Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-04-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΝΑΜΙ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΝΑΜΙ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

    Ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου και ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη Οζντίλ Ναμί συμφώνησαν το θεματολόγιο και για τις 13 ομάδες εργασίες και τεχνικές επιτροπές, όπως δήλωσε ο κ. Ιακώβου μετά την 3ωρη συνάντησή τους στο Λήδρα Πάλας, στην παρουσία της Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

    Ο κ. Ιακώβου θα συναντηθεί αύριο το απόγευμα με την κα Σπέχαρ, στο παλιό αεροδρόμιο, για συζήτηση τεχνικών θεμάτων, μετά από την οποία, όπως είπε ο ίδιος, θα είναι σε θέση να ανακοινώσει το χρόνο έναρξης της λειτουργίας των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα είναι μέσα ``σ αυτή την εβδομάδα``.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, Ο Επίτροπός Προεδρίας ανέφερε ότι «είχαμε μια μακρά συνάντηση με τον κ. Ναμί και την κυρία Σπέχαρ και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσω ότι τώρα έχουμε συμφωνημένο θεματολόγιο και για τις 13 ομάδες εργασίες και τεχνικές επιτροπές».

    Σημείωσε ότι «το τελευταίο κεφάλαιο, το οποίο έχει συμφωνηθεί είναι προς αναφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως συνηθίζεται, και δεν προβλέπω όμως ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε δυσκολία».

    Πρόσθεσε ότι «αύριο το απόγευμα θα μεταβώ στο παλιό αεροδρόμιο όπου θα συναντηθώ με την κυρία Σπέχαρ για καθαρά τεχνικές συζητήσεις, όσον αφορά την τεχνική υποδομή, η οποία χρειάζεται, για να αρχίσουν οι εργασίες των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας».

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε επίσης ότι «μετά από αυτή τη συνάντηση, θα είμαι σε θέση να σας πληροφορήσω πότε ακριβώς θα αρχίσουν τη δουλειά οι ομάδες εργασίες και οι τεχνικές επιτροπές» και συμπλήρωσε ότι «από τις περιγραφές που έδωσε όσον αφορά την κατάσταση των υποστατικών, πιστεύω ότι θα είναι αυτή την εβδομάδα».

    Ερωτηθείς σχετικά με το τελευταίο κεφάλαιο και κατά πόσον είναι υπό την αίρεση και του κ. Ταλάτ, επανέλαβε ότι είναι προς αναφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. ``Αυτό γίνεται πάντοτε», είπε και πρόσθεσε ότι «είναι υπό την αίρεση και των δύο ηγετών».

    «Ύστερα από συζητήσεις και την περασμένη φορά και τώρα, πιστεύω ότι δεν θα υπάρχουν προβλήματα για το μέλλον», σημείωσε.

    Κληθείς να αναφερθεί στον αριθμό των ατόμων που θα απαρτίζουν τις τεχνικές επιτροπές και τις ομάδες εργασίας ανέφερε πως «δεν θα προσπαθήσω να μαντέψω, όταν έρθει η ώρα θα ενημερωθείτε», και συμπλήρωσε ότι «πρόκειται για ένα κατάλογο (ατόμων) αρκετά μεγάλο και συνεπώς δεν έχει συμπληρωθεί εντελώς και δεν θα ήθελα να πω αριθμούς οι οποίοι να μην είναι επακριβώς αυτά τα οποία θα γίνουν στο τέλος, έτσι θα το δείτε πολύ σύντομα εν πάση περιπτώσει».

    Καταλήγοντας, ανέφερε ότι με βάση τη συμφωνία του με τον κ. Ναμί, με την έναρξη της λειτουργίας των επιτροπών και των ομάδων, και οι δύο θα είναι «εκεί παρόντες» για να λύνουν προβλήματα και να δίνουν κατευθύνσεις

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Η Τσεχία επιμένει στην υλοποίηση από την Τουρκία του επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας Μίρεκ Τοπολάνεκ.

    Ο κ. Tοπολάνεκ, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2009, είχε συνομιλίες στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και εξέφρασε την ετοιμότητα να συμβάλει στις νέες προσπάθειες του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε τις παραδοσιακά φιλικές διμερείς σχέσεις, σημειώνοντας πως η συνομιλία αφορούσε και το Κυπριακό και την ουσία του και τα βήματα που θα μπορούσε να κάνει η Τσεχία για να βοηθήσει.

    [03] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο ρόλος που η Βρετανία πρέπει να διαδραματίσει στο Κυπριακό είναι ρόλος ενός ενθουσιώδους υποστηρικτή προς εκείνους που είναι δεσμευμένοι στην πολιτική διαδικασία που θα επιφέρει τη διζωνική, δικοινοτική διευθέτηση, την οποία χρειάζεται η Κύπρος, δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

    Ο Βρετανός Υπουργός που απαντούσε σε ερώτηση του ΚΥΠΕ κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη μετά τις συνομιλίες του με τον Τούρκο ομόλογό του Αλί Μπαμπατζάν, πρόσθεσε ότι αυτή η θέση του Λονδίνου διακηρύσσεται με σαφήνεια τόσο στην ΕΕ όσο και στην περιοχή.

    Θα εξακολουθήσουμε, είπε, να ενεργούμε κατά δραστήριο τρόπο δημόσια και κατ΄ ιδίαν στα Ηνωμένα Εθνη, την ΕΕ και από άλλα βήματα, υποστηρίζοντας την ολοκληρωμένη διευθέτηση του Κυπριακού.

    Αλλά, σημείωσε, πρέπει να αναγνωριστεί ότι τελικά οι συμβιβασμοί πρέπει να γίνουν από τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί (στην Κύπρο). Αυτοί, πρόσθεσε, πρέπει να καταλήξουν σε διευθέτηση. ``Εμείς μπορούμε να τους υποστηρίξουμε αλλά αυτοί θα συνάψουν την τελική συμφωνία``, συμπλήρωσε.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

    Η Κύπρος ούτε βρίσκεται, ούτε θα μπει σε φορολογική μαύρη λίστα από την Ουκρανία, δήλωσε κατηγορηματικά ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, εκφράζοντας ταυτόχρονα αισιοδοξία ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί στη Λευκωσία σύμβαση για αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ουκρανίας η οποία, όπως είπε, θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, επιστρέφοντας από την Ουκρανία, ο κ. Σταυράκης ανέφερε πως στο Κίεβο είχε το πρωί συνάντηση με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Οικονομικών της χώρας και ομάδα συνεργατών τους και πρόσθεσε πως το θέμα που είχε θορυβήσει τη Λευκωσία ήταν «οι φήμες που είχαν ακουστεί ότι η Κύπρος είχε μπει σε φορολογική μαύρη λίστα από την Ουκρανία».

    Ο κ. Σταυράκης εξήγησε ότι σε περίπτωση που αυτό γινόταν πραγματικότητα «θα ήταν καταστροφικό για την Κύπρο και μπορώ να πω κατηγορηματικά ότι η Κύπρος ούτε είναι, ούτε θα μπει σε τέτοια μαύρη λίστα».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι σε περίπτωση που η Κύπρος έμπαινε στη φορολογική μαύρη λίστα «τότε κατά πάσα πιθανότητα όλη η εργασία που υπάρχει σήμερα μεταξύ Κύπρου και Ουκρανίας, όλες οι επενδύσεις των Ουκρανών στην Κύπρο και όλες οι ξένες επενδύσεις Eυρωπαίων και Aμερικάνων στην Ουκρανία μέσω της Κύπρου πιθανό να σταματούσαν. Αυτό θα σήμαινε απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ ως έσοδα για το κράτος και πιθανώς απώλειες και θέσεων εργασίας» είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 14 April 2008 - 19:29:17 UTC