Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-08-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΕΡΝΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΣΕΚΑ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΟΥΛΙΟΥ
  • [04] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΕΡΝΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την επιθυμία και την ελπίδα του να πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στην Κύπρο εξέφρασε ο Υφυπουργός των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς σε μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό του που μεταδόθηκε στο συνέδριο της οργάνωσης των αποδήμων Κυπρίων ΠΣΕΚΑ, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ένα μόνο κράτος στην Κύπρο, την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι προσβλέπει στην πραγματοποίηση της επίσημης επίσκεψής του στο νησί εντός Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου το αργότερο.

    ``Είναι δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών``, δήλωσε ο κ. Μπερνς, ``η βελτίωση των σχέσεών μας με τους φίλους μας, την Κυπριακή Δημοκρατία``.

    ``Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το σχέδιο Ανάν και τα όσα σχετίζονται με αυτό``, πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι ``οι ΗΠΑ γνωρίζουν πως έχουν ένα φίλο στη Λευκωσία, την Κυπριακή Δημοκρατία ``και πρέπει``, συνέχισε, ``να τιμήσουμε αυτή τη φιλία``.

    Οπως ανέφερε, σκοπός του ταξιδιού του θα είναι η βελτίωση αυτών των σχέσεων και ότι θα καταβάλει το άπαν των δυνάμεών του για να ενισχύσει τις προσπάθειες για διευθέτηση του Κυπριακού.

    Η χώρα του, όπως είπε, είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για ``ειρήνη στην Κύπρο και πρόοδο``.

    ``Οι ΗΠΑ``, τόνισε, ``αναγνωρίζουμε μόνον μια Κυβέρνηση στην Κύπρο και αυτή είναι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    ``Εργαζόμαστε και με τους ηγέτες της τουρκοκυπριακής κοινότητας για μια διευθέτηση (στο Κυπριακό), αλλά αυτό δεν είναι διπλωματική αναγνώριση, αναγνωρίζουμε μόνον την Κυπριακή Δημοκρατία``, διευκρίνισε ο κ. Μπερνς, τονίζοντας ότι ``με αυτή την Κυβέρνηση έχουμε διπλωματικές σχέσεις και αυτή είναι η Κυβέρνηση, η οποία αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των ανθρώπων στην Κύπρο``.

    Οι ΗΠΑ, είπε ο κ. Μπερνς, όπως και τα Ηνωμένα Εθνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζουν μια διευθέτηση στο Κυπριακό, με τη συναίνεση και των δύο κοινοτήτων, που θα προβλέπει ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος με ομοσπονδιακό διζωνικό - δικοινοτικό σύστημα.

    Χαιρετισμούς απηύθυναν στη Σύνοδο της ΠΣΕΚΑ ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο πρώην Πρεσβευτής των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο Βρετανός βουλευτής Αλαν Μίλε, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Ράιμερ Μπέγκε, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συντονισμένης Προσπάθειας Αντριου Μανάτος, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης, η Γραμματέας του ΣΑΕ Ολγα Σαραντοπούλου, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Καναδά Ντίνος Σοφοκλέους και ο Αντιπρόεδρος της ίδιας οργάνωσης Κώστας Μενεγάκης.

    Ολοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον αγώνα των Ελληνοκυπρίων για μια δίκαιη επίλυση του Κυπριακού και αναφέρθηκαν σε επιμέρους προσπάθειές τους για καλύτερη συνεργασία με τους αποδήμους και προώθηση των θέσεων των Ελληνοκυπρίων στις χώρες όπου διαμένουν και στους οργανισμούς όπου δραστηριοποιούνται.

    «Υποστηρίζω τη δικαιοσύνη για την Κύπρο», είπε ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, προσθέτοντας ότι τάσσεται υπέρ ``ενός βιώσιμου και δημοκρατικού σχεδίου για επανένωση του νησιού, που θα επιλύσει προβλήματα περιουσιών των Ελληνοκυπρίων και θα αποστρατικοποιήσει το νησί``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΣΕΚΑ

    Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και σκαιώδους παραβίασης του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και κάθε αρχής Δικαίου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας την ευχή και ελπίδα να έχει θετικά αποτελέσματα η συνάντηση της 5ης Σεπτεμβρίου μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει και ο ίδιος να συναντηθεί με τον κ. Ταλάτ, παρ` όλο που το ΑΚΕΛ έχει τακτικές επαφές με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, ``γιατί πιστεύω``, όπως είπε, ``πως δεν υπάρχει και εναλλακτική μέθοδος να λύσουμε το πρόβλημα`` και ``χρειάζεται διάλογος μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων``.

    Σε ομιλία του στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), ο κ. Χριστόφιας προέβη σε σύντομη ανασκόπηση του Κυπριακού και των προσπαθειών επιβολής στον κυπριακό λαό του σχεδίου Ανάν, αλλά και στις προσπάθειες απόδοσης ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά από ξένους παράγοντες και κυβερνήσεις. Δυστυχώς``, τόνισε ο κ. Χριστόφιας, ``παρ` όλο που δεκάδες Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζουν την ανάγκη αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων και υλοποίησης των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, η Τουρκία είχε και συνεχίζει να έχει την πολυτέλεια να τα παραβιάζει ατιμωρητί και χωρίς καμία κύρωση να της επιβληθεί``.

    Αυτό συμβαίνει και ``η Τουρκία συμπεριφέρεται τόσο αλαζονικά``, συνέχισε, ``γιατί, δυστυχώς, μεγάλα συμφέροντα των κυριότερων χωρών, στις οποίες διαβιοίτε και δίδετε τη μάχη να πείσετε για το δίκαιο του αγώνα μας``, είπε απευθυνόμενος στους συνέδρους, διευκρινίζοντας ότι οι χώρες αυτές ``είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Βρετανία, των οποίων οι διοικήσεις και οι κυβερνήσεις, ένεκα τούτων των συμφερόντων, έδιδαν όλα αυτά τα χρόνια κάλυψη στην τουρκική αδιαλλαξία``. Η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρίως μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την πλειοψηφία του κυπριακού λαού, όπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας σώθηκε ``από την κατρακύλα στην οποία οδηγούμασταν``, χάρις στην υποστήριξη εκ μέρους της Ρωσίας, της Κίνας και της Γαλλίας, τριών από τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΟΥΛΙΟΥ

    Η βάση της συζήτησης κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις 5 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να είναι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου, η οποία εμπεριέχει σημαντικά στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν τη δυνατότητα για δημιουργία προϋποθέσεων και δυνατοτήτων επίτευξης κάποιας προόδου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Ο Εκπρόσωπος είπε επίσης πως μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση η ε/κ πλευρά δεν θα μπει στη λογική σχολιασμού δηλώσεων και τοποθετήσεων, όσες προκλήσεις, όπως είπε, και εάν δεχθεί.

    Και αυτό «με τη λογική πως δεν θα πρέπει εκ προοιμίου να σκοτώσουμε μέσα από δηλώσεις και αντιδηλώσεις ή μέσα από δημόσιες συζητήσεις αυτή την προσπάθεια, την οποία κάνουμε και αφορά τη συνάντηση της 5ης Σεπτεμβρίου», είπε ο κ. Πάλμας.

    Σε ερώτηση κατά πόσο αυτή είναι μια μονομερής κίνηση, ο κ. Πάλμας είπε πως αυτή «είναι άποψη και θέση της δικής μας πλευράς, της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ευχόμαστε και ελπίζουμε να κρατηθούν οι τόνοι χαμηλοί ούτως ώστε να υπάρξει έναν κλίμα θετικό, ούτως ώστε προσερχόμενοι στη συνάντηση να μην είναι ήδη τεταμένη η κατάσταση και να υπάρχει δημιουργία αρνητικού κλίματος».

    [04] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ δήλωσε πως η Εκκλησία θα συνεχίσει να έχει λόγο στο εθνικό θέμα, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, και κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να συγκροτήσουν ένα αρραγές μέτωπο στο εθνικό θέμα, περιορίζοντας τις όποιες διαφωνίες εντός αιθούσης. Ο Αρχιεπίσκοπος διαμήνυσε πως ο λαός δεν πρόκειται να ανεχθεί νόθο λύση στο Κυπριακό και διευκρίνισε πως η Εκκλησία δεν διεκδικεί εθναρχικό ρόλο.

    Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που πυροδότησαν προηγούμενες δηλώσεις του, ο Κύπρου Χρυσόστομος είπε πως μπορεί να πει ότι τον έχουν παρεξηγήσει, αναφέροντας πως η Εκκλησία δεν κομματίζεται, δεν πολιτικολογεί και δεν την ενδιαφέρει η πολιτική.

    «Είναι δικαίωμα μας, δεν μπορεί να μας το αφαιρέσει κανείς, και θα έχομε λόγο στο εθνικό θέμα είτε τους αρέσει είτε όχι», πρόσθεσε λέγοντας πως «εμείς θέλουμε να έχουμε φιλικές σχέσεις με όλους τους αρχηγούς κομμάτων, με όλο τον πολιτικό κόσμο». Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε πως η Εκκλησία θέλει να θωρακίσει τον Πρόεδρο που αναδεικνύει η τίμια ψήφος αυτού του λαού, για να έχει δύναμη και να μπορεί να διαπραγματεύεται άνετα το εθνικό θέμα, χωρίς να βλέπει πρόσωπα. Επεσήμανε πως οι οποίες διαφωνίες θα πρέπει να παραμένουν εντός αιθούσης και εκτός αιθούσης η γραμμή να είναι μονολιθική απαιτητική ώστε ο εκάστοτε Πρόεδρος, είτε λέγεται Παπαδόπουλος, είτε Χριστόφιας, είτε Γιάννης, είτε Κώστας να έχει δύναμη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 24 August 2007 - 9:29:16 UTC