Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-06-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΜΑΛΤΑ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ EUROCONTROL
  • [03] ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΙΣΤΙΟΣΑΝΙΔΑΣ RS:Χ 3η ΗΜΕΡΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΜΑΛΤΑ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Η Μάλτα τάσσεται μεν υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η Αγκυρα θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της.

    Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Μάλτας Εντουαρντ Φένεχ Αντάμι, ύστερα από επίσημες συνομιλίες που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, στις δηλώσεις του, ανέφερε ότι στις συνομιλίες συζητήθηκαν διάφορα θέματα, εκ των οποίων, το Κυπριακό, η Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ, καθώς και το θέμα της μετανάστευσης και των αιτητών πολιτικού ασύλου, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα «πολύ σοβαρό πρόβλημα», το οποίο αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες.

    Κληθείς ο Πρόεδρος της Μάλτας να σχολιάσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας σε συνάρτηση με τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, ο Μαλτέζος Πρόεδρος ανέφερε: «η Μάλτα θεωρεί ότι θα είναι προς όφελος της Τουρκίας η ένταξή της στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

    Πρόσθεσε ότι «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη αλλά πιστεύω ότι αυτός είναι ο δρόμος για να προχωρήσουμε μπροστά».

    Τόσο ο Πρόεδρος της Μάλτας όσο και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μίλησαν για τις άριστες διμερείς σχέσεις καθώς και για την πολιτική υποστήριξη που προσφέρει η μια χώρα στην άλλη σε διάφορα διεθνή φόρα.

    «Η Μάλτα και η Κύπρος έχουν πολλές ομοιότητες, ιστορικές, οικονομικές, αλλά και παράλληλους δρόμους προς την ΕΕ και τώρα προς το ευρώ. Πάντα είχαμε στενή συνεργασία και νοιώθουμε πολύ κοντά στη Μάλτα», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ωστόσο, ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλες προοπτικές για διεύρυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών οι οποίες πρέπει να αξιοποιηθούν.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Μάλτας συνοδεύεται από ομάδα επιχειρηματιών από τη Μάλτα, οι οποίοι θα έχουν επαφές με Κύπριους επιχειρηματίες και εξέφρασε την ευχή όπως οι Κύπριοι εντοπίσουν και αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι κοινές επιχειρήσεις με τους Μαλτέζους.

    Στο τραπέζι των συνομιλιών, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ήταν επίσης η πρωτοβουλία της Μάλτας για δημιουργία ενός Ευρωαραβικού Φόρουμ, οι προσπάθειες της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ για αναβίωση της Συνταγματικής Συνθήκης, το Κυπριακό και οι κανονισμοί στην ΕΕ που αφορούν την Κύπρο, τρόποι προώθησης των υποψηφιοτήτων των δύο χωρών σε διεθνείς οργανισμούς, διμερείς σχέσεις και θέματα ενέργειας.

    «Επίσης μιλήσαμε για ένα πολύ σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας, τη μετανάστευση και τους αιτητές ασύλου», τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Μάλτας, αφού εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά που βρίσκεται στην Κύπρο ανταποκρινόμενος σε επίσημη πρόσκληση του Προέδρου Παπαδόπουλου, αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις των δύο χωρών και υπογράμμισε ότι η συνεργασία Μάλτας και Κύπρου στο πολιτικό επίπεδο είναι πολύ στενή.

    «Η συνεργασία στο πολιτικό επίπεδο είναι πολύ στενή. Συζητούμε για διάφορα καίρια ζητήματα και διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κοινή στήριξη. Ελπίζω ότι μετά την επίσκεψή μου εδώ, οι σχέσεις των δύο χωρών μας θα ενδυναμωθούν περισσότερο», είπε ο Πρόεδρος της Μάλτας.

    Αναφέρθηκε και στην αντιπροσωπεία επιχειρηματιών που τον συνοδεύει στην επίσκεψή του στην Κύπρο και ευχήθηκε όπως Κύπριοι και Μαλτέζοι επιχειρηματίες δημιουργήσουν κοινές επενδύσεις τόσο στις δύο χώρες, όσο και σε τρίτες χώρες.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ EUROCONTROL

    Συνάντηση με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου θα έχει την ερχόμενη Τετάρτη το απόγευμα αντιπροσωπεία του Eurocontrol για να συζητηθεί το μοντέλο που θα μπορούσε να υιοθετηθεί στην περίπτωση της αναδόμησης της Πολιτικής Αεροπορίας (ΠΑ) της Κύπρου σε Ανεξάρτητη Αρχή.

    Η συζήτηση θα γίνει στη βάση πολυσέλιδου εγγράφου που απέστειλε για το θέμα ο Eurocontrol, στο οποίο περιέχονται οι απόψεις και εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων του ευρωπαϊκού οργανισμού για διαφορετικά μοντέλα οργάνωσης της ΠΑ, που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν στην περίπτωση της Κύπρου.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Θράσου είπε ότι στη συνάντηση οι εμπειρογνώμονες του Eurocontrol, επικεφαλής των οποίων θα είναι ο Επικεφαλής Εξωτερικών Σχέσεων του οργανισμού Χρίστος Πέτρου, ``θα παρουσιάσουν το προσχέδιο και τις εισηγήσεις τους και θα ακούσουν τις απόψεις και παρατηρήσεις μας επί του προσχεδίου που απέστειλαν σε σχέση με τη δομή της ΠΑ και τα οργανογράμματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν``.

    Στόχος, συνέχισε, είναι πριν από το τέλος του 2007 να λάβει απόφαση επί του θέματος το Υπουργικό Συμβούλιο για να αποσταλεί το τελικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

    [03] ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΙΣΤΙΟΣΑΝΙΔΑΣ RS:Χ 3η ΗΜΕΡΑ

    Ανέμους που έφταναν τους 28 κόμβους είχαν να αντιμετωπίσουν χθες οι αθλητές του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ιστιοσανίδας RS:X, που πραγματοποιείται στη Λεμεσό, κάτι που ωστόσο πρόσφερε θέαμα και αγωνία.

    Τη χθεσινή ιστιοδρομία κέρδισε από πλευράς αντρών, ο Πολωνός παγκόσμιος πρωταθλητής ΜΙΣΤΡΑΛ 2003 Przemyslaw Miarczynsk, ενώ από πλευράς γυναικών η Βρετανίδα Lucy Horwood, που απέδειξε τις ικανότητές της στις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

    Στη γενική κατάταξη των αντρών προηγείται ο Πολωνός Przemyslaw Miarczynsk, με δεύτερο το Γάλλο Nicolas Le Gal και τρίτο τον Ιταλό Fabian Heidegger. Στις γυναίκες η Ισπανίδα Marina Alabau βρίσκεται στην πρώτη θέση με τις Barbara Kendall (Νέα Ζηλανδία) και Alessandra Sensini (Ιταλία) να ακολουθούν στη 2η και 3η θέση αντίστοιχα.

    Ο Ελληνας Ολυμπιονίκης Νικόλας Κακλαμάνης βρίσκεται στην 8η θέση της γενικής κατάταξης ενώ ο Κύπριος πρωταθλητής Αντρέας Καριόλου στην 20η. Στις γυναίκες, η Ελληνίδα Αθηνά-Αντωνία Φρέυ βρίσκεται στην 5η θέση της γενικής κατάταξης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 11 June 2007 - 11:29:14 UTC