Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-03-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ
  • [03] ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ - ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την ικανοποίησή του για τη διευθέτηση της συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων στις 21 Μαρτίου τόσο σύντομα μετά την εκλογή του, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι η συνάντηση θα είναι διερευνητικού χαρακτήρα και πως προσέρχεται σε αυτήν με καλή θέληση.

    ``Στη συνάντηση της 21ης Μαρτίου προσερχόμαστε με καλή θέληση και έτοιμοι για σκληρή δουλειά. Η συνέχιση του στάτους κβο δεν είναι προς όφελος ούτε των Ελληνοκυπρίων ούτε και των Τουρκοκυπρίων. Δεν είναι προς όφελος κανενός. Εχουμε την πεποίθηση ότι αν συμπεριφερθούμε πρώτα απ όλα ως Κύπριοι και αν εργαστούμε για το καλό της κοινής μας πατρίδας, τότε οι πιθανότητες να φτάσουμε σε μια λύση που να είναι προς το συμφέρον των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, θα μεγιστοποιηθούν``, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στην εναρκτήρια δήλωσή του, στη συνέντευξη Τύπου που άρχισε γύρω στις 11 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστόφιας είπε πως η κάθε κοινότητα θα δώσει το στίγμα των θέσεων και των προθέσεων της αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού, τονίζοντας πως ``δική μας η θέση είναι ότι η νέα προσπάθεια που αναλαμβάνουμε για την επίτευξη λύσης πρέπει να έχει ως αφετηρία τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου``.

    ``Αυτή είναι η μοναδική συμφωνία που υπάρχει μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων, πέρα από τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και ΄79. Αυτή η συμφωνία τυγχάνει της στήριξης του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας πως θα τιμήσει την υπογραφή του προκατόχου του, του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Οσον αφορά την τ/κ πλευρά, είπε ότι αναμένει και προσδοκεί ότι και ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα τιμήσει τη δική του υπογραφή κάτω από τη συμφωνία, ``για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά``.

    ``Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ανοικτό πνεύμα και να εργαστούμε εντατικά για την υλοποίηση της συμφωνίας το συντομότερο. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε με προσοχή ποια είναι τα εμπόδια και τα προβλήματα που, κατά τον κ. Ταλάτ, δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα την υλοποίηση της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου``, είπε.

    Εκφράζοντας την αντίθεσή του στις καθυστερήσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: ``Ο χρόνος δεν μας παίρνει. Την ίδια ώρα δεν είναι, πιστεύουμε, παραγωγικό να ενεργούμε με σπουδή, χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία που θα επιτρέψει την επίτευξη προόδου. Αυτή τη φορά πρέπει να πετύχουμε. Νέα αποτυχία θα είναι καταστροφική για το μέλλον του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων``.

    Το Κυπριακό, πρόσθεσε, είναι σύνθετο και δύσκολο πρόβλημα και ``για την επίλυσή του επιβάλλεται η συνεργασία και η καλή θέληση και των δύο πλευρών``, ενώ εξέφρασε την ετοιμότητα και τη θέληση ``να εργαστούμε σκληρά για να φτάσουμε, σύντομα, σε δίκαιη, υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση``.

    Αναφερόμενος στη βάση της λύσης, πάνω στην οποία πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία, είπε πως αυτή υπάρχει και είναι οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου που προνοούν για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου.

    ``Η προσκόλληση σε θέσεις που δεν συνάδουν μ αυτή τη βάση δεν βοηθούν στη δημιουργία του απαραίτητου πολιτικού κλίματος ενόψει της πρώτης συνάντησης μεταξύ των ηγετών των δύο κυπριακών κοινοτήτων. Πρέπει να δούμε μπροστά και όχι συνεχώς να επιστρέφουμε στο παρελθόν και σε θέσεις που δεν είναι εποικοδομητικές και παραγωγικές``, είπε.

    ``Η λύση για να είναι βιώσιμη και δίκαιη πρέπει να συμφωνηθεί από τους ίδιους τους Κυπρίους``, είπε, εκφράζοντας την ευαρέσκειά του ``γιατί, μετά από τις αρνητικές εμπειρίες των τελευταίων χρόνων, ο διεθνής παράγοντας διατυπώνει αυτή τη θέση``.

    Επεσήμανε πως ο συνεταιρισμός μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων υπάρχει από το 1960 ως αποτέλεσμα των συμφωνιών ΖυρίχηςΛονδίνου και αυτός ο συνεταιρισμός δεν λειτούργησε με υπαιτιότητα και των δύο κοινοτήτων, αλλά και ξένων επεμβάσεων.

    ``Εμείς εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να τιμήσουμε το συμβιβασμό για δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο συμβιβασμός αυτός κατέστη αναγκαίος για την αντιμετώπιση των συνθηκών που δημιούργησε η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο και η κατοχή από μέρους της μεγάλου τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    ``Αποδεχόμαστε την ανανέωση του συνεταιρισμού και τη μετεξέλιξη του ενιαίου δικοινοτικού κυπριακού κράτους σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, στο οποίο τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, θα γίνονται σεβαστά και θα είναι κατοχυρωμένα. Αποδεχόμαστε την πολιτική ισότητα, έτσι όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών``, πρόσθεσε.

    Καταλήγοντας. εξέφρασε ετοιμότητα για διάνοιξη της οδού Λήδρας, προσθέτοντας πως θέση του είναι να γίνουν όλες οι διευθετήσεις για διάνοιξη του οδοφράγματος στο Λιμνίτη το ταχύτερο δυνατό. ``Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων δεν αποτελεί, ασφαλώς, τη λύση στο Κυπριακό βοηθά, όμως, στην επικοινωνία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ τους``, είπε τέλος ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [02] ΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ

    Ο Κύπριος διευθυντής ορχήστρας Νότης Γεωργίου εξελέγη μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, σε πανηγυρική τελετή που έγινε στις 8 Μαρτίου 2008 στην έδρα της Ακαδημίας στην αυστριακή πόλη Salzburg, γενέτειρα του Mozart, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

    Το τιμητικό δίπλωμα απένειμε στον Κύπριο αρχιμουσικό ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Dr Felix Unger, παρουσία του Καγκελαρίου της Αυστρίας Alfred Gusenbauer και πλήθους ακαδημαϊκών και άλλων επισήμων.

    Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών ιδρύθηκε το 1985 και στα 1200 μέλη της περιλαμβάνονται κορυφαίοι επιστήμονες και καλλιτέχνες από την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων 25 νομπελίστες.

    [03] ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ - ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ

    Την πρώτη θέση στον πίνακα των μεταλλίων κατέκτησε η Κύπρος στο φετινό VICTORY CYPRUS GRAND PRIX, οι αγώνες του οποίου ξεκίνησαν στις 13 και ολοκληρώθηκαν στις 16 Μαρτίου, στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού σκοπευτηρίου στα Λατσιά.

    Ανακοίνωση αναφέρει ότι οι φετινοί αγώνες υπήρξαν απόλυτα επιτυχημένοι, τόσο οργανώτικα όσο και αγωνιστικά αφού η Κύπρος κατόρθωσε να εξασφαλίσει έντεκα συνολικά μετάλλια.

    «Οργανωτικά η ΣΚΟΚ και η Σκοπευτική Οργάνωση Λευκωσίας και αγωνιστικά οι σκοπευτές και σκοπεύτριες μας (ιδιαίτερα αυτοί του σκητ και του τραπ), ανταποκρίθηκαν πλήρως στις απαιτήσεις της μεγαλύτερης στον κόσμο (στο είδος της) σκοπευτικής διοργάνωσης και πέτυχαν απόλυτα τους στόχους», προστίθεται στην ανακοίνωση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 19 March 2008 - 14:29:16 UTC