Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-03-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΛΗΔΡΑΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΛΗΔΡΑΣ

    Η κατεδάφιση του τοίχου στο τέρμα της οδού Λήδρας ήταν ``μια αυτόβουλη, μονομερής απόφαση`` της κυπριακής κυβέρνησης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στο εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Παράλληλα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η κατεδάφιση του τοίχου της Λήδρας είχε σχεδιαστεί εδώ και αρκετές ημέρες, αλλά ήταν ανάγκη να γίνουν μερικές προεργασίες πριν προχωρήσει η κατεδάφιση και επισήμανε ότι το κύριο θέμα για τη διάνοιξη της οδού Λήδρας είναι τα θέματα ασφάλειας στην περιοχή, το καθεστώς μεταξύ των δύο οδοφραγμάτων και ο έλεγχος από τα ΗΕ μετά την απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την περιοχή.

    Είπε ακόμη ότι η πρόταση της κυβέρνησης που δόθηκε στην τ/κ πλευρά περιλάμβανε το άνοιγμα οκτώ διόδων και σημείωσε ότι απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης είναι ``να γίνουν στη δική μας πλευρά τα έργα για το άνοιγμα της διόδου στον Λιμνίτη``.

    Ερωτηθείς γιατί επιλέγηκε η συγκεκριμένη χρονική περίοδος για κατεδάφιση του τοίχου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ``είχε σχεδιαστεί αυτή η κίνηση εδώ και αρκετές ημέρες, ήταν ανάγκη να γίνουν μερικές προεργασίες όσον αφορά τα τεχνικά θέματα της κατεδάφισης και έπρεπε να ειδοποιηθούν τα Ηνωμένα Εθνη``.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται διπλωματικές πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ, που αναφέρουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση δέχθηκε πιέσεις γι΄ αυτό και προχώρησε στην κατεδάφιση του τοίχου της οδός Λήδρας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ``ήταν μια αυτόβουλη, μονομερής απόφαση από μέρους μας``.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις της κυβέρνησης για άνοιγμα άλλων διόδων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ``είναι γνωστή ήδη η απόφαση μας για να γίνουν στη δική μας πλευρά τα έργα για το άνοιγμα της διόδου στον Λιμνίτη μέχρι εκεί που είναι η νεκρή ζώνη``, προσθέτοντας ότι ``υπάρχει αυτή η πρόταση εδώ και πολύ καιρό στην τουρκική πλευρά να γίνουν οι διευθετήσεις για να ανοίξει μία δίοδος γι΄ αυτή την πολύ απομακρυσμένη και απομονωμένη περιοχή που θα βοηθήσει τους κατοίκους όλης της περιοχής``.

    ``Η πρόταση μας περιλάμβανε οκτώ διόδους και η πιο γνωστή και η πιο συζητούμενη είναι αυτή της οδού Λήδρας, όπου το κύριο θέμα είναι τα θέματα ασφάλειας στην περιοχή, το καθεστώς της περιοχής μεταξύ των δύο οδοφραγμάτων και ο έλεγχος της περιοχής από τα ΗΕ μετά την απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την περιοχή``, επισήμανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος ότι η τουρκική πλευρά θα αποδεχθεί τις προϋποθέσεις που έθεσε η κυπριακή κυβέρνηση για να ανοίξει η Λήδρας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι ``αυτό που εμπόδιζε μέχρι τώρα ήταν η άρνηση των κατοχικών δυνάμεων είτε να απομακρυνθούν από την περιοχή είτε να τερματίσουν τις περιπολίες τους κάτω από τη γέφυρα που είχε ανεγείρει η τ/κ πλευρά``.

    Σε ερώτηση αν το θέμα της διάνοιξης της οδού Λήδρας θα τεθεί στις τεχνικές επιτροπές, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ``το θέμα της οδού Λήδρας είναι θέμα που αφορά ασφάλεια``, προσθέτοντας ότι ``όπως γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια συζητούνται με εκ του σύνεγγυς επαφές της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με τις τουρκικές δυνάμεις και με τις δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    Σε παρατήρηση ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν κάλεσε τις δύο πλευρές να εκμεταλλευτούν το μομέντουμ από την κατεδάφιση του τοίχου της Οδού Λήδρας και την κατεδάφιση της γέφυρας στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ο κ. Ρεν ανέφερε ότι ``χαιρετίζει την θαρραλέα κίνηση της απομάκρυνσης του τείχους και ότι η απομάκρυνση του τείχους όπως και η προηγηθείσα απομάκρυνσης της γέφυρας ελπίζει να δώσει μια κινητικότητα για την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου``.

    Ερωτηθείς αν προχωρεί η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι όταν αναχώρησε για τις Βρυξέλλες ανέφερε ότι ``είχαμε δώσει την Παρασκευή μία νέα πρόταση για να αρχίσουν οι τεχνικές επιτροπές, η οποία``, όπως είπε, ``συζητείται``.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν μπορεί να αναφέρει τι συζητείται γιατί, όπως είπε, ``είμαστε δεσμευμένοι να τηρούμε μακριά από τη δημοσιότητα όλες τις διαβουλεύσεις και συζητήσεις που γίνονται σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου``.

    Σε σχέση με το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η Σύνοδος ήταν ``αφιερωμένη στον καθορισμό πλαισίου για την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ και έγκριση σχεδίου δράσης όλων των χωρών μελών της ΕΕ σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, των περιορισμών των εκπομπών, των αλλαγών στις κλιματολογικές συνθήκες και στα θέματα της ενέργειας``, προσθέτοντας ότι ``μετά από αρκετές συζητήσεις έχει επιτευχθεί συμφωνία όσον αφορά τα τέσσερα θέματα και το σχετικό κείμενο θα περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα του εαρινού Συμβουλίου``.

    Είπε ακόμη ότι η ΕΕ και η γερμανική προεδρία ``έχουν δεκτεί και περιλάβει στις πρόνοιες ότι στον καθορισμό των στόχων της κάθε χώρας μέλους, μέσα στα πλαίσια του συνολικού στόχου μείωσης της χρήσης της συνηθισμένης ενέργειας και αναπλήρωσης της με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θα ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες χωρών, οι οποίες είναι απομονωμένες από τα δίκτυα διασύνδεσης και διάθεσης τόσο του φυσικού αερίου όσο και του πετρελαίου``.

    ``Αυτό κατά κύριο λόγο αφορά, όπως ελέχθη και στην παρέμβαση μου, την Κύπρο και την Μάλτα``, κατέληξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

    Εάν δεν ενταχθούμε την 1η Ιανουαρίου του 2008 στην Ευρωζώνη, είναι αμφίβολο αν ποτέ θα μπορέσει να ενταχθεί αργότερα η Κύπρος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Κληθείς να σχολιάσει την επιθυμία του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη να συναντηθεί με τον ίδιο για το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωζώνη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν έχει πάρει δει ακόμη καμιά επιστολή από τον κ. Αναστασιάδη και διερωτήθηκε «πως εγώ μπορώ να βοηθήσω τον ΔΗΣΥ να αποφασίσει πάνω στο θέμα».

    Μιλώντας μετά το μνημόσυνο του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας και ιδρυτή του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε «έχουμε πει ότι κατά την εκτίμηση της Κυβέρνησης, η Κυβέρνηση μπορεί και να ενταχθεί στην Ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2008 και να συνεχίσει τις κοινωνικές παροχές διότι η οικονομία βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο που μπορεί να ικανοποιήσει και τους δυο στόχους».

    Σχολιάζοντας την θέση του ΑΚΕΛ ότι η ένταξη στην Ευρωζώνη μπορεί να αναβληθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «δεν είναι η ένταξη φυσαρμόνικα που επιλέγουμε εμείς ποιο χρόνο θα ενταχθούμε ή όχι. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι τώρα οι δείκτες της οικονομίας και όλες οι άλλες συνθήκες είναι κατάλληλες για να ενταχθούμε» και συμπλήρωσε «ο κόσμος έχει υποστεί όλες τις θυσίες που έπρεπε για να είμαστε οικονομικά σε θέση να ενταχθούμε και δεν νομίζω ότι πρέπει να αναβληθεί ακόμα και αν ήταν δυνατό».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 10 March 2007 - 12:29:13 UTC