Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-04-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ 8ης ΙΟΥΛΙΟΥ
  • [02] ΣΑΡΡΗΣ - ΕΥΡΩ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΟΥΒΕΪΤ
  • [04] DAVIS CUP - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ 8ης ΙΟΥΛΙΟΥ

    Οποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό, που τείνει να ανατρέψει τα συμφωνηθέντα, είναι όχι μόνο υπαναχώρηση αλλά και οπισθοδρόμηση γιατί αντί να προωθεί την προσπάθεια για λύση, θα προωθεί απλώς τα αδιέξοδα και την αναποτελεσματικότητα, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    «Οι θέσεις της τ/κ πλευράς, όπως αυτές καταγράφονται στην επιστολή Ταλάτ στα Ηνωμένα Εθνη, μελετούνται από την κυπριακή κυβέρνηση και θα τοποθετηθούμε ευθύς μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη αυτής της επιστολής», δήλωσε ο Εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση της ε/κ πλευράς στην επιστολή του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεμχέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο κ. Πασιαρδής επανέλαβε την εμμονή της ε/κ πλευράς στη διαδικασία που δρομολογήθηκε με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου και που αναλύθηκε με την επιστολή του Βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ιμπραχίμ Γκαμπάρι.

    «Για τη δική μας πλευρά, αλλά και για τα Ηνωμένα Εθνη, αυτή η διαδικασία είναι η μόνη οδός που μπορεί να οδηγήσει μέσω ουσιαστικών διαπραγματεύσεων σε μια αμοιβαία, αποδεκτή λύση στο Κυπριακό. Οποιαδήποτε άλλη λύση στο Κυπριακό, που τείνει να ανατρέψει τα συμφωνηθέντα, είναι όχι μόνο υπαναχώρηση αλλά και οπισθοδρόμηση γιατί αντί να προωθεί την προσπάθεια για λύση, θα προωθεί απλώς τα αδιέξοδα και την αναποτελεσματικότητα», τόνισε ο Εκπρόσωπος.

    Σημείωσε ότι η δική μας πλευρά παραμένει «δεσμευμένη στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου και σταθερά προσηλωμένη στο στόχο της επίτευξης μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης το συντομότερο δυνατό. Αυτός ο στόχος δεν προωθείται και δεν εξυπηρετείται με υπαναχωρήσεις από τα συμφωνηθέντα και με οπισθοδρομήσεις σε αδιέξοδους δρόμους».

    Σε ερώτηση αν αληθεύει ότι η τ/κ πλευρά εισηγείται μια διαδικασία σαν αυτήν που ακολουθήθηκε πριν από το σχέδιο Ανάν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Ταλάτ, ούτε και να σχολιάσει τις θέσεις της τ/κ πλευράς γενικά στο Κυπριακό και ειδικότερα στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου.

    Σε άλλη ερώτηση αν οι θέσεις της τ/κ πλευράς είναι τέτοιες που μας αναγκάζουν να είμαστε απαισιόδοξοι, ο κ. Πασιαρδής απάντησε: «Με καλείτε να κάνω σχόλιο. Και επαναλαμβάνω δεν πρόκειται να σχολιάσω αυτές τις θέσεις για να δικαιολογήσω είτε απαισιοδοξία είτε αισιοδοξία».

    «Η συμφωνία της 8ης Ιουλίου βρίσκεται εν ζωή ενόσω οι δύο πλευρές επιθυμούν και επιδιώκουν την υλοποίησή της. Μιλώντας για τη δική μας πλευρά, επαναλαμβάνω ότι στόχος και επιδίωξή μας είναι να εφαρμοστεί πλήρως, χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις αυτή η συμφωνία», επανέλαβε.

    Υπογράμμισε ότι εάν υπήρξε καθυστέρηση στην προώθηση εφαρμογής αυτής της συμφωνίας, δεν σημαίνει ότι η συμφωνία παύει να ισχύει, προσθέτοντας πως δεν χρειάζεται καμία αναθεώρηση αυτή η συμφωνία.

    «Αυτή η συμφωνία είναι πολύ συγκεκριμένη και πολύ σαφής. Το μόνο που χρειάζεται είναι η αμοιβαία καλή θέληση για προώθηση υλοποίησης αυτής της συμφωνίας. Και από δικής μας πλευράς, υπάρχει και ισχύει αυτή η πολιτική βούληση», είπε.

    [02] ΣΑΡΡΗΣ - ΕΥΡΩ

    Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει τις συναντήσεις με κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς με στόχο την καλύτερη δυνατή μετάβαση από την κυπριακή λίρα στο ευρώ την 1ην Ιανουαρίου 2008, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή.

    Σε μιαν εφ` όλης της ύλης ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Σαρρής δήλωσε ότι το οριστικό κλείδωμα της Κύπρου με το ευρώ θα γίνει στις 10 Ιουλίου, και εξήγγειλε εντατικοποίηση των επαφών με το κοινό με στόχο τη μείωση του ποσοστού της κυπριακής κοινωνίας που διαθέτουν επιφυλάξεις και ερωτηματικά για την εισαγωγή του ευρώ στην Κύπρο.

    Ανέφερε ακόμη ότι το Υπουργείο του θα προχωρήσει σε κάποιες κοινωνικές παροχές μέσα στο 2007 στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, επισημαίνοντας όμως ότι η κυβέρνηση δεν θα εμπλακεί σε προεκλογικά δώρα ενόψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Φεβρουαρίου.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΟΥΒΕΪΤ

    Δυσάρεστη εξέλιξη χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής το ενδεχόμενο το ψευδοκράτος να ανοίξει εμπορικό γραφείο στο Κουβέιτ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει και παροχή νομιμότητας στο παράνομο καθεστώς.

    «Εάν, τελικά, το ψευδοκράτος προτίθεται να ανοίξει εμπορικό γραφείο στο Κουβέιτ, αυτό θα είναι βέβαια μια δυσάρεστη εξέλιξη. Αλλά σίγουρα δεν σημαίνει και παροχή νομιμότητας στο παράνομο ψευδοκράτος», δήλωσε ο κ. Πασιαρδής, απαντώντας σε ερώτηση.

    Για το θέμα αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας προβαίνει, ήδη, στις δέουσες ενέργειες και παραστάσεις, πρόσθεσε.

    [04] DAVIS CUP - ΚΥΠΡΟΣ

    Με τον αγώνα του Κύπριου αντισφαιριστή Μάρκου Παγδατή εναντίον του Φινλανδού Γιούχο Πάουκου, ανοίγει την αυλαία του το Ντέιβις Καπ που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή.

    Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Μέγαρο η κλήρωση για τους πέντε αγώνες μεταξύ Κύπρου και Φινλανδίας στην αντισφαίριση.

    Το πρόγραμμα των κυπρο-φινλαδικών αναμετρήσεων περιλαμβάνει δύο αγώνες στο ατομικό αύριο, ένα διπλό το Σάββατο και άλλους δύο αγώνες για το ατομικό την Κυριακή.

    Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια τελετή του Ντέιβις Καπ ακολουθούμενη από τον αγώνα Παγδατή - Πάουκου και του Φώτου Καλλία εναντίον του Γιάρκο Νιέμινεν.

    Το Σάββατο στα διπλά θα αγωνιστούν οι Μάρκος Παγδατής και Φώτος Καλλίας εναντίον των Γιάρκο Νιέμινεν και Τουόμας Κέτολα.

    Την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν δύο αγώνες. Στο πρώτο ματς ο Μάρκος Παγδατής θα αντιμετωπίσει τον Γιάρκο Νιέμινεν και στο δεύτερο ο Φώτος Καλλίας τον Γιούχο Πάουκου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 5 April 2007 - 17:29:20 UTC