Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΣΧΕΔΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ε/κ πλευρά θεωρεί πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η επιθυμητή πρόοδος στις απευθείας διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος είχε την πρώτη του συνάντησή του με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε ότι μετέφερε στον απεσταλμένο του ΟΗΕ ``τις προσωπικές μου απόψεις, αλλά και της Κυβέρνησης πάνω στη διαδικασία που άρχισε``, διότι, όπως ανέφερε ο ΥΠΕΞ, ο κ. Ντάουνερ γνωρίζει πολύ καλά τις θέσεις της ε/κ πλευράς στις διαπραγματεύσεις.

    Ερωτηθείς πώς μεταφράζεται η ``σταθερή πρόοδος`` στην οποία αναφέρθηκε χθες ο κ. Ντάουνερ σε δηλώσεις του ύστερα από την 7η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Κυπριανού είπε πως η δήλωση του κ. Ντάουνερ ``είναι λογικό ότι δίνει ένα θετικό μήνυμα``.

    ``Ξέρει τις απόψεις της πλευράς μας. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η επιθυμητή πρόοδος``, τόνισε ο κ. Κυπριανού και πρόσθεσε: ``Βεβαίως σε ορισμένα ζητήματα υπάρχει σύγκλιση, αυτό το έχει πει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά εμείς θα θέλαμε να δούμε ακόμη περισσότερη και ακριβώς εάν, και αυτή είναι η θέση της πλευράς μας, υπάρχει πιο εποικοδομητική στάση και από την άλλη πλευρά θα προχωρούν ακόμη πιο γρήγορα οι συνομιλίες``.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση της Γερμανίδας Καγκελάριου Αγνκελα Μέρκελ σε διάσκεψη του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο ότι ``θα πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα μαζί με την Τουρκία στην Κύπρο``, σε συνάντηση με το πρόβλημα που δημιουργείται λόγω της στάσης που τηρεί η Τουρκία στις συναντήσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ επειδή δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το θέμα αυτό τέθηκε στη συνάντησή που είχε με τον Υπατο Εκπρόσωπο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα.

    ``Το πρόβλημα οφείλεται στην Τουρκία και τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο, οφείλεται στην άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί πρώτα απ` όλα στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεύτερον ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της ΕΕ.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ε/κ πλευρά είναι πολύ αφοσιωμένη και προσηλωμένη στη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων και «το γεγονός ότι δεν ανακοινώνονται όσα ενδεχομένως κάποιοι θα ήθελαν να ανακοινώνονται, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται τίποτα στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Μιλώντας μετά τη λήξη της Συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου και ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το να μην ανακοινώνεις κάτι δεν σημαίνει ότι δεν έχεις τίποτα να ανακοινώσεις. Το πότε θα πούμε και το πώς θα το πούμε, θα πρέπει να το επιλέξουμε εμείς και αυτό θα το κάνουμε με στόχο να βοηθήσουμε τη διαπραγμάτευση και όχι να δημιουργήσουμε δυσκολίες».

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον Τύπο που κάνουν λόγο για μικρή ή και καθόλου πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, καθώς δεν ανακοινώνονται θετικά αποτελέσματα, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    «Υπάρχουν θέματα στα οποία υπάρχουν συγκλίσεις και υπάρχουν και θέματα στα οποία έχουμε αποκλίσεις και διαφωνίες», διευκρίνισε.

    Ο κ. Στεφάνου, σημείωσε ότι η διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων είναι ιδιαίτερα δύσκολη και βρίσκεται ακόμα στην αρχή, έστω και αν έχουν γίνει επτά συναντήσεις, «για να έχουμε και αντίληψη του εύρους και του βάθους του κυπριακού προβλήματος, το οποίο έχει πολλά κεφάλαια και πάρα πολλές πτυχές περίπλοκες, δύσκολες, και τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων».

    «Αρα χρειάζεται υπομονή, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από όλους», πρόσθεσε.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΣΧΕΔΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό έχει συγκαλέσει για την ερχόμενη Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας για να συζητηθεί σε λεπτομέρεια το σχέδιο στήριξης της οικονομίας για αντιμετώπιση πιθανών επιπτώσεων από την χρηματοοικονομική κρίση, που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση.

    Αυτό ανακοίνωσε, ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποίησε στο Υπουργείο Οικονομικών με Προέδρους και Ανώτατα διευθυντικά στελέχη των κυπριακών τραπεζών και του Συνεργατικού Κινήματος, ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, σημειώνοντας ότι κατά τη σύσκεψη του Προεδρικού ``αναμένει κάποιος ότι πιθανό θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις``.

    Στη σύσκεψη, σύμφωνα με τον κ. Σταυράκη, θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Εσωτερικών και Συγκοινωνιών και Εργων, καθώς και κρατικοί αξιωματούχοι των διαφόρων Υπουργείων.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, των βουλευτών του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου και ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ότι ενώ οι κυβερνήσεις άλλων χωρών έχουν συγκεκριμενοποιήσει το πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας, η Κύπρος δεν έχει κάνει τίποτα, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``οι ξένες χώρες έχουν οικονομίες που κλυδωνίζονται, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και είναι φυσικό ότι γι αυτούς η ανάγκη εκπόνησης εκτάκτων σχεδίων οικονομικής δράσης ήταν πολύ πιο επείγουσα``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 12 November 2008 - 16:29:25 UTC