Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-06-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΝΑΜΙ - ΜΕΤΡΑ
  • [02] ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ - ΗΠΑ
  • [04] ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ - ΕΣΘΟΝΙΑ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΝΑΜΙ - ΜΕΤΡΑ

    Γιώργος Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί ανακοινώνουν την Παρασκευή σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη τα ζητήματα στα οποία κατεγράφη συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών.

    Οι σύμβουλοι των δύο ηγετών εξέτασαν το έργο που έγινε στις τεχνικές επιτροπές, αλλά, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Επίτροπος Προεδρίας, λόγω του ότι το έργο προϋπόθετε μελέτη κειμένων και εγγράφων δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρώσουν την εργασία τους την Πέμπτη και θα συνεχίσουν και την Παρασκευή.

    ``Οπως ήταν οι οδηγίες των δύο ηγετών, του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Ταλάτ, εξετάσαμε τη δουλειά των τεχνικών επιτροπών. Θα συνεχίσουμε σήμερα το μεσημέρι και έχουμε συμφωνήσει ότι θα ανακοινώσουμε οποιοδήποτε είναι το αποτέλεσμα της σημερινής σύσκεψης σε μία δημοσιογραφική διάσκεψη`` ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Ιακώβου.

    Οι δύο σύμβουλοι δεν κατέληξαν στον καθορισμό της ημερομηνίας για τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Ταλάτ.

    ``Οταν υπάρξει η απόφαση, ασφαλώς αυτή θα ανακοινωθεί``, είπε ο κ. Ιακώβου, προσθέτοντας ότι το όλο θέμα ``εθίγη και αντηλλάγησαν απόψεις επί τούτου και όπως λέω θα μας απασχολήσει και αύριο και ό,τι είναι ανακοινώσιμο θα ανακοινωθεί αύριο``. Ερωτηθείς αν αύριο πιθανόν να υπάρξει αυτή η απόφαση, ο κ. Ιακώβου είπε: ``Ελπίζω ναι``.

    Επεσήμανε ακόμη πως ``οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν για να κάνουν μια συγκεκριμένη δουλειά και θα χρειαστούν προετοιμασία και αυτό θα ληφθεί υπόψη στον καθορισμό της ημερομηνίας``.

    Σε ερώτηση αν τέθηκε θέμα ημερήσιας διάταξης της συνάντησης των δύο ηγετών, ο κ. Ιακώβου επεσήμανε ότι η ημερήσια διάταξη της συνάντησης φαίνεται από τη συμφωνία την οποία έχουν κάνει.

    ``Εάν κρίνω από την εμπειρία της εξέτασης των αποτελεσμάτων των συνεδριών των τεχνικών επιτροπών, αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο έργο είναι η εκτίμηση της εργασίας των ομάδων εργασίας, που όπως ήδη έχει αναφερθεί ασχολείται με την ουσία του Κυπριακού``, είπε.

    Ερωτηθείς εξάλλου για τη θέση της τ/κ πλευράς για πραγματοποίηση της συνάντησης Χριστόφια - Ταλάτ στις 23 Ιουνίου, ο κ. Ιακώβου παρέπεμψε στις ``γνωστές`` θέσεις του Προέδρου Χριστόφια και της ε/κ πλευράς.

    ``Υπάρχει ένα έλλειμμα και το έλλειμμα αυτό είναι ότι πρέπει να μιλούμε με κοινή γλώσσα και, αν θέλετε, να έχουμε ίδιους στόχους και ίδιο όραμα. Αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί και θα καταβληθούν πάντοτε προσπάθειες να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Οποιαδήποτε άλλη ημερησία διάταξη έχει συμφωνηθεί δεν σημαίνει ότι αυτό το θέμα έπαυσε να υφίσταται ή θα παύσει να είναι ένας ο στόχος μας``, είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η ανασκόπηση του μέχρι στιγμής έργου στις ομάδες εργασίας, που συζητούν την ουσία του Κυπριακού, είναι δουλειά που έχουν συμφωνήσει να κάνουν οι δύο ηγέτες.

    Σε ερώτηση αν συζητήθηκαν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο κ. Ιακώβου μίλησε για μια παρεξήγηση, διότι, όπως είπε, τα θέματα που συζητούν οι τεχνικές επιτροπές μπορούν να χαρακτηριστούν ότι είναι και ΜΟΕ.

    ``Ομως υπάρχει και ανεξάρτητο κεφάλαιο ΜΟΕ, αλλά εμείς δεν το έχουμε συζητήσει. ΜΟΕ είναι δυνατόν να προταθούν σε μελλοντικό χρόνο εκ μέρους της Κυβέρνησης ανεξαρτήτως αυτής της διαδικασίας όπως έγινε και στο παρελθόν``, κατέληξε.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τα 9 θέματα που συζητούνται στις τεχνικές επιτροπές, υπάρχει σύγκλιση σε 7 θέματα και τα θέματα που εκκρεμούν είναι αυτό της διακίνησης ασθενοφόρων μέσω των οδοφραγμάτων και τη επιδιόρθωση των εκκλησιών.

    [02] ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η πολιτική των ΗΠΑ στο Κυπριακό δεν έχει αλλάξει, δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι, όταν ρωτήθηκε για τη θέση της Ουάσιγκτον για την πολιτική ισότητα στην Κύπρο. Κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση του Τύπου και με αφορμή δήλωση του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για ένα «νέο συνεταιρικό κράτος που θα ιδρυθεί στη βάση της πολιτικής ισότητας», ο Αμερικανός διπλωμάτης ανέφερε ότι δεν γνωρίζει την ορολογία και τα σχόλια που έγιναν από τους ηγέτες χωριστά.

    «Θα τους αφήσω να μιλήσουν οι ίδιοι για τους εαυτούς τους. Η πεποίθησή μας όμως είναι ότι πρέπει να επιλυθεί αυτό το θέμα μέσω διαπραγματεύσεων και αυτό να γίνει με την υποστήριξη των ΗΕ και την προσπάθεια που γίνεται εκεί», πρόσθεσε. Ο κ. Κέισι είπε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις και την αισιοδοξία τους αυτή τη βασίζουν στην απόφαση της Κυβέρνησης της Κύπρου και της ηγεσίας της τ/κ κοινότητας να εμπλακούν σε έναν διάλογο, που στηρίζουν η Ελλάδα και η Τουρκία.

    Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά «στο να λες ότι θα θέλαμε να δούμε (την επίλυση του Κυπριακού) από το να ελπίζουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα και να το πετυχαίνουμε». Η Ουάσινγκτον, κατέληξε, θα συνεχίσει να συνομιλεί με τις πλευρές και να τις ενθαρρύνει να προχωρήσουν σε ένα διάλογο και να καταλήξουν σε λύση.

    [03] ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ - ΗΠΑ

    Η κυπριακή παροικία της Νέας Υόρκης αποχαιρέτησε με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Μανχάταν, το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος από την 1η Αυγούστου αναλαμβάνει καθήκοντα Μονίμου Αντιπροσώπου της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οργανωτές της εκδήλωσης, στην οποία παρευρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, διπλωματικοί εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου και παράγοντες της παροικίας και της ευρύτερης ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ήταν η Κυπριακή Ομοσπονδίας Αμερικής, η ΠΣΕΚΑ και το Κυπρο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στην αίθουσα δεξιώσεων του Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου στο Μανχάταν. Οι οργανωτές τίμησαν τον κ. Μαυρογιάννη για την πεντάχρονη ευδόκιμη υπηρεσία του στην έδρα του ΟΗΕ.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Πανίκος Παπανικολάου, επαίνεσε το έργο και τις ικανότητες του Κύπριου Πρέσβη, ιδίως στην κρίσιμη περίοδο του δημοψηφίσματος και μετά, αλλά και τις άψογες σχέσεις συνεργασίας τις οποίες ανέπτυξε με την ομογένεια τόσο προσωπικά όσο και υπηρεσιακά. Μίλησε επίσης εγκωμιαστικά και για το έργο της συζύγου του Πρέσβη, Πόπης Μαυρογιάννη, η οποία ανέπτυξε έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα βοηθώντας ασθενείς από την Κύπρο, αλλά και πολιτιστικές δραστηριότητες. Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ εξήρε τα χαρίσματα και την προσφορά του κ. Μαυρογιάννη στον ΟΗΕ και τόνισε ότι υπάρχει κάτι ξεχωριστό σε όλους τους Κύπριους πρέσβεις γιατί η προσφορά τους δεν είναι απλά ένα καθήκον προς την υπηρεσία αλλά αντιπροσωπεύουν τον αγώνα και τον πόθο ενός λαού για την ελευθερία του, τη φλόγα και την ελπίδα ότι μια μέρα θα επιστρέψουν σε μια ενωμένη Δημοκρατία της Κύπρου.

    Ο Κύπριος Μόνιμος Αντιπρόσωπος ευχαρίστησε την ομογένεια για τη συμπαράσταση της στη διάρκεια της θητείας του και για τα αισθήματα φιλίας και αγάπης με τα οποία αγκάλιασαν τον ίδιο και την οικογένεια του. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για την αγάπη του και την πνευματική καθοδήγηση στη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη. Αναφορικά με την Ομογένεια και την προώθηση του Κυπριακού στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε ότι αυτή υπήρξε ο καταλύτης και ταυτόχρονα ο πολλαπλασιαστής ώστε να είναι αποτελεσματικότερες οι δικές του οι προσπάθειες. «Αν πετύχαμε κάτι και αν κάναμε έστω και μια μικρή διαφορά», κατέληξε ο κ. Μαυρογιάννης, «το οφείλουμε σε εσάς.»

    [04] ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ - ΕΣΘΟΝΙΑ

    Στρατιωτικό άγημα της Εθνικής Φρουράς θα λάβει μέρος με τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στην Εσθονία τη Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008, με την ευκαιρία του εορτασμού της «Ημέρας Νίκης», Εθνικής Ημέρας της Εσθονίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το άγημα μεταβαίνει στην Εσθονία μετά από επίσημη πρόσκληση του Υπουργού Αμυνας της Εσθονίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 20 June 2008 - 9:29:28 UTC