Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-10-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΕ - ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
  • [03] ΥΠΕΞ ΑΥΣΤΡΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΕ - ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί το απόγευμα για τη Φινλανδία, όπου θα συμμετάσχει στην Ατυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Της Συνόδου θα προεδρεύει ο Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Μάτι Βανχάνεν, η χώρα του οποίου ασκεί την εξαμηνιαία προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο θα συνοδεύει ο Διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου, Πρέσβης Τάσος Τζιωνής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει αύριο συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή.

    Η Σύνοδος πραγματοποιείται λίγες μόνο εβδομάδες πριν τη δημοσιοποίηση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της έκθεσης προόδου της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα η φινλανδική προεδρία της ΕΕ, τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα είναι η πολιτική καινοτομίας της Ενωσης και οι εξωτερικές σχέσεις της Κοινότητας.

    Η Σύνοδος, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην παραλιακή πόλη Λάχτι, θα επικεντρωθεί επίσης στις ενεργειακές σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία. Στο Λάχτι θα βρίσκεται για τη Σύνοδο και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Θα εξεταστεί επίσης και η μεταναστευτική πολιτική της Ενωσης και θα δοθεί έμφαση στη λαθρομετανάστευση.

    Οπως μεταδόθηκε από τον τ/κ Τύπο, στη Φινλανδία θα βρίσκεται και ο σύμβουλος του Τ/Κ ηγέτη, Ρασίντ Περτέβ, ο οποίος θα συζητήσει στο φινλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών τις προτάσεις της φινλανδικής προεδρίας της ΕΕ για αποφυγή μιας ευρωτουρκικής κρίσης.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    Την οριστικοποίηση της πρότασης της φινλανδικής Προεδρίας για αποφυγή κρίσης στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ενόψει και της δημοσιοποίησης της έκθεσης προόδου για την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 8 Νοεμβρίου, αναμένει η Λευκωσία για να τοποθετηθεί, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Παράλληλα, ο κ. Πασιαρδής είπε πως η κυβέρνηση δεν σχολιάζει πληροφορίες που φέρουν την Αγκυρα να τοποθετείται θετικά στην φινλανδική πρόταση και επαναλαμβάνει ότι η Λευκωσία δεν αποδέχεται ``οποιαδήποτε φόρμουλα ή οποιαδήποτε πρόταση που να μην διαλαμβάνει την επιστροφή των Βαρωσίων της σε τακτή ημερομηνία``.

    Ερωτηθείς για την μετάβαση του συμβούλου του Τ/Κ ηγέτη, Ρασίντ Περτέβ στην Φινλανδία, ο κ. Πασιαρδής, αφού υπενθύμισε πως το κατοχικό καθεστώς αποτελεί σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποτελή στην Τουρκία διοίκηση, είπε πως είναι δικαίωμα της Αγκυρας να αποφασίσει από ποιον θέλει να εκπροσωπείται στις διαβουλεύσεις με τη φινλανδική προεδρία

    [03] ΥΠΕΞ ΑΥΣΤΡΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπτώσεις από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έστειλε η Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας - η οποία συμμετέχει στην ``τρόικα`` της ΕΕ - Ούρσουλα Πλάσνικ, σε δηλώσεις της μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα το μεσημέρι στη Βιέννη με τον Κύπριο ομόλογό της, Γιώργο Λιλλήκα.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η υποστήριξη που πρόσφερε η Κύπρος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν μπορεί να είναι άνευ όρων, αν η Τουρκία δεν προβαίνει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αν δεν εναρμονίζεται σεβόμενη το ευρωπαϊκό κεκτημένο, κάτι που προκαλεί την εύλογη ανησυχία των ``25`` για πιθανή κρίση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

    Η κ. Πλάσνικ υπενθύμισε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Λιλλήκα, πως στις 21 Σεπτεμβρίου του 2005 είχε τονισθεί σαφέστατα από την πλευρά της ΕΕ, πως αναμένονται βήματα από την Τουρκία μέσα στο 2006, μεταξύ των οποίων και η εφαρμογή από μέρους της, του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας για το οποίο οι υποχρεώσεις της είναι τελείως σαφείς.

    Η Αυστριακή Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανησυχία των ``25`` της ΕΕ για την απειλούμενη στασιμότητα, για το ``αυτομπλοκάρισμα`` από μέρους της Τουρκίας, για το αδιέξοδο και την πολύ δύσκολη κατάσταση που θα προκύψουν και που για να υπάρξει κατόπιν διέξοδος, θα πρέπει να γίνουν πάρα πολλές προσπάθειες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 19 October 2006 - 9:29:35 UTC