Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-06-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βουλή - Συνεδρία - Εκλογή Χριστόφια
  • [02] Πρόεδρος Βουλής - Επανεκλογή - Ομιλία
  • [03] Σύνοδος Κορυφής - Σχέδιο συμπερασμάτων - Τουρκία
  • [04] ΗΠΑ - Μπράιζα - Κύπρος - Στέιτ Ντιπάρντμεντ
  • [05] ΔΕΑ - Τρίτο Μέλος - Μόλερ
  • [06] Κατεχόμενα - Ομάδα Επαφής Ευρωκοινοβουλίου
  • [07] Καρατζαφέρης - Ομάδα Επαφής - Κατεχόμενα
  • [08] Γερμανός Ευρωβουλευτής - Ομάδα Επαφής - Τ/Κ
  • [09] Κωνσταντινούπολη - Ερντογάν - Λαβρόφ
  • [10] Τουρκικός Τύπος - Λαβρόφ - Γκιούλ - Κυπριακό
  • [11] Πασιαρδής - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ανασχηματισμός
  • [12] Περδίκης - Ανασχηματισμός
  • [13] Αθήνα - Παπούλιας - Παπανδρέου - Εθνικά θέματα
  • [14] Αθήνα - Ρουσόπουλος - Πρωτοβουλία Παπανδρέου
  • [15] EΕ - Επιτροπή - Γρίπη των πτηνών
  • [16] Επιτροπή - Χρονομεριστική μίσθωση - Κυπριανού
  • [17] Παγδατής - Ρολάν Γκαρός - Ηττα
  • [18] Χρηματιστήριο - Αρνητικά υποδέχθηκε τον Ιούνιο ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 02/06/2006

  • [01] Βουλή - Συνεδρία - Εκλογή Χριστόφια

    Με τις 35 ψήφους των βουλευτών των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων επανεξελέγη στο αξίωμα του Πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Εναντίον ψήφισαν οι 21 βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ και του Ευρωπαϊκού Κόμματος.

    Το αξίωμα διεκδίκησαν επίσης ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

    Οι κ. Αναστασιάδης και Συλλούρης μετά τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Βουλής συνεχάρησαν τον κ. Χριστόφια διατυπώνοντας τη θέση ότι θα συνεργαστούν με τον Πρόεδρο της Βουλής για την καλύτερη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

    [02] Πρόεδρος Βουλής - Επανεκλογή - Ομιλία

    Ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας, μετά τη διαβεβαίωση των μελών της νέας Βουλής και την επανεκλογή του στο αξίωμα, δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας του σώματος ότι συνειδητοποιεί πλήρως το φορτίο που πέφτει στους ώμους του και διαβεβαίωσε πως στηριζόμενος στο έργο που παράχθηκε διαχρονικά από το Κοινοβούλιο και την προηγούμενη πενταετία, θα συνεχίσει να εργάζεται για περαιτέρω εκσυγχρονισμό της Βουλής και αναβάθμιση του ρόλου της.

    Ακολούθως ο κ. Χριστόφιας συνεχάρη τον κυπριακό λαό που μέσα από συνθήκες πραγματικής δημοκρατίας εξέλεξε τα μέλη της νέας Βουλής και απευθυνόμενος στους συναδέλφους του είπε πως «εναπόκειται σε μας τώρα με τη δουλειά και τη δράση μας να τιμήσουμε αυτούς που μας τίμησαν».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως το Κυπριακό βρίσκεται στην πρόταξη των προτεραιοτήτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, προσθέτοντας πως η Βουλή έχει και ρόλο και λόγο να διαδραματίσει στην πάλη του λαού μας για δικαίωση.

    Ανέφερε ότι με την άσκηση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας τόσο σε εντός της ΕΕ επίπεδο όσο και σε διεθνές επίπεδο αποτελούν πεδία δράσης τα οποία η Προεδρία επωμίζεται ιδιαίτερες ευθύνες και τόνισε πως «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά και αδιάλειπτα για την προώθηση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού με την όσο γίνεται πιο ενιαία και ομόγνωμη εμφάνιση της Κύπρου στο διεθνή χώρο».

    Σημείωσε ότι η επίτευξη λύσης στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού επιπέδου 1977 και 1979 και των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου είναι ο στόχος και απαιτεί προς την εκπλήρωση του ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, όπως και την προώθηση της πολιτικής της επαναπροσέγγισης με τους Τ/Κ.

    «Να μου επιτρέψετε μια συναισθηματική παρέκβαση. Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τους Κερυνειώτες που μια ακόμα φορά μου έκαμαν την τιμή να με αναδείξουν βουλευτή στην επαρχία μας», είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι ο πόθος των Κερυνειωτών και γενικά όλων των προσφύγων για επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες υπό συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους είναι και δικός του πόθος.

    [03] Σύνοδος Κορυφής - Σχέδιο συμπερασμάτων - Τουρκία

    Οι 25 ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να ζητήσουν από την Τουρκία, μέσω των συμπερασμάτων της προσεχούς Συνόδου Κορυφής (15-16 Ιουνίου), να τηρήσει τις υποχρεώσεις έναντι της Κοινότητας, εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης με την Κύπρο.

    Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που υπέβαλε προχθές η Αυστριακή Προεδρία στους Μόνιμους Αντιπρόσωπους των κρατών μελών για περαιτέρω επεξεργασία, υπάρχει ειδική παράγραφος για την Τουρκία.

    Οπως επισημαίνεται στο προσχέδιο: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε την πρόοδο που έχει γίνει στη διαδικασία αξιολόγησης του κοινοτικού κεκτημένου και καλωσορίζει την έναρξη των ουσιαστικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Από την Τουρκία αναμένεται να μοιρασθεί τις αξίες, τους στόχους και την έννομη τάξη που περιλαμβάνουν οι Συνθήκες. Η Ενωση έχει δεσμευθεί να στηρίξει την Τουρκία στις προσπάθειές της να ευθυγραμμισθεί με τους κανόνες και τις υποχρεώσεις των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων της Κοπεγχάγης» αναφέρει το κείμενο.

    «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει, σύμφωνα και με προηγούμενα συμπεράσματά του, ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις βασίζονται στις ικανότητες κάθε χώρας και ότι ο ρυθμός με τον οποίο διεξάγονται θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που πραγματοποιεί κάθε χώρα στην προετοιμασία για την προσχώρηση, βάσει των απαιτήσεων που θέτει το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο. Αυτό περιλαμβάνει την υλοποίηση συμβατικών υποχρεώσεων που περιλαμβάνονται στη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης, συμπεριλαμβανομένων της Τελωνειακής Ένωσης και της εφαρμογής, το 2006, του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου καθώς και την εφαρμογή της αναθεωρημένης Συμφωνίας Προσχώρησης», επισημαίνει το προσχέδιο των συμπερασμάτων.

    Τέλος, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να εντείνει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία και να την εφαρμόσει πλήρως και αποτελεσματικά καθ άπασαν την επικράτειά της, ώστε να διασφαλίσει το μη αναστρέψιμο χαρακτήρα της και τη βιωσιμότητά της αλλά και να σημειώσει πρόοδο στην εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης».

    [04] ΗΠΑ - Μπράιζα - Κύπρος - Στέιτ Ντιπάρντμεντ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν άλλαξαν την πολιτική τους σχετικά με την αναγνώριση της Κύπρου, δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τομ Κάσεϊ, κληθείς να σχολιάσει αναφορές του βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών Ματ Μπράιζα, σε «νότια Κύπρο».

    «Είμαι σίγουρος πως ό,τι και να είπε ο κ. Μπράιζα ήταν πλήρως σύμφωνο με την αμερικανική πολιτική. Είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ αναφορικά με την αναγνώριση της Κύπρου», είπε.

    Σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα, ο κ. Μπράιζα είχε αναφερθεί στη Κυπριακή Δημοκρατία, ονομάζοντάς τη «νότια Κύπρο».

    [05] ΔΕΑ - Τρίτο Μέλος - Μόλερ

    Το Τρίτο Μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, Κρίστοφερ Ζιρόντ, βρίσκεται στην Κύπρο σε μια ενημερωτική επίσκεψη ενόψει της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων του τον Ιούλιο, και έγινε δεκτός από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Μάικλ Μόλερ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Μόλερ επρόκειτο να παρουσιάσει τον κ. Ζιρόντ χθες στον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και σήμερα στον Ε/Κ ηγέτη Τάσσο Παπαδόπουλο''. Προτού αναχωρήσει το Σαββατοκυρίακο, ο κ. Ζιρόντ θα έχει συνάντηση και με τα μέλη της ΔΕΑ, προσθέτει η ανακοίνωση.

    Το νέο Τρίτο Μέλος της ΔΕΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, φέρνει μαζί του μια 20χρονη πείρα στα ανθρωπιστικά θέματα, πιο πρόσφατα ως επικεφαλής του περιφερειακού γραφείου για τις ΗΠΑ και τον Καναδά της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Εχει επίσης εμπειρία στο θέμα των αγνοουμένων στα Βαλκάνια, μετά τη Συμφωνία του Ντέιτον και στην περιοχή του Κόλπου με τον πόλεμο 1990-91.

    [06] Κατεχόμενα - Ομάδα Επαφής Ευρωκοινοβουλίου

    Συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα έχει σήμερα η Ομάδα Επαφής του Ευρωκοινοβουλίου με τους Τουρκοκύπριους, η οποία επισκέπτεται τα κατεχόμενα.

    Η Ομάδα Επαφής του Ευρωκοινοβουλίου θα συναντηθεί στις 11.45 με τον κ. Ταλάτ και στη συνέχεια θα έχει γεύμα εργασίας με αντιπροσωπεία του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου. Το απόγευμα θα συναντηθεί με εκπροσώπους οργανώσεων.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα επαφών, η Ομάδα επαφής του Ευρωκοινοβουλίου θα επισκεφθεί το Σάββατο την κατεχόμενη Αμμόχωστο και Βαρώσι.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Ταλάτ Χασάν Ερτσάκιτσα δήλωσε ότι η Ομάδα δεν θα επισκεφθεί το κατεχόμενο Βαρώσι επειδή δεν προέβηκε στις αναγκαίες διαδικασίες για να λάβουν ''άδεια'' από τις κατοχικές αρχές.

    Είπε ακόμη ότι με την υφιστάμενη πολιτική κατάσταση η Ομάδα Επαφής του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα θεωρήσει κατάλληλη μια επίσκεψη στο κατεχόμενο Βαρώσι.

    [07] Καρατζαφέρης - Ομάδα Επαφής - Κατεχόμενα

    Ο Ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης με ανακοίνωση του αναφέρει ότι δεν μετέχει στην επίσκεψη της Ομάδας Επαφής του Ευρωκοινοβουλίου με τους Τ/Κ στα κατεχόμενα καθώς ο ηγέτης των Τ/Κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν σκοπεύει να τηρήσει τη συμφωνηθείσα ρύθμιση της μη επίδειξης διαβατηρίων κατά την επίσκεψη της αποστολής του Ευρωκοινοβουλίου στα κατεχόμενα( 1- 3 Ιουνίου) και προτίθεται να αναγκάσει τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Ευρωβουλής να επιδείξουν ταξιδιωτικά έγγραφα κατά την είσοδό τους στο ψευδοκράτος.

    Οπως αναφέρει στην ανακοίνωση του ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε ξεκάθαρα στην Γαλλίδα ευρωβουλευτή Φρανσουάζ Γκροσετέτ, η οποία προεδρεύει της «Ομάδας Επαφής») ότι η εμμονή του κ. Ταλάτ στην προκλητική αυτή αξίωση γίνεται με στόχο να δοθεί το επίχρισμα της «κρατικής οντότητας» στο ψευδοκράτος.

    Ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρει ότι ενημέρωσε κατ΄επανάληψη και γραπτώς τους υπόλοιπους 7 ευρωβουλευτές που μετέχουν στην «Ομάδα Επαφής» ότι στην περίπτωση που οι εκπρόσωποι της Αγκυρας στην Κύπρο επιμείνουν στην παραπάνω αξίωση η επίσκεψη θα πρέπει να αναβληθεί.

    [08] Γερμανός Ευρωβουλευτής - Ομάδα Επαφής - Τ/Κ

    Τη συμπερίληψη της τουρκικής στις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, υποστηρίζει ο Γερμανός Ευρωβουλευτής, τουρκικής καταγωγής, Τζεμ Οζντεμίρ, ο οποίος είναι μέλος της Ομάδας Επαφής του Ευρωκοινοβουλίου με τους Τουρκοκύπριους.

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο των Βρυξελλών, σε δηλώσεις του πριν τη μετάβαση της Ομάδας Επαφής στα κατεχόμενα, ο κ. Οζντεμίρ, είπε ότι πέραν της μετονομασίας της συγκεκριμένης Ομάδας, πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα για τους Τουρκοκύπριους, όπως το άνοιγμα Γραφείου της ΕΕ στο ''βορρά'', καθώς και η συμπερίληψη της τουρκικής στις επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

    [09] Κωνσταντινούπολη - Ερντογάν - Λαβρόφ

    Την υποστήριξή του για την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων ζήτησε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν από τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαρβρόφ, κατά τη συνάντησή τους χθες στην Αγκυρα.

    Από την πλευρά του, ο Ρώσος Υπουργός υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να συμβάλλει στη διευθέτηση του Κυπριακού και ανέφερε ότι αντιπροσωπεία Ρώσων επιχειρηματιών επισκέφθηκε τα κατεχόμενα.

    [10] Τουρκικός Τύπος - Λαβρόφ - Γκιούλ - Κυπριακό

    Η Τουρκία δεν έλαβε από τη Ρωσία την υποστήριξη που επιζητούσε στο Κυπριακό, εκτιμούν τα τουρκικά ΜΜΕ, με αφορμή την επίσκεψη στην Τουρκία του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

    Σε δημοσίευμά της η ''Τζουμχουριέτ'' με τίτλο ''Καμμία υποστήριξη από τη Ρωσία όσον αφορά στο Κυπριακό'' γίνεται εκτενής αναφορά στη χθεσινή συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπτουλάχ Γκιουλ στην Αγκυρα.

    ''Οταν η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το Κυπριακό», ο κ. Γκιουλ αφού υπενθύμισε το σχέδιο δράσης για το Κυπριακό που έχει δημοσιοποιήσει η Τουρκία, είπε ότι έχει απομονωθεί το ψευδοκράτος και ζήτησε από τη Ρωσία να αναθεωρήσει ειδικά τη στάση που τηρεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, γράφει η εφημερίδα.

    [11] Πασιαρδής - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ανασχηματισμός

    Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής δήλωσε χθες ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δεν αποφάσισε ακόμη κατά πόσο θα προβεί σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την απόφαση του Προέδρου Παπαδόπουλου στο θέμα αυτό.

    Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε ότι ο λόγω των δημοσιευμάτων και των συζητήσεων τις τελευταίες μέρες γύρω από το θέμα του ανασχηματισμού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη συνεδρία στο θέμα αυτό και ''πληροφόρησε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ότι δεν αποφάσισε κατά πόσο θα προβεί σε ανασχηματισμό''.

    Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω διευκρίνισε ότι το θέμα του ανασχηματισμού δεν είναι θέμα προς συζήτηση με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    «Απλώς, λόγω των συζητήσεων, των δημοσιευμάτων και του θορύβου γύρω από το θέμα, ο Πρόεδρος έκανε αναφορά στο θέμα για να επαναλάβει προηγούμενη δήλωσή του ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη κατά πόσον θα προβεί σε ανασχηματισμό», συνέχισε.

    [12] Περδίκης - Ανασχηματισμός

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δικαιούται συμμετοχή στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο, εάν και εφόσον γίνει ανασχηματισμός της κυβέρνησης, δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στα γραφεία του Κινήματος, ο κ. Περδίκης είπε πως κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατέθεσε την άποψη του Κινήματος ότι η Κυβέρνηση χρειάζεται φρεσκάρισμα και ενδεχομένως ένας ανασχηματισμός θα βοηθούσε προς αυτή την κατεύθυνση.

    [13] Αθήνα - Παπούλιας - Παπανδρέου - Εθνικά θέματα

    Πρωτοβουλία για συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τη χάραξη νέας στρατηγικής στα εθνικά θέματα, αναλαμβάνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του μετά τη συνάντηση που είχε χθες, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

    [14] Αθήνα - Ρουσόπουλος - Πρωτοβουλία Παπανδρέου

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θόδωρος Ρουσόπουλος, κληθείς να σχολιάσει την πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου για συνάντηση με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, δήλωσε πως «αν ζητήσει ο κ. Παπανδρέου συνάντηση με τον πρωθυπουργό, βεβαίως και αυτή θα γίνει, αφού η ΝΔ πάντοτε επεδίωκε και επιδιώκει την εθνική συνεννόηση στα μεγάλα θέματα».

    «Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης διακρίνεται από σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συνέπεια, χαράσσεται δε με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και μακράν των όποιων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος.

    [15] EΕ - Επιτροπή - Γρίπη των πτηνών

    Σημαντική μείωση των κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών καταγράφηκε το Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κοινοτικού Εργαστηρίου Αναφοράς (ΚΕΑ) του Weybridge, ενώ ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Υγείας και Προστασίας Καταναλωτή, Μάρκος Κυπριανού, συνιστά στις κράτη μέλη να συνεχίσουν να παραμένουν σε επιφυλακή.

    Οπως προκύπτει από τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία, την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαΐου 20006, περίπου 60,000 άγρια πτηνά υποβλήθηκαν σε εξέταση για γρίπη των πτηνών στην Ευρωπαϊκή Ενωση την περίοδο αυτή. Ο αριθμός αυτός, σε συνδυασμό με τον αριθμό των 39,000 άγριων πτηνών που υποβλήθηκαν σε εξέταση μεταξύ Ιουλίου 2005 και Ιανουαρίου 2006, σημαίνει ότι έχουν διενεργηθεί περίπου 100,000 εξετάσεις για τον υπότυπο H5N1 του ιού σε άγρια πτηνά τους τελευταίους 10 μήνες.

    Από το Φεβρουάριο του 2006 περισσότερα από 700 άγρια πτηνά από 13 κράτη μέλη βρέθηκαν μολυσμένα από το «ασιατικό στέλεχος» του H5N1 της γρίπης των πτηνών. Πρόκειται για την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Ουγγαρία, την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σλοβακία, τη Σουηδία, την Πολωνία, τη Δανία, την Τσεχική Δημοκρατία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Υπήρξαν μόνο τέσσερις εστίες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γρίπης των πτηνών του υποτύπου H5N1 σε πουλερικά και εξαλείφθηκαν αμέσως μετά τον εντοπισμό τους και οι τέσσερις. Δεν υπήρξε κρούσμα του υποτύπου H5N1 του ιού σε άνθρωπο στην ΕΕ.

    [16] Επιτροπή - Χρονομεριστική μίσθωση - Κυπριανού

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε χθες ευρεία δημόσια διαβούλευση, η οποία έχει στόχο την τροποποίηση της κοινοτικής οδηγίας για τη χρονομεριστική μίσθωση (time sharing), ώστε να προσαρμοσθεί στα σημερινά δεδομένα για την καλύτερη προστασία των καταναλωτών.

    Οι συμβάσεις χρονομεριστικής μίσθωσης παρέχουν στους καταναλωτές το δικαίωμα να διαμένουν για ένα χρονικό διάστημα (τουλάχιστον μία εβδομάδα) σε μια κατοικία διακοπών για τρία τουλάχιστον έτη.

    Η οδηγία για τη χρονομεριστική μίσθωση ορίζει ελάχιστα πρότυπα για την προστασία των καταναλωτών σε όλη την ΕΕ, όπως η εξασφάλιση ότι οι καταναλωτές λαμβάνουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με το ακίνητο. Η νομοθεσία επιδιώκει επίσης την αποτροπή της πώλησης υπό πίεση προβλέποντας μια περίοδο υπαναχώρησης κατά την οποία ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να αλλάξει γνώμη και δεν επιτρέπεται η προκαταβολή χρημάτων.

    Ωστόσο, ορισμένοι πωλητές έχουν καθιερώσει νέα προϊόντα παρεμφερή με τη χρονομεριστική μίσθωση τα οποία εκμεταλλεύονται τα ρυθμιστικά κενά, με αποτέλεσμα την υποβολή καταγγελιών από τους καταναλωτές.

    [17] Παγδατής - Ρολάν Γκαρός - Ηττα

    Δεν μπόρεσε τελικά ο Κύπριος τενίστας Μάρκος Παγδατής να περάσει στον τρίτο γύρο του Ρολάν Γκαρός, που διεξάγεται στο Παρίσι.

    Ο Παγδατής, μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα που διήρκεσε τρεις ώρες και 76 λεπτά, ηττήθηκε με 3 - 2 σετ στο δεύτερο γύρο του γαλλικού τουρνουά από τον Γάλλο Ζουλιάν Μπενετό, νούμερο 93 στον κόσμο.

    Ο Κύπριος τενίστας, ο οποίος βρίσκεται στην 19η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, κέρδισε το πρώτο και τέταρτο σετ με 6 -3 και 7 - 6 αντίστοιχα, ενώ έχασε τα υπόλοιπα σετ με 6 - 4, 6 - 3 και 6 - 4.

    [18] Χρηματιστήριο - Αρνητικά υποδέχθηκε τον Ιούνιο

    Αρνητικά υποδέχθηκε τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει στην πρώτη συνάντηση του Ιουνίου σημαντική πτώση, η οποία συνοδεύτηκε από σημαντική συρρίκνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Η αγορά παρουσίασε σημαντικές ζημιές της τάξης του 1,62% και έκλεισε στις 2.558,83 μονάδες. Η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος είχε ως αποτέλεσμα ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών να υποχωρήσει σε ένα από τα χαμηλότερα του επίπεδα για το 2006 και να διαμορφωθεί στο 1,7 εκατομμύριο λίρες.

    Πτωτικά σε ποσοστό 1,62% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος υποχώρησε στις 869,95 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 2 June 2006 - 14:23:07 UTC