Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-07-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ- ΤΑΛΑΤ - ΔΕΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ
  • [03] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΓΟΥΙΜΠΛΕΤΟΝ - 4ος ΓΥΡΟΣ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ- ΤΑΛΑΤ - ΔΕΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συναντώνται τη Δευτέρα στις 10 το πρωί στην κατοικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ, κοντά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), Κριστόφ Ζιρόντ, ο οποίος έχει ήδη πραγματοποιήσει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

    Η πρώτη επίσημη συνάντηση της ΔΕΑ έχει οριστεί για τις 7 Ιουλίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ενώ αναμένεται ότι κατά το μήνα Αύγουστο θα διενεργηθούν εκταφές στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές και λείψανα που θα ταυτοποιηθούν με τη μέθοδο του DNA θα παραδοθούν στις οικογένειες των νεκρών.

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Νίκος Θεοδοσίου εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ενόψει της αυριανής συνάντησης επαναλαμβάνοντας το αίτημα των συγγενών για πραγματική διερεύνηση της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων, όπως διέταξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην απόφασή του της 10 Μαΐου 2001 στην τέταρτη διακρατική προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας.

    Ο κ. Θεοδοσίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι στόχος του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο οποίος εισηγήθηκε την πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής, ήταν «να δοθεί μια ώθηση στο θέμα και να περάσει το μήνυμα τόσο προς τη ΔΕΑ όσο και σε διεθνές επίπεδο ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι καθαρά ανθρωπιστικό και ότι θα πρέπει να δρομολογηθεί η επίλυσή του».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ

    Η Φινλανδία, η οποία από την 1 Ιουλίου προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους επόμενους έξι μήνες, προτίθεται να εργαστεί «σιωπηλά» για διευθέτηση των δυσκολιών σε ό,τι αφορά στον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο με τους Τουρκοκύπριους, δήλωσε ο Πρεσβευτής της χώρας στην Κύπρο Ρίστο Πίπονεν, τονίζοντας ωστόσο ότι η λύση στο θέμα αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί από τη μια και την Ευρωπαϊκή Ενωση από την άλλη.

    «Δεν μπορώ να αποκαλύψω δημόσια τα πιθανά σενάρια που έχει υπόψη της η Φινλανδία, ως προεδρεύουσα της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, αλλά θα εργαστούμε σιωπηλά», είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας, και αναφέρθηκε στη σημασία επίτευξης προόδου στο συγκεκριμένο θέμα, εκεί και όπου είναι δυνατό να γίνει αυτό.

    Η φινλανδική προεδρία θα διευκολύνει τη διαδικασία εξεύρεσης μιας διευθέτησης για το απευθείας εμπόριο αλλά τον κύριο ρόλο στο θέμα αυτό έχουν τα δύο μέρη, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να σεβαστεί τις δικές της δεσμεύσεις, όπως αυτές καταγράφηκαν στην απόφαση της 26ης Απριλίου, 2004.

    «Η προεδρία της ΕΕ δεν μπορεί να επιβάλει οτιδήποτε, η χώρα μας θα προσπαθήσει να βοηθήσει την κατάσταση και ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν πιθανότητες για διευθέτηση του προβλήματος», πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση για τα 120 εκατ. ευρώ, μέρος της οικονομικής βοήθειας της ΕΕ προς την τ/κ κοινότητα, είπε ότι φαίνεται πως θα εξευρεθεί τρόπος να διατεθεί το ποσό αυτό για χρηματοδότηση προγραμμάτων που θα διευκολύνουν τους Τουρκοκύπριους να ετοιμαστούν για την επανένωση της Κύπρου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, τόνισε πως η Τουρκία οφείλει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ.

    Οι προτεραιότητες της φινλανδικής προεδρίας, είπε ο κ. Πίπονεν, αφορούν, μεταξύ άλλων, τη Συνταγματική Συνθήκη, τον ανταγωνισμό, την εσωτερική ασφάλεια, τις διεθνείς σχέσεις, τη διεύρυνση, την παγκόσμια επιρροή της ΕΕ, την οικονομική ανάπτυξη και την ανεργία.

    [03] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΓΟΥΙΜΠΛΕΤΟΝ - 4ος ΓΥΡΟΣ

    Ο Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής προκρίθηκε στον 4ο γύρο του τουρνουά τένις του Γουίμπλετον, νικώντας τον Γάλλο Σεμπαστιάν Γκροζιάν με 3 1 σετ (4-6, 6-4, 6-4, 6-1).

    Επόμενος αντίπαλος του Παγδατή θα είναι ο Βρετανός Αντι Μάρεϊ, ο οποίος χθες νίκησε τον Αντι Ρόντικ με 7-6, 6-4, 6-4.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 2 July 2006 - 9:29:22 UTC