Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-07-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ ΠΑΡΙΣΙ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΑΛΑΤ
  • [02] ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΧΕΔΙΟ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ Τ/Κ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ ΠΑΡΙΣΙ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΑΛΑΤ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν επιθυμεί να δει την προσεχή εβδομάδα στο Παρίσι χωριστά, τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, όσο και τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε μία συμβολική κίνηση στήριξης της διαπραγματευτικής προσπάθειας, τις παραμονές της συνάντησης των δύο ηγετών, στις 25 Ιουλίου.

    Αυτό ανέφερε στο ΚΥΠΕ διπλωμάτης χώρας μονίμου μέλους του Σ.Α., που γνωρίζει για τις προετοιμασίες που γίνονται στο Παρίσι εν όψει της συνόδου της Ενωσης για τη Μεσόγειο, στις 13 Ιουλίου.

    Πηγές των Ηνωμένων Εθνών έλεγαν ότι ενώ έχει επιβεβαιωθεί η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Χριστόφια, αναμένουν σήμερα την τελική επιβεβαίωση εκ μέρους του κ. Ταλάτ, οπότε ίσως υπάρξει και η σχετική ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Εθνη.

    Αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού, χωρίς να επιβεβαιώσει τις συναντήσεις, είπε ότι σκοπός μιας τέτοιας συνάντησης θα ήταν ο ΓΓ να ακούσει τις απόψεις των δύο πλευρών, να θέσει την προσωπική του σφραγίδα στα όσα έχουν λεχθεί από τους απεσταλμένους του στις συναντήσεις με τα μέρη και να τους ενθαρρύνει να προχωρήσουν προς τα εμπρός.

    Επιπρόσθετα, ο κ. Μπα που έχει ήδη συναντηθεί το Φθινόπωρο με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, θεωρεί χρήσιμο να έχει μία κατ ιδίαν συνάντηση και με τον Πρόεδρο Χριστόφια.

    Μέχρι τότε μάλλον θα επισημοποιηθεί και ο διορισμός του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, καθώς αξιωματούχος του ΟΗΕ υποστήριζε ότι ο Γενικός Γραμματέας βρίσκεται πολύ κοντά στην ανακοίνωση.

    Οπως μας ανέφερε διπλωμάτης μονίμου μέλους του Σ.Α., η ανακοίνωση καθυστερεί γιατί έχει θυμώσει η τουρκική πλευρά που ο κ. Ντάουνερ έσπευσε να ανακοινώσει ο ίδιος το διορισμό του, πριν δοθεί στον ΟΗΕ η συγκατάθεση όλων των πλευρών.

    [02] ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία είναι ένα θέμα που οι ίδιοι οι Τούρκοι πρέπει να διευθετήσουν, δήλωσε ο Γάλλος Πρεσβευτής στη Λευκωσία Νικολά Γκαλέϊ, επισημαίνοντας παράλληλα πως η Τουρκία θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κύπρο και σημειώνοντας πως το Παρίσι θα συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία παρουσίασε τις προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ, ο κ. Γκαλέι ανέφερε πως το κυπριακό πρόβλημα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της ΕΕ αλλά στην ατζέντα των ΗΕ. Σημείωσε ωστόσο πως η ΕΕ υπήρξε πάντοτε παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν είναι το Σώμα στο οποίο μπορεί να βρεθεί μια λύση.

    Ερωτηθείς αν η παρούσα πολιτική κατάσταση στην Τουρκία θα επηρεάσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας αυτής, ο κ. Γκαλέι είπε πως οι Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι η κατάσταση στην Τουρκία θα διευθετηθεί «σύμφωνα με τις αξίες που έχουμε σε σχέση με τον τρόπο που ασκούνται οι εξουσίες», προσθέτοντας πως αυτό είναι ένα θέμα που οι ίδιοι οι Τούρκοι πρέπει να διευθετήσουν. Ασφαλώς θα λάβουμε υπόψη οποιοδήποτε γεγονός συμβεί στην Τουρκία, ανέφερε, προσθέτοντας πως «πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε όπως και η προηγούμενη Προεδρία σε σχέση με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

    «Η θέση μας σε σχέση με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας είναι καλά γνωστές, το τι πιστεύει ο Πρόεδρός μας για το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων είναι επίσης καλά γνωστό, αλλά υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει οποιοδήποτε και να είναι το αποτέλεσμα και αυτό θα διαρκέσει πολύ μετά τη Γαλλική Προεδρία και την Τσεχική και Σουηδική Προεδρία (το 2009). Είναι μια μακροχρόνια διαδικασία. Κατά πόσον αυτή θα επηρεαστεί από την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία είναι αδύνατο να το πούμε σήμερα», ανέφερε ο κ. Γκαλέι. Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως η Τουρκία δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας ειδικότερα, ο κ. Γκαλέι είπε πως η θέση των Ευρωπαίων είναι ξεκάθαρη, ειδικότερα σε σχέση με το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει αλλαγή σε αυτό.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΧΕΔΙΟ

    Σχέδιο Δράσης που προσανατολίζεται, μεταξύ άλλων, στη μείωση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής από τους αυτοεργοδοτούμενους και στην επίσπευση της είσπραξης ανείσπρακτων φόρων από εταιρείες, μέσω μιας σειράς από εμπιστευτικών ενεργειών, έχει θέσει σε εφαρμογή το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ), σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ενέκρινε το Σχέδιο Δράσης, το οποίο αποτελεί εσωτερικό και εμπιστευτικό έγγραφο του ΤΕΠ, πριν μια εβδομάδα, μετά που το συζήτησε με όλους τους ανώτερους αξιωματούχους του Τμήματος και έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή. Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης, καθώς, όπως είπε, νοιώθει ότι ``έχουμε μπει σε ένα σωστό δρόμο`` και πρόσθεσε ότι θα παρακολουθεί κάθε 15 ημέρες τις εισπράξεις του ΤΕΠ για να διαπιστώνει κατά πόσον προχωρεί η υλοποίηση του Σχεδίου.

    ``Μπαίνουμε σε επιβράδυνση της οικονομίας που επηρεάζει αρνητικά και τις εισπράξεις από το ΦΠΑ, το φόρο εισοδήματος και τα ακίνητα και είναι απαραίτητο και αναγκαίο να προσπαθήσουμε να καλύψουμε το κενό που θα δημιουργηθεί με άλλους τρόπους``, είπε ο κ. Σταυράκης, ο οποίος ανέφερε ότι εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών είναι πως το 2008 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα κυμανθεί μεταξύ 3,6% και 3,7%.

    Ο κ. Σταυράκης είπε ακόμη ότι, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης, ``έχει ξεκινήσει και μια μεγάλη προσπάθεια για επίσπευση της είσπραξης κάποιων φορολογικών εκκρεμοτήτων που υπάρχουν`` από μέρους εταιρειών και που ανέρχονται γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ, προσθέτοντας ότι ``οι πλείστες εταιρείες δεν έχουν κλείσει και συμφωνήσει τις τελικές τους φορολογικές υποχρεώσεις με το ΤΕΠ για τρία με τέσσερα χρόνια``.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ Τ/Κ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Τουρκοκυπριακού Συνδέσμου Ειρήνης, με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Χουσέϊν Τζελάλ.

    Υποδεχόμενος τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι πρόκειται για μια «φιλικότατη συνάντηση» κατά την οποία θα συζητήσουν για την ειρήνη, αλλά και για το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού κάτι που, όπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι «απλό, αλλά και δύσκολο». «Η συνάντηση θα γίνει σε φιλικότατο κλίμα και θα μιλήσουμε για την ειρήνη στο νησί μας αλλά και για την ευχή μας για επίλυσή του Κυπριακού», είπε ο κ. Χριστόφιας, καλωσορίζοντας τα μέλη του Συνδέσμου, σημειώνοντας παράλληλα ότι με τους περισσοτέρους τον συνδέει μια φιλία που κρατάει χρόνια.

    Εξάλλου σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Χουσεΐν Τζελάλ είπε ότι εξέφρασαν στον Πρόεδρο την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό του και προς τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 10 July 2008 - 19:29:14 UTC