Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-02-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΦΟΡΟΣ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
  • [02] ΕΚΛΟΓΕΣ Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ
  • [03] ΕΚΛΟΓΕΣ Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [04] ΕΚΛΟΓΕΣ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  • [01] ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΦΟΡΟΣ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Την προκήρυξη επαναληπτικών προεδρικών εκλογών την προσεχή Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο Γενικός Εφορος Εκλογών, Λάζαρος Σαββίδης, ανακοινώνοντας τα τελικά επίσημα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών, σύμφωνα με τα οποία την επόμενη Κυριακή θα διεκδικήσουν το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας οι Ιωάννης Κασουλίδης και Δημήτρης Χριστόφιας, οι οποίοι εξασφάλισαν σήμερα τα υψηλότερα ποσοστά.

    «Ελαβαν κατά σειρά», είπε ο Γενικός Εφορος Εκλογών, «όπως οι υποψήφιοι παρουσιάζονται στο ψηφοδέλτιο, ο Ιωάννης Κασουλίδης 150.996, ήτοι 33,51%, ο Δημήτρης Χριστόφιας 150.016 ήτοι 33,29%, ο Τάσσος Παπαδόπουλος 143.249 ή 31,79% και ο Ανδρέας Ευστρατίου 713 ψήφους ήτοι 0,16%».

    Επίσης, έλαβαν «ο Κώστας Θεμιστοκλέους 753 ψήφους ή 0,17%, ο Κώστας Κυριάκου Ούτοπος 1.092 ψήφους ή 0,24%, ο Μάριος Ματσάκης 3.460 δηλαδή 0,77%, ο Αναστάσης Μιχαήλ 117 ψήφους δηλαδή 0,03% και ο Χριστόδουλος Νεοφύτου 243 ψήφους ή 0,05%».

    «Ενόψει αυτού του αποτελέσματος», δήλωσε ο κ. Σαββίδης, «θα έχουμε επαναληπτική εκλογή την ερχόμενη Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου, με τους κυρίους Κασουλίδη και Χριστόφια να διεκδικούν την προεδρία της Δημοκρατίας».

    Ανακοινώνοντας τα τελικά επίσημα αποτελέσματα, ο κ. Σαββίδης είπε ότι «ψήφισαν 462.847, δηλαδή ποσοστό 89,62%».

    «Για σκοπούς σύγκρισης», πρόσθεσε, «θα ήθελα να αναφέρω ότι, στις προεδρικές εκλογές του 2003, ψήφισε 90,55%. Η αποχή σήμερα ανήλθε σε 10,38%, τα άκυρα 1,68% και τα λευκά 0,95%, ενώ τα έγκυρα ψηφοδέλτια είναι 97,36%».

    «Οι προβλέψεις μας», δήλωσε ο κ. Σαββίδης, «έχουν επαληθευθεί πλήρως και η ψηφοφορία έληξε κανονικά, η καταμέτρηση και διαλογή των ψήφων έγιναν, επίσης, κανονικά και στις 7:30 το βράδυ είχαμε τα αποτελέσματα και της τελευταίας κάλπης».

    «Με την ευκαιρία αυτή», είπε ο κ. Σαββίδης, «θα ήθελα να αναφέρω ότι έχω ήδη δώσει οδηγίες στο Βοηθό Γενικό Εφορο για να έλθει σε επαφή με τα επιτελεία των κυρίων Κασουλίδη και Χριστόφια, για να προχωρήσουμε στην εκτύπωση του ψηφοδελτίου, για την επαναληπτική εκλογή της προσεχούς Κυριακής».

    Ο κ. Σαββίδης ευχαρίστησε, επίσης, όλους τους συνεργάτες του στο Υπουργείο Εσωτερικών και όλους τους λειτουργούς που εργάστηκαν μαζί τους για τη διενέργεια των σημερινών εκλογών, όλες τις άλλες υπηρεσίες που βοήθησαν, καθώς και τους δημοσιογράφους και τεχνικούς των μέσων ενημέρωσης».

    Για την ερχόμενη Κυριακή, ο κ. Σαββίδης δήλωσε ότι αναμένει πως «η ανακήρυξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει γύρω στις 10:30 με 11:00 το βράδυ, στο κλειστό γήπεδο «Ελευθερία» στη Λευκωσία».

    [02] ΕΚΛΟΓΕΣ Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

    Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι σε αυτή «την κρίσιμη συγκυρία ήρθε η ώρα να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας» και ζήτησε από όλους «όσοι πιστεύουν πως ο μόνος δρόμος για το εθνικό μας θέμα είναι ο δρόμος της διπλωματικής επίθεσης», να συμπαραταχθούν μαζί του.

    Πλαισιωμένος από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επίτιμο Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Γλαύκο Κληρίδη και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και άλλα στελέχη που τον στήριξαν, ο κ. Κασουλίδης ευχαρίστησε τους πολίτες που τον τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους, λέγοντας ότι σήμερα έγινε το πρώτο βήμα για ``να δημιουργήσουμε όλοι μαζί το αύριο που μας αξίζει``.

    Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τους πολίτες που τον στήριξαν «μας ενώνουν κοινές θεμελιώδεις αντιλήψεις, η πίστη στην Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές αξίες, η προσήλωση στην ελεύθερη οικονομία, ο σεβασμός στις εθνικές και ιστορικές μας καταβολές. Η αγάπη για την πατρίδα, η πίστη σε ένα καλύτερο μέλλον, όλα αυτά μας ενώνουν με τη διακυβέρνηση Παπαδόπουλου».

    Οσοι πιστεύουν, συνέχισε, ότι ο μόνος δρόμος για το εθνικό μας θέμα είναι ο δρόμος της διπλωματικής επίθεσης «ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε μαζί».

    [03] ΕΚΛΟΓΕΣ Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    O υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, που τον οδηγούν στο δεύτερο γύρο, αναφέρθηκε σε ``διλήμματα``, τα οποία όπως είπε, ``τα μοιραζόμαστε τόσο με τις ηγεσίες όσο και με τους πολίτες που ψηφίζουν το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, τους Οικολόγους και άλλες Κινήσεις, με τους οποίους έχουμε δώσει κοινούς αγώνες για προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα του λαού μας``.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως ήδη έχει επικοινωνήσει μαζί του ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος ενώ επίσης συνομίλησε τηλεφωνικά με τους κ. Καρογιάν και Ομήρου, με τους οποίους θα συναντηθεί.

    Ευχαρίστησε θερμά, όλους όσους τον στήριξαν και αγωνίστηκαν με συνέπεια και αυταπάρνηση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. «Ιδιαίτερα ευχαριστώ, είπε, «τους χιλιάδες των εθελοντών που εργάστηκαν σκληρά και πρόσθεσε ότι ``η εμπιστοσύνη τους με τιμά``, πρόσθεσε. ``Οι πολίτες έκαναν τις επιλογές τους. Σέβομαι και τιμώ και τους πολίτες που ψήφισαν τους ανθυποψηφίους μου. Σέβομαι ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, που παρά τις όποιες διαφωνίες μας, δώσαμε μαζί σκληρούς αγώνες. Είναι δεδομένο πως ανεξαρτήτως κάποιων επιλογών με τις οποίες διαφωνήσαμε, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπηρέτησε το συμφέρον της πατρίδας μας``, είπε.

    Τώρα καλούμαστε, συνέχισε, να αποφασίσουμε για το μέλλον της Κύπρου. Είναι αλήθεια, είπε, πως όλοι αισθανόμαστε ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει όσο τα πράγματα μένουν στάσιμα. ``Ο χρόνος δουλεύει σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας``, πρόσθεσε. Με βάση την πραγματικότητα αυτή, την επόμενη Κυριακή, οι Κύπριοι πολίτες καλούνται, είπε ο κ. Χριστόφιας, να απαντήσουν σε ένα κεντρικό δίλημμα που αφορά στην κατεύθυνση και στο περιεχόμενο των πρωτοβουλιών μας για αναζήτηση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού, λύσης συμφωνημένης, που θα την εγκρίνει με δημοψήφισμα ο ίδιος ο κυπριακός λαός.

    [04] ΕΚΛΟΓΕΣ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συνεχάρη τους ανθυποψηφίους του Ιωάννη Κασουλίδη και Δημήτρη Χριστόφια για την επιτυχία τους στον Α` γύρο των προεδρικών εκλογών, τονίζοντας ότι η ετυμηγορία του λαού είναι απόλυτα σεβαστή.

    Στην πρώτη δήλωσή του μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως οι ανησυχίες που εξέφρασε στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ήταν ειλικρινείς και κάλεσε το λαό σε επαγρύπνηση ενόψει των διαφαινόμενων εξελίξεων στο Κυπριακό.

    Θερμές ευχαριστίες εξέφρασε προς όλους τους πολίτες, οι οποίοι τον εμπιστεύτηκαν και τον τίμησαν με την ψήφο τους, προς τα κόμματα που τον υποστήριξαν, «τις ηγεσίες, τα στελέχη, τα μέλη τους και τους εθελοντές που εργάστηκαν σκληρά» για να προβάλουν την υποψηφιότητά του.

    «Ο λαός έκρινε και αποφάσισε. Η ετυμηγορία του είναι απόλυτα σεβαστή», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Στη διάρκεια της θητείας μου μίλησα πάντα με ειλικρίνεια στους πολίτες. Οι σκέψεις, οι αποφάσεις και οι ενέργειές μου, καθοδηγήθηκαν πάντοτε από την αγάπη μου για τον τόπο και από την έγνοια μου για το λαό». «Στο Κυπριακό διαφαίνονται εξελίξεις. Καλώ το λαό σε επαγρύπνηση. Προσωπικά θα είμαι πάντα παρών, δίπλα και μαζί με το λαό. Για την Κύπρο μας», κατέληξε ο Τάσσος Παπαδόπουλος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 17 February 2008 - 20:29:23 UTC