Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-05-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΕΚΘΕΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑ Ε/Κ Τ/Κ
  • [03] ΑΜΚΕ - ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΕΚΘΕΣΗ

    Προσεκτικά διατυπωμένη και χωρίς «εκπλήξεις» είναι η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν για τις δραστηριότητες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο εξάμηνο που πέρασε. Η έκθεση δόθηκε αργά την Παρασκευή στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα κυκλοφορήσει επίσημα τη Δευτέρα. Ο Γενικός Γραμματέας κινείται στη φρασεολογία της περασμένη έκθεσης, δηλώνει ενθαρρυμένος από την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στις συνομιλίες, αλλά δεν παραλείπει και τις παραινέσεις προς τους δύο ηγέτες, ενόψει της ολοκλήρωσης της «πρώτης ανάγνωσης» όλων των βασικών θεμάτων που περιλαμβάνει μια συνολική διευθέτηση.

    «Καθώς οι ηγέτες oλoκληρώνουν την πρώτη ανάγνωση, θα είναι αναγκαίο να δώσουν μορφή στο ευρύτερο περίγραμμα μιας συμφωνίας, το οποίο φυσικά θα προκύψει. Οι αντιπρόσωποι (των ηγετών) θα μπορούσαν να παίξουν χρήσιμο ρόλο προωθώντας αυτή την ιδέα σε δυναμική και διαδραστική μορφή». Μνημονεύοντας την πρόσφατη προεδρική δήλωση του Σ.Α., αναφέρει ότι η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει έντονα την τρέχουσα διαδικασία και επιδοκιμάζει την πρόοδο που έχει μέχρι στιγμής σημειωθεί. «Κατά την άποψή μου», συνεχίζει, «υπάρχει καθαρή προσδοκία και επιθυμία όπως οι ηγέτες συνεχίσουν να εμπλέκονται ευέλικτα και εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις, με στόχο να σημειώσουν αποφασιστική πρόοδο στο εγγύς μέλλον».

    Στη βάση της ενθαρρυντικής προόδου μέχρι σήμερα, επαναβεβαιώνει την υποστήριξη του ΟΗΕ στη διαδικασία, υπό την ηγεσία του ειδικού του συμβούλου. «Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι να συνοδεύουν τα μέρη, να βοηθούν και να διευκολύνουν όπως απαιτείται την κυπριακή αυτή διαδικασία. Σ αυτό δεν θα φεισθώ προσπαθειών και παραμένω πλήρως έτοιμος να προσφέρω κατόπιν αιτήματός τους περαιτέρω βοήθεια».

    H έκθεση περιγράφει με αρκετές λεπτομέρειες τις εξελίξεις στο Κυπριακό αυτό το διάστημα, παραθέτοντας τις δραστηριότητες και συναντήσεις του ιδίου και του ειδικού του συμβούλου, τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όσο και με άλλους ηγέτες, όπως τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας και αξιωματούχους άλλων χωρών. Οι εκτιμήσεις του κ. Μπαν, όπως παρατίθενται στη νέα έκθεση, δεν έχουν ουσιαστικά μεταβληθεί σε σύγκριση με την προηγούμενη.

    «Από την τελευταία μου έκθεση τα μέρη διατήρησαν σταθερό ρυθμό στις συναντήσεις, διεξάγοντας τις διαπραγματεύσεις κατά θετικό και εποικοδομητικό τρόπο. Τα μέρη τώρα έχουν προχωρήσει πιο κοντά προς το τέλος της πρώτης ανάγνωσης των διαφόρων θεμάτων, έχοντας καταγράψει σύγκλιση σε πολλά σημεία. Οπως δήλωσα σε προηγούμενες ευκαιρίες, αυτό αποτελεί μικρή έκπληξη, καθώς ένα ευρύ περίγραμμα και καθιερωμένες παράμετροι της λύσης είναι καλά γνωστές και ήδη διατυπωμένες από τα μέρη. Δεν ξεκινούν από την αρχή, αλλά έχουν το πλεονέκτημα ενός σημαντικού όγκου εργασίας (body of work) στο οποίο μπορούν να βασιστούν».

    Παράλληλα, αν κι όπως αναφέρει, «οι περιοχές όπου οι απόψεις των πλευρών απέχουν σημαντικά είναι λιγότερες, οι περισσότερες είναι θεμελιώδεις, αντικατοπτρίζοντας στην πρόκληση να μεταφραστεί ο συμφωνημένος στόχος της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σε μία λειτουργική ενωμένη Κύπρο, όπου τα νόμιμα συμφέροντα όχι μόνο αντιπροσωπεύονται αλλά επίσης προωθούνται αποτελεσματικά».

    Η συνολική εκτίμηση του κ. Μπαν είναι πως «ενώ τα μέρη έχουν σημειώσει σταθερή πρόοδο, βλέπει την ανάγκη αύξησης του ρυθμού των συνομιλιών, καθώς τα μέρη αρχίζουν να εξετάζουν τα θέματα περισσότερο συγκεντρωτικά. Κατ ακρίβεια», επισημαίνει, «τα ίδια τα μέρη αναγνωρίζουν ότι η διευθέτηση θα είναι δυσκολότερο να επιτευχθεί μετά από κάθε μέρα που περνά χωρίς λύση. Αναγνωρίζουν επίσης ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και η διαδικασία δεν δύναται να είναι ατέρμονη. Το πνεύμα των διαπραγματεύσεων κι ο εποικοδομητικός και ανοιχτός τρόπος με τον οποίο οι δύο ηγέτες προσεγγίζουν τις συνομιλίες, απαιτούν όπως η λύση πρέπει να επιτευχθεί εντός λογικού χρονικού πλαισίου».

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επαναλαμβάνει τη βαρύτητα την οποία δίδει «να παραμείνει ισχυρή η εξαιρετική προσωπική χημεία μεταξύ των δύο ηγετών, παρά τις προκλήσεις που αμφότεροι αντιμετωπίζουν τόσο στις διαπραγματεύσεις όσο και εσωτερικά (στις κοινότητές τους). Οι συχνές κατ ιδίαν συναντήσεις τους προ των διαπραγματεύσεων αποτελούν απόδειξη της αμοιβαίας δέσμευσής τους και αποφασιστικότητας να δουν τη διαδικασία να προχωρά. Μαζί έχουν πάρει στα χέρια τους την ιδιοκτησία και την ευθύνη της διαδικασίας. Η πρόκληση γι αυτούς ως εταίρους κι όχι ανταγωνιστές είναι να διατηρήσουν το μομέντουμ της διαδικασίας που άρχισαν, καθώς εισέρχονται στην επόμενη φάση των συνομιλιών. Επιπλέον κοινά μηνύματα κι ορατή κοινή εμπλοκή πιθανόν να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

    Παρόλα αυτά δηλώνει αποθαρρημένος γιατί δημοσκοπήσεις έδειξαν ξεκάθαρα υψηλό βαθμό σκεπτικισμού μεταξύ των αντίστοιχων πληθυσμών για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.

    «Με δεδομένο ότι οποιαδήποτε τελική συμφωνία θα απαιτήσει λαϊκή υποστήριξη που θα εκφραστεί μέσω ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων, είναι καθοριστικής σημασίας οι ηγέτες να αναπτύξουν στρατηγικές για να διαβιβάσουν άμεσα στα αντίστοιχα εκλογικά τους σώματα τα οικονομικά, πολιτικά, τα σχετιζόμενα με την ασφάλεια κι άλλα οφέλη της λύσης. Κι ότι η λύση θα είναι αδύνατη χωρίς συμβιβασμό».

    Ο κ. Μπαν ενώ χαιρετίζει το γεγονός ότι στην προπαρασκευαστική φάση των συνομιλιών οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σχεδόν σε δύο δωδεκάδες μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, «η εμφανής απουσία πολιτικής βούλησης για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων αποτελεί μία χαμένη ευκαιρία για την οικοδόμηση δημόσιας υποστήριξης εντός των κοινοτήτων για τη διαδικασία, δημιουργώντας και μία βελτιωμένη διακοινοτική ατμόσφαιρα, καθοριστική για μία μελλοντικά ενωμένη Κύπρο».

    Θεωρώντας ότι άλλα ΜΟΕ όπως «η δημιουργία διαβάσεων, συμπεριλαμβανομένου του Λιμνίτη και η εφαρμογή της δεύτερης φάσης της αποκατάστασης της διάβασης της Οδού Λήδρας, την οποία η UNDP είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει, θα συμβάλουν τα μέγιστα σε μία βελτίωση της ατμόσφαιρας στη νήσο. Καλώ τα μέρη να εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

    Ο κ. Μπαν επαναλαμβάνει και στην έκθεση αυτή ότι η δημιουργία οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, αθλητικών κι άλλων δεσμών και επαφών θα επιδράσει θετικά στις συνεχιζόμενες προσπάθειες.

    «Παρόμοιες επαφές δεν θα ισοδυναμούσαν με αναγνώριση, αλλά μάλλον υποθάλπουν ένα συναίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων και βοηθούν στη χαλάρωση της αίσθησης απομόνωσης που νιώθουν οι Τουρκοκύπριοι. Περαιτέρω, μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική ισότητα μεταξύ των πλευρών θα καταστήσει την τελική επανένωση όχι απλά ευκολότερη, αλλά και πιθανότερη. Στο πλαίσιο μίας διεθνώς υποστηριζόμενης ειρηνευτικής διαδικασίας, προσπάθειες προς την αντίθετη κατεύθυνση μπορούν μόνο να είναι αντιπαραγωγικές».

    Στην έκθεση χαιρετίζεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο έργο της Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, αλλά και στο ζήτημα της αποναρκοθέτησης. Αντίθετα στο θέμα των κωλυμάτων που προκαλούν στο έργο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στα Στροβίλια, στο Βαρώσι και την Καρπασία, ο τουρκικός στρατός, αυτή τη φορά ο Γενικός Γραμματέας δείχνει να χάνει την υπομονή του, κάνοντας συνεχείς αναφορές στις «τουρκικές δυνάμεις», κάτι που οπωσδήποτε έχει ενοχλήσει την Τουρκία, που είναι μέλος του Σ.Α.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑ Ε/Κ Τ/Κ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ευχαρίστησε την Κυβέρνηση της Σλοβακίας για την πολύτιμη προσφορά της όλα αυτά τα 20 χρόνια δικοινοτικού διαλόγου και συναντήσεων μεταξύ των ε/κ και των τ/κ κομμάτων που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακίας στην Κύπρο στο Λήδρα Πάλας.

    Σε οπτικογραφημένο του μήνυμα στην τελετή έναρξης της επετειακής συνάντησης των ε/κ και των τ/κ κομμάτων για τα 20 χρόνια συναντήσεών τους στο Λήδρα Πάλας, η οποία έλαβε χώρα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβακίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στη σημασία του δικοινοτικού διαλόγου των κομμάτων μέχρι σήμερα.

    Αποδείχθηκε, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ότι ο δικοινοτικός διάλογος των κομμάτων δρα ως ένα χρήσιμο εργαλείο για τις σχέσεις μεταξύ των κομμάτων των δύο κοινοτήτων και συνέβαλε αποφασιστικά στην εδραίωση της φιλίας ανάμεσα στα κόμματα και τους συμμετέχοντες .

    Αναφέρθηκε και στο ιστορικό της έναρξης των δικοινοτικών συναντήσεων στο Λήδρα Πάλας, λέγοντας ότι η ιδέα και η πολιτική του ΑΚΕΛ για την επαναπροσέγγιση υλοποιήθηκε μέσα από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο τότε Πρέσβης της Τσεχοσλοβακίας στην Κύπρο.

    [03] ΑΜΚΕ - ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

    Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς τόσο οι προετοιμασίες των κυπριακών ομάδων και αθλητών όσο και των διοργανωτών ενόψει της διεξαγωγής των Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ), που θα γίνει τον Ιούνιο στην Κύπρο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου των διοργανωτών των Αγώνων, το υπερήφανο λευκό περιστέρι, φέροντας αθλητική περιβολή και μεταφέροντας τον πυρσό-έμβλημα (το Καράβι της Κερύνειας) των 13ων Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης είναι το έμβλημα της διοργάνωσης.

    Για τη σύλληψη της ιδέας ο Περικλής Χριστοφορίδης, της ομάδας που το σχεδίασε, δήλωσε ότι ``Θέλαμε να στείλουμε έμμεσα τα δικά μας μηνύματα για τη σύγχρονη Κύπρο, που προσπαθεί εδώ και 35 χρόνια να βρει την ειρήνη και να απεγκλωβιστεί από την κατοχή των Τούρκων εισβολέων``.

    Ο Γενικός Σύμβουλος των 13ων Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης, Ντίνος Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε τόσο στον οργανωτικό όσο και τον αγωνιστικό τομέα της διοργάνωσης. «Εγινε τεράστια προσπάθεια μετά που ανάλαβε το νέο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής για τους Αγώνες. Ενεργοποιήθηκε αρκετός κόσμος και επαγγελματίες καθώς και παλιά στελέχη με εμπειρίες. Τώρα είμαστε στο τελικό στάδιο. Είναι σχεδόν όλα έτοιμα και ελπίζουμε να είμαστε απολύτως έτοιμοι με την έναρξη των αγώνων. Δημιουργήθηκαν 25 υποεπιτροπές για όλους τους τομείς της διοργάνωσης οι οποίες δούλεψαν πολύ εντατικά και πιστεύω ότι έκαναν σημαντικό έργο. Η Οργανωτική δομή στελεχώθηκε και από μεγάλο αριθμό εθελοντών πάνω στους οποίους βασίζεται η επιτυχία των Αγώνων», τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 16 May 2009 - 9:29:10 UTC