Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ

  • [01] ΕΕ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού ενημέρωσε χθες, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, τους ομολόγους του για τις επανειλημμένες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, σε εναέριο και θαλάσσιο χώρο.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας των `27`, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, τόσο σε ό,τι αφορά τις παρενοχλήσεις ερευνητικών πλοίων που διενεργούσαν έρευνες εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, όσο και την πρόσφατη απόφαση της τουρκικής Κυβέρνησης να εγκρίνει αίτημα της ``Turkish Petroleum Corporation`` (TPAO) να προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε περιοχή που εμπίπτει, εν μέρει, εντός των ορίων της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας.

    Αλλα θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες του Συμβουλίου, ήταν η κατάσταση στη Σομαλία, το Ιράν και τη Γεωργία. Επίσης, η Σουηδική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρουσίασε τις προτεραιότητές της και έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για την Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια Στρατηγική για την Περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

    Το πρωί, ο κ. Κυπριανού είχε κατ ίδίαν συνάντηση, που διήρκησε περίπου 40 λεπτά, με τον Σουηδό Υπουργό Εξωτερικών Carl Bildt.

    Μετά το πέρας του Συμβουλίου, ο κ. Κυπριανού προέβη σε δήλωση προς τους δημοσιογράφους.

    Στη δήλωσή του είπε ότι ``σήμερα είχαμε το πρώτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων επί Σουηδικής Προεδρίας. Μεταξύ άλλων, στο Συμβούλιο παρουσιάστηκαν οι προτεραιότητες της Σουηδικής Προεδρίας, που σε γενικές γραμμές μας ικανοποιούν, αφού περιλαμβάνουν θέματα, όπως το περιβάλλον, η οικονομική κρίση, το ζήτημα της ανεργίας και κοινωνικά θέματα, καθώς και θέματα μετανάστευσης και ασύλου που είναι τομείς στους οποίους αντιμετωπίζει και η Κύπρος προβλήματα. Προτεραιότητα της Σουηδικής Προεδρίας θα είναι και το Μεσανατολικό, που αποτελεί και για μας μια βασική προτεραιότητα.

    Στο γεύμα, είπε, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους συναδέλφους του για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και αντίστοιχη ενημέρωση έγινε και από την Ελληνίδα ΥΠΕΞ για το Αιγαίο. «Ενημέρωσα για τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κύπρου, τόσο αυτές που πηγάζουν από την κατοχή, αλλά και αυτές που αποτελούν ειδικές δραστηριότητες, όπως η τελευταία άσκηση για έρευνα και διάσωση που έγινε στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, έστω και αν ήταν στο κατεχόμενο μέρος», πρόσθεσε.

    Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Κυπριανού, «ενημέρωσα τους συνάδελφούς μου για τα προβλήματα που υπάρχουν στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και τις αμφισβητήσεις από πλευράς Τουρκίας, καθώς και την έλλειψη νομικής βάσης για αυτές τις διεκδικήσεις».

    Η Κύπρος, τόνισε, ενεργεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του

    ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας που έχει επικυρωθεί τόσο από τους `27` όσο και από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. «Οι ενέργειες της Κύπρου

    συνάδουν, ακριβώς, με αυτό το νομικό πλαίσιο. Η Τουρκία, όχι μόνο παραβιάζει το διεθνές και νομικό πλαίσιο, αλλά παραβιάζει και τις

    υποχρεώσεις της ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα. Ενδεικτικά, υπενθύμισα στους συναδέλφους μου τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού

    Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2008 και το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, που αναφέρονται σε σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνική επίλυση

    διαφορών». Ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η αμφισβήτηση της Τουρκίας, αλλά και η απειλή για χρήση βίας και οι παρενοχλήσεις με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη που σε ορισμένες περιπτώσεις έθεσαν σε κίνδυνο τα πληρώματα των ερευνητικών πλοίων. «Αυτές οι ενέργειες, σίγουρα, δεν αποτελούν ειρηνική επίλυση διαφορών. Υπενθύμισα, βεβαίως, στους συναδέλφους μου και την Κοινή Θέση των `27` στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας το Μάιο 2009, που αναφέρεται συγκεκριμένα στο δικαίωμα των κρατών μελών να συνάπτουν διμερείς συμφωνίες με βάση το κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο περιλαμβανομένης της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας».

    Βεβαίως, προειδοποιήσαμε, είπε, ότι αυτή η ``πολιτική της κανονιοφόρου`` και η παραβίαση αυτών των υποχρεώσεων δεν συνάδουν με υποψήφια χώρα και ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις αν η Τουρκία συνεχίσει με αυτή την προσέγγιση. «Να υπενθυμίσω ότι τα πιο πάνω ήταν προς ενημέρωση των συναδέλφων και δεν τέθηκε θέμα για να ληφθεί κάποια απόφαση. Η Σουηδική Προεδρία είπε ότι θα παρακολουθεί το θέμα και θα το ξανασυζητήσουμε, αν χρειαστεί», είπε.

    Το πρωί, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, είχε μια σχετικά μακρά κατ ιδίαν συνάντηση με τον Σουηδό ομόλογό του, κ. Carl Bildt. Η συνάντηση έγινε, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών σε καλό και ειλικρινές κλίμα και συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, αλλά επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στο Κυπριακό, στα ευρωτουρκικά και στο ζήτημα που προέκυψε την περασμένη εβδομάδα με τις δηλώσεις του κ. Bildt στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    «Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, η θέση του είναι ότι δόθηκαν λανθασμένες ερμηνείες. Eμείς εξηγήσαμε γιατί μας ενόχλησαν αυτές οι θέσεις, με τον τρόπο που τις έχουμε αντιληφθεί. Και, ακριβώς, μου δόθηκε η δυνατότητα να εξηγήσω με λεπτομέρεια ποια είναι η θέση μας για το κάθε θέμα. Συμφωνήσαμε ότι θα είμαστε σε συνεχή επαφή και ότι θα υπάρξει συνεργασία στη διάρκεια της Σουηδικής Προεδρίας», κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ

    Την εμπιστοσύνη τόσο του ιδίου όσο και της Κυβέρνησης προς το αστυνομικό σώμα και στην αποστολή που επιτελεί, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη όπως Κυβέρνηση και Αστυνομία εργαστούν από κοινού για να ανεβάσουν το όνομα και το κύρος του σώματος, τα οποία έχουν πληγεί από διάφορα φαινόμενα το τελευταίο διάστημα.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, στην παρουσία της ηγετικής πυραμίδας και των διευθυντών και υποδιευθυντών των διαφόρων μονάδων και διευθύνσεων του σώματος, αναγνώρισε την ύπαρξη φαινομένων διαφθοράς στο σώμα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «αν θέλεις ένας θεσμός να αντιμετωπίσει τα όποια αρνητικά φαινόμενα δεν τον απαξιώνεις αλλά εργάζεσαι μαζί του και του εκφράζεις την εμπιστοσύνη σου».

    Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, στη σύσκεψη ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετέφερε στην Αστυνομία ``την εμπιστοσύνη του ιδίου και της Κυβέρνησης προς το αστυνομικό σώμα, μεταφέροντας, επίσης, τη φροντίδα της Κυβέρνησης προς το αστυνομικό σώμα που είναι ένας αναγκαίος θεσμός για την κοινωνία και για την πάταξη φαινομένων αρνητικών για την κοινωνία, αλλά ακόμη και για την πρόληψη τέτοιων φαινομένων, γιατί η Αστυνομία δεν είναι μόνον για την πάταξη, αλλά μπορεί και πρέπει να ασκεί και αποστολή που προλαβαίνει τα όποια αρνητικά φαινόμενα στην κοινωνία``.

    ``Μεταφέροντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την εμπιστοσύνη τόσο του ιδίου όσο και της Κυβέρνησης προς το αστυνομικό σώμα, ταυτόχρονα υπογράμμισε και την ανάγκη όπως Κυβέρνηση και Αστυνομία από κοινού εργαστούν, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά τα διάφορα αρνητικά φαινόμενα που υπάρχουν στην κοινωνία και ειδικά τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς``, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου και συνέχισε: ``Και ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την ανάγκη όπως Κυβέρνηση και Αστυνομία από κοινού εργαστούν για να ανεβάσουν το όνομα και το κύρος της Αστυνομίας, τα οποία έχουν πληγεί από διάφορα φαινόμενα το τελευταίο διάστημα``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 28 July 2009 - 9:29:52 UTC