Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-05-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΡΑΙΑΝ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΠΡΑΟΥΝ
  • [02] ΕΕ - ΒΡΑΔΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ
  • [03] ΜΑΡΦΙΝ ΛΑΙΚΗ - ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
  • [04] ΡΑΛΙ ΚΥΠΡΟΣ 2008

  • [01] ΡΑΙΑΝ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΠΡΑΟΥΝ

    Θα υπάρξουν δυσκολίες στη διαπραγματευτική πορεία αλλά είναι σημαντικό οι δυσκολίες αυτές να μην καταστούν εμπόδια που θα παρεμποδίσουν την εξεύρεση λύσης, δήλωσε στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου LGR η Ειδική Αντιπρόσωπος της Βρετάνιας για το Κυπριακό Τζόαν Ράιαν.

    Η κ. Ράιαν επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με το Βρετανό Πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν στο Λονδίνο θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου.

    «Το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσης, αποδέκτης και στις δυο πλευρές με αμοιβαίους συμβιβασμούς», είπε στο LGR η κ. Ράιαν. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις Τούρκων πολιτικών για εξεύρεση λύσης με βάση το σχέδιο Ανάν, είπε ότι πιστεύει πως η Τουρκία και ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αποδέχονται ότι οι Ε/κ έχουν απορρίψει το σχέδιο Ανάν και ότι θα πρέπει να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχουν πολλά σημεία στο σχέδιο Ανάν που δεν θεωρούνται αμφιλεγόμενα ή προβληματικά. Για το ρόλο της Βρετανίας επανέλαβε ότι είναι υποστηρικτικός και ότι δεν υπήρξε καμία συνάντηση στην οποία Βρετανοί αξιωματούχοι να μην ήγειραν το Κυπριακό στις επαφές τους με Τούρκους ομολόγους τους.

    Διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, υποστηρίζουμε την ενταξιακή της πορεία και αυτό θα υποβοηθήσει στο να δούμε μια Τουρκία να προχωρά σε μεταρρυθμίσεις και να αναμορφώνεται, ανέφερε.

    Για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον κ. Ταλάτ στις 23 Μαΐου, είπε ότι είναι η καλύτερη προσέγγιση για να προχωρήσουν. Οι συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, πρόσθεσε, είναι πολύ καλύτερη επιλογή παρά οι διαπραγματεύσεις μέσω των ΜΜΕ.

    [02] ΕΕ - ΒΡΑΔΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

    Στις 22 Μαΐου, τριανταεπτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Μεσογείου, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, θα πραγματοποιήσουν ταυτόχρονα διάφορες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της «Βραδιάς Διαλόγου». Στην Κύπρο η «Βραδιά Διαλόγου» περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, ορισμένες από τις οποίες είναι δικοινοτικού χαρακτήρα, που έχουν διοργανωθεί από το δίκτυο συνεργασίας έξι οργανισμών και στηρίζονται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

    Οι «1001 Δράσεις για Διάλογο» περιλα΅βάνουν ποικίλες εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, οι οποίες θα πραγ΅ατοποιηθούν ΅ε τη στήριξη του Anna Lindh Foundation την ίδια ημέρα, στις 22 Μαΐου 2008, στις 37 χώρες που συ΅΅ετέχουν στο δίκτυο, υπό τον κοινό τίτλο «Dialogue Night». Οπως ανέφερε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Ολυμπία Στυλιανού, κύριος στόχος της εκδήλωσης είναι να δοθεί δη΅οσιότητα σε διαπολιτισ΅ικές δράσεις και συνεργασίες που αναπτύσσονται στις χώρες που συ΅΅ετέχουν στο δίκτυο.

    Τα πορίσ΅ατα που θα προκύψουν από τις παράλληλες αυτές δράσεις στις 37 χώρες θα παρουσιαστούν στη Σύνοδο των Υπουργών Πολιτισ΅ού, που θα πραγ΅ατοποιηθεί στην Αθήνα στα τέλη Μαΐου. Η ``Βραδιά Διαλόγου`` διοργανώνεται στα πλαίσια της διεθνούς εκστρατείας που το Ιδρυμα Anna Lindh έχει προκηρύξει για το Ευρωπαϊκό Ετος Διαπολιτισμικού Διαλόγου 2008 με θέμα ``1001 Δράσεις για Διάλογο``.

    [03] ΜΑΡΦΙΝ ΛΑΙΚΗ - ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

    Την αντίθεση του σε οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου που καθιστούν δύσκολο στις κυπριακές τράπεζες να ανταγωνιστούν ξένες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένου και των ελληνικών τραπεζών, που λειτουργούν στην Κύπρο, εξέφρασε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Ομίλου της Μαρφίν Λαϊκή Τράπεζας Ανδρέας Βγενόπουλος, από το βήμα της 84ης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας. Ο κ. Βγενόπουλος είπε ότι υπάρχουν οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για τη ρευστότητα των τραπεζών που προβλέπουν ότι όταν οι κυπριακές τράπεζες έχουν καταθέσεις σε ξένο νόμισμα θα πρέπει τα ρευστά διαθέσιμα τους να βρίσκονται στο 75% αυτών των καταθέσεων και να χρησιμοποιούν για δάνεια μόνο το 25%, τη στιγμή, όπως είπε, που ξένες και ελληνικές τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιούν το 80% των καταθέσεων αυτών σε δάνεια και να διατηρούν μόνο το 20% σε ρευστά διαθέσιμα.

    Ανέφερε επίσης ότι ο δείκτης ρευστότητας των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών σε ευρώ είναι 25%, όταν στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο δείκτης είναι στο 20%. ``Αν η προσαρμογή αυτή δεν γίνει γρήγορα, η Κύπρος αντί για διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο θα γίνει απλώς μια αγορά για επικερδή δραστηριότητα ξένων τραπεζών που θα έχουν παρουσία στην Κύπρο με οφέλη κυρίως για την χώρα της καταστατικής τους έδρας``, είπε ο κ. Βγενόπουλος.

    Πρόσθεσε ότι ``αν για κάποιο λόγο η Κύπρος αποφασίσει, αντί να ενισχύει τις τράπεζες ή τις εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Κύπρο, να δημιουργεί αντικίνητρα για την κυπριακή τους ταυτότητα και να δίνει κίνητρα να κάνει μια επιχείρηση δραστηριότητα στην Κύπρο αλλά να είναι εγκατεστημένη στο εξωτερικό, όλη η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας για να γίνει διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο δεν μπορεί να συμβεί``. Θα είναι ένα μέρος, συνέχισε, όπου θα έρχονται άλλοι για να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζει και τα κέρδη θα φεύγουν`` από την Κύπρο.

    [04] ΡΑΛΙ ΚΥΠΡΟΣ 2008

    Με τη συμμετοχή ξένων και κυπριακών πληρωμάτων αρχίζει την Παρασκευή το βράδυ στη Λεμεσό, το Ράλι Κύπρος 2008, που σηματοδοτεί την έναρξη του δεύτερου γύρου του Πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής της FIA. Η έδρα του Ράλι Κύπρος 2008, που περιλαμβάνει 228 χιλιόμετρα ειδικών διαδρομών, θα βρίσκεται και φέτος στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού, όπου σήμερα, στις 20:00, θα δοθεί με πανηγυρικό τρόπο η εκκίνηση.

    Την εκκίνηση στο πρώτο αυτοκίνητο θα δώσει ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης. Το φετινό Ράλι Κύπρος θα διεξαχθεί υπό την αυστηρή παρακολούθηση των παρατηρητών της FIA. Ο εθνικός μας αγώνας, μας έχει εξασφαλίσει ημερομηνία στο πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2009, όμως, απαιτείται η έγκριση της FIA.

    Μια ώρα πριν την έναρξη του τελετουργικού, μουσική και διάφορα προγράμματα ψυχαγωγίας θα κάνουν την ατμόσφαιρα γιορτινή, την ίδια στιγμή που οι υψηλοί προσκεκλημένοι θα παίρνουν θέση στην εξέδρα των VIP, δίπλα στη ράμπα. Το Ράλι Κύπρος 2008 είναι μόνο ο πρώτος από τους δυο γύρους του Πρωταθλήματος Ράλι Μέσης Ανατολής της FIA, που φιλοξενεί φέτος η Κύπρος. Μεταξύ 6-7 προσεχούς Νοεμβρίου, θα διεξαχθεί στο νησί μας και το Ράλι Τρόοδος, επίσης, για το Μεσανατολικό Πρωτάθλημα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 16 May 2008 - 11:29:19 UTC