνόδου - Γενεύη
  • [02] Υπ. Εργασίας - Μνημόσυνο Συμεωνίδη και Τσιγαρίδη
  • [03] Νεολαία ΟΚΟΕ - 3ο Τακτικό Συνέδριο - Kυπριακό - Ψήφισμα
  • [04] ΕΕ - Γάμοι - Διαζύγια - Οικογένεια - Δαπάνες
  • [05] 4% και στην Ελλάδα ακόμη μικρότερο (3%).
  • [06] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [07] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Εγκαίνια οικήματος ''Λοϊζος Ιωάννου''
  • [08] ΔΗΣΥ - Αναστασιάδης - Κοινωνική πολιτική
  • [09] Πάφος - Πιττοκοπίτης - Αναστασιάδης
  • [10] ΕΔΕΚ - Ομήρου - Παγκύπριο Συνέδριο - Ομιλία
  • [11] ΕΔΕΚ - Παγκύπριο Συνέδριο - Λυσσαρίδης - ΠΑΣΟΚ
  • [12] Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμματος - Εκτακτο Συνέδριο
  • [13] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Συλλούρης - Δηλώσεις
  • [14] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Εκτακτο Συνέδριο - Διακήρυξη EDP
  • [15] Κουτσού - Πρόσφυγες - Δηλώσεις Κλεάνθους
  • [16] Πρόεδρος ΕΔΗ - Εκδήλωση Λήδρας - Ομιλία
  • [17] Κίνημα Οικολόγων - Φιλίππου - Αεροπορικό δυστύχημα - Ημέρα Μάνας ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 15/05/2006

  • [01] Μέλη Ιεράς Συνόδου - Γενεύη

    Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου αναχώρησαν σήμερα για τη Γενεύη όπου θα πραγματοποιηθεί η Διευρυμένη Σύνοδος για να αποφασισθεί η κένωση ή όχι του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου.

    Σήμερα αναχώρησαν για τη Γενεύη ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος και ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος.

    Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος σε δηλώσεις του είχε αναφέρει πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με τον οποίο συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Φανάρι, του είπε πως το ''ένα και μοναδικό θέμα'' που θα τεθεί στη Διευρυμένη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία ''θα είναι η κένωση ή μη του Αρχιεπισκοπικού θρόνου».

    Όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Πάφου, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος του είπε ακόμα ότι «οποιαδήποτε άλλα εμπόδια υπάρχουν, αυτά θα τα λύσουν οι Συνοδικοί της Κύπρου, σε συνεδρία δική τους στην Κύπρο».

    [02] Υπ. Εργασίας - Μνημόσυνο Συμεωνίδη και Τσιγαρίδη

    Η Κύπρος σήμερα, ως μέλος της ΕΕ, μπορεί πιο δυναμικά να διεκδικήσει όπως οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται ο ΟΗΕ και η ΕΕ κατισχύσουν και εφαρμοστούν και στο νησί, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος στο Εθνικό Μνημόσυνο των ηρώων Αντώνη Συμεωνίδη και Φίλιου Τσιγαρίδη, στον Λυθροδόντα.

    Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί η Κύπρος να αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση, όπου το ευρωπαϊκό κεκτημένο να εφαρμόζεται επιλεκτικά, ούτε είναι δυνατόν να επιτρέπεται στην Τουρκία, μια χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, να κατέχει κυπριακά εδάφη, που στην ουσία είναι ευρωπαϊκά.

    Ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι ''είναι στιγμές στην ιστορία αυτού του τόπου που ορισμένοι άνθρωποι κλήθηκαν να πληρώσουν βαρύ τίμημα για το οικοδόμημα της ελευθερίας και για την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού στη γη των πατέρων του'', προσθέτοντας ότι ''το πάνθεο των ηρώων του κυπριακού αγώνα συγκαταλέγονται και οι δύο ήρωες Αντώνης Συμεωνίδης και Φίλιος Τσιγαρίδης'', οι οποίοι σε δύσκολες ιστορικές στιγμές ''πλήρωσαν με την ίδια τη ζωή τους την αγάπη και την αφοσίωσή τους στην πατρίδα''.

    [03] Νεολαία ΟΚΟΕ - 3ο Τακτικό Συνέδριο - Kυπριακό - Ψήφισμα

    Υπέρ μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος που θα προνοεί για ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος, με μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα, όπου θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα του κάθε πολίτη και της κάθε κοινότητας, χωρίς διακρίσεις με βάση τη φυλετική καταγωγή ή τη θρησκεία τους, και θα κατοχυρώνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες για όλους τους νόμιμους κατοίκους και ιδιαίτερα οι τρεις ελευθερίες της ιδιοκτησίας εγκατάστασης και διακίνησης, τάσσεται η νεολαία της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) σε ψήφισμά της, που υιοθετήθηκε στο 3ο Τακτικό Συνέδριο της.

    Στο ψήφισμά της η νεολαία της ΟΚΟΕ τονίζει ότι υπάρχουν περιθώρια προς την κατεύθυνση μιας ταχείας, δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού.

    Παράλληλα θεωρεί ότι τα νέα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν οφείλουν να κινούνται στη διαφύλαξη της ενότητας του κυπριακού λαού, στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών, που εγκαινιάστηκαν με τη συνάντηση των Παρισίων, στο σεβασμό στην απόφαση της πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων να απορρίψουν το προταθέν Σχέδιο Ανάν 5 και στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004.

    Καταλήγοντας στο ψήφισμα η νεολαία της ΟΚΟΕ υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά της να εργαστεί για να εξασφαλιστεί η γαλήνη και η ευτυχία στο μαρτυρικό νησί, για να γίνει η Κύπρος για όλους μια πατρίδα λεύτερη, ειρηνική και ευημερούσα, στην οποία να βασιλεύει η φιλία και η συνεργασία.

    [04] ΕΕ - Γάμοι - Διαζύγια - Οικογένεια - Δαπάνες

    Οι Κύπριοι παντρεύονται ευκολότερα από όλους τους άλλους Ευρωπαίους, χωρίζουν σχετικά εύκολα, κάνουν περισσότερα παιδιά από τον μέσο όρο της Κοινότητας, ενώ στην Κύπρο καταγράφονται οι λιγότερες εξώγαμες γεννήσεις.

    Αυτές είναι ορισμένες από της συνήθειες των Κυπρίων, όπως προκύπτουν από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου παντρεύονται δύσκολα, το 2004 καταγράφηκαν στην Κύπρο 7,2 γάμοι ανά χίλιους κατοίκους. Πρόκειται για τον ψηλότερο αριθμό στην ΕΕ αναλογικά με τον πληθυσμό. Στην Ελλάδα οι γάμοι μόλις και μετά βίας φτάνουν τους 4,2 ανά χίλιους κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος της Κοινότητας ήταν 4,8.

    Οι Κύπριοι μπορεί να έχουν το ρεκόρ γάμων, αλλά χωρίζουν και πιο εύκολα, αφού αναλογούν 2,2 διαζύγια ανά χίλιους κατοίκους, έναντι μέσου όρους της Κοινότητας 2,1 διαζύγια. Στην Ελλάδα χωρίζουν δυσκολότερα, δεδομένου ότι τα διαζύγια δεν ξεπερνούν τα 1,1 ανά χίλιους κατοίκους.

    Το 2004 αναλογούσαν στην Κύπρο 11,2 γεννήσεις ανά χίλιους κατοίκους με μέσο όρο στην Κοινότητα 10,5 γεννήσεις και στην Ελλάδα 9,4 γεννήσεις ανά χίλιους κατοίκους.

    Ομως, το εντυπωσιακότερο στοιχείο στην υπόλοιπη Ευρώπη, που δεν ισχύει για την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι ότι το 31,6% των γεννήσεων αφορά εξώγαμα παιδιά, με ''πρωταθλητές'' τους Σουηδούς, όπου το ποσοστό των εξώγαμων παιδιών φτάνει στο 55,4% των γεννήσεων. Στην Κύπρο καταγράφηκε το μικρότερο ποσοστό εξώγαμων παιδιών με 3,3% επί του συνόλου των γεννήσεων. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 4,9%.

    Το 2005 στην Ελλάδα το 55% των ζευγαριών είτε δεν είχε αποκτήσει παιδιά, είτε δεν είχε πλέον τη φροντίδα του (ενήλικες εργαζόμενοι), το 16% είχε ένα παιδί, το 19% δύο παιδιά και 10% τρία ή περισσότερα παιδιά. Η Κύπρος ήταν η χώρα με τις πιο πολύτεκνες οικογένειες (3 παιδιά για άνω) στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν

    [05] 4% και στην Ελλάδα ακόμη μικρότερο (3%).

    [06] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [07] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Εγκαίνια οικήματος ''Λοϊζος Ιωάννου''

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού κάλεσε τον κόσμο του κόμματος να εργαστεί αυτή την τελευταία εβδομάδα που έμεινε μέχρι τις βουλευτικές εκλογές ''για να επιβεβαιώσουμε το ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις ως τη μεγαλύτερη πολιτική και κοινωνική δύναμη του τόπου με υψηλά μάλιστα ποσοστά''.

    Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του οικήματος ''Λοΐζος Ιωάννου'' Διερώνας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ''ο σύντροφος Λοΐζος Ιωάννου επιθυμούσε τη δημιουργία ενός χώρου όπου αυτός και οι σύντροφοι του θα συζητούσαν ελεύθερα, χωρίς να ενοχλούνται και να διώκονται από κανένα, αφού τον ίδιο ούτε στα καφενεία δεν τον άφηναν να μπει για να μην διαδώσει τις ιδέες και απόψεις του'', προσθέτοντας ότι ''το όνειρο και η επιθυμία του συντρόφου μας σήμερα γίνεται πραγματικότητα με τη δημιουργία αυτού του πολύ όμορφου χώρου και τη λειτουργία του σωματείου 'Λοΐζος Ιωάννου' ''.

    ''Ως Αριστερά στοχεύουμε στην αναμόρφωση των συλλόγων μας. Για να το πετύχουμε αυτό το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να παραδειγματιστούμε από τον ενθουσιασμό, την πίστη και το πείσμα εκείνων των λαϊκών αγωνιστών που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση του κινήματος των Λαϊκών Συλλόγων'', είπε και πρόσθεσε ότι ''χρειάζεται να εμπλουτίσουμε και σε ποσότητα και σε ποιότητα αυτό που προσφέρουμε στους συλλόγους μας, πρέπει να δώσουμε ξανά βάρος στη μορφωτική και πολιτιστική δραστηριότητα''.

    [08] ΔΗΣΥ - Αναστασιάδης - Κοινωνική πολιτική

    Ο ΔΗΣΥ ''δεσμεύεται ότι στην επόμενη Βουλή των Αντιπροσώπων θα επιδιώξει με όλες του τις δυνάμεις την οικοδόμηση ενός ισχυρού και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, το οποίο θα προέλθει από την ανάπτυξη της οικονομίας'', δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι το σημαντικότερο από τα προβλήματα που υπάρχει με την πολιτική που ακολούθησε η παρούσα κυβέρνηση, την ''πολιτική της κενής καρέκλας'', είναι η χαμηλότερη απορροφητικότητα από τα προγράμματα της ΕΕ.

    Μιλώντας στη Λεμεσό σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την κοινωνική πολιτική, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ''ο ΔΗΣΥ, ως κόμμα που πιστεύει στις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού, επιθυμεί ένα κράτος που θα ανταποκρίνεται στις ποικιλόμορφες ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου, ένα κράτος που θα θέτει ένα ισχυρό πλέγμα κοινωνικής προστασίας, συνοχής και αλληλεγγύης για κάθε Κύπριο πολίτη που έχει ανάγκη''.

    Πρόσθεσε ότι ''το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα οικοδομήσεις ένα τέτοιο κοινωνικό κράτος, με ποιαν πολιτική'', σημειώνοντας ότι ''εδώ υπάρχουν οι μεγάλες διαφορές μεταξύ εμάς και των συγκυβερνώντων''.

    [09] Πάφος - Πιττοκοπίτης - Αναστασιάδης

    Αν είναι κατάντημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει ανυψώσει το εθνικό επίπεδο και την αξιοπιστία ολόκληρου του Ελληνισμού, τότε ας τον κρίνει ο λαός, δήλωσε στην Πάφο ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Πιττοκοπίτης, σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ότι ''έχει γίνει κομματάρχης, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων''.

    Μέσα από τα αδιέξοδα που έχει οδηγηθεί ο κ. Αναστασιάδης, ''έχει εκτροχιαστεί πολιτικά και μιλά για πολιτική γύμνια ο άνθρωπος που την ίδια στιγμή τυγχάνει της χαμηλότερης αποδεκτικότητας ως Πρόεδρος κόμματος της αντιπολίτευσης από όλους ανεξαίρετα τους πολιτικούς αρχηγούς, από το πιο μικρό κόμμα μέχρι το πιο μεγάλο'', είπε.

    Ο κ. Πιττοκοπίτης απηύθυνε στον κ. Αναστασιάδη την παροιμία ''όταν στο σπίτι του κρεμασμένου μιλούν για σχοινί...'' και ανέφερε ότι ''εφόσον θέλει διάλογο ο κ. Αναστασιάδης να προσέλθει οποιανδήποτε ώρα με δική του επιλογή σε οποιοδήποτε κανάλι και με δημοσιογράφους της δικής του αρεσκείας, της δικής του επιλογής''.

    Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ να απαντήσουν στο ερώτημα ''αν ήταν σωστή η απόφαση και η ενέργεια τους και η όλη πολιτική συμπεριφορά τους έναντι του σχεδίου Ανάν και εάν αυτό το σχέδιο εξυπηρετούσε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού Ελληνισμού''.

    [10] ΕΔΕΚ - Ομήρου - Παγκύπριο Συνέδριο - Ομιλία

    Πρόσκληση για μιαν ''πανστρατιά κινητοποίησης και δράσης για τη μεγάλη νίκη'' απηύθυνε χθες, μία ακριβώς εβδομάδα πριν από τις Βουλευτικές Εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος, κατά το Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του Κινήματος, είπε ότι ''μεγάλη προτεραιότητα και ύψιστος στόχος μας παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η αποκατάσταση των δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας, Ε/Κ και Τ/Κ''.

    Στο Συνέδριο του Κινήματος στο Συνεδριακό Κέντρο, και στην παρουσία των υποψήφιων βουλευτών της ΕΔΕΚ και του Επίτιμου Προέδρου Βάσου Λυσσαρίδη, ο κ. Ομήρου είπε ότι στην περίπτωση που η Τουρκία δεν συμμορφωθεί, εκπληρώνοντας τις ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις, Ελλάδα και Κύπρος θα ανακόψουν την πορεία της προς την ΕΕ και δεν θα επιτρέψουν το άνοιγμα των κεφαλαίων για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Ο κ. Ομήρου, ενόψει των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, κάλεσε ''όλους να δεσμευθούν ενώπιον του λαού, χωρίς μισόλογα, ότι θα σεβαστούν έμπρακτα τη λαϊκή ετυμηγορία όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 και ότι θα απορρίψουν κάθε απόπειρα καταστρατήγησης της θέλησης του λαού''.

    [11] ΕΔΕΚ - Παγκύπριο Συνέδριο - Λυσσαρίδης - ΠΑΣΟΚ

    Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''το 2006 θα είναι έτος φλύαρης αναποτελεσματικής κινητικότητας, ενώ το 2007 η Τουρκία θα βρεθεί μπροστά σε αξεπέραστα διλήμματα''.

    Από το βήμα του Εκτακτου Παγκυπρίου Συνεδρίου του Κινήματος, ο κ. Λυσσαρίδης είπε πως προβλέπει ότι ''οι μεγάλοι προστάτες της Τουρκίας θα προβάλουν νέο σχέδιο που θα λαμβάνει δήθεν υπόψη τις ανησυχίες και της ε/κ πλευράς και θα εμμείνουν με λογικαφάνεια ότι, αντί να ασχολούμαστε με τα επί μέρους, να εμπλακούμε σε έντονες δραστηριότητες για λύση και έτσι αυτομάτως η Τουρκία θα υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της''.

    Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η Γραμματέας του Κινήματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μετέφερε ''τον θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό και τη συντροφική αλληλεγγύη και συμπαράσταση του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου του Γιώργου Παπανδρέου'', προσθέτοντας ότι οι δεσμοί των δύο σοσιαλιστικών κομμάτων είναι σήμερα πιο ισχυροί από ποτέ και εδραιωμένοι από το παρελθόν μέσα από τους κοινούς αγώνες για λύση του Κυπριακού και ένταξη της νήσου στην ΕΕ.

    [12] Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμματος - Εκτακτο Συνέδριο

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε από το βήμα του Εκτακτου Συνεδρίου του κόμματος ότι ''έχουμε την υποστήριξη του λαού μας και θα πετύχουμε μιαν πολυεδρική παρουσία στη νέα Βουλή, προσθέτοντας πως ''ο νέος πολιτικός χώρος, που με την ποιοτική ψήφο του λαού όλοι μαζί συνιδρύουμε, θα είναι στις 21 Μαΐου ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων''.

    Ανέφερε ότι δύο χρόνια μετά την απόρριψη του ''καταστροφικού σχεδίου Χάνει-Ανάν'' και δύο χρόνια μετά την επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, το κράτος και ο λαός της Κύπρου παραμένουν σε στασιμότητα και τέλμα. Σε αυτά τα δύο χρόνια, είπε, δεν αξιοποιήθηκε η νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα ούτε για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό ούτε για τη μεταρρύθμιση του κράτους, αλλά ούτε και για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Κυπρίων Ευρωπαίων πολιτών ''ως αποτέλεσμα κυρίως της αδυναμίας της κυβερνητικής μηχανής να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις της ΕΕ''.

    Ανέφερε ότι ''η μεγαλύτερη ευθύνη για αυτή την αδράνεια ανήκει στην ηγεσία του ΑΚΕΛ που με την ευρωφοβία της εμποδίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Κύπρου''. Πρόσθεσε ότι ο ευρωσκεπτικισμός της ηγεσίας του ΑΚΕΛ ακυρώνει την αξιοποίηση των νέων συνθηκών, όχι μόνο για την επίλυση του Κυπριακού αλλά και για την ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας.

    [13] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Συλλούρης - Δηλώσεις

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε πως είναι αποδεδειγμένο ότι πολλοί χρηματίστηκαν για να στηρίξουν το σχέδιο Ανάν.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος στη Λευκωσία και σχολιάζοντας δημοσιεύματα σε ελληνική εφημερίδα για χρηματισμό ανθρώπων για στήριξη του σχεδίου Ανάν, ο κ. Συλλούρης είπε πως ''έχει αποκαλυφθεί ότι πληρώθηκαν 14 τουλάχιστον εκατομμύρια''.

    ''Για τα τρία έδωσαν λογαριασμό, για τα άλλα έντεκα ποιοι τα πήραν. Εχει σημασία να λεχθεί. Και για εμάς αυτά δεν ανήκουν στο παρελθόν. Θα ανήκουν στο παρελθόν όταν όλοι εγκαταλείψουν το σχέδιο Ανάν. Οταν το σχέδιο Ανάν γίνει παρελθόν, τότε θα γίνουν παρελθόν και οι χρηματισμοί και οι πράξεις τους'', είπε.

    [14] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Εκτακτο Συνέδριο - Διακήρυξη EDP

    Το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (ΕDP) σε διακήρυξη του, που αναγνώστηκε από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος Νίκο Κουτσού στην Παγκύπρια Προεκλογική Συγκέντρωση του κόμματος που διοργανώθηκε στη Λευκωσία, αναφέρει πως η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Επίσης, το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα στη διακήρυξη του αναφέρει πως, σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ, πιστεύει πως θα πρέπει να τερματιστεί η τουρκική κατοχή και οι Τούρκοι έποικοι να αποσυρθούν από την Κύπρο.

    Η Τουρκία, προσθέτει, θα πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εφαρμόσει τούτο στην πράξη χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

    [15] Κουτσού - Πρόσφυγες - Δηλώσεις Κλεάνθους

    Τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κόμματος για τους πρόσφυγες, με ιδιαίτερη έμφαση στον επανασχεδιασμό των προσφυγικών συνοικισμών, την παροχή οικοπέδων για νέα ζευγάρια καθώς και εφαρμογή των προτάσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου για την ίση κατανομή των βαρών από την εισβολή, κατέθεσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κουτσού.

    Ο κ. Κουτσού, σχολιάζοντας δηλώσεις του Αναπληρωτή Πρόεδρου του ΔΗΚΟ Νίκου Κλεάνθους, ο κ. Κουτσού είπε ότι ''είναι περίεργη η στάση του ΔΗΚΟ'' αφού, όπως είπε, από τη μία λέει στον λαό ότι δεν θέλει να επανέλθει το σχέδιο Ανάν και από την άλλη συντάχθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο με ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ για διαπραγμάτευση στη βάση του σχεδίου Ανάν για να γίνουν αλλαγές που δεν θα αλλάζουν την ουσία και τη φιλοσοφία του σχεδίου.

    Ο κ. Κουτσού ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα ''επιμένει ότι στόχος της διγλωσσίας αυτής είναι η ψηφοθηρία'', αποτέλεσμα της οποίας είναι, όπως είπε, ''η επαναφορά και διαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν''.

    [16] Πρόεδρος ΕΔΗ - Εκδήλωση Λήδρας - Ομιλία

    Η ευρωπαϊκή Κύπρος δεν μπορεί να οριοθετείται και να μοιράζεται με συρματοπλέγματα και να συντηρεί άλλο τις αντιπαλότητες και τις ψυχώσεις του παρελθόντος, δήλωσε ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) Μιχάλης Παπαπέτρου, προσθέτοντας ότι για τους ΕΔΗ η επανένωση της Κύπρου είναι ''στοίχημα ζωής''.

    Μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν οι ΕΔΗ στην οδό Λήδρας, στη Λευκωσία, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι οι ΕΔΗ δεν πρόκειται να συμφιλιωθούν με τη διαίρεση, με την ταϊβανοποίηση των κατεχομένων και ''θα αντιταχθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην εγκαθίδρυση δύο διαφορετικών κρατών'', και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν τους ΕΔΗ ώστε να τους δώσουν δύναμη ''για να την ανταποδώσουμε στην Κύπρο και τον λαό''.

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι ''οι πολίτες γνωρίζουν ότι, υπερψηφίζοντας τους ΕΔΗ, αντιτάσσονται ουσιαστικά στη σημερινή αδιέξοδη και αναποτελεσματική πολιτική των κυβερνώντων και συμβάλλουν θετικά στην ανάγκη η Κύπρος να ακολουθήσει τον δρόμο της Ευρώπης, της εξωστρέφειας και της επανένωσης''.

    [17] Κίνημα Οικολόγων - Φιλίππου - Αεροπορικό δυστύχημα - Ημέρα Μάνας

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αναμένει αγωνιωδώς να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος στο Γραμματικό για να μάθουν ''και οι χαροκαμένες μάνες ακριβώς το τί έγινε και να αναπαυθεί και αυτούς η ψυχή τους από τον πόνο που έχουν αυτή την εποχή'', δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Σάββας Φιλίππου.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο επίσκεψης του με υποψήφιους βουλευτές του Κινήματος στους μαιευτικούς θαλάμους του Μακάρειου Νοσοκομείου με την ευκαιρία της σημερινής Ημέρας της Μάνας, ο κ. Φιλίππου είπε ότι ''έχουν παρέλθει αύριο εννέα μήνες από την επέτειο του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος στο Γραμματικό και δυστυχώς ακόμη τα πορίσματα της Διερευνητικής Επιτροπής δεν έχουν βγει στη δημοσιότητα''.

    Ο κ. Φιλίππου χαιρέτισε την ενέργεια του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου να διορίσει διερευνητική επιτροπή για το αεροπορικό δυστύχημα και ανέφερε ότι αυτή ήταν και η θέση, την οποία, όπως είπε, ''είχαμε σαν Κίνημα Οικολόγων από την αρχή του δυστυχήματος''.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 15 May 2006 - 14:23:50 UTC