Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-04-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

  • [01] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Για τη Σερβία, το πρόβλημα της Κύπρου είναι θέμα αρχής, θέμα υποστήριξης των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς Δικαίου, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Vuk Jeremic.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνάντησης που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, ο κ. Jeremic είπε ότι παρά τη μακρόχρονη φιλία μεταξύ Κύπρου και Σερβίας, η επίσκεψή του είναι η πρώτη Υπουργού Εξωτερικών της χώρας του στην Κύπρο.

    Νωρίτερα, ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να γίνει δεχτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και τη νέα διαδικασία που προωθείται για την επίτευξη λύσης.

    Οπως ανέφεραν οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, το θέμα του Κοσόβου ήταν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων τους.

    ``Η Κύπρος, όπως είναι γνωστό, δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο``, είπε ο Κύπριος ΥΠΕΞ Μάρκος Κυπριανού, αναφέροντας ότι ``για εμάς είναι θέμα αρχών, θέμα διατήρησης και διαφύλαξης της εδαφικής κυριαρχίας και στις δύο χώρες, θέμα Ηνωμένων Εθνών, της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και θέμα διεθνούς Δικαίου``.

    Ανέφερε ότι ``υπάρχουν ομοιότητες, αφού και η Κύπρος προσπαθεί να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα και αν και ακόμη γνωρίζουμε ότι το Κόσοβο είναι υπόθεση sui generis και δεν δημιουργεί προηγούμενο, εντούτοις παραβιάζει τις ίδιες αρχές του διεθνούς Δικαίου``.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Κύπρος είναι υπέρ και υποστηρίζει την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ. ``Πιστεύουμε ότι η Σερβία ανήκει στην Ευρώπη, ανήκει στην ΕΕ και έχει τις δυνατότητες να κινηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται προς την ΕΕ``, σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι η Κύπρος υποστηρίζει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και την υπογραφή όλων των σχετικών συμφωνιών.

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι μερικά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο, εντούτοις η αναγνώριση δεν αποτελεί ευρωπαϊκή θέση ή πολιτική της Ενωσης και πρέπει να αφεθεί στο κάθε κράτος μέλος να αποφασίσει από μόνο του.

    ``Δεν υπάρχει καμία θέση της ΕΕ στο θέμα αυτό, και δεν πρέπει να γίνει όρος για τη Σερβία για να κινηθεί πιο κοντά στην Ενωση. Δεν πρέπει να γίνει εμπόδιο στη διευκόλυνση της Σερβίας για την ένταξή της``, τόνισε.

    Ο κ. Jeremic εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υποστήριξη της Κύπρου στο θέμα του Κοσόβου, αλλά και για την πορεία της προς την ΕΕ και είπε ότι η χώρα του όσον αφορά το θέμα του Κοσόβου θα συνεχίσει τις διπλωματικές της προσπάθειες για τη μη αναγνώρισή του.

    Ανέφερε ότι η χώρα του δεν θα παραχωρήσει ούτε την ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα, αλλά ούτε και την επιδίωξή της να γίνει μέλος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η χώρα του δεν αναμένει πως το θέμα του Κοσόβου θα είναι όρος για την ένταξη της στην Ενωση.

    Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών αναφέρθηκαν, επίσης, στην καλή συνεργασία και αδελφικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών. Σημείωσαν ότι και οι δύο χώρες πέρασαν αρκετά δύσκολους καιρούς και ότι αυτό τις έφερε πιο κοντά.

    [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Επίσκεψη στο Πατριαρχείο Μόσχας αρχές Ιουλίου θα πραγματοποιήσει ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, όπως ο ίδιος δήλωσε την Τρίτη.

    Οπως είπε ο Μακαριώτατος, έχοντας και άλυτο το Κυπριακό πρέπει να είναι στενές οι σχέσεις μας με την ρωσική Εκκλησία γιατί ο Πατριάρχης Ρωσίας βρίσκεται πολύ κοντά στο Κρεμλίνο και στον εκάστοτε Πρόεδρο της χώρας. ``Είχαμε πολύ θερμές σχέσεις πάντοτε με τη ρωσική Εκκλησία, η οποία μπορώ να πω ότι στις δύσκολες στιγμές μάς φάνηκε πολύ χρήσιμη και εμείς επιθυμούμε να συνεχίσουμε αυτούς τους δεσμούς``, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

    Ο Χρυσόστομος Β` είπε ότι ``θέλουμε να είναι η μια Εκκλησία κοντά στην άλλη γιατί και εμείς έχουμε, ως Εκκλησία της Κύπρου, αν και είμαστε μικρή τοπική Εκκλησία, μια δυναμική μέσα στον πανορθόδοξο χώρο και θέλουμε αυτή τη δυναμική να τη συνεχίσουμε και η ρωσική Εκκλησία από απόψεως πληθυσμιακής είναι η πιο μεγάλη Ορθόδοξη Εκκλησία και πρέπει να έχουμε άριστες σχέσεις``.

    ``Πρέπει να έχουμε άριστες σχέσεις, πολύ δε περισσότερο που έχουμε μπροστά μας το εθνικό θέμα και πρέπει να ξέρουμε ότι ο Πατριάρχης πάντοτε διαδραματίζει ένα θετικό ρόλο, είναι κοντά στο Κρεμλίνο και στον εκάστοτε Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και θέλουμε οι σχέσεις μας να είναι πολύ στενές για το καλό του τόπου μας και του λαού μας``, συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 8 April 2008 - 15:29:24 UTC