Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-06-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΘΕΑΤΡΟ
  • [03] ΣΑ ΟΗΕ ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ
  • [04] ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΔΩΝ - ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ

  • [01] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

    «Μόνο μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία μπορεί να ανοίξει διάπλατα τις προοπτικές και να δώσει την απαραίτητη δυναμική για ένα κοινό, καλύτερο μέλλον στο νησί, ένα μέλλον ειρήνης, ανάπτυξης και ασφάλειας χωρίς την παράνομη παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα τρίτων και παρωχημένα συστήματα εγγυήσεων». Αυτό τόνισε την Πέμπτη η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Κύπριο ομόλογό της Μάρκο Κυπριανού.

    Καλωσορίζοντας την Ελληνίδα Υπουργό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι επίσκεψή της στην Κύπρο αυτή τη χρονική στιγμή, «είναι σημαντική γιατί πέραν του ό,τι είναι η πρώτη που γίνεται μετά την ανάληψη της νέας Κυβέρνησης, γίνεται σε μια περίοδο σημαντική για το κυπριακό πρόβλημα».

    Τονίζοντας τη μεγάλη και συνεχιζόμενη συμπαράσταση, πολιτική και έμπρακτη, που προσφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία η Ελλάδα, ειδικά στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τόσο το εθνικό θέμα όσο και άλλα ευρωπαϊκά ζητήματα, που χειρίζονται τα Υπουργεία Εξωτερικών.

    Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική τη συζήτηση, η οποία διεξήχθη, όπως πάντα σε φιλικό κλίμα. «Ανοικτά και ελεύθερα», σημείωσε ο κ. Κυπριανού, «ανταλλάξαμε απόψεις και συμφωνήσαμε την περαιτέρω συνεργασία και συντονισμό σε διάφορα ζητήματα και ιδιαίτερα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    Από την πλευρά της η κ. Μπακογιάννη, αφού ευχαρίστησε εκ μέρους όλης της ελληνικής αποστολής τον Υπουργό Εξωτερικών για τη θερμή φιλοξενία, ανέφερε ότι είναι πάρα πολύ σημαντική η ευκαιρία αναλυτικής συζήτησης του Κυπριακού.

    «Είναι κοινή διαπίστωση ότι ο δρόμος που θα πρέπει να διανύσουμε έως την επίτευξη του στόχου μιας ενωμένης, σταθερής, ειρηνικής και ευημερούσας ευρωπαϊκής Κύπρου, δεν είναι στρωμένος με ρόδα», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, όμως, κοινή διαπίστωση είναι ότι ο αγώνας αυτός είναι καλός, είναι ένας αγώνας τον οποίο πιστεύουμε και ένας αγώνας τον οποίο είμαστε αποφασισμένοι να διεξάγουμε με όλες μας τις δυνάμεις για μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική προς όφελος όλων των Κυπρίων».

    Η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών τόνισε, παράλληλα, ότι «η ισχυρή βούληση Αθηνών και Λευκωσίας είναι εδώ», και ότι οι ξεκάθαρες θέσεις των δύο χωρών είναι γνωστές και το πλαίσιο των αρχών είναι δεδομένο και πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους.

    «Μόνο μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», υπογράμμισε, «μπορεί να ανοίξει διάπλατα τις προοπτικές και να δώσει την απαραίτητη δυναμική για ένα κοινό καλύτερο μέλλον στο νησί. Μέλλον ειρήνης, ανάπτυξης και ασφάλειας χωρίς την παράνομη παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα τρίτων και παρωχημένα συστήματα εγγυήσεων. Αυτές οι έννοιες και πρακτικές είναι άγνωστες και ξένες και άνευ περιεχομένου στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα», συμπλήρωσε η κ. Μπακογιάννη.

    Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε, εξάλλου, ότι η ενωμένη Κύπρος και το σύνολο Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων θα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, «όταν, όπως εύχονται Αθήνα και Λευκωσία, θα επιτευχθεί λύση σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

    Αναφερόμενη στην παρούσα φάση του Κυπριακού, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «ελπίδα και επιδίωξη της Ελλάδας, είναι να υπάρξουν τέτοιες εξελίξεις στις διακοινοτικές διαβουλεύσεις, στο πλαίσιο των Ομάδων Εργασίας και Τεχνικών Επιτροπών, που να επιτρέψουν την έναρξη μιας καλά προετοιμασμένης ουσιαστικής διαπραγμάτευσης. Διαπραγμάτευση», πρόσθεσε, «που θα μπορέσει να στεφθεί με επιτυχία και που θα μπορέσει να οδηγήσει σε αποτέλεσμα αποδεκτό και από τις δύο κοινότητες, από το λαό της Κύπρου, που θα είναι και ο τελικός κριτής».

    Η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε για άλλη μια φορά την στήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Η Αθήνα όπως πάντα είναι σταθερός υποστηρικτής και συμπαραστάτης στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρωγός του Προέδρου Χριστόφια και της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας».

    Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα «ότι η Αγκυρα, που εκ των πραγμάτων έχει ιδιαίτερα βαρύνοντα λόγο, θα ενθαρρύνει ουσιαστικά την τουρκοκυπριακή ηγεσία προς τη σωστή κατεύθυνση, την κατεύθυνση της μετριοπάθειας και της εποικοδομητικής στάσης».

    Αναφερόμενη στην Τουρκία σημείωσε ακόμη ότι «εσωτερικές εξελίξεις και πολιτικές διελκυστίνδες δεν μπορούν να προβάλλονται ως άλλοθι περιχαράκωσης σε ένα παρελθόν διαίρεσης, καχυποψίας και αδιαλλαξίας που αντιστρατεύεται ένα καλύτερο μέλλον».

    Στη συνεχεία, η κ. Μπακογιάννη έκανε σαφές ότι «η ειλικρινής υποστήριξη που δίνουν Ελλάδα και Κύπρος στη στρατηγική προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι γνωστή», ωστόσο όπως είπε, «δεν είναι λευκή επιταγή».

    Ερωτηθείς αν η Ελλάδα προβληματίζεται στο θέμα της διατήρησης των εγγυητικών της δικαιωμάτων στην Κύπρο, με δεδομένη τη θέση της Τουρκίας για διατήρηση αυτών των δικαιωμάτων, η κ. Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ότι δεν έχουμε ακόμη φθάσει σε αυτό το σημείο. «Η θέση μας», τόνισε, «είναι ότι μια Κύπρος ευρωπαϊκή, μια Κύπρος ενωμένη, μια Κύπρος έτσι όπως την ονειρευόμαστε δεν έχει ανάγκη από παρωχημένες λογικές εγγυήσεων ή παρεμβατικών δυνατοτήτων. Από εκεί και πέρα», πρόσθεσε, «το τι θα γίνει στη πορεία της διαπραγμάτευσης, αυτό θα το δούμε».

    Απαντώντας σε ερώτηση για τους κινδύνους που ενδεχομένως ελλοχεύουν στην πορεία του Κυπριακού λόγω της εσωτερικής κρίσης στην Τουρκία και για το πώς μπορούν αυτοί να αντιμετωπιστούν, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή «εμείς παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή τα τεκταινόμενα μέσα στην Τουρκία, προβληματιζόμαστε όπως όλοι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι μας. Από εκεί και πέρα περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις». Κατέστησε σαφές, ωστόσο, πως θεωρεί ότι «κανένα εσωτερικό πρόβλημα δεν πρέπει να προβάλλεται ως άλλοθι για να μην προχωρήσει η ουσιαστική προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού».

    Κληθείσα να σχολιάσει τη θέση του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να δεχθεί στους κόλπους της την Τουρκία, η Ελληνίδα Υπουργός δήλωσε: «Η Ελλάδα πιστεύει ότι η Τουρκία πρέπει να έχει τη δυνατότητα, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα προαπαιτούμενα, να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εμείς πιστεύουμε ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια την οποία έχει ξεκινήσει η Τουρκία, πρέπει να συνεχιστεί. Από εκεί και πέρα τα κριτήρια είναι κριτήρια για όλες τις υποψήφιες χώρες και πρέπει να εκπληρώνονται».

    Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η κ. Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ότι «η υποστήριξη της Ελλάδας, είναι μια σταθερή υποστήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», ενώ εξήγησε ότι είναι αυτό που εννοεί όταν λέει πως αυτή η υποστήριξη δεν είναι λευκή επιταγή. «Προϋποθέτει», πρόσθεσε, «την ευρωπαϊκή προσαρμογή της ίδιας της Τουρκίας», δηλαδή, το ευρωπαϊκό κεκτημένο να γίνει και κεκτημένο της Τουρκίας, και προϋποθέτει, επίσης ότι, το Πρωτόκολλο της Αγκυρας θα έχει εφαρμοστεί».

    Ερωτηθείσα, τέλος, αν η Κύπρος τελικά απολέσει τον μοναδικό μοχλό πίεσης στο Κυπριακό που είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ενωση υιοθετήσει τη θέση για ειδικό καθεστώς σύνδεσης με την Τουρκία, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι στην παρούσα φάση δεν είναι αυτή η κοινή θέση των 27, αν και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

    «Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έχει καταθέσει τις δικές του, η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ τις δικές της. Ωστόσο, τόνισε, «υπάρχει μια απόφαση που είναι η απόφαση των 27, και με βάση αυτή κινούμαστε και η οποία θέτει ακριβώς τις προϋποθέσεις, τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα. Και οι 27 έχουν αποφασίσει να παγώσουν και τα 8 κεφάλαια ακριβώς επειδή η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας», συμπλήρωσε.

    Από την άλλη, όμως, σημείωσε ότι μοχλός πίεσης για την επίλυση του Κυπριακού δεν είναι μόνο η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. «Μοχλός πίεσης», είπε «είναι η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, είναι η αίσθηση σε ολόκληρη την διεθνή κοινότητα ότι αυτό το πρόβλημα το οποίο χρονίζει πάνω από 30 χρόνια, πρέπει να λυθεί και ότι πρέπει να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό».

    «Αρα», κατέληξε η κ. Μπακογιάννη, «η Κύπρος σε αυτή της τη μάχη μαζί με την Ελλάδα, πιστεύω ότι έχει πάρα πολλούς συμπαραστάτες σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, και βεβαίως στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΘΕΑΤΡΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στην προσεχή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου θα καταθέσει εισήγηση για σύσταση ερευνητικής επιτροπής για την εξέταση του θέματος της κατάρρευσης της οροφής του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, αναφέρει, σε γραπτή δήλωση του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Προσθέτει, τέλος, ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με το ΕΤΕΚ και τη Γενική Εισαγγελία για το θέμα.

    Το διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής για την πλήρη διερεύνηση του θέματος που προέκυψε με την κατάρρευση της στέγης του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας και την απόδοση ευθυνών αποφάσισε να ζητήσει από το Υπουργικό Συμβούλιο ο Δήμος Λευκωσίας κατά τη σημερινή συνεδρία του στο πλαίσιο της οποίας λήφθηκαν μια σειρά από αποφάσεις.

    Σε δηλώσεις στο Δημοτικό Μέγαρο μετά το πέρας της συνεδρίασης, η Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου ανέφερε ότι ο Δήμος της πρωτεύουσας «παρά το συγκλονισμό από τη μεγάλη καταστροφή, δεν μπορεί παρά να εκφράζει ανακούφιση στο γεγονός πως δεν θρηνήσαμε θύματα».

    Η κ. Μαύρου ανέφερε ότι χθες βράδυ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος εξέφρασε, όπως είπε, «την ταραχή του, τον συγκλονισμό του καθώς και τη μεγάλη του ανακούφιση την οποία συμμεριζόμαστε όλοι» επειδή δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες. Σημείωσε επίσης ότι σήμερα επικοινώνησε τηλεφωνικώς τόσο με τον Γενικό Εισαγγελέα όσο και με τον Υφυπουργό Παρά τω Προέδρω καθώς επίσης και με τον Πρόεδρο του ΕΤΕΚ.

    [03] ΣΑ ΟΗΕ ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό να οικοδομήσουν στο παρόν μομέντουμ και να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να βρουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό συγκλίσεις και να εργαστούν προκειμένου να αρχίσουν ομαλά διαπραγματεύσεις για λύση, σε ευθυγράμμιση με τη Συμφωνία της 21ης Μαρτίου και του Κοινού Ανακοινωθέντος της 23ης Μαΐου.

    Στο τελικό προσχέδιο ψηφίσματος, που αναμένεται να υιοθετηθεί το απόγευμα της Παρασκευής και ανανεώνει τη θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2008, το ΣΑ επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματα για την Κύπρο και ειδικά το ψήφισμα 1251 (1999).

    Το ΣΑ καλωσορίζει την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ ημερομηνίας 2 Ιουνίου στην οποία ο Μπαν Γκι - μουν χαρακτηρίζει ξεκάθαρα ανοιχτό το παράθυρο ευκαιρίας για τους Κύπριους να επιλύσουν το κυπριακό πρόβλημα, ενώ σημειώνει τη συμφωνία της κυπριακής Κυβέρνησης που κρίνει αναγκαία την ανανέωση της θητείας της δύναμης υπό τις περιστάσεις. Το ΣΑ συμφωνεί απόλυτα με την πεποίθηση του ΓΓ ότι η ευθύνη εξεύρεσης λύσης βρίσκεται πρωτίστως στα χέρια των Κυπρίων και ότι υπάρχει τώρα ένα ανοικτό παράθυρο ευκαιρίας για να υπάρξει αποφασιστική πρόοδος και πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως από τα μέρη στην αναζήτηση διαρκούς λύσης, ενώ σημειώνει τον ουσιαστικό ρόλο των ΗΕ στο να βοηθήσει τα μέρη.

    Καλωσορίζει τη Συμφωνία της 21ης Μαρτίου και το Κοινό Ανακοινωθέν της 23 Μαΐου 2008, το οποίο κατέδειξε την ανανεωμένη πολιτική βούληση για στήριξη και εμπλοκή με καλή πίστη στις προσπάθειες των ΗΕ και επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των δύο ηγετών στη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως έχει διατυπωθεί στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σημείωσε την πρόθεση για εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    [04] ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΔΩΝ - ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ

    Αύξηση 1% (6,81 εκατομμύρια ευρώ) παρουσίασαν το πρώτο πεντάμηνο του 2008 οι συνολικές εισπράξεις του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Η αύξηση στις εισπράξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΤΕΠ, οφείλεται κυρίως στη σημαντική αύξηση που παρουσίασαν οι εισπράξεις από την Εκτακτη Εισφορά για την Αμυνα. Αντίθετα, σημαντική μείωση παρουσίασαν οι εισπράξεις για το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, ενώ μικρή μείωση παρουσίασαν οι εισπράξεις για το Φόρο Εισοδήματος υπαλλήλων.

    Συγκεκριμένα, οι συνολικές εισπράξεις του Τμήματος κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2008, ανήλθαν στα 651.586.548 ευρώ, σε σχέση με 644.744.176 ευρώ το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2007. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, που ανήλθε στο 23%, παρουσίασαν οι εισπράξεις από την Εκτακτη Εισφορά για την Αμυνα, οι οποίες ανήλθαν στα 179.982.911 ευρώ, καθώς και οι εισπράξεις από το Φόρο Εισοδήματος Αυτοεργαζομένων, που αυξήθηκαν 15%, στα 14 εκ. ευρώ. Οι εισπράξεις για τον εταιρικό φόρο αυξήθηκαν 6%, στα 100,14 εκ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις για τα Τέλη Χαρτοσήμου αυξήθηκαν 1%, στα 28,28 εκ. λίρες.

    Αντίθετα, μείωση παρουσίασαν το πρώτο πεντάμηνο του 2008, οι εισπράξεις του ΤΕΠ από το Φόρο Εισοδήματος Υπαλλήλων, κατά 2%, στα 165,5 εκ. ευρώ, από το Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας κατά 22%, στα 2 εκ. ευρώ, από το Φόρο Κεφαλαιουχικών Κερδών κατά 16%, στα 144,38 εκ. ευρώ, από Επιβαρύνσεις κατά 14%, στα 15,32 εκ. ευρώ και από τους Διάφορους Φόρους κατά 35%, στο 1,86 εκ. ευρώ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 13 June 2008 - 6:14:51 UTC