Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-09-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΟΜΑΛΑ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
  • [03] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΡΑΛΙ ΚΥΠΡΟΣ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Πραγματοποιούνται σήμερα εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου.

    Τέσσερα μέλη της Ιεράς Συνόδου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον Αρχιεπισκοπικό θώκο: Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος και Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος.

    Οι κάλπες θα ανοίξουν στις δέκα το πρωί, μετά τη Θεία Λειτουργία, και θα κλείσουν στις έξι το απόγευμα με διάλειμμα μιας ώρας, από τη μια μέχρι τις δύο το μεσημέρι.

    Εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα δοθεί παράταση σε κάποια εκλογικά κέντρα και μετά τις έξι.

    Η προσέλευση στις κάλπες για την ανάδειξη των 1.400 Ειδικών Αντιπροσώπων δεν είναι υποχρεωτική, αλλά η Εκκλησία της Κύπρου απηύθυνε έκκληση στο κοινό να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

    Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί (Κύπριοι και αλλοδαποί) που έχουν ηλικία άνω των 18 ετών και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των ψηφοφόρων της κοινότητας ή της ενορίας στην οποία ανήκουν.

    Οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν είτε με την ταυτότητά τους, είτε με το εκλογικό τους βιβλιάριο.

    Απόψε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τους αυτόχθονες, ενώ για τους πρόσφυγες αναμένονται τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

    Ο ψηφοφόρος θα επιλέξει τους υποψήφιους της προτιμήσεως του δια της αναγραφής ενός σταυρού (+) ή ενός χι (Χ) ή ενός νι (ν) στα τετράγωνα παραπλεύρως των υποψηφίων Ειδικών Αντιπροσώπων της δικής του επιλογής.

    Τα ψηφοδέλτια θα τυπωθούν με τους υποψηφίους κάθε ενορίας και κοινότητας κατά αλφαβητική σειρά και θα υπάρχει σ` αυτά αύξων αριθμός για κάθε υποψήφιο Ειδικό Αντιπρόσωπο.

    Οι πρόσφυγες θα ψηφίσουν στην ενορία και στην κοινότητα που τους φιλοξενεί για να εκλέξουν Ειδικούς Αντιπροσώπους της προσφυγικής τους ενορίας ή κοινότητας.

    Οι κάλπες των προσφύγων δεν θα καταμετρηθούν στα εκλογικά κέντρα αλλά θα μεταφερθούν στο Συνεδριακό Κέντρο, όπου εκεί θα γίνει η διαλογή και η καταμέτρηση των ψήφων.

    Ακυρα ψηφοδέλτια θεωρούνται τα ψηφοδέλτια στα οποία οι ψηφοφόροι υπογράφουν ή γράφουν σε αυτά οποιοδήποτε όνομα ή σύνθημα, καθώς και όσα ψηφοδέλτια θα έχουν σημειωμένα ονόματα περισσότερα από αυτά που η κοινότητα ή η ενορία μπορεί να εκλέξει.

    Στην αρχιεπισκοπική περιφέρεια (συμπεριλαμβανομένης και της Επαρχίας Αμμοχώστου) εκλέγονται 400 Ειδικοί Αντιπρόσωποι και σε κάθε Μητροπολιτική περιφέρεια (Πάφο, Λάρνακα, Κερύνεια, Λεμεσό, Μόρφου) 200 Ειδικοί Αντιπρόσωποι.

    Οι 1.400 εκλεγέντες Ειδικοί Αντιπρόσωποι σε διάστημα 22 ημερών από την εκλογή τους καλούνται με εγκύκλιο από τον Τοποτηρητή σε ειδικά κέντρα που ορίζονται για να εκλέξουν τους 100 Γενικούς Αντιπροσώπους.

    Το σώμα των εκλεγέντων κληρικών και λαϊκών Γενικών Αντιπροσώπων, μαζί με το σώμα των εξ οφίκιο μελών αποτελούν τα δύο σώματα της Εκλογικής Συνέλευσης, η οποία θα αναδείξει το νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

    Υποψήφιοι είναι μόνο δύο, αυτός που έλαβε την πλειοψηφία στην κάλπη των εξ οφίκιο εκλεκτόρων και αυτός που έλαβε την πλειοψηφία στην κάλπη των γενικών εκλεκτόρων.

    Εάν αυτός που πλειοψήφησε και στις δύο κάλπες είναι το ίδιο πρόσωπο, τότε δεύτερος είναι αυτός που συγκέντρωσε τους περισσότερους ψήφους αθροιζομένων των ψήφων και των δύο σωμάτων (εξ οφίκιο και γενικών εκλεκτόρων).

    Στην τρίτη ψηφοφορία ψηφίζει από κοινού στην ίδια κάλπη το σύνολο και των εκλεκτόρων (εξ οφίκιο και γενικών).

    Αρχιεπίσκοπος εκλέγεται αυτός που θα πάρει τις περισσότερες ψήφους.

    Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

    Ο δρόμος για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές άνοιξε στις 17 Μαΐου 2006 στο Σαμπεζί της Γενεύης, όταν η Διευρυμένη Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την τιμητική παύση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου.

    [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΟΜΑΛΑ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

    Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη ειδικών αντιπροσώπων για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές ξεκίνησε ομαλά, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Ελεγκτικού Γραφείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και υπεύθυνος των αρχιεπισκοπικών εκλογών Γιάννης Χαριλάου.

    Ο κ. Χαριλάου ευχήθηκε να συνεχιστεί η διαδικασία με ομαλότητα, οι προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων να προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να υπάρχει ομαλότητα, να επιτρέψουν στους παρατηρητές να βρίσκονται στα εκλογικά κέντρα, να επιτρέπουν στους επόπτες των ομάδων υποστήριξης οι οποίοι έχουν τις ειδικές καρτέλες, να περιφέρονται με κοσμιότητα στα εκλογικά κέντρα.

    «Να υπάρχει επικοινωνία και αλληλοκατανόηση μεταξύ όλων για να τελειώσει όπως τόσο καλά άρχισε όλη η εκλογική διαδικασία για να μπορέσει ο κόσμος με δημοκρατικότητα να ασκήσει το ιερό του δικαίωμα. Ο μόνος κερδισμένος απ όλη αυτή τη διαδικασία θα είναι η εκκλησία της Κύπρου και η εκκλησία του Χριστού», είπε. Οσον αφορά τους εγκλωβισμένους, ο κ. Χαριλάου είπε πως οι εγκλωβισμένοι θα ψηφίσουν στο Παγκύπριο Γυμνάσιο.

    [03] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η άρση της απομόνωσης των Τ/Κ δεν έχει σχέση με τις προσπάθειες που γίνονται για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου για επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ στα δέκα νέα κράτη μέλη, και πρόσθεσε πως αυτό για την ε/κ πλευρά είναι θέμα αρχής, το οποίο υποστηρίζει πλήρως και διακηρύσσει η ΕΕ.

    Ανέφερε ακόμα ότι το θέμα της Αμμοχώστου βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εδώ και ένα περίπου χρόνο, συζητείται σοβαρά και είναι ένα θέμα το οποίο έχει αποδεχθεί και η Ευρώπη. Επανέλαβε επίσης ότι όλες οι προσπάθειες πρέπει να διαχωρίζουν την εφαρμογή των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της ΕΕ από οτιδήποτε θα γίνει για το Βαρ

    [04] ΡΑΛΙ ΚΥΠΡΟΣ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ

    Με έξι ακόμη ειδικές διαδρομές, περιλαμβανομένης και της υπερ-ειδικής (Down Town Special) που θα διεξαχθεί στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Λεμεσού, ολοκληρώνεται σήμερα το διεθνές ράλι Κύπρος 2006.

    Η υπερ-ειδική διαδρομή αρχίζει στις 12:35 το μεσημέρι, όμως οι θεατές που έχουν εισιτήρια εισόδου πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις τους μέχρι τις 11:30. Τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί και η προσέλευση στην περιοχή της υπερ-ειδικής θα επιτρέπεται μόνον σε όσους έχουν μαζί τους το ``μαγικό`` χαρτάκι.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Ράλι Κύπρος, μετά την ολοκλήρωση χθες και του 2ου σκέλους που περιλάμβανε οκτώ ειδικές διαδρομές, ο Γάλλος παγκόσμιος πρωταθλητής της Kronos-Citroen Σεμπαστιάν Λοέμπ είναι στην κορυφή της γενικής κατάταξης με το Φινλανδό οδηγό της Ford Μάρκους Γκρόνχολμ να ακολουθεί στη δεύτερη θέση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 24 September 2006 - 9:29:17 UTC