Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 15 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-11-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [02] ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - FMD
  • [03] ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΙΔΙΟΥ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • [04] ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΗΜΕΡΙΔΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και υποψήφιο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η συνάντηση με την κ. Μπακογιάννη έγινε σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα και πρόσθεσε πως «η συνάντηση αναλώθηκε φυσιολογικά στις εκατέρωθεν εκτιμήσεις για τις εξελίξεις ή μη εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, για το τι δέον γενέσθαι».

    «Βεβαίως επιφύλαξη όλων είναι να διερευνήσουμε σε μεγαλύτερο ακόμα βάθος τις βουλές της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό αυτή την περίοδο, να προβληματιστούμε από κοινού και νομίζω μετά τις εκλογές θα υπάρξει ανάγκη πραγματική οι δύο Κυβερνήσεις και οι πολιτικές δυνάμεις, να καθίσουν γύρω από το τραπέζι, αφού πρώτα οι Κύπριοι καθίσουν γύρω από το τραπέζι και να ομογνωμονήσουμε σε ό,τι αφορά στους χειρισμούς για το μέλλον», είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Εκτίμησε ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για το Κκυπριακό, λέγοντας πως «αυτό είναι ηλίου φαεινότερο, μας το λένε έξω από το δόντια πλέον και πρέπει να προετοιμαστούμε όσο το δυνατό γίνεται καλύτερα, να διεκδικήσουμε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία αυτή τη φορά να είναι λειτουργική και βιώσιμη».

    «Τι θα διεκδικήσουμε και πώς, αυτό πρέπει να το συναποφασίσουμε και μεθοδικά να εργαστούμε» κατέληξε ο κ. Χριστόφιας.

    [02] ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - FMD

    Στα συμπεράσματα ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ένδειξη για ενεργή μετάδοση του υιού του αφθώδους πυρετού που έχει πλήξει την κυπριακή κτηνοτροφία και ότι η παρουσία αντισωμάτων στα ζώα δεν οφείλεται σε εμβολιασμό, αλλά σε μόλυνση τύπου Ο του αφθώδους πυρετού, κατέληξε η ομάδα των εμπειρογνωμόνων, η οποία συζήτησε το θέμα χθες στις Βρυξέλλες, με εκπροσώπους από διάφορες χώρες της ΕΕ, περιλαμβανομένων της Κύπρου, και με εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Τροφίμων.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χαράλαμπος Κακογιάννης είπε ότι στη συνάντηση, κατά την οποία αναλύθηκαν τα εργαστηριακά ευρήματα και τα επιδημιολογικά δεδομένα, ``ανασκοπήθηκε η όλη κατάσταση μέχρι σήμερα και επιβεβαιώθηκε ότι με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και εργαστηριακά ευρήματα καλώς ελήφθησαν τα όλα μέτρα που ελήφθησαν στην Κύπρο, τα οποία``, όπως είπε, ``ήταν τα ενδεικνυόμενα στη βάση των κανονισμών της ΕΕ και των κανονισμών του οργανισμού επιζωοτικών του Παγκόσμιου Οργανισμού``.

    Ο κ. Κακογιάννης είπε ότι δεν διαφαίνεται με βάση τα δεδομένα ότι υπάρχει ανάγκη μαζικών θανατώσεων, ενώ συστήνεται, όπως είπε, να συνεχιστούν τα μέτρα και τις επόμενες δύο εβδομάδες και το όλο θέμα θα επανεξεταστεί στις αρχές Δεκεμβρίου, δίχως να σημαίνει ότι υπάρχει η ένδειξη για άρση των όλων μέτρων που λήφθηκαν και τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, εφαρμογή ζωνών, περιορισμό εξαγωγών. Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει το ενδεχόμενο μετά τη συζήτηση που θα γίνει αρχές Δεκεμβρίου ``να υπάρξουν κάποιες χαλαρώσεις, εφόσον η κατάσταση συνεχίσει να διαγράφεται με τη μορφή που διαγράφεται μέχρι σήμερα, της μη ενεργού μετάδοσης της ασθένειας``.

    [03] ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΙΔΙΟΥ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Με ένα ``δώρο`` έφυγαν τα παιδάκια και οι μαθητές που επισκέφθηκαν το Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της εβδομάδας παιδιού. Το ``δώρο`` αυτό ήταν η ενημέρωσή τους ότι απ εδώ και μπρος έχουν στη διάθεσή τους τον Επίτροπο για τα δικαιώματα του Παιδιού, στο πρόσωπο της Λήδας Κουρσουμπά, η οποία αναλαμβάνει να ακούει τα παράπονα και τα προβλήματα των παιδιών και να τα θέτει στην Κυβέρνηση προς αντιμετώπισή τους. Ωστόσο, τα παιδιά με υπόμνημά τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέφρασαν λύπη γιατί ο Επίτροπος ``είναι μερικής απασχόλησης``.

    Υποδεχόμενος τα παιδιά σε αίθουσα του Προεδρικού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ανέφερε πως όταν πέρσι επισκέφθηκαν το Προεδρικό Μέγαρο άλλα παιδάκια τους είχε υποσχεθεί ότι θα διορίσει ένα πρόσωπο που θα εξετάζει τα προβλήματα των παιδιών και των νεαρότερων ηλικία. ``Εχουμε επιλέξει την κ. Λήδα Κουρσουμπά, που είναι και η ίδια μητέρα και γνωρίζει ως εκ τούτου καλύτερα τα προβλήματα των παιδιών. Είναι, ας το πούμε ο προστάτης των συμφερόντων των παιδιών. Ακούει τα παράπονά σας, αυτά που λένε οι δάσκαλοι και συζητεί τι μπορούμε να κάνουμε για να κάνουμε τη ζωή των παιδιών πιο εύκολη``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε, όμως, τα παιδιά ότι η κ. Κουρσουμπά ``κάνει και άλλες δουλειές``, ταυτόχρονα με τα νέα της καθήκοντα, καθώς είναι και Επίτροπος Νομοθεσίας. ``Αλλά ξέρω την αγάπη που έχει για τα παιδιά, μελετά τι κάνουν όλα τα άλλα κράτη για τα παιδιά και θα τα κάνουμε και εμείς στο δικό μας τόπο``, είπε. Από τη πλευρά της, κ. Κουρσουμπά είπε πως τα παιδιά φεύγουν από το Προεδρικό ``και παίρνουν από εσάς το καλύτερο δώρο που θα μπορούσαν να περιμένουν από το κράτος`. ``Σήμερα παίρνετε κάτι χειροπιαστό. Αυτό είναι το δώρο που σας έδωσε το κράτος``, είπε η κ. Κουρσουμπά, εξηγώντας πως η Επίτροπος αφού ακούει τα παράπονα και τα προβλήματα των παιδιών, μπορεί όποτε η ίδια κρίνει σκόπιμο να τα μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους Υπουργούς, προκειμένου αυτά να αντιμετωπιστούν.

    [04] ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΗΜΕΡΙΔΑ

    Με τη διοργάνωση ημερίδας για το Μιχάλη Κακογιάννη, το Σπίτι της Κύπρου, ολοκλήρωσε το αφιέρωμα του στο μεγάλο Κύπριο σκηνοθέτη, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας του. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ακης Κλεάνθους, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας. Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ο Μιχάλης Κακογιάννης μάς κάνει περήφανους «γιατί με το έργο του έχει προσφέρει τα μέγιστα στην τέχνη και γιατί η μικρή μας πατρίδα η Κύπρος, έχει τέτοιο άξιο γιο, όπως τον καταξιωμένο καλλιτέχνη με την παγκόσμια ακτινοβολία και αναγνώριση, τον αγαπητό φίλο Μιχάλη Κακογιάννη».

    Μιλώντας για το έργο και τη ζωή του Μιχάλη Κακογιάννη, είπε ότι «μας έμαθε ότι το παν είναι το περιεχόμενο και η ουσία και όχι οι επιδείξεις και οι αχρείαστοι πειραματισμοί. Μας έμαθε μέσα από την τέχνη του να τιμούμε τον άνθρωπο, το τοπίο, τη φύση, να αγαπούμε το παρελθόν χωρίς να το μουσειοποιούμε, αλλά σαν παρελθόν ζωντανό στο παρόν που ξεγεννά το μέλλον». Υπογράμμισε πως «όντας Κύπριος, ο Μιχάλης Κακογιάννης δεν αρνήθηκε ποτέ την ιδιαίτερη καταγωγή του, αντίθετα πάντοτε την τόνιζε. Ο πόνος για τη μικρή του πατρίδα, την ημικατεχόμενη, τον έκανε ιδιαίτερα αγωνιστή και πολλές φορές με όπλο την τέχνη του υπερασπίστηκε τις πανανθρώπινες αξίες και αρχές, υπερασπίστηκε τους πρόσφυγες, τους αγνοούμενους και τους νεκρούς μας».

    Ο Υπουργός Παιδείας είπε για το Μιχάλη Κακογιάννη ότι «είναι μια πνευματική προσωπικότητα που κατάφερε να περάσει τα γεωγραφικά όρια της Ελλάδας κι της Κύπρου και να γίνει ένας δημιουργός διεθνούς εμβέλειας, επειδή μπόρεσε, καταρχάς, να εκφράσει μέσα από το έργο του την αλήθεια του δικού του τόπου και της δικής του ιστορίας, αλλά και να προσεγγίσει τα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας με διεισδυτική ματιά, με γνώση, με ευαισθησία και με απόλυτη επάρκεια». Επίσης, τον χαρακτήρισε «ζωντανή γέφυρα που ενώνει την Ελλάδα και την Κύπρο», ευχαριστώντας το μεγάλο Κύπριο σκηνοθέτη «για το ήθος και την ποιότητα του έργου του, αλλά και για την έμπρακτη αφοσίωση του στη γενέτειρα του Κύπρο, για τη δικαίωση της οποίας αγωνίζεται πάντα με σθένος και παρρησία».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 20 November 2007 - 12:29:26 UTC