Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-01-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΤΑΛΑΤ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
  • [02] ΜΑΚΟΡΜΑΚ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΤΑΛΑΤ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

    Η μόνη οδός προκειμένου όλοι πολίτες να επωφελούνται από τον φυσικό πλούτο της Κύπρου είναι ο διάλογος και όχι οι εκβιασμοί, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, σχολιάζοντας τις προειδοποιήσεις του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για θερμό επεισόδιο, στην περίπτωση που η Κύπρος προχωρήσει στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που πιθανολογείται ότι υπάρχουν στη Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ).

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ταλάτ, ο κ. Λιλλήκας, αφού είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα κυρίαρχο κράτος, ανέφερε πως η κυβέρνηση είχε μελετήσει όλες τις πτυχές και διαστάσεις του θέματος αυτού πριν από δύο χρόνια όταν καθόριζε και την πολιτική που εφάρμοσε και για τις έρευνες και για την υπογραφή συμφωνιών με τις γειτονικές χώρες και επεσήμανε πως ``αυτή η συνεργασία με τις γειτονικές μας χώρες, με κυρίαρχα κράτη της περιοχής, θα συνεχιστεί``.

    Οπως ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, οι Τ/Κ επωφελούνται από τον πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τον πλούτο που παράγουν οι πολίτες που ζουν και εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας και οι οποίοι συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ οι ίδιοι δεν συνεισφέρουν και δεν συμμετέχουν στη δημιουργία του εθνικού πλούτου.

    Υπέδειξε ότι ``για αυτό ο μόνος τρόπος και η μόνη οδός που υπάρχει για να μπορέσουμε αρμονικά όλοι οι πολίτες και όλες οι κοινότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετέχουμε στην οικονομική ανάπτυξη, στον καταμερισμό του εθνικού πλούτου που παράγεται, αλλά και να ζήσουμε ειρηνικά και αρμονικά, είναι μέσα από τη λύση και την επανένωση της Κύπρου``.

    ``Και εάν λοιπόν το επιθυμούν, η μόνη οδός είναι ο διάλογος και όχι οι απειλές και εκβιασμοί``, επεσήμανε ο κ. Λιλλήκας και συνέχισε: ``Η μόνη οδός είναι η επίδειξη πνεύματος συμβιβασμού και συναίνεσης στο να εξεύρουμε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση με τη συμμετοχή όλων των κοινοτήτων το ταχύτερο δυνατόν``.

    Ο κ. Λιλλήκας επέκρινε και την Αγκυρα επειδή, σε μιαν εποχή που η ΕΕ αλλά και η διεθνής κοινότητα καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να αποκατασταθεί και να καθιερωθεί η κυριαρχία του κράτους του Λιβάνου, για να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή, η πολιτική και οι παρεμβάσεις της Τουρκίας ουσιαστικά, αντί να συμβάλλουν στην σταθερότητα στην περιοχή, οδηγούν στην αποσταθεροποίηση``.

    ``Και με τις απειλές και τους εκβιασμούς ουσιαστικά από τη μια επαναφέρει την εποχή των κανονιοφόρων και της επίλυσης των οποιωνδήποτε διαφορών μεταξύ κρατών με χρήση της στρατιωτικής βίας και από την άλλη επαναβεβαιώνει και επιβεβαιώνει ότι δεν έχει εξευρωπαϊστεί όσον αφορά την πολιτική της συμπεριφορά και τις προσεγγίσεις της, αλλά παραμένει προσκολλημένη σε αναχρονιστικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις του παρελθόντος που στηρίζονται πάνω στην επέμβαση στα κυριαρχικά δικαιώματα κυρίαρχων λαών``, κατέληξε.

    [02] ΜΑΚΟΡΜΑΚ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες του νέου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν για το Κυπριακό εξέφρασε ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Σον Μακόρμακ, προσθέτοντας ότι είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Μπαν γνωρίζει το τί ακριβώς θα κάνει για το πρόβλημα.

    Ο κ. Μακόρμακ κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Μπαν στις Βρυξέλλες ότι προτίθεται να ενθαρρύνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να προχωρήσουν στην εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006.

    Οπως ανέφερε ο κ. Μακόρμακ, ο κ. Μπαν συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε ο προκάτοχός του, Κόφι Ανάν, ``χρησιμοποιώντας τις καλές του υπηρεσίες για να βρει μια λύση στη μακροχρόνια σύγκρουση``.

    [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β` δήλωσε ότι η Εκκλησία δεν επιθυμεί αυτό που δεν κατάφεραν οι εχθροί της Κύπρου με το δημοψήφισμα να το καταφέρουν τώρα με την οικονομική υποδούλωση, με τη μορφή εξαγοράς των κυπριακών τραπεζών.

    Πρόσθεσε ότι η Εκκλησία θα στηρίξει τον τόπο με το απεριόριστο πνευματικό εκτόπισμα που έχει και κάλεσε όσους επιβουλεύονται την οικονομία της Κύπρου να το καταλάβουν αυτό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 27 January 2007 - 12:29:18 UTC