Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-02-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΕΛΕΤΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗΣ - ΟΜΙΛΙΑ
  • [02] ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΝΘΕΣΗ
  • [03] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
  • [04] ΜΠΟΥΣ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΕΛΕΤΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗΣ - ΟΜΙΛΙΑ

    Πρώτιστο μέλημα και καθήκον της Προεδρίας του καθώς και πρώτη προτεραιότητα της διακυβέρνησής του είναι η επίλυση του Κυπριακού, τόνισε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας πως αφετηριακό σημείο της προσπάθειας είναι η υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

    Κατά την τελετή εγκατάστασής του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο νέος Πρόεδρος εξέφρασε ακόμη την ετοιμότητά του για διάλογο προς υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, την ελπίδα να ανταποκριθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά, καθώς και την υποστήριξη με συνέπεια της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων, «στα πλαίσια της ομοσπονδίας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

    Απευθυνόμενος προς τους Τουρκοκύπριους «τούτη την επίσημη ώρα», διαβεβαίωσε ότι «εμφορούμαι από τις καλύτερες προθέσεις για συμφιλίωση και ειρηνική συμβίωση», καθώς και ότι θα εργαστεί «ώστε να χαίρονται όλων των δικαιωμάτων ως ισότιμοι πολίτες της ενωμένης ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας», αλλά επανέλαβε «με έμφαση ότι η αποκατάσταση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων δεν είναι δυνατό να λάβει χώρα σε βάρος των δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων, των Μαρωνιτών, των Αρμένιων και των Λατίνων συμπατριωτών μας», διότι κάτι τέτοιο «θα έκανε τη λύση του Κυπριακού θνησιγενή από τα γεννοφάσκια της».

    Στην ομιλία του ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε πως την ενότητα και τη συλλογικότητα στους χειρισμούς του Κυπριακού θα προωθήσει με την αναβάθμιση και την πιο αποτελεσματική λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου. Οι πολιτικές δυνάμεις θα έχουν ρόλο και λόγο να διαδραματίσουν και αυτή η δυνατότητα θα τους δοθεί μέσα από την ουσιαστική συμμετοχή τους στο Εθνικό Συμβούλιο, τόνισε.

    Ενότητα, είπε, ασφαλώς δεν σημαίνει εξαφάνιση ή ισοπέδωση των όποιων διαφορών. ``Αυτές αντικειμενικά υπάρχουν. Η ενότητα όμως επιβάλλει την ανάπτυξη διαλόγου και την ανάγκη εξεύρεσης συναινετικών λύσεων προς όφελος της χώρας και των πολιτών. Εμείς επιζητούμε το διάλογο και θα προωθούμε τη σύνθεση των απόψεων. Από την άλλη, βεβαίως, η Κυβέρνησή μας θα προχωρήσει αποφασιστικά στην προώθηση της πολιτικής και στην υλοποίηση του Προγράμματός μας, το οποίο αποτελεί το συμβόλαιο τιμής που υπογράψαμε με το λαό`` πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι τα πλέον έντονα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Προεδρίας του θα αποτελούν «η κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη και συνακόλουθα η ανταπόκριση στον ανθρώπινο πόνο» και πρόσθεσε πως η όλη προσωπική του πορεία, αλλά και η ιστορία του χώρου από τον οποίο προέρχεται, εκτιμά ότι «συνιστούν εγγύηση για μια ανθρωποκεντρική πολιτική, που θα στοχεύει στη σταδιακή εξάλειψη της φτώχειας και στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών».

    Ο κ. Χριστόφιας μίλησε και την ενότητα στον τόπο που θα σφραγιστεί «με την κοινωνικο-οικονομική πολιτική της διακυβέρνησής μας που στοχεύει στην αναβάθμιση του μοντέλου της μικτής οικονομίας», μοντέλο, που όπως είπε, «εφαρμόζεται στην Κύπρο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει δώσει πολλά στον τόπο μας».

    «Είναι πεποίθησή μας ότι αυτό το μοντέλο δεν έχει εξαντλήσει τα όρια του. Πιστεύουμε ότι ακόμα έχει να προσφέρει πολλά, φτάνει να το αναβαθμίσουμε, να το ενισχύσουμε και να το εκσυγχρονίσουμε. Το μοντέλο της μικτής οικονομίας στηρίζεται στη συνεργασία μεταξύ της ιδιωτικής, της δημόσιας και της συνεργατικής πρωτοβουλίας. Στηρίζεται στο συνδυασμό της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής συνοχής. Στην ύπαρξη ισχυρής οικονομίας και ψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Στην ύπαρξη ανεπτυγμένου κοινωνικού κράτους, που θα στηρίζει τους εργαζόμενους και θα ικανοποιεί τις εύλογες ανάγκες του πολίτη», είπε.

    Οπως ανέφερε, φιλοδοξία και στόχος του είναι, μέσα από το γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο που θα αναπτύξει μαζί με το λαό, να υλοποιηθεί το κοινό όραμα όλων για την Κύπρο του μέλλοντος. Ενα μέλλον, είπε ο κ. Χριστόφιας, «που θα χαρακτηρίζεται από την ειρήνη και τη σταθερότητα. Την ασφάλεια και την απασχόληση για όλους. Την ευημερία και την πρόοδο για το σύνολο της κοινωνίας, την ισονομία, την ανανέωση της πολιτικής ζωής και τον εκσυγχρονισμό της κυπριακής κοινωνίας, της οικονομίας και του κράτους».

    Κυπριακό ------------

    Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού επανέλαβε την υπόσχεσή του για ανάληψη συνεχώς πρωτοβουλιών και ανάπτυξη έντονης δραστηριότητας προς το διεθνή παράγοντα και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί «αμέσως μετά τις Προεδρικές Εκλογές, ο διεθνής παράγοντας δηλώνει την ετοιμότητά του να συνδράμει στις προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό».

    Ωστόσο σημείωσε πως «το Κυπριακό για τριάντα τέσσερα τώρα χρόνια παραμένει άλυτο παρά τις πολλές προσπάθειες που κατά καιρούς έχουν αναληφθεί» και δεν έγινε κατορθωτό να επιλυθεί «λόγω της άρνησης της Τουρκίας να αποδεχθεί λύση που να είναι προς το καλώς νοούμενο συμφέρον του κυπριακού λαού», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου το πρόβλημα να επιλυθεί με ένα δίκαιο, βιώσιμο και λειτουργικό τρόπο και να αποκατασταθούν οι αρχές του διεθνούς δικαίου.

    «Αρχές που παραβιάζει η Τουρκία με την εισβολή που διενήργησε το 1974 και την κατοχή μεγάλου μέρους του εδάφους της πατρίδας μας», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    «Διεκδίκησα την Προεδρία της Δημοκρατίας εμφορούμενος από ένα όραμα ζωής. Την επίτευξη δίκαιης λύσης στο Κυπριακό και την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας. Αυτό το όραμα διαχέεται σε ολόκληρο το κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο αποτελεί το φάρο και την πυξίδα της προεδρίας μου. Θα αναλώσω κάθε ικμάδα των δυνάμεων μου και θα εργαστώ πολύ σκληρά, για να υλοποιήσω μαζί με το Υπουργικό Συμβούλιο που θα διορίσω, τις προγραμματικές μου δεσμεύσεις. Το Πρόγραμμά μου είναι το συμβόλαιο τιμής με το λαό και θα το τιμήσω απόλυτα», είπε ακόμη ο κ. Χριστόφιας.

    Αναφερόμενος στους στόχους της Προεδρίας του σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι επιδιώκει επίτευξη λύσης, βιώσιμης και λειτουργικής που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, να αποκαθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποκλείει τα όποια δικαιώματα στρατιωτικής επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας από ξένες δυνάμεις.

    Η λύση, είπε, θα πρέπει να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία της χώρας μας στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προνοείται στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου Μακαρίου-Ντενκτάς του 1977 και Κυπριανού-Ντενκτάς του 1979, να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και να συνάδει με το διεθνές και το κοινοτικό Δίκαιο, καθώς και με τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ η ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να έχει μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια.

    «Διεκδικούμε η λύση να αποκαθιστά και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής και περιουσίας των προσφύγων. Διεκδικούμε η λύση να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και την αποστρατιωτικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τελικός στόχος παραμένει η αποστρατιωτικοποίηση ολόκληρης της Κύπρου», είπε ο κ. Χριστόφιας και επανέλαβε ότι υποστηρίζει με συνέπεια «την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, στα πλαίσια της ομοσπονδίας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

    Για την εκπλήρωση της υπόσχεσής του για ανάπτυξη δραστηριότητας, είπε πως η νέα Κυβέρνηση θα κινηθεί προς την κατεύθυνση του Γενικού Γραμματέα και του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και χαιρέτισε τη θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως διατυπώνεται στο τελευταίο του ψήφισμα, που καλεί τις δύο κοινότητες να εμπλακούν εποικοδομητικά στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης από τους ίδιους τους Κυπρίους.

    Για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες επίλυσης, είπε ότι προσβλέπει στην αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων και προσδοκεί ότι «θα συνδράμουν στη διάρρηξη του αδιεξόδου και στην επίλυση του Κυπριακού», σημειώνοντας πως η επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, δεν είναι εύκολη υπόθεση, θα χρειαστεί συνεχής, επίμονη και επίπονη δουλειά και πως το κλειδί της λύσης βρίσκεται στα χέρια της Αγκυρας.

    «Είναι η Τουρκία που πρέπει να αποφασίσει να συνεργαστεί για τη λύση», υπογράμμισε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας την ανάγκη για ύπαρξη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο και «συστράτευση όλων στο κοινό στόχο της λύσης», ενώ πρόσθεσε πως η οικοδόμηση της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο και η ύπαρξη συναίνεσης και διαλόγου είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες της διακυβέρνησής του.

    Εσωτερική διακυβέρνηση - Κοινωνία --------------------------------- Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ενότητα, συναίνεση και διάλογος δεν θα χαρακτηρίζει την Προεδρία του μόνο στη διαχείριση του Κυπριακού αλλά και στην εσωτερική διακυβέρνηση με ανάπτυξη διαλόγου και εξεύρεση συναινετικών λύσεων προς όφελος της χώρας και των πολιτών.

    «Τα τελευταία πέντε χρόνια, με τη δική μας ουσιαστική συμμετοχή, έγινε κατορθωτό να ξεπεραστούν προβλήματα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που, εφόσον αξιοποιηθούν σωστά και αποτελεσματικά, θα οδηγήσουν σε καλύτερες συνθήκες ζωής, σε καλύτερες μέρες για όλους μας. Η σχέση μας με το λαό θα είναι αμφίδρομη και θα βασίζεται στον αλληλοσεβασμό. Θα βασίζεται σε αρχές, αξίες και ιδανικά», σημείωσε ο Δημήτρης Χριστόφιας.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα συμμετέχει δραστήρια στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με στόχο την υλοποίηση του οράματος για μια κοινωνική Ευρώπη, είπε ακόμα ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας πως η Κύπρος μπορεί να καταστεί γέφυρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των γειτόνων μας στην περιοχή, αλλά και με χώρες που η Κύπρος παραδοσιακά διατηρεί στενές και φιλικές σχέσεις μέσα από το Κίνημα των Αδεσμεύτων.

    Εχοντας υπόψη ότι το όραμα της κοινωνικής Ευρώπης στηρίζεται στην ενότητα μέσα από την αποδοχή και το σεβασμό της διαφορετικότητας και όχι στην ισοπέδωση και στην αλλοτρίωση των λαών και των πολιτισμών, ο Πρόεδρος είπε πως η διακυβέρνηση του σκοπεύει να αξιοποιήσει την παιδεία, τις πολιτιστικές μας αξίες, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμά μας, τον αθλητισμό, για να ενισχύσει τις αντιστάσεις στις φθοροποιές επιδράσεις.

    Ο κ. Χριστόφιας μίλησε για ανανέωση και εκσυγχρονισμό του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού συστήματος της χώρας, των διαδικασιών και μηχανισμών άσκησης εξουσίας, με στόχο τη διευκόλυνση του πολίτη, καθώς και απλούστευση των διαδικασιών του Δημοσίου, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και βελτίωση των υποδομών και κάθε παραμέτρου που επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής κάθε πολίτη αυτού του τόπου.

    «Ο σεβασμός προς τα δικαιώματα του πολίτη και τις αρχές της δημοκρατίας, της ισοπολιτείας, της αξιοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης θα μας καθοδηγεί στην άσκηση της διακυβέρνησής μας», είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας πως θα επιδιώξει σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων το διάλογο και τη συλλογικότητα και πως σε κάθε περίπτωση ο πολίτης θα έχει λόγο και τη δική του φωνή σε όσα θέματα τον αφορούν και τον επηρεάζουν.

    Οσον αφορά τον τομέα της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών, τους οποίους η νέα Κυβέρνηση θεωρεί ως σημαντικούς πυλώνες των σύγχρονων αναπτυγμένων κοινωνιών, είπε πως θα γίνουν τομές και θα δοθεί νέα προοπτική στον τομέα που είναι σύμφυτος με την πρόοδο.

    Για την έρευνα, μίλησε για υιοθέτηση και εφαρμογή νέων τεχνολογιών στον τομέα της βιομηχανίας που θα προσδώσουν τεράστια ώθηση στην κυπριακή οικονομία, για αύξηση της παραγωγικότητας και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής βιομηχανίας.

    «Αυτές οι παράμετροι είναι καθοριστικές για να μπορέσει η κυπριακή οικονομία να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από τη συμμετοχή μας στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τόσο στον τουρισμό όσο και σε άλλους τομείς θα πρέπει να επισπευσθεί η υλοποίηση των αναγκαίων έργων και υποδομών και να εφαρμοστούν αποτελεσματικοί μηχανισμοί υλοποίησης αποφάσεων και έργων», είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Αναφέρθηκε ακόμη και στην ενίσχυση της συνεργασίας της Κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση για το καλό των πολιτών, σημειώνοντας πως είναι αυτονόητο ότι θα υλοποιηθούν δεσμεύσεις που έχουμε αναληφθεί έναντι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    «Η Κύπρος μπορεί. Γι αυτό θα προτάξω και θα διασφαλίσω την προώθηση και μετατροπή της σε κέντρο εκπαίδευσης, υγείας και παροχής υπηρεσιών, όπως έχω δεσμευτεί στο Πρόγραμμά μου. Η μέριμνα και η φροντίδα μας σε όλες τις κοινωνικές ομάδες είναι δεδομένες. Θα ήθελα όμως να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στη νέα γενιά της Κύπρου. Η νέα γενιά αξίζει να έχει το δικό της δυναμικό ρόλο στην κοινωνική ζωή του τόπου μας. Μέσα απ όλες τις πολιτικές μας οφείλουμε να δίνουμε τις ευκαιρίες για την ανάδειξη των ικανοτήτων των νέων ανθρώπων και για την ουσιαστική τους συμμετοχή στην κοινωνία. Το όραμά μας για μια ασφαλή Κύπρο στην Ευρώπη της ειρήνης και της συνεργασίας, είναι το όραμα των νέων ανθρώπων», κατέληξε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    «Η Προεδρία μας θα είναι προεδρία για όλους τους Κυπρίους. Τελικός κριτής όλων είναι ο απλός άνθρωπος, ο κυρίαρχος λαός, μπροστά στο μεγαλείο του οποίου υποκλίνομαι», είπε τέλος ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ευχαριστίες - Βουλή -------------------- Στις ευχαριστίες του ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε αρχικά στους πολίτες που τον τίμησαν με την ψήφο τους, δίδοντάς του «ισχυρή εντολή» για να πάρει την Κύπρο μπροστά και να εγκαινιάσει μια νέα εποχή «που θα χαρακτηρίζεται από την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού».

    Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη θητεία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που άρχισε το Μάιο του 2001, από την οποία ξεχώρισε τη συμβολή του Σώματος «στη συλλογική και τιτάνια προσπάθεια πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, οργανωμένων συνόλων και λαού να εναρμονιστεί η Κυπριακή Δημοκρατία με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να καταστεί η χώρα μας μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την 1 Μαΐου 2004».

    Αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και της δραστηριότητας για προώθηση του Κυπριακού προβλήματος διεθνώς, ενώ όπως είπε νιώθει ιδιαίτερα περήφανος επειδή «ο Πολιτισμός, οι Τέχνες και τα Γράμματα κατέλαβαν ένα σημαντικό μέρος από τη γενικότερη δραστηριότητα που ανέπτυξε το Κοινοβούλιο αυτή την περίοδο».

    Θερμές ευχαριστίες εξέφρασε προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν την υποψηφιότητά του από την αρχή, το ΑΚΕΛ και το Λαϊκό Κίνημα, τους Ενωμένους Δημοκράτες, την Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου, την Πρωτοβουλία Σοσιαλιστών, την Πρωτοβουλία Ελευθέρων Πολιτών και τις Κινήσεις Στήριξης της υποψηφιότητάς του, και στη συνέχεια όσους του παρείχαν υποστήριξη στο δεύτερο γύρο, το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, συμβάλλοντας στην εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ευχαριστίες εξέφρασε ο νέος Πρόεδρος και σ` αυτούς που έκαναν άλλες επιλογές, αλλά έμειναν μακριά από φανατισμούς, μισαλλοδοξίες και ακρότητες και πρόσθεσε πως «η δημοκρατία είναι λαϊκή κατάκτηση την οποία όλοι πρέπει να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού».

    Οσον αφορά τους ανθυποψήφιους του είπε πως τιμά και σέβεται τον Ιωάννη Κασουλίδη, ενώ σεβασμό και «απεριόριστη εκτίμηση» εξέφρασε και προς τον απερχόμενο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, με τον οποίο «έχουμε αναπτύξει συνεργασία και προσωπική φιλία για πολλά χρόνια» με αποκορύφωμα την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 2003, σημειώνοντας πως παρά τις όποιες διαφωνίες και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που στην πορεία αυτής της συνεργασίας παρουσιάστηκαν, «μπορούμε με βεβαιότητα να διαπιστώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του τόπου από τον κ. Τάσσο Παπαδόπουλο επιτεύχθηκαν πολλά».

    [02] ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΝΘΕΣΗ

    Ανακοινώθηκε επίσημα η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο απαρτίζεται ως ακολούθως:

    1. Υπουργός Εξωτερικών - Μάρκος Κυπριανού 2. Υπουργός Οικονομικών - Χαρίλαος Σταυράκης 3. Υπουργός Εσωτερικών - Νεοκλής Συλικιώτης 4. Υπουργός Άμυνας - Κώστας Παπακώστας 5. Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού - Ανδρέας Δημητρίου 6. Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων - Νίκος Νικολαϊδης 7. Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού - Αντώνης Πασχαλίδης 8. Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος - Μιχάλης Πολυνίκης 9. Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων - Σωτηρούλα Χαραλάμπους 10. Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως - Κύπρος Χρυσοστομίδης 11. Υπουργός Υγείας - Χρίστος Πατσαλίδης

    Επίσης, διόρισε τους πιο κάτω στις ακόλουθες θέσεις:

    Υφυπουργός παρά τω Προέδρω - Τίτος Χριστοφίδης Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Στέφανος Στεφάνου Επίτροπος Προεδρίας - Γιώργος Ιακώβου Επίτροπος Περιβάλλοντος - Χαράλαμπος Θεοπέμπτου Διευθυντής Γραφείου Προέδρου της Δημοκρατίας - Βάσος Γεωργίου

    [03] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

    Ο Κύπριος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα υγείας, Μάρκος Κυπριανού υπέβαλε την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να συμμετάσχει στην Κυβέρνηση ως Υπουργός Εξωτερικών.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν, το μέλος της Επιτροπής που είναι αρμόδιο για θέματα υγείας Μάρκος Κυπριανού υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Κυπριανού παραιτείται αποδεχόμενος την πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατιας να συμμετάσχει στην κυπριακή κυβέρνηση ως Υπουργός Εξωτερικών.

    Η παραίτηση θα ισχύσει μόλις οριστεί διάδοχός του από την Κυπριακή Δημοκρατίας και οριστεί (ο νέος Επίτροπος) από το Συμβούλιο σύμφωνα με τον άρθρο 215 της συνθήκης, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Ο Πρόεδρος Μπαρόζο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας για τον ορισμό του διαδόχου. Μέχρι να ισχύσει η παραίτηση του, ο κ. Κυπριανού εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πλήρη σεβασμό των συνθηκών.

    [04] ΜΠΟΥΣ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Συγχαρητήρια επιστολή από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για την εκλογή του διαβίβασε σήμερα στο νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Ρόλαντ Σλίκερ, στην οποία ο κ. Μπους εκφράζει την επιθυμία της Ουάσιγκτον για στενή συνεργασία με την κυπριακή Κυβέρνηση.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον κ. Χριστόφια, ο Αμερικανός Πρεσβευτής είπε ότι «σήμερα ήμουν στην ευχάριστη θέση να συναντηθώ με το νέο Πρόεδρο κ. Χριστόφια και είχα την τιμή να του παρουσιάσω επιστολή από τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους με την οποία τον συγχαίρει για την εκλογή του, σημειώνοντας την επιθυμία της αμερικανικής Κυβέρνησης να συνεργαστεί στενά με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ευρύ φάσμα διμερών ζητημάτων και φυσικά το πιο σημαντικό ζήτημα της εξεύρεσης μιας διευθέτησης, η οποία θα επανενώνει το νησί».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 28 February 2008 - 16:29:13 UTC