Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-09-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΡΛΙΝΓΚΣ - ΕΚΘΕΣΗ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [03] ΚΟΜΜΑΤΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [04] ΗΛΙΟΣ - ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

  • [01] ΕΡΛΙΝΓΚΣ - ΕΚΘΕΣΗ

    Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για την ενταξιακή της πορεία, έστειλε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εγκρίνοντας την σχετική έκθεση του Ολλανδού Ευρωβουλευτή Κάμιελ Ερλινγκς.

    Ειδικότερα όσον αφορά τις σχέσεις της με την Κύπρο, οι ευρωβουλευτές, με την έκθεση του Ερλινγκς εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να επιβάλλει περιορισμούς στα πλοία που φέρουν τη σημαία της Κύπρου ή προσεγγίζουν τη χώρα από λιμένες της Κυπριακής Δημοκρατίας και να τους απαγορεύει την είσοδο στους τουρκικούς λιμένες.

    Εκφράζουν ακόμη λύπη για το γεγονός ότι η Τουρκία επιβάλλει περιορισμούς και στα κυπριακά αεροσκάφη απαγορεύοντάς τους το δικαίωμα να υπερίπτανται του εναερίου χώρου της Τουρκίας και να προσγειώνονται στα τουρκικά αεροδρόμια.

    Επομένως, προτρέπουν την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις της συμφωνίας σύνδεσης και του πρόσθετου πρωτοκόλλου καθώς και τις προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης προσχώρησης.

    Η Ευρωβουλή υπενθυμίζει στην Τουρκία ότι η Επιτροπή οφείλει εντός του 2006 να υποβάλει έκθεση για την πλήρη εφαρμογή εκ μέρους της Τουρκίας του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, και ότι η έλλειψη προόδου στο θέμα αυτό θα επηρεάσει σοβαρά την πορεία των διαπραγματεύσεων και ενδέχεται μάλιστα να προκαλέσει τη διακοπή τους.

    Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν στην Τουρκία ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι αναγκαία συνιστώσα της ενταξιακής διαδικασίας και την καλούν να λάβει, το συντομότερο δυνατό, συγκεκριμένα μέτρα με σκοπό την εξομάλυνση των διμερών της σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Η επιτροπή καλεί επίσης τις τουρκικές αρχές να τηρήσουν εποικοδομητική στάση σε ό,τι αφορά τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αποδεκτή τόσο από τους Ελληνοκύπριους, όσο και από τους Τουρκοκύπριους καθώς και να αποσύρουν όσο το δυνατόν νωρίτερα τις δυνάμεις τους από την Κύπρο βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Η δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού ότι η χώρα του είπε ό,τι είχε να πει για την Κύπρο πριν τις 24 Απριλίου, γεννά ερωτηματικά για το αν η τουρκική πλευρά θα υλοποιήσει τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, τονίζοντας ότι αυτό το θέμα πρέπει να προβληματίσει τόσο τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών όσο και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Κληθείς, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, να σχολιάσει τη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του για το Κυπριακό, ο κ. Πασιαρδής είπε πως ``απλώς επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό και προκλητικό τρόπο ότι η τουρκική πλευρά μένει αμετακίνητα προσδεδεμένη στο σχέδιο Ανάν και ότι μετά το δημοψήφισμα δεν έχει τίποτα άλλο να πει αναφορικά με το Κυπριακό``.

    Ο κ. Πασιαρδής διερωτήθηκε τί γίνεται με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου: ``Ηταν μια παραπλανητική κίνηση εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, ήταν απλώς ένας ελιγμός για σκοπούς εντυπώσεων;``

    [03] ΚΟΜΜΑΤΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Τη διοργάνωση συγκεκριμένων δικοινοτικών εκδηλώσεων σε μια προσπάθεια να ζωντανέψουν την ιδέα της επαναπροσέγγισης, αποφάσισαν τα ε/κ και τ/κ κόμματα, τα οποία συμφώνησαν στη δημιουργία υποεπιτροπής για επίτευξη αυτού του στόχου.

    Αυτό αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη ύστερα από συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακίας.

    Οι ηγέτες και εκπρόσωποι ε/κ και τ/κ κομμάτων, αναφέρεται στο ανακοινωθέν, ``τόνισαν για ακόμη μια φορά την ανάγκη για υλοποίηση της ιδέας της επαναπροσέγγισης με τη διοργάνωση συγκεκριμένων δικοινοτικών εκδηλώσεων υπό την αιγίδα των πολιτικών κομμάτων και συμφώνησαν να δημιουργήσουν υποεπιτροπή για να πετύχουν το στόχο αυτό``.

    Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 8 Νοεμβρίου.

    [04] ΗΛΙΟΣ - ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

    Ολοι οι αεροσυνοδοί της αεροπορικής εταιρείας «Ηλιος» ήξεραν ότι το μοιραίο αεροσκάφος, που συνετρίβη στις 14 Αυγούστου του 2005 στο Γραμματικό είχε πρόβλημα και όλοι αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας μετά από κάθε πτήση με το συγκεκριμένο αεροπλάνο, κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής για τη διερεύνηση του αεροπορικού δυστυχήματος, η παραιτηθείσα μετά από το δυστύχημα αεροσυνοδός της εταιρείας, Ηλιάνα Βασιλείου.

    Ο δεύτερος μάρτυρας, που κλήθηκε ενώπιον της Επιτροπής ήταν ο Κωνσταντίνος Ακκίδης, ο οποίος εργάστηκε στην «Ηλιος» από το Φεβρουάριο του 2001 μέχρι τον Οκτώβριο του 2005, έκανε λόγω για «εξαναγκασμό» του προσωπικού από την εταιρεία να εργάζονται πέραν το κανονικού ωραρίου.

    Επίσης, κατέθεσε και η Α Λειτουργός, μέλος της Αρχής Εκδόσεων Αδειών σε αεροπορικές εταιρείες, Παναγιώτα Κολακασίδου. Σε ερώτηση από τον Πρόεδρο της Ερευνητικής Επιτροπής Παναγιώτη Καλλή για την έκθεση του Τζιμ Τέιλορ, η οποία επιδόθηκε στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας στις 17 Μαρτίου του 2005 και έκανε λόγο για ελλείψεις οικονομικών πόρων της «Ηλιος», η κ. Κολοκασίδου είπε ότι η Αρχή δεν ενημερώθηκε ποτέ για ελέγχους που διενεργήθηκαν στην εταιρεία «Ηλιος» και έκαναν λόγο για οικονομικά προβλήματα της εταιρείας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 27 September 2006 - 17:29:20 UTC