Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-01-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Η εικόνα του γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως της Κύπρου στο διεθνές επίπεδο είναι πάρα πολύ θετική γιατί πρόκειται για ένα θεσμό που έχει δώσει δείγματα της ικανότητας του να μπορέσει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εμπλεκομένων και να ελέγξει και να ψέξει τη δημόσια διοίκηση εκεί όπου αυτό είναι αναγκαίο, δήλωσε ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής καθηγητής Νικηφόρος Διαμαντούρος. Μιλώντας σε σεμνή τελετή για τα εγκαίνια του κτιρίου που στεγάζεται το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως Ιλιάνας Νικολάου, ο κ. Διαμαντούρος είπε πως ``η Κύπρος είναι δεύτερη, μετά τη Μάλτα, από τις 25 χώρες της ΕΕ (για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία) σε ό,τι αφορά τον ποσοστιαίο αριθμό υποθέσεων που έρχονται στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή``.

    Στην τελετή παρέστη και ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος ανέφερε ότι ο θεσμός του Επιτρόπου Διοικήσεως άρχισε στην Κύπρο το 1991 και το έργο του ούτε εύκολο ούτε απλό είναι αλλά έχει δημιουργήσει ήδη μια σωστή παράδοση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Είπε πως μετά το 2000 ο θεσμός έχει επεκτείνει το ρόλο του στην αυτεπάγγελτη υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κύπριου πολίτη και των άλλων ξένων που ίσως για διάφορους λόγους να έχουν προβλήματα με τη διοίκηση. ``Η κυβέρνηση``, είπε ο κ. Σαρρής, ``βλέπει με μεγάλη σοβαρότητα τις παρεμβάσεις, παρατηρήσεις του Επιτρόπου Διοικήσεως και ερευνούμε με μεγάλη αντικειμενικότητα, σοβαρότητα την κάθε καταγγελία και προσπαθούμε να εξηγήσουμε τους τρόπους και χειρισμούς που κάνουμε``.

    Η κ. Νικολάου αναφέρθηκε στη συνεισφορά του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή στη συνολική εξέλιξη του θεσμού, σημειώνοντας ότι αυτή είναι κυριολεκτικά πολύτιμη. Είπε πως η μετακίνηση του γραφείου που έλυσε ένα ασφυκτικό στεγαστικό πρόβλημα συνέπεσε με τη συμπλήρωση 15 χρόνων από τη λειτουργία του θεσμού στην Κύπρο και τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του στη βάση του κοινοτικού δικαίου, οριοθετώντας μια νέα πορεία. Ο κ. Διαμαντούρος είπε ότι η Κύπρος συμμετέχει ενεργά και στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Ανέφερε ότι οι αρμοδιότητες του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή είναι περιορισμένες μόνο σε θέματα κακοδιοίκησης των ευρωπαϊκών θεσμών. ``Δεν είμαι ο ιεραρχικός προϊστάμενος της Επιτρόπου Διοικήσεως, δεν μπορεί κανένας να προσφύγει σε μένα εναντίον των αποφάσεων της, και δεν θα προσφύγει ακόμη σε περίπτωση που παραβιάστηκε το κοινοτικό δίκαιο στην Κύπρο``, διευκρίνισε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 12 January 2007 - 14:29:14 UTC