Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-07-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΥΝΑΙΚΕΣ - ΛΙΒΑΝΟΣ

  • [01] ΓΥΝΑΙΚΕΣ - ΛΙΒΑΝΟΣ

    Οι γυναίκες της Κύπρου, βιώνοντας και οι ίδιες κατά την τουρκική εισβολή στο νησί το 1974 την πίκρα του ξεριζωμού και τον βίαιο θάνατο αγαπημένων προσώπων, αξίωσαν σήμερα τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στον Λίβανο και την Παλαιστίνη, εκφράζοντας παράλληλα αλληλεγγύη στον λιβανικό και παλαιστινιακό λαό, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία, η οποία παραμένει ακόμη η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

    Την οικονομική εισφορά τους, μαζί και την αλληλεγγύη τους, στον λαό του Λιβάνου και της Παλαιστίνης κατέθεσαν αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, συνδικαλιστικών και άλλων οργανώσεων, ενώ αυθόρμητα μαζεύτηκαν στον χώρο Κύπριοι και ξένοι καλλιτέχνες, οι οποίοι τραγούδησαν για την ειρήνη στην Κύπρο και τον κόσμο, καταδικάζοντας κάθε πολεμική δραστηριότητα διεθνώς.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εγκρίθηκε ψήφισμα με το οποίο ζητείται "άμεσα ο τερματισμός της αιματοχυσίας και απαιτείται η έγκαιρη και αποφασιστική παρέμβαση του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος, για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ιδιαίτερα του θεμελιώδους δικαιώματος για διαβίωση σε υγιείς συνθήκες χωρίς κατοχή, στη βάση των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του διεθνούς Οργανισμού και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο".

    Το ψήφισμα ανέγνωσε η Γενική Γραμματέας της ΠΟΓΟ Χριστίνα Δημητριάδου και σε αυτό σημειώνεται ότι "κανένας δεν έχει το δικαίωμα με το πρόσχημα της αυτοάμυνας να σπέρνει τον όλεθρο σε αμάχους και να καταστρέφει ολόκληρη την υποδομή κρατών, όπως κάνει το κράτος του Ισραήλ στον Λίβανο και στη Λωρίδα της Γάζας με την πανίσχυρη στρατιωτική μηχανή του".

    "Οι φρικαλεότητες των ισραηλινών επιθέσεων συνιστούν εγκλήματα πολέμου και παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ με την εγκληματική πολιτική του το Ισραήλ δυναμιτίζει την ειρήνη στην περιοχή και απειλεί με γενικότερη ανάφλεξη στην ήδη βεβαρημένη από πολέμους και συγκρούσεις Μέση Ανατολή", σημειώνεται στο ψήφισμα, το οποίο θα σταλεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

    Τη Συντονιστική Επιτροπή Γυναικείων και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων αποτελούν το γυναικείο κίνημα ΠΟΓΟ, ο γυναικείος όμιλος "Πρωτοπορία", η ΓΟΔΗΣΥ, η ΓΟΔΗΚ, η Γυναικεία Σοσιαλιστική Κίνηση, το Τμήμα Γυναικών ΠΕΟ, η ΓΕΟΔ, η ΔΕΟΚ και η ΣΕΚ.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, καταθέτοντας την εισφορά του κόμματος, είπε ότι "οι εκδηλώσεις αυτές, οι οποίες συσπειρώνουν ολόκληρο τον κυπριακό λαό, είναι και καλοδεχούμενες και τις χαιρετίζουμε γιατί είναι μια απόδειξη ότι ο κυπριακός λαός, ο οποίος κτυπήθηκε από τα ίδια πυρά, σε τελευταία ανάλυση, ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της καταδίκης αυτής της απρόκλητης επιδρομής κατά του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, η οποία έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τους γειτονικούς λαούς".

    "Χαιρετίζω την αλληλεγγύη του κυπριακού λαού προς τον λαό του Λιβάνου και της Παλαιστίνης και καλώ να δώσουμε όλοι από τα υστερήματά μας ώστε να ανακουφίσουμε όσο γίνεται αυτόν τον κόσμο που υποφέρει τα πάνδεινα τούτη την ώρα ένεκα της επιδρομικής μανίας του κράτους του Ισραήλ", είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, καταθέτοντας την εισφορά του Κινήματος, είπε ότι "αποτελεί μια ελάχιστη υποχρέωση να συμπαρασταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στον λιβανικό λαό, ο οποίος δέχεται μιαν επίθεση απίστευτης βαρβαρότητας και κυνισμού υπό τα απαθή βλέμματα της νέας τάξης πραγμάτων, με τη συνευθύνη και τη συνενοχή των ΗΠΑ".

    Ο κ. Ομήρου συνεχάρη τη Συντονιστική Επιτροπή των Γυναικείων Οργανώσεων "για αυτή τη θαυμάσια πρωτοβουλία, η οποία προκαλεί τη θετική ανταπόκριση του κυπριακού λαού, ο οποίος συνεισφέρει γενναιόδωρα από το περίσσευμα και το υστέρημά του για να ανακουφίσει τους πάσχοντες συνανθρώπους μας που δέχονται αυτή την απίστευτη βαρβαρότητα των ισραηλινών δυνάμεων".

    Με αυτή την εκδήλωση, συνέχισε ο κ. Ομήρου, "ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους φιλειρηνικούς λαούς του κόσμου, με κάθε πολιτισμένο άνθρωπο για να σταματήσει εδώ και τώρα αυτό το έγκλημα που συντελείται εις βάρος του λαού του Λιβάνου".

    Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, η βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου, καταθέτοντας, όπως είπε, "την πρώτη συμβολική εισφορά" του κόμματος, είπε ότι "ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει με διάφορες δραστηριότητες να ενισχύει την προσπάθεια η οποία γίνεται για να απαλύνουμε τον πόνο των θυμάτων πολέμου στον Λίβανο".

    Η βουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου εκ μέρους του ΔΗΚΟ, καταθέτοντας εισφορά, κάλεσε όλους τους "συνειδητοποιημένους πολίτες" να προστρέξουν εντός επτά ημερών στους χώρους συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης, όπως είναι οι κονσέρβες, οι κουβέρτες, τα σεντόνια και τα φάρμακα, ώστε να μπορέσουν να σταλούν έγκαιρα στους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη και ειδικά στις γυναίκες και τα παιδιά του Λιβάνου.

    Εκ μέρους των Ενωμένων Δημοκρατών η Αντιπρόεδρός τους Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού, μετά που κατέθεσε την εισφορά του Κινήματος, είπε ότι "οι ΕΔΗ χαιρετίζουν την πρωτοβουλία των γυναικών της Κύπρου να σταθούν δίπλα στις ειρηνευτικές προσπάθειες που γίνονται για κατάπαυση του πυρός και δίπλα τους δοκιμαζόμενους λαούς, γιατί οι γυναίκες της Κύπρου έχουν οι ίδιες επηρεαστεί από την έλλειψη ειρήνης στην Κύπρο".

    Οπως είπε η κ. Αντωνιάδου, "οι ΕΔΗ χαιρετίζουν αυτή την προσπάθεια και εύχονται όπως σύντομα επιτύχουν οι ειρηνευτικές προσπάθειες που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή για να σταματήσουν τα δεινά τόσο του λιβανικού όσο και του παλαιστινιακού λαού".

    Εισφορά κατατέθηκε και από τον Δήμο Λευκωσίας και σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μιχαλάκης Ζαμπέλας είπε ότι με τη σημερινή εκδήλωση "μπορεί να μην καταφέρουμε να λύσουμε το οικονομικό πρόβλημα του Λιβάνου ή να τερματίσουμε τον πόλεμο, αλλά θα δώσουμε και εμείς τον οβολό μας και θα περάσουμε το μήνυμα ότι η ειρήνη πρέπει να είναι στην περιοχή μας και όχι ο πόλεμος, και αυτό είναι που έχει σημασία".

    Στην εκδήλωση παρέστηκαν και κατέθεσαν εισφορές, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντώνης Βασιλείου, ο Πρόεδρος της Επαλξης Ανασυγκρότησης Κέντρου Κύπρος Χρυσοστομίδης, και αρχηγοί ή εκπρόσωποι οργανώσεων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 26 July 2006 - 9:29:17 UTC