Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-06-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΛΤΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΚΥΠΡΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΒΑΤΙΚΑΝΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΛΤΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΚΥΠΡΟ

    Ο λαός της Μάλτας προσβλέπει στη μέρα που θα επιτευχθεί πλήρης συμφιλίωση και αρμονία στην Κύπρο, τόνισε ο Πρόεδρος της χώρας Εντουαρτ Φένεχ Αντάμι.

    Σε ομιλία του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο κ. Αντάμι ανέφερε ότι η χώρα του ``είχε απογοητευτεί από το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατή η επιθυμητή ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ένωση την 1η Μαΐου 2004``, προσθέτοντας πως ``είναι σαφές για μένα ότι χρειάζεται υπομονή, αφοσίωση και πολιτική θέληση από όλες τις πλευρές ώστε να υπερπηδηθεί το κληροδότημα της διαίρεσης``.

    ``Ο διάλογος είναι απαραίτητος ενώ κεντρικός είναι και ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών``, πρόσθεσε ο Μαλτέζος Πρόεδρος και εξέφρασε ``δημόσια τις ευχαριστίες μου για τις άοκνες προσπάθειες σας στην αναζήτηση λύσης``. Ο λαός της Μάλτας προσβλέπει στη μέρα που θα επιτευχθεί πλήρης συμφιλίωση και αρμονία στη νήσο Κύπρο, υπογράμμισε.

    Οπως τόνισε ο κ. Αντάμι, ``σε ένα κόσμο όπου κυριαρχούν οι διενέξεις και η βία, θα πρέπει να αγωνιστούμε για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία μέσω της ειρηνικής επίλυσης διαφορών και του σεβασμού του διεθνούς κράτους δικαίου``.

    ``Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχεις θετικά αποτελέσματα``, είπε, ``είναι το να δρας συλλογικά. Οι μόνιμες λύσεις πρέπει να είναι κοινές: ευρωπαϊκές και παγκόσμιες. Διαδραματίζοντας ένα ενεργό ρόλο στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, μπορούμε να εργαστούμε για να προωθήσουμε τη σταθερή ανάπτυξη και ένα πιο δίκαιο και ασφαλέστερο κόσμο``.

    Παράλληλα, ο κ. Αντάμι επεσήμανε τις πολλές, όπως είπε, ομοιότητες της Κύπρου και της Μάλτας και ιδιαίτερα ως δύο νησιώτικα κράτη, στα σύνορα της Ευρώπης και το ότι περιβάλλονται από την ίδια θάλασσα, κάτι που, όπως είπε, ``αποτελεί γεωγραφικό παράγοντα που έχει χαρακτηρίσει και διαμορφώσει την ιστορία μας``.

    Αναφερόμενος στην ταυτόχρονη ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ, ο κ. Αντάμι ανέφερε ότι η κληρονομιά από αξίες των Ευρωπαίων βασίζεται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και πρόσθεσε: ``Η Κύπρος και η Μάλτα μοιράζονται αυτή την κληρονομιά. Μας ενώνουν δεσμοί φιλίας, υψίστης σημασίας αξίες και ιδανικά και ένα κοινό ενδιαφέρον για την ευημερία και την ασφάλεια της Ευρώπης``.

    ``Η Μάλτα και η Κύπρος δεν καθορίζονται μόνο από την ιδιότητά τους ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από τη γεωγραφική τους πραγματικότητα ως μεσογειακές χώρες που δραστηριοποιούνται εντός της ΕΕ``, είπε.

    Ο Πρόεδρος της Μάλτας πρόσθεσε πως το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη και για τις δυο χώρες μας. ``Παρόλο που η απειλή ενός συμβατικού πολέμου έχει μειωθεί στην ήπειρό μας σε μεγάλο βαθμό λόγω της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης - νέες προκλήσεις με πολλαπλές διαστάσεις συνεχίζουν να αναφύονται``, συμπλήρωσε.

    Αφού σημείωσε πως και οι δύο χώρες έχουν επικυρώσει την Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ, ο κ. Αντάμι, πρόσθεσε πως η Μάλτα προσβλέπει σε ένα θετικό αποτέλεσμα των συνομιλιών σε επίπεδο αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων σχετικά με τη νέα συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αργότερα αυτό το μήνα.

    ``Η υποστήριξη των πολιτών της Ευρώπης είναι απαραίτητη για την επιτυχία της διαδικασίας ολοκλήρωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι αξιόπιστη στα μάτια των πολιτών της. Και αυτή η αξιοπιστία μπορεί μόνο να επιτευχθεί αν οι πολίτες της νιώθουν τη θετική επίδρασή της στη ζωή τους``, είπε.

    ``Το μέλλον της ΕΕ``, συνέχισε, ``αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη και για τις δυο χώρες μας. Παρόλο που η απειλή ενός συμβατικού πολέμου έχει μειωθεί στην ήπειρό μας σε μεγάλο βαθμό λόγω της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης - νέες προκλήσεις με πολλαπλές διαστάσεις συνεχίζουν να αναφύονται``.

    Ο κ. Αντάμι εξέφρασε την ελπίδα όπως η επίσκεψή του στην Κύπρο ``ενισχύει τις σχέσεις των χωρών μας και την κοινή μας αποφασιστικότητα να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς συνεργασίας, το εμπόριο, τις επενδύσεις, τις πολιτιστικές ανταλλαγές και τις διαπροσωπικές επαφές``.

    ``Ελπίζω ότι οι επιχειρηματίες της Μάλτας και της Κύπρου θα έχουν πάρα πολλές νέες ιδέες και θα διενεργήσουν νέες επαφές ως αποτέλεσμα των επισκέψεων μας``, κατέληξε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επανέλαβε τη δέσμευση της ε/κ πλευράς στην εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου ως μια ``αναγκαία`` διαδικασία για την κατάλληλη προετοιμασία μιας νέας επιτυχημένης προσπάθειας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    ``Για μας, την Κυβέρνηση και τους Κυπρίους, η λύση του κυπριακού προβλήματος, η πραγματική επανένωση του νησιού αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, ένα κατεπείγον ζήτημα καθώς ο χρόνος που παρέρχεται, δυστυχώς, λειτουργεί υπέρ της διαιώνισης της διαίρεσης``, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, στην ομιλία κατά το επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας της Μάλτας Εντουαρτ Φένεχ Αντάμι.

    Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ``στόχος μας παραμένει η χωρίς καθυστέρηση επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, μέσω διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας``.

    [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΒΑΤΙΚΑΝΟ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β` μεταβαίνει στο Βατικανό, όπου στις 16 Ιουνίου θα έχει συνάντηση με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ.

    Κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Βατικανό ο Αρχιεπίσκοπος θα έχει μεταξύ άλλων επαφές με διάφορους αξιωματούχους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 12 June 2007 - 9:29:17 UTC