Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-11-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΣΑΡΡΗΣ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
  • [03] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΕΞΑΓΩΓΗ ΚΡΕΑΤΟΣ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Κυβέρνηση δεν έχει ενώπιον της καμία επίσημη πρόταση περί έναρξης πρωτοβουλίας για επίλυση του Κυπριακού μετά τις προεδρικές εκλογές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι αυτό που υπάρχει είναι πληροφορίες περί κινητικότητας στο Κυπριακό.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κλήθηκε, κατά την επιστροφή από την Αθήνα, να σχολιάσει τις πληροφορίες περί ανάληψης πρωτοβουλίας στο Κυπριακό

    ``Είναι πληροφορίες, είναι δηλώσεις, δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις, όλοι μιλούν για κινητικότητα, εγώ δεν ξέρω για συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Τίποτα το συγκεκριμένο δεν υπάρχει``, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σε ερώτηση αν ο ίδιος εκτιμά πως για την ώρα δεν υπάρχει πρωτοβουλία, στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως όλοι μιλούν για κινητικότητα και εξήγησε ότι άλλο είναι η πρωτοβουλία και άλλο κινητικότητα, αμέσως μετά τις εκλογές. ``Εμείς επίσημα δεν έχουμε καμία επίσημη πρόταση, ούτε είναι δυνατόν να υπάρξει τώρα``, πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις κινητοποιήσεις του κατοχικού καθεστώτος σε σχέση με την αγορά προϊόντων από Τ/κ από τις ελεύθερες περιοχές, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε πως η ε/κ πλευρά επιτρέπει το ελεύθερο εμπόριο, ενώ το κατοχικό καθεστώς επιβάλλει περιορισμούς.

    ``Η οικονομική δραστηριότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων από τη δική μας πλευρά είναι πλήρως ελεύθερη, αν υπάρχουν περιορισμοί, αυτοί είναι περιορισμοί που επιβάλλει το κατοχικό καθεστώς για δικούς του λόγους και καλά είναι αυτοί που μιλούν για ελεύθερο εμπόριο να ξέρουν ότι το εμπόριο δεν είναι μονόδρομος. Προϋποθέτει ότι είναι και από τις δύο πλευρές που θα γίνεται και όχι η μια πλευρά να το απαγορεύει, ενώ εμείς το αφήνουμε ελεύθερο``, είπε.

    [02] ΣΑΡΡΗΣ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Το 2008 αποτελεί έτος ορόσημο για την Κύπρο, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, προσθέτοντας πως η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ και η υιοθέτηση του ευρώ αποτελούν επιτεύγματα στρατηγικής σημασίας, που θα επιδράσουν θετικά τόσο στην κυπριακή οικονομία όσο και στον κάθε πολίτη.

    Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων με την ευκαιρία της συζήτησης του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2008, ο κ. Σαρρής είπε πως η προδιαγραφόμενη ένταξη της Κύπρου στην ΟΝΕ θα ενισχύσει την οικονομική και κοινωνική πρόοδο και θα επιφέρει συγκεκριμένα και χειροπιαστά οφέλη για την καθημερινότητα του πολίτη.

    Σε σχέση με τις προοπτικές για το 2008, ο κ. Σαρρής ανέφερε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, λόγω εξωτερικών κυρίως παραγόντων, αναμένεται να συγκρατηθεί στα επίπεδα των τελευταίων χρόνων, δηλαδή γύρω στο 4%, η απασχόληση θα συνεχίσει να αυξάνεται, ενώ η ανεργία αναμένεται να μειωθεί γύρω στο 3,9%.

    [03] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΕΞΑΓΩΓΗ ΚΡΕΑΤΟΣ

    Ο Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Μάρκος Κυπριανού ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα η αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν θα επιτρέψει τις εξαγωγές χοιρινού κρέατος από την Κύπρο, τη σφαγή ζώων από τη ζώνη επιτήρησης των 10 χιλιομέτρων και την προώθηση στην αγορά γάλακτος από τη ζώνη επιτήρησης των τριών χιλιομέτρων.

    Ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας για θέματα της αρμοδιότητάς του, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η Κομισιόν θα αποφασίσει την παροχή προθεσμίας πέντε ετών για την εξάλειψη της τρομώδους νόσου από την Κύπρο εφόσον πριν από τρεις μέρες έληξε η περίοδος κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να υποβάλει ενστάσεις, χωρίς να υποβληθεί οποιαδήποτε ένσταση.

    Ο κ. Κυπριανού είπε πως μέχρι η Κύπρος να κηρυχθεί ελεύθερη από τον αφθώδη πυρετό δεν θα επιτρέπεται η εξαγωγή ζωντανών ζώων.

    Σε ό,τι αφορά τον αφθώδη πυρετό, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως στη δεύτερη περίπτωση που επιβεβαιώθηκε ο αφθώδης πυρετός, υπήρξαν και κλινικά συμπτώματα και στη συνέχεια αφού ανέφερε ότι στην Ευρώπη υπάρχει ένα πολύ πιο αυστηρό καθεστώς σε σχέση με οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου αναφορικά με τη υγεία των ζώων, σημείωσε ότι η Κύπρος ως κράτος - μέλος υποχρεούται να λαμβάνει δυσάρεστες αποφάσεις.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 29 November 2007 - 16:29:16 UTC