Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-02-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΚΟΣΟΒΟ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  • [02] ΕΕ - ΚΟΣΟΒΟ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΚΟΣΟΒΟ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Εκτός πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας και ως εκ τούτου νομικά άκυρη είναι η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει τη λύπη της για τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας εκ μέρους της πλειοψηφίας του Κοσσυφοπεδίου, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Σερβίας, αναφέρεται σε σημερινή γραπτή δήλωση που εξέδωσε το Υπουργείο.

    «Θεωρούμε την αποσχιστική αυτή ενέργεια εκτός πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας και ως εκ τούτου νομικά άκυρη, κατά παράβαση του Χάρτη του ΟΗΕ, της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και του Ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας (1999), το οποίο επιβεβαιώνει την προσήλωση των κρατών μελών του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας», σημειώνεται στη Δήλωση.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, προστίθεται, παραμένοντας συνεπής στις αρχές της, υποστήριξε και συνεχίζει να υποστηρίζει ότι τα διεθνή προβλήματα θα πρέπει να επιλύονται στη βάση του Χάρτη του ΟΗΕ και σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    «Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι μια συμπεφωνημένη λύση μεταξύ των δύο μερών για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου μπορεί και πρέπει να εξευρεθεί στο πλαίσιο διαλόγου και διαπραγμάτευσης, η οποία ακολούθως θα πρέπει να τύχει της έγκρισης του Συμβουλίου Ασφαλείας ως του οργάνου που κατέχει τον πρωταρχικό ρόλο στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», καταλήγει το Υπουργείο Εξωτερικών.

    [02] ΕΕ - ΚΟΣΟΒΟ

    Κάθε κράτος μέλος θα αποφασίσει με βάση εθνικές πρακτικές και νομικούς κανόνες, σχετικά με το αν θα προχωρήσει ή όχι στην αναγνώριση του Κοσόβου. Επιπλέον, η περίπτωση του Κοσόβου θεωρείται ως sui generis και δεν μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο.

    Αυτές είναι οι βασικές διαπιστώσεις που προκύπτουν από το κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κόσοβο. Το κείμενο υιοθετήθηκε από τους 27 Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

    Αναφερόμενη στα αποτελέσματα της σημερινής συζήτησης στο Συμβούλιο, η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, υπογράμμισε ότι το κείμενο που υιοθετήθηκε είναι το μίνιμουμ των στοιχείων, πάνω στα οποία μπορούσε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ όλων των εταίρων.

    Οπως είπε, έχουμε διασφαλίσει τη συμπερίληψη όλων εκείνων των στοιχείων, τα οποία από την αρχή είχαμε προβάλει ως θέση αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά γενικότερα όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις. Σίγουρα είναι ένα κείμενο αποτέλεσμα διαλόγου και συμβιβασμού, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «διασφαλίσαμε ότι περιέχονται όλες οι αναφορές στο διεθνές δίκαιο στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα των κρατών».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 18 February 2008 - 20:29:12 UTC