Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-11-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΕ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ - ΣΤΗΡΙΞΗ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΕ

    Στη θανάτωση 50 γουρουνιών, που βρίσκονται σε υποστατικά της ζώνης αποκλεισμού των τριών χιλιομέτρων στη Δρομολαξιά προχωρούν την Πέμπτη οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, όπως δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου, ενώ ο Υπεύθυνος Υπηρεσίας Ζωικών Ασθενειών της ΕΕ Αλμπέρτο Λαδομμάτα δήλωσε ότι τα στοιχεία που υπάρχουν δεν υποδεικνύουν μεγάλη επέκταση της ασθένειας μέχρι τώρα.

    Ο Υπεύθυνος Υπηρεσίας Ζωικών Ασθενειών της ΕΕ Αλμπέρτο Λαδομμάτα, μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τετάρτης στα γραφεία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών στη Λάρνακα με τον Υπουργό Γεωργίας και άλλους εμπειρογνώμονες, δήλωσε, επίσης, ότι σήμερα με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες προέβησαν σε αναθεώρηση της κατάστασης που επικρατεί στην Κύπρο και μελέτησαν όλες τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί από το εργαστήριο της Κύπρου και το κοινοτικό εργαστήριο στη Βρετανία, που αποδεικνύουν ότι ο αφθώδης πυρετός τύπου «Ο» υπάρχει στην Κύπρο.

    Πρόσθεσε πως υπάρχουν αποτελέσματα από τρεις ξεχωριστές αναλύσεις που υποδεικνύουν το γεγονός αυτό και σημείωσε πως με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες συζήτησαν, επίσης, τρόπους για να συνεχιστεί η επιτήρηση στην περιοχή της Δρομολαξιάς.

    Ο κ. Λαδομμάτα ανέφερε, επίσης, πως υπάρχουν αρκετές ενέργειες που γίνονται για να διασφαλιστεί ότι η ασθένεια θα ελεγχθεί όσο γίνεται γρηγορότερα. Τα στοιχεία που υπάρχουν «δεν υποδεικνύουν μεγάλη επέκταση της ασθένειας μέχρι τώρα και αυτό μας ωθεί στο να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη γρήγορη εφαρμογή μέτρων πρόληψης της ασθένειας, ώστε ο αφθώδης πυρετός να εξαλειφθεί όσο το δυνατό γρηγορότερα», είπε.

    Σε ερώτηση εάν ο τύπος του αφθώδους πυρετού είναι ο ίδιος που βρέθηκε πριν από λίγο καιρό στην Αίγυπτο, ο Ευρωπαίος επίσημος απάντησε πως ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβώς εάν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ αυτού που συμβαίνει στην Κύπρο και αυτού που έγινε σε χώρες της περιοχής όπως είναι η Αίγυπτος, είναι πολύ γρήγορα για να πούμε κάτι τέτοιο. Γι αυτό, συνέχισε, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ του αφθώδους πυρετού στην Αίγυπτο και αυτού που έχουμε εδώ στην Κύπρο.

    Ο κ. Λαδομμάτα απάντησε θετικά σε ερώτηση εάν είναι ικανοποιημένος από τα μέτρα που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία και κάλεσε όλους τους κτηνοτρόφους να συνεργαστούν πλήρως με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Κύπρου, γιατί, όπως εξήγησε, «η εξάλειψη του αφθώδους πυρετού δεν είναι εύκολη υπόθεση και είναι απαραίτητη η πλήρης συνεργασία των κτηνοτρόφων».

    Ερωτηθείς ως προς τον τρόπο ενέργειας του ιού του αφθώδους πυρετού, ο Ευρωπαίος επίσημος ανέφερε πως οι ενδείξεις που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι ο ιός δεν εξαπλώνεται γρήγορα μέσα ή γύρω από τα υποστατικά.

    «Ελπίζουμε ότι τα μέτρα προφύλαξης που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα θα έχουν επιτυχία», είπε και πρόσθεσε πως «χρειάζεται να γίνει ακόμα αρκετή δουλειά τις επόμενες μέρες και εβδομάδες για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα όσο γίνεται γρηγορότερα».

    Ο κ. Φωτίου, από πλευράς του, απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους κτηνοτρόφους για συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη και είναι δεσμευμένη να εφαρμόζει τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδιαίτερα σε αυτά τα θέματα.

    Οπως είπε, ύστερα από συνεννόηση και με τους συμβούλους, την Πέμπτη θα θανατωθούν γύρω στα 50 γουρούνια, επειδή, όπως εξήγησε, «οι ειδικοί θεωρούν ότι τα γουρούνια είναι εύκολο να μεταδώσουν την ασθένεια. Εμείς θα παρακολουθούμε, θα εξετάζουμε μέσα από εργαστηριακούς ελέγχους, μέσα από ελέγχους που γίνονται από τους κτηνιάτρους μας», είπε και εξέφρασε την ευχή να περιοριστεί η ασθένεια του αφθώδους πυρετού στη ζώνη των τριών χιλιομέτρων. Επανέλαβε, επίσης, ότι «αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι υπάρχει η ασθένεια σε αυτά τα τρία χιλιόμετρα» της αποκλεισμένης ζώνης.

    Ο Υπουργός Γεωργίας ευχαρίστησε τον Ευρωπαίο επίσημο γιατί, όπως εξήγησε, «είχε την καλοσύνη να βρίσκεται στην Κύπρο σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνούμε».

    Πρόσθεσε ότι και ο ίδιος ο κ. Λαδομμάτα «επιβεβαιώνει πλέον τα όσα λέγαμε όλες αυτές τις μέρες. Επιβεβαιώνεται η ασθένεια στην Κύπρο και αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι ψύχραιμα όλοι να το αντιληφθούν αυτό, γιατί», όπως εξήγησε, «δυστυχώς υπάρχουν ακόμα και αντιδράσεις, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που νομίζουν ότι με το να αντιδρούν με αυτό τον τρόπο θα φανούν τα καλά παιδιά στους κτηνοτρόφους μας».

    Επανέλαβε πως νοιώθει πραγματικά τους κτηνοτρόφους και σημείωσε ότι «οποιοσδήποτε θα ήταν στη θέση τους θα αντιδρούμε με τον ίδιο τρόπο. Εχουμε όμως ευθύνη σαν Κυβέρνηση αποφασιστικά να πάρουμε εκείνα τα μέτρα που επιβάλλεται, εκείνα τα μέτρα που προνοεί η ΕΕ και αυτό κάνουμε όλες αυτές τις μέρες, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι και είμαστε δεσμευμένοι να εφαρμόζουμε τις οδηγίες της ΕΕ ιδιαίτερα σε αυτά τα θέματα», είπε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον δεσμεύεται πως οι κτηνοτρόφοι δεν θα μετακινηθούν από την περιοχή στην οποία βρίσκονται ο Υπουργός απάντησε: «ασφαλώς δεσμεύομαι γιατί κανείς δεν θέλει να βγάλει από το επάγγελμα αυτό τον κόσμο και γι αυτό και στη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για στήριξη των κτηνοτρόφων υπάρχει ένα πολύ δυνατό κίνητρο για την επαναδραστηριοποίηση των κτηνοτρόφων μας».

    Πρόσθεσε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης είχαν μιλήσει με το Λονδίνο «και επιβεβαιώνονται όλα πλέον. Γι αυτό θα έλεγα πολύ ψύχραιμα και θα παρακαλούσα όλους, πέραν από τους κτηνοτρόφους που αντιδρούν, να αντιληφθούμε την πραγματικότητα γιατί αν πραγματικά δεν αντιληφθούμε τι συμβαίνει σήμερα στην Κύπρο δεν βοηθούμε την κατάσταση και θα έχουμε περισσότερα προβλήματα» ανέφερε.

    Κληθείς να αναφέρει ποια είναι τα επόμενα βήματα, ο Υπουργός ανέφερε πως ο κ. Λαδομμάτα σήμερα «μας έχει ενημερώσει και μας έχει πει και τη διαδικασία πλέον το πότε θα πρέπει να οδηγούνται κάποια ζώα σε θάνατο και το πότε και πώς θα πρέπει να επιβεβαιώνονται κάποιες εξετάσεις».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ - ΣΤΗΡΙΞΗ

    Μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από την εμφάνιση αφθώδους πυρετού στις μονάδες τους, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ύστερα από συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, διαβεβαιώνοντας ότι η εφαρμογή των μέτρων θα είναι άμεση και οι αποζημιώσεις θα δοθούν κατά τις αμέσως επόμενες ημέρες.

    Τα μέτρα στήριξης, είπε, αφορούν ``αποζημίωση ύψους 110 λιρών για κάθε ζώο που θανατώνεται, κάλυψη για έξι μήνες της απώλειας εισοδήματος ύψους 75 λιρών για κάθε ζώο, και αν και εφόσον κριθεί αναγκαίο από τις συνθήκες, η περίοδος των έξι μηνών θα παραταθεί``.

    Επίσης, προνοούν ``αποζημίωση για τις ζωοτροφές που θα καταστραφούν`` και ``κάλυψη των δαπανών που θα απαιτηθούν για την επαναδραστηριοποίηση των κτηνοτροφικών μονάδων που έχουν πληγεί``, είπε, προσθέτοντας ότι ``στη δαπάνη αυτή περιλαμβάνεται και το τυχόν πρόσθετο κόστος για την αγορά ζώων``.

    ``Τονίζω ότι η εφαρμογή τους θα είναι άμεση. Τις αμέσως επόμενες ημέρες``, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 7 November 2007 - 20:29:14 UTC