Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-05-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΕΞ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΕΞ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Bernard Kouchner διαβεβαίωσε τον Κύπριο ομόλογο του Μάρκο Κυπριανού ότι δεν τίθεται θέμα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ χωρίς η χώρα αυτή να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ενώ χαιρέτισε τη νέα διαδικασία που άρχισε στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, που πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στο Παρίσι, είχε μακρά συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του κ. Kouchner κατά τη διάρκεια γεύματος στο Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Οι δυο Υπουργοί ανασκόπησαν τις σχέσεις των δυο χωρών υπό το φως αφενός των νέων δεδομένων στο Κυπριακό, αφετέρου στην προοπτική της γαλλικής Προεδρίας και των προτεραιοτήτων της. Ειδικότερα, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Γάλλο Υπουργό για τις νέες προσπάθειες που έχουν αναληφθεί στο Κυπριακό και για το απόλυτα θετικό πνεύμα με το οποίο προσεγγίζει η Ελληνοκυπριακή πλευρά την έναρξη της νέας διαδικασίας που άρχισε μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/Κ ηγέτη Ταλάτ, στο πλαίσιο εφαρμογής της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

    Στόχος μας, είπε, είναι να βρεθεί μια λύση μεταξύ των Κυπρίων. Κανείς όμως δεν μπορεί να παραγνωρίσει το βάρος και το ρόλο που έχει η Τουρκία στο Κυπριακό. Είναι φανερό ότι είναι απαραίτητη η επίδειξη από πλευράς της ανάλογου πνεύματος καλής θέλησης και η έμπρακτη συμβολή της σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Μια τέτοια πολιτική είναι προς το συμφέρον και της ίδιας της Τουρκίας. Είναι γνωστό σε όλους ότι η λύση του Κυπριακού δεν εξασφαλίζει από μόνη της την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Από την άλλη όμως είναι βέβαιο ότι χωρίς τη λύση του Κυπριακού, μια τέτοια προοπτική δεν υπάρχει, τόνισε ο ΥΠΕΞ.

    Συμφωνώντας με όσα είπε ο κ. Κυπριανού, ο Γάλλος Υπουργός επαναβεβαίωσε από την πλευρά του, τη θέση της Γαλλίας ότι δεν τίθεται θέμα εντάξεως της Τουρκίας χωρίς την αναγνώριση της Κύπρου. Χαιρέτισε ταυτόχρονα την πρόοδο που έχει μέχρι τώρα επιτευχθεί στο Κυπριακό και εξέφρασε την ελπίδα και την ευχή να ευοδωθούν οι νέες προσπάθειες για τη λύση, σε σύντομο χρόνο. Τόνισε επίσης ότι η Γαλλία, ως χώρα μέλος της ΕΕ και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε άμεση επαφή και συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, στηρίζει τη νέα προσπάθεια και είναι έτοιμη να συμβάλει και ως ευρωπαϊκή Προεδρία για την ευόδωσή της.

    Οι δυο Υπουργοί συζήτησαν επίσης το θέμα της Ενωσης για τη Μεσόγειο την οποία η Κύπρος στηρίζει πλήρως ως μεσογειακό κράτος- μέλος της ΕΕ, καθώς και περιφερειακά θέματα όπως την ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή, την κατάσταση στο Λίβανο και το ρόλο της Συρίας στην περιοχή.

    Στο γεύμα παρευρέθησαν από τη γαλλική πλευρά ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, Nicolas Galey, η Διευθύντρια Διεύθυνσης ΟΗΕ και άλλων Διεθνών Οργανισμών Sylvie Bermann και άλλοι Σύμβουλοι του Υπουργού Εξωτερικών. Από κυπριακής πλευράς, παρόντες ήταν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Ζήνων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στις Βρυξέλλες, Νίκος Αιμιλίου, και ο Πρέσβης στο Παρίσι Περικλής Νεάρχου.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Καλό κλίμα και διάθεση για συζήτηση διαπιστώθηκε σε όλες τις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές που συζητούν πτυχές του Κυπριακού, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι αρκετό, αφού χρειάζεται να παραγάγουν αποτελέσματα, ειδικά οι ομάδες εργασίας που συζητούν ζητήματα ουσίας του Κυπριακού.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει ανταπόκριση σε θέματα ουσίας από μέρους της τ/κ πλευράς που να μην είναι αρνητική, όπως οι δημόσιες δηλώσεις τους, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``ουσιαστικά από σήμερα θα ξεκινήσουν, με περισσότερη συνέχεια, τη δουλειά σε επίπεδο ομάδων εργασίας και τεχνικών επιτροπών``.

    ``Οι περασμένες δύο εβδομάδες ήταν εν μέσω αργιών και αυτό δεν επέτρεψε τη συνεχή και εντατική δουλειά, πέραν από το γεγονός ότι φυσιολογικά, στην αρχή της λειτουργίας τους, θα έπρεπε να διευκρινιστούν και μια σειρά από προκαταρκτικά ζητήματα, να υπάρξει και μια αλληλογνωριμία. Από αυτή τη βδομάδα θα αρχίσουμε εντατικά το έργο και θα δείξει αυτή η διαδικασία μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε``, είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 6 May 2008 - 14:03:12 UTC