Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-08-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ - ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ
  • [02] ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΑΛΑΤ
  • [04] ΟΥΕΦΑ - ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ - ΟΜΟΝΟΙΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ - ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ

    Υποβάλλονται την Πέμπτη στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού οι αιτήσεις από πετρελαϊκές εταιρείες του εξωτερικού για εξασφάλιση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, στα έντεκα προκηρυχθέντα τεμάχια που βρίσκονται στη ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Ευστάθιος Χαμπουλλάς, η υποβολή αιτήσεων για αδειοδότηση άρχισε στις 8 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 1430.

    «Σήμερα θα υποβληθούν οι προτάσεις από τις εταιρείες μεταξύ 8 και 1430 στο Υπουργείο σε κλειστούς φακέλους, οι οποίοι θα απευθύνονται στον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Στο φάκελο θα αναφέρεται το όνομα της εταιρείας και το τεμάχιο για το οποίο ενδιαφέρεται για διεξαγωγή ερευνών και εκμετάλλευση», εξήγησε ο κ. Χαμπουλλάς.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε ότι οκτώ διεθνείς εταιρείες ζήτησαν και πήραν δεδομένα αλλά έξι είναι εκείνες οι εταιρείες που αγόρασαν όλα τα δεδομένα που ετοίμασε η Κυπριακή Δημοκρατία, περιλαμβανομένων των εκθέσεων για τις σεισμικές μελέτες και των εκθέσεων για την αξιολόγηση των ευρημάτων της δισδιάστατης μελέτης.

    «Οι εταιρείες που έχουν αγοράσει όλα τα δεδομένα είναι έξι. Τα σεισμικά δεδομένα τα αγόρασαν οκτώ εταιρείες. Ολα τα δεδομένα, δηλαδή μαζί με την έκθεση ερμηνείας είναι έξι οι εταιρείες που τα αγόρασαν», συνέχισε.

    Υπολογίζεται ότι η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που θα υποβληθούν θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους, οπόταν θα ληφθεί η απόφαση από την Κυβέρνηση.

    Ο κ. Χαμπουλλάς ανέφερε ότι σύμφωνα με το νόμο, οι φάκελοι που θα υποβάλουν οι εταιρείες θα απευθύνονται προς τον Υπουργό Εμπορίου, ο οποίος θα τους παραδώσει στη Συμβουλευτική Επιτροπή, η σύσταση της οποίας επίσης προβλέπεται από το νόμο.

    Εν συνεχεία, η Συμβουλευτική Επιτροπή θα προβεί σε μια αξιολόγηση των αιτήσεων, με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων.

    Ο ΓΔ του Υπουργείου Εμπορίου ανέφερε ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή θα κάνει τις εισηγήσεις της στον Υπουργό Εμπορίου, ο οποίος ακολούθως, αφού μελετήσει και καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα, θα προωθήσει τις εισηγήσεις του μαζί με τις εισηγήσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο είναι αρμόδιο να πάρει τις αποφάσεις.

    «Υπολογίζουμε να ληφθεί απόφαση πριν το τέλος του έτους. Η απόφαση θα λέει ότι δίνουμε αυτά τα τεμάχια σε αυτές τις εταιρείες έναντι αυτών των όρων και έναντι αυτών των ανταλλαγμάτων», δήλωσε ο κ. Χαμπουλλάς στο ΚΥΠΕ.

    Ο ΓΔ του Υπουργείου Εμπορίου είπε ότι έντεκα είναι τα τεμάχια που έχουν προκηρυχθεί σε αυτή τη φάση αδειοδότησης.

    Τα άλλα δύο τεμάχια θα προκηρυχθούν στο δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων, λόγω της τρισδιάστατης μελέτης που διεξάγεται σε αυτά.

    Ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων θα αρχίσει αφότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του πρώτου γύρου, η οποία υπολογίζεται να συμπληρωθεί περί το τέλος του έτους.

    [02] ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα δικαιώματα της με βάση το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορούν να τεθούν σε αμφιβολία, τονίζει εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση του KYΠΕ για τις διάφορες απειλές από την Τουρκία σε σχέση με τις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος εκφράζει την ελπίδα για μια σύντομη λύση του Κυπριακού, που θα επιτρέπει σε όλους τους Κυπρίους να επωφελούνται από τον ορυκτό πλούτο της Κύπρου.

    «Θα ήταν λυπηρό αν οι έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου βάθαιναν τη διαίρεση ανάμεσα στις κοινότητες της νήσου», είπε ο εκπρόσωπος, εκφράζοντας την ελπίδα «ότι μια σύντομη λύση στο κυπριακό πρόβλημα θα επιτρέψει ώστε όλοι οι Κύπριοι να επωφεληθούν από τον ορυκτό πλούτο της Κύπρου». Το Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε, υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες προς αυτό το σκοπό.

    «Στο μεταξύ, η νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα δικαιώματά της με βάση το Διεθνές Δίκαιο δεν τίθενται σε αμφιβολία», κατέληξε.

    [03] ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΑΛΑΤ

    Με δήλωση του εκπροσώπου του Φόρεϊν Οφις, η βρετανική κυβέρνηση εκφράζει κατά τρόπο λακωνικό την υποστήριξή της σε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδοπούλου και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Απαντώντας σε ερώτηση του KYΠΕ για το πώς το Λονδίνο σχολιάζει τις πληροφορίες για διευθέτηση συνάντησης Παπαδόπουλου-Ταλάτ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών είπε: ``Θα χαιρετούσαμε μια συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Παπαδοπούλου και του κ. Ταλάτ».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έλαβε την Τρίτη επιστολή από τον κ. Ταλάτ, σε σχέση με τη διαδικασία της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006 και κάλεσε τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ να προβεί άμεσα στις αναγκαίες διευθετήσεις για την πραγματοποίηση της συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ανακοινώθηκε την Τρίτη. ``O Πρόεδρος της Δημοκρατίας όντως έλαβε σήμερα (Τρίτη) επιστολή από τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε σχέση με τη διαδικασία της 8ης Ιουλίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ήδη αυθημερόν με επιστολή του προς τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, τον οποίο καλεί να προβεί άμεσα στις αναγκαίες διευθετήσεις για την πραγματοποίηση της συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων με σκοπό την άμεση έναρξη εφαρμογής της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου``, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

    [04] ΟΥΕΦΑ - ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ - ΟΜΟΝΟΙΑ

    Η Ανόρθωση αντιμετωπίζει στη Ρουμανία την τοπική Κλουζ και η Ομόνοια στο ΓΣΠ την ΤΣΣΚΑ Σόφιας, για το δεύτερο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Οι επαναληπτικοί αγώνες θα διεξαχθούν στις 30 Αυγούστου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 16 August 2007 - 9:29:19 UTC