Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-07-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΜΑΥΡΩΝ ΕΠΕΤΕΙΩΝ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΜΑΥΡΩΝ ΕΠΕΤΕΙΩΝ

    Οι συναντήσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καθώς και η δουλειά των Ομάδων Εργασίας έχουν δώσει κάποια απτά αποτελέσματα και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη βάση διαπραγμάτευσης, όπως αυτή καθορίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρθηκε σε ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια σε εκδήλωση καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στη Λεμεσό.

    Την ομιλία στην εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΔΗ και Κίνημα Οικολόγων, διάβασε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης.

    «Αυτά τα αποτελέσματα θα αξιολογήσουμε με τον κ. Ταλάτ στη συνάντησή μας στις 25 Ιουλίου, για να αποφασίσουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Είναι γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και εμπόδια στο διάλογο. Αυτό δεν είναι κάτι που δεν το αναμέναμε. Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι ο δρόμος του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Δυσκολίες θα συναντήσουμε και στη συνέχεια, θα βρούμε δύσβατες διαβάσεις και επικίνδυνες στροφές. Το ταξίδι όμως προς την Ιθάκη, και η Ιθάκη είναι η λύση του Κυπριακού, περνώντας μέσα από συμπληγάδες, αντιμετωπίζοντας Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες, θα φτάσει στο προορισμό του με τη στήριξη του λαού», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.

    Τόνισε, επίσης, ότι αμετάθετος στόχος της Κυβέρνησης είναι να πετύχει λύση, η οποία να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώνει τον τόπο, λύση είπε που να επιτρέπει στους πραγματικούς αφέντες της Κύπρου, στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να συμβιώνουν σε συνθήκες μόνιμης ειρήνης, συνεργασίας και ασφάλειας και μαζί να οικοδομούν το μέλλον τους.

    Πρόσθεσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία αυτού του αγώνα, είναι η ενότητα δράσης στο εσωτερικό μέτωπο.

    «Επειδή ακριβώς πιστεύουμε πάρα πολύ σ αυτή την ενότητα δράσης, αντιπαρερχόμαστε σκληρές τοποθετήσεις, που ενίοτε ισοδυναμούν με αφορισμούς, και με σεβασμό στη δημοκρατία και την αντίθετη άποψη εργαζόμαστε για την ενότητα και την κοινή δράση στο Κυπριακό, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι «για να δώσουμε προοπτική επιτυχίας στον αγώνα μας χρειάζεται να εκκινούμε από την παραδοχή των λαθών, των παραλείψεων, ακόμα και των εγκλημάτων που διεπράχθησαν, είτε από Ελληνοκύπριους ή Τουρκοκύπριους, είτε από Τούρκους εισβολείς ή Ελληνες πραξικοπηματίες. Από όλους αυτούς που πρωταγωνίστησαν στη χάραξη των δύο πλευρών του ίδιου νομίσματος, του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής».

    Πρόσθεσε ότι η αναγνώριση των ευθυνών συμβάλλει στον ορθό προβληματισμό ώστε να επιδειχθεί η αναγκαία βούληση για τερματισμό της κατοχής και για επανένωση του κράτους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας. Ο στόχος αυτός, είπε, μπορεί να επιτευχθεί με λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο της οποίας θα αποκαθίστανται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων.

    «Τιμώντας το συμβόλαιο τιμής που έχουμε συνάψει με το λαό για επίτευξη λύσης δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής το συντομότερο δυνατό», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας «αμέσως μετά τις εκλογές αναλάβαμε πρωτοβουλίες για να τερματίσουμε τη στασιμότητα και να αρχίσουμε διάλογο με την τουρκοκυπριακή κοινότητα».

    «Με δική μας πρωτοβουλία συναντηθήκαμε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ταλάτ και συμφωνήσαμε στη σύσταση και λειτουργία Ομάδων Εργασίας και Τεχνικών Επιτροπών για την προετοιμασία του εδάφους που θα ανοίξει το δρόμο στις συνολικές διαπραγματεύσεις. Αυτή η απόφαση ουσιαστικά αποτελεί υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006», σημείωσε ο Πρόεδρος.

    Συμπλήρωσε ότι πρωταγωνιστές σ αυτή τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων με τα Ηνωμένα Εθνη, το Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού και τους συνεργάτες του να διαδραματίζουν ρόλο υποβοηθητικό. Τόνισε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις τραυματικές εμπειρίες του 2004, με τη διαδικασία των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και την επιδιαιτησία, η Κυβέρνηση έχει κάνει ξεκάθαρο στο διεθνή παράγοντα ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συνεχίσουν να είναι οι πρωταγωνιστές στη διαδικασία του διαλόγου. Με αυτό τον τρόπο, συμπλήρωσε, θα αποφευχθεί η επανάληψη λαθών του πρόσφατου παρελθόντος.

    «Επιδιώκουμε λύση από τους Κύπριους για τους Κύπριους κι αυτό γίνεται κατανοητό και από το διεθνή παράγοντα».

    Αναφερόμενος στα γεγονότα του πραξικοπήματος και της εισβολής ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι λαός που ξεχνά, που δεν διδάσκεται από την ιστορία του, είναι λαός χωρίς προσανατολισμό και στοχοπροσήλωση στους αγώνες του. Αυτό το αξίωμα, είπε, ισχύει στο πολλαπλάσιο για το λαό μας που αγωνίζεται να επιβιώσει μέσα στις αρνητικές συνθήκες της κατοχής και με τις πληγές από το δίδυμο έγκλημα του 1974 να είναι ακόμα ανοικτές και χαίνουσες.

    «Η ηρωική αντίσταση στο πραξικόπημα, οι αγώνες και το αίμα που έδωσαν οι μαχητές της αντίστασης δεν μας επιτρέπουν να ξεχάσουμε. Μας υποδεικνύουν το ιστορικό χρέος που μας κληροδότησαν να απαλλάξουμε την Κύπρο από τις τραγικές συνέπειες του πραξικοπήματος και της εισβολής», είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε ότι η αντίσταση στο πραξικόπημα είναι φάρος αισιοδοξίας και πυξίδα αγώνα. Η αισιοδοξία, είπε, πηγάζει από το γεγονός ότι ένας λαός, αν και προδομένος και ουσιαστικά άοπλος, δεν δίστασε να σταθεί μπροστά στα τανκς του πραξικοπήματος και να υπερασπιστεί ιδανικά και αξίες, την ίδια του την αξιοπρέπεια.

    Απευθυνόμενος στους μαχητές της αντίστασης, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι «με τους αγώνες που δώσατε στα πέτρινα χρόνια της φασιστικής τρομοκρατίας, της υπόσκαψης και της ανατροπής της νομιμότητας, δώσατε ένα φωτεινό παράδειγμα στάσης ζωής. Παραδώσατε μαθήματα αξιοπρέπειας και αφοσίωσης στο δίκαιο, τη δημοκρατία, την ελευθερία. Αυτά είναι μαθήματα με διαχρονικό και εξαιρετικά επίκαιρο περιεχόμενο».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση, εκτιμώντας το ρόλο που διαδραματίζουν οι αντιστασιακοί στην κοινωνία και ως αναγνώριση της προσφοράς τους, θα συζητήσει στην αυριανή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου τη διάθεση του κτιρίου του Αστυνομικού Τμήματος του Αγίου Νικολάου, που ήταν φρούριο αντίστασης ενάντια στην τρομοκρατία και το πραξικόπημα, στο Σύνδεσμο Δημοκρατικών Αντιστασιακών για να στεγάσει τη δραστηριότητά του.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 17 July 2008 - 11:29:27 UTC