Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-08-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΛΙΒΑΝΟΣ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ - ΝΕΠΟΜΑΚ

  • [01] ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΛΙΒΑΝΟΣ

    Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Φουάντ Σινιόρα συναντήθηκε στη Βηρυτό ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας ο οποίος πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στη Βηρυτό. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    Ενωρίτερα ο Κύπριος Υπουργός είχε συνομιλίες με το Λιβανέζο ομόλογό του Fawzi Salloukh. Σε δηλώσεις ο κ. Λιλλήκας είπε ότι Κύπρος θα συνεχίσει να προσφέρει τις υποδομές της τόσο για την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Λίβανο, όσο και για την αποστολή της ειρηνευτικής δύναμης στη γειτονική χώρα.

    Ο ΥΠΕΞ μετέφερε στον κ. Salloukh την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για συμμετοχή στην ειρηνευτική δύναμη με δύο αξιωματικούς.

    Από την πλευρά του, ο κ. Salloukh εξήρε τη βοήθεια που προσέφερε η Κύπρος στη χώρα του αλλά και τις ιστορικές και εγκάρδιες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η Κύπρος, είπε ο κ. Salloukh, έπαιξε ένα ηγετικό ρόλο και βοήθησε στην απομάκρυνση των Λιβανέζων και μη Λιβανέζων πολιτών. Τώρα (η Κύπρος) «υπηρετεί ένα ευγενικό σκοπό, υποβοηθώντας τους Λιβανέζους να επιστρέψουν πίσω στη χώρα τους καθώς και ένα ηγετικό ρόλο έτσι ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να έλθει στο Λίβανο».

    Ο κ. Salloukh είπε ακόμη ότι η χώρα του είναι ευγνώμων προς την Κύπρο, το λαό, τον Πρόεδρό της και την κυβέρνησή της. «Εχουμε εξαιρετικές σχέσεις και οι προσπάθειες που είδαμε από την κυβέρνηση της Κύπρου καταδεικνύουν αυτές τις εγκάρδιες σχέσεις», τόνισε.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Λιλλήκας αφού υπενθύμισε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος βοηθά το Λίβανο, είπε πως η χώρα του από την πρώτη στιγμή υποστήριξε την ανεξαρτησία του Λιβάνου, την εδαφική ακεραιότητα και ζήτησε τόσο από την ΕΕ όσο και σε άλλα διεθνή φόρα την άμεση κατάπαυση του πυρός και υποστήριξε την ανοικοδόμηση του Λιβάνου.

    Ο κ. Λιλλήκας επεσήμανε ότι η Κύπρος ήταν το επίκεντρο για την απομάκρυνση ξένων υπηκόων από το Λίβανο ενώ δέχθηκε συνολικά 8.000 Λιβανέζους. «Τώρα η Κύπρος θα καταστεί το κέντρο της μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Λίβανο, καθώς και το κέντρο για την μεταφορά της ειρηνευτικής δύναμης», είπε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι η Κύπρος θα διαθέσει αεροδρόμια, λιμάνια και άλλες εγκαταστάσεις της στον ΟΗΕ, στην ΕΕ καθώς και σε χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική δύναμη.

    Σε ερώτηση Λιβανέζου δημοσιογράφου αν η Κύπρος θα συμμετάσχει στην ειρηνευτική δύναμη, ο κ. Λιλλήκας υπενθύμισε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει «σοβαρό πρόβλημα κατοχής», ωστόσο η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να συμμετάσχει σε ένα συμβολικό επίπεδο αποστέλλοντας δύο αξιωματικούς.

    Αναφερόμενος εξάλλου στην πρωινή περιοδεία του στην κατεστραμμένη περιοχή Νταχίε στη νότια Βηρυτό, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε συγκλονισμένος, προσθέτοντας ότι οι εικόνες που αντίκρισε εκεί «ενισχύουν την πεποίθησή μου ότι ο πόλεμος δεν οικοδομεί εμπιστοσύνη μεταξύ των λαών αλλά ο πόλεμος οδηγεί μόνο στον πόνο και στην καταστροφή. Ο μόνος τρόπος για να επιλύουμε τα προβλήματα είναι με διάλογο και πολιτικά μέσα», κατέληξε.

    Τον κ. Λιλλήκα συνοδεύουν ο Διευθυντής Προξενικών Υποθέσεων Ομηρος Μαυρομμάτης, που είναι επίσης ο Γενικός Συντονιστής της Επιτροπής που συστάθηκε για αντιμετώπιση της κατάστασης, ο Επιτετραμμένος της Κύπρου στη Βηρυτό Κυριάκος Κούρος και ο Χαράλαμπος Χατζησάββα, Σύμβουλος Α στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    [02] ΥΠΕΞ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ - ΚΥΠΡΟΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ενημερώσει την Κυπριακή Δημοκρατία ότι έχουν αποφασίσει να εγκαταστήσουν στο νησί το κέντρο διοίκησης της ειρηνευτικής δύναμης για το Λίβανο.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Λιλλήκας ανέφερε επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη «έχουν αποφασίσει να εγκαταστήσουν στην Κύπρο το κέντρο διοίκησης της ειρηνευτικής δύναμης», για τη μεταφορά της δύναμης στο Λίβανο.

    Σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη «δημιουργούμε την απαραίτητη υποδομή συνεργαζόμενοι και με την ΟΥΦΙΚΥΠ», συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, και πρόσθεσε πως «έχουμε αναπτύξει διάφορες ιδέες για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου τις οποίες θα συζητήσουμε επί τόπου».

    [03] ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ - ΝΕΠΟΜΑΚ

    Συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη μέρα στη Λευκωσία οι εργασίες των Κεντρικών Συμβουλίων των ομογενειακών οργανώσεων ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ καθώς και του 3ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ). Στην πρωινή σύνοδο η ΝΕΠΟΜΑΚ θα εκλέξει την Εφορευτική Επιτροπή της, ενώ τα Κεντρικά Συμβούλια ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ οργανώνουν ομιλία με θέμα ``Το Μέλλον της Ευρώπης`` την οποία θα αναπτύξει ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο Θέμης Θεμιστοκλέους.

    Στη συνέχεια ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ θα συζητήσουν τρόπους και στόχους προώθησης της διαφώτισης και προβολής του Κυπριακού στα κέντρα αποφάσεων στην παρουσία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής Αβέρωφ Νεοφύτου και από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Κλεάνθους.

    Θα ακολουθήσει συζήτηση που διοργανώνει η ΝΕΠΟΜΑΚ με θέματα την εκπαίδευση στη Διασπορά τον 21ο αιώνα, την πρoώθηση εθνικής ταυτότητας, τη δημιουργία ευκαιριών για ενδυνάμωση εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας εξ αποστάσεως και μέσω ηλεκτρονικών μέσων και την μάθηση της ιστορίας της Κυπριακής Διασποράς.

    Κατά την απογευματινή σύνοδο, η ΝΕΠΟΜΑΚ θα παρουσιάσει τα πορίσματά της και τα Κεντρικά Συμβούλια ΠΟΜΑΚ ΠΣΕΚΑ τις εκθέσεις δραστηριοτήτων τους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 24 August 2006 - 15:29:21 UTC