Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-08-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΖΙΩΝΗΣ - ΠΕΡΤΕΒ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΟΗΕ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
  • [04] ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΟΜΑΚ

  • [01] ΤΖΙΩΝΗΣ - ΠΕΡΤΕΒ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Με στόχο να συμφωνηθούν οι διευθετήσεις που θα οδηγήσουν στην πραγματοποίηση, όσο το δυνατό πιο σύντομα, συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, συναντώνται την Τρίτη οι σύμβουλοι των ηγετών των δύο κοινοτήτων Τάσος Τζιωνής και Ρασίτ Περτέβ.

    Σημασία για την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ διπλωματικές πηγές, είναι να πραγματοποιηθεί η συνάντηση για εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006, όπως επισημαίνεται στην επιστολή του Προέδρου Παπαδόπουλου της 5ης Ιουλίου προς τον κ. Ταλάτ, στην οποία προτείνονται και πρακτικά βήματα για εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας.

    Ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβης κ. Τζιωνής και ο σύμβουλος του Τ/Κ ηγέτη κ. Περτέβ συναντώνται αύριο στις 11πμ στα Ηνωμένα Εθνη για να καθορίσουν την ημερομηνία συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών, στην παρουσία του Ανώτερου Συμβούλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Wlodzimierz Cibor.

    Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ, ο οποίος παρίσταται στις συναντήσεις Τζιωνή-Περτέβ, βρίσκεται στο εξωτερικό.

    Η αυριανή συνάντηση, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει να ωθήσει τα πράγματα στην εφαρμογή της συμφωνίας του Ιουλίου 2006, έχοντας κατά νου και την πρόσφατη έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπό την αιγίδα του οποίου είχε επιτευχθεί η συμφωνία της 8ης Ιουλίου, για εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας.

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά φέρεται έτοιμη για τη συνάντηση Παπαδόπουλου-Ταλάτ το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΟΗΕ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η Κύπρος κατήγγειλε την Τουρκία στα Ηνωμένα Εθνη για νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της και του FIR Λευκωσίας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Οι παραβιάσεις, από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, σημειώθηκαν από τις 6 Ιουλίου μέχρι τις 31 Ιουλίου 2007, όπως αναφέρει σε επιστολή του ημερομηνίας 9 Αυγούστου 2007 προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο Επιτετραμμένος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου.

    Στην επιστολή του ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος εκφράζει έντονη διαμαρτυρία και απευθύνει έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των παραβιάσεων, τονίζοντας η πολιτική της Τουρκίας να μην ακολουθεί τους καθιερωμένους κανόνες και κανονισμούς που διέπουν τη διεθνή αεροπορία θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Αυστηρή απάντηση στις επικρίσεις που δέχθηκε από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή.

    Σε γραπτή δήλωση της, κ. Μαρκουλλή υποδεικνύει ότι η τουρκική συμπεριφορά, τόσο στην Κύπρο όσο και αλλού, έχει καταδικαστεί από δεκάδες ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών, ενώ χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ ως φερέφωνο του βαθέως κράτους της Τουρκίας. Οσον αφορά την ενόχληση του Στρατηγού Μπουγιούκανιτ από τις δηλώσεις που η ίδια έκανε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Κύπρια ΥΠΕΞ εξέφρασε ικανοποίηση επειδή τα μηνύματα που έστειλε έφθασαν, όπως επισημαίνει, στον προορισμό τους.

    Στη γραπτή δήλωση της, η κ. Μαρκουλλή αναφέρει πως δεν ανέμενε ότι τα όσα είπε θα ικανοποιούσαν τον κ. Μπουγιούκανιτ. ``Πολλές φορές``, επισημαίνει, ``οι αλήθειες είναι πικρές. Ο τουρκικός στρατός με τη συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ευθύνη που φέρει για τις συνεχιζόμενες μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, σίγουρα παίρνει την Τουρκία 100 χρόνια πίσω. Δεν είναι αυτές συμπεριφορές ούτε του 20ου, πολύ δε περισσότερο του 21ου αιώνα. Σίγουρα δε, δεν είναι ευρωπαϊκές συμπεριφορές``, διαπιστώνει.

    [04] ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΟΜΑΚ

    Ως ένα σημαντικό σταθμό, ίσως περισσότερο από άλλες χρονιές, θεωρεί ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) Χάρης Σοφοκλείδης, το εφετινό Συνέδριο της Οργάνωσης, το οποίο, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στο Λονδίνο, Κυριάκο Τσούπρα, πραγματοποιείται σε μία μεταβατική περίοδο για το Κυπριακό.

    Η περίοδος αυτή, διευκρινίζει ο κ. Σοφοκλείδης στη συνέντευξή του, είναι μεταβατική, ``με την έννοια του ότι συνάντηση του Προέδρου Παπαδοπούλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μπορεί να ανοίξει το δρόμο προς τη δημιουργία προϋποθέσεων για λύση``.

    Ο κ. Σοφοκλείδης, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του αποτιμά το ρόλο του κινήματος των αποδήμων στην προσπάθεια διαφώτισης για το Κυπριακό και τον κρίνει ως ικανοποιητικό, ενώ εκτιμά ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα σε ό,τι αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παροικίες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 20 August 2007 - 19:29:13 UTC