Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΙΚΟΝΕΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [03] ΒΟΥΛΗ ΝΟΜΟΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
  • [04] ΤΕΝΙΣ ΚΥΠΡΟΣ - DAVIS CUP

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την αποφασιστικότητά του να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, ώστε να εξευρεθεί λύση βιώσιμη και λειτουργική, που θα αντέχει στο χρόνο παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν επαναβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του στην εκδήλωση ``Μνήμες Κατεχομένων``, στο Στρόβολο.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ο στόχος αυτός δεν είναι καθόλου εύκολος, είναι όμως αναγκαίος και εφικτός, προκειμένου ο τόπος να έχει μέλλον και να πάει μπροστά.

    «Διεκδικούμε λύση και επανένωση. Λύση, όμως, συμφωνημένη, στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ενα ομόσπονδο κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε ότι η πλευρά μας διεκδικεί έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό που θα είναι αποδεκτός από τον κυπριακό λαό στο σύνολό του και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, μια λύση κυπριακή, που θα επιτρέπει στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, τους Μαρωνίτες, τους Λατίνους και τους Αρμένιους να ζουν μαζί και να δημιουργούν ειρηνικά, σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας. Λύση, που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού της, έτσι ώστε, όταν τεθεί σε δημοψήφισμα ενώπιον του λαού, να μπορεί να γίνει αποδεκτή.

    «Διακηρύξαμε, ευθύς εξ αρχής, και θα επιμείνουμε σε αυτό, ότι η ιδιοκτησία των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους Κύπριους, χωρίς ξένες παρεμβάσεις, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και χωρίς επιδιαιτησία από τρίτους», ανέφερε.

    Είπε επίσης ότι πρέπει Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να θέσουν ως προτεραιότητα τα κοινά του συμφέροντα ως πολίτες ενός ευρωπαϊκού κράτους και όχι τα οποιαδήποτε συμφέροντα των ξένων.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι, αδιαμφισβήτητα, πολύ αποφασιστικός ως προς την προοπτική της λύσης στο Κυπριακό και υπενθύμισε ότι η υποχρέωση της Τουρκίας να συνδράμει εποικοδομητικά στις προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό αναφέρεται ρητώς στο διαπραγματευτικό πλαίσιο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Πρόεδρος έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να ασκήσει την επιρροή της στην Αγκυρα, έτσι ώστε αυτή να κατανοήσει ότι μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό πρόβλημα δεν θα εξυπηρετήσει μόνο τα συμφέροντά της και θα διευκολύνει την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ, αλλά θα συντείνει στη θετική προοπτική επίτευξης διαρκούς ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

    Αναφερόμενος στην εκδήλωση «Μνήμες Κατεχομένων» ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ο πόθος για επιστροφή και επανένωση της πατρίδας μας δεν μπορεί να μειωθεί ούτε με το πέρασμα του χρόνου, αλλά ούτε μπροστά σε οποιεσδήποτε δυσκολίες.

    Ανέφερε ότι η δραστηριοποίηση των κατεχόμενων Δήμων, στη διάρκεια των τελευταίων 35 χρόνων, είναι διαρκής και έντονη στον αγώνα με στόχο την επανένωση της πατρίδας μας. Η δράση τους, είπε, κρατά ζεστή τη μνήμη των προσφύγων και συνεισφέρει σημαντικά στη διατήρηση της αγάπης των νέων γενιών για τον τόπο καταγωγής τους. Πρόσθεσε ότι η εκδήλωση αυτή αποτελεί άλλη μια ισχυρή απόδειξη «ότι αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με τα τετελεσμένα της κατοχής».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ο χρόνος είναι αδυσώπητος και, πολλές φορές, συνθλίβει και αλλοιώνει το καθετί στο πέρασμά του. Πρόσθεσε ωστόσο ότι παρόλο που 35 χρόνια από το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974 είναι πολλά και ο χρόνος, αναμφίβολα, έχει ξεθωριάσει τις μνήμες, «εμείς παλεύουμε με το χρόνο και αγωνιζόμαστε τιμούμε και ανανεώνουμε την επιθυμία και τον πόθο μας για επιστροφή».

    Είπε επίσης ότι οι μνήμες των κατεχομένων προβάλλουν ως σύμβολο εμμονής στις πανανθρώπινες αξίες, ως σύμβολο αντίστασης στις πολιτικές σκοπιμότητες και ως σύμβολο του αγώνα για δικαίωση. Συμπλήρωσε ότι ο προσφυγικός κόσμος στέκει σταθερά στις επάλξεις, δεν συμβιβάζεται με τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής και αγωνίζεται για επανένωση και διασφάλιση του δικαιώματος επιστροφής.

    «Με υπομονή και επιμονή, αλλά και με αποφασιστικότητα αγωνίζεται ελπίζει και προσδοκά τον ερχομό της πολυπόθητης εκείνης μέρας που δεν θα πηγαίνουμε στη Μόρφου, στην Κερύνεια, στην Αμμόχωστο και σε όλα τα κατεχόμενα χωριά μας ως απλοί επισκέπτες, αλλά θα ζούμε εκεί, μόνιμα ριζωμένοι στους τόπους των προγόνων μας, ειρηνικά μαζί με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΙΚΟΝΕΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Τα εγκαίνια έκθεσης εικόνων και κειμηλίων από εκκλησίες στα κατεχόμενα τέλεσε την Πέμπτη το βράδυ στο Στρόβολο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, ευχόμενος όπως δώσει ο Θεός, ώστε σύντομα, ``όλες αυτές οι εικόνες και όλα αυτά τα εκκλησιαστικά κειμήλια μεταφερθούν και πάλιν με ασφάλεια στους ιερούς ναούς τους, στους οποίους και ανήκουν, σε μίαν ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο``.

    ``Εκφράζουμε την ιδιαίτερη ικανοποίησή μας, γιατί με την έκθεση, αλλά και με την καλλιτεχνική εκδήλωση, τόσο ο φιλοπρόοδος Δήμος Στροβόλου όσο και οι ηρωικοί εννέα κατεχόμενοι Δήμοι του τόπου μας``, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, ``καταθέτουν για μίαν ακόμη φορά τη μαρτυρία της συστράτευσής τους και της ενεργούς συμβολής τους στον αγώνα του λαού μας για απελευθέρωση και δικαίωση``.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ευχήθηκε ``η άγια τούτη μέρα να μην αργήσει περισσότερο. Θα είναι τότε η στιγμή``, πρόσθεσε, ``που τόσο οι ψυχές του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των άλλων Εθνομαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821, όσο και όλων των άλλων αγωνιστών και ηρώων της τουρκικής εισβολής θα αναπαυθούν και θα ηρεμήσουν``.

    ``Με ανάμεικτα αισθήματα μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης``, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, ``ήλθαμε απόψε εδώ, για να τελέσουμε τα εγκαίνια της έκθεσης εικόνων και εκκλησιαστικών κειμηλίων, που προέρχονται από τους κατεχόμενους ιερούς μας ναούς, αλλά και για να παραστούμε, στη συνέχεια, στην καλλιτεχνική εκδήλωση `Μνήμες Κατεχομένων`, που διοργανώνει -προς τιμή του- ο Δήμος Στροβόλου, σε συνεργασία και με τους εννέα κατεχόμενους Δήμους της νήσου μας, τους Δήμους Ακανθούς, Αμμοχώστου, Καραβά, Κερύνειας, Κυθρέας, Λαπήθου, Λευκονοίκου, Λύσης και Μόρφου``.

    [03] ΒΟΥΛΗ ΝΟΜΟΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

    Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες βράδυ σε νόμο την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, με 27 ψήφους υπέρ, τρεις εναντίον και μία αποχή. Εναντίον ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Α. Θεμιστοκλέους και Σ. Σαμψών, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζ.Κουλίας, ενώ αποχή τήρησε ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Ρ. Ερωτοκρίτου.

    Η έναρξη ισχύος του νόμου έχει καθορισθεί για την 1η Ιανουαρίου του 2010.

    Με βάση τη νέα νομοθεσία το κάπνισμα θα επιτρέπεται σε ανοικτούς και εξωτερικούς χώρους περιλαμβανομένων των εσωτερικών αυλών και των εξωτερικά στεγασμένων χώρων.

    [04] ΤΕΝΙΣ ΚΥΠΡΟΣ - DAVIS CUP

    Αρχίζουν το απόγευμα οι αναμετρήσεις Κύπρου και Ιρλανδίας για το Κύπελλο Ντέιβις, οι οποίες θα διεξαχθούν στον Εθνικό Κέντρο Τένις και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, 12 Ιουλίου.

    Ο Μάρκος Παγδατής θα αντιμετωπίσει τον Λουκ Σόρενσεν και στη συνέχεια ο Φώτος Καλλίας θα αναμετρηθεί με τον Κόνορ Νίλαντ.

    Το Σάββατο θα διεξαχθεί το διπλό μεταξύ των Παγδατή και Καλλία και των Μαγκί και Ο` Μπράιαν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 10 July 2009 - 9:29:14 UTC