Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-08-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
  • [02] ΚΗΔΕΙΑ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ
  • [03] ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ - ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

    Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι η Τουρκία έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου κατά το 1974, όμως χειρίζεται το θέμα των αγνοουμένων με τη δέουσα προσοχή, προκειμένου να μην προκληθούν προβλήματα με την εξακολούθηση των εκταφών και της ταυτοποίησης λειψάνων.

    Παράλληλα, όπως δήλωσετο απόγευμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, συνεχίζει τον αγώνα και την προσπάθεια για υλοποίηση από μέρους της Τουρκίας της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), για παροχή όλων των πληροφοριών προς διαλεύκανση της τύχης των αγνοουμένων.

    Σε δηλώσεις του στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στην Εγκωμη, όπου εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, στην κηδεία των λειψάνων του πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή Γιάννη Παπαγιάννη, από το Νέο Χωριό Κυθρέας, ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι υπάρχει σήμερα μία διαδικασία σε εξέλιξη, αυτή των εκταφών και της ταυτοποίησης, που θα πρέπει να διαφυλαχθεί ``ως κόρη οφθαλμού``.

    ``Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση``, είπε ο κ. Στεφάνου, ``απόλυτα συμμερίζονται τον πόνο των συγγενών των αγνοουμένων``.

    ``Οι κηδείες των λειψάνων των αγνοουμένων μας``, είπε ο κ. Στεφάνου, ``κάθε φορά φέρνουν στη μνήμη τη βαρβαρότητα και τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την τουρκική εισβολή και τα οποία παραβίασαν και αυτό ακόμα το Δίκαιο του Πολέμου``.

    Οπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος, ``η Κυβέρνηση, ανεπιφύλακτα, καταδικάζει τα εγκλήματα που διεπράχθησαν σε βάρος αιχμαλώτων και αμάχων κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής από τα τουρκικά στρατεύματα``.

    ``Καταδικάζει, επίσης``, πρόσθεσε, ``τα εγκλήματα που διεπράχθησαν από Τουρκοκύπριους αλλά και Ελληνοκύπριους σοβινιστές, απόρροια και αποτέλεσμα της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού``.

    Τα εγκλήματα αυτά, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ``προκάλεσαν τεράστιο κακό στην κοινή μας πατρίδα`` και ``θέλουμε να τονίσουμε ότι η συνεχής αναμόχλευση του μίσους και των παθών δεν οδηγεί πουθενά, παρά στη συντήρηση της λογικής της διαίρεσης και της διχοτόμησης``.

    Είναι, είπε ο κ. Στεφάνου, ``πλήρως κατανοητός ο πόνος, η θλίψη, η αγανάκτηση και η συναισθηματική φόρτιση, από την άλλη, όμως, πρέπει όλοι, με ώριμη πολιτική σκέψη και υπευθυνότητα, να διαχειριστούμε το συναίσθημα και να φροντίσουμε, έτσι ώστε οι αντιδράσεις μας να μην έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην τρέχουσα διαδικασία εκταφών και ταυτοποίησης λειψάνων αγνοούμενων προσώπων``.

    ``Ηδη``, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ``βλέπουμε τις αντιδράσεις που προκαλούνται στην άλλη πλευρά``.

    ``Σεβόμενοι τη μνήμη όσων χάθηκαν, σεβόμενοι τον πόνο των συγγενών των αγνοουμένων και από τις δύο κοινότητες``, τόνισε ο κ. Στεφάνου, ``πρέπει να διαφυλάξουμε τη διαδικασία αυτή ως κόρη οφθαλμού``.

    Ο κ. Στεφάνου διαβεβαίωσε ότι ``η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους συγγενείς των αγνοουμένων, θα συνεχίσει να εργάζεται και να προσπαθεί, έτσι ώστε η Τουρκία πλήρως να υλοποιήσει την υποχρέωση που προκύπτει από την απόφαση του ΕΔΑΔ στην Δ Διακρατική Προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας, να συνεργαστεί για την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών, μέσα στις οποίες χάθηκαν τα ίχνη των αγνοουμένων μας``.

    ``Η Κυβέρνηση``, επίσης, όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος, ``θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια, έτσι ώστε να στηριχθεί το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής και να ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκταφών και της ταυτοποίησης όσο πιο σύντομα γίνεται``.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσον η Κυβέρνηση, με τα δεδομένα που είδαν τελευταίως τη δημοσιότητα, θεωρεί ότι η Τουρκία διέπραξε εγκλήματα πολέμου κατά το 1974 και για το πώς σκέφτεται να προχωρήσει με το χειρισμό του θέματος των αγνοουμένων, ο Εκπρόσωπος δήλωσε πως ``είναι έγκλημα πολέμου``.

    ``Αλλά``, συνέχισε, ``έχω πει ότι αυτά θα πρέπει με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και με πολλή σοβαρότητα και με ώριμη σκέψη να τα αξιολογήσουμε και να δούμε πώς προχωρούμε``.

    ``Επαναλαμβάνω``, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου, ``ότι υπάρχει μία διαδικασία σε εξέλιξη, των εκταφών και της ταυτοποίησης, θα πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, γιατί αυτή η διαδικασία μπορεί να μην αποτελεί τη λύση στο θέμα των αγνοουμένων, είναι όμως ένα σημαντικό βήμα, που θα πρέπει να διαφυλαχθεί``.

    ``Από εκεί και πέρα``, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ``ασφαλώς υπογραμμίζουμε και συνεχίζουμε τον αγώνα και την προσπάθεια για υλοποίηση από μέρους της Τουρκίας της απόφασης του ΕΔΑΔ (Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), για να δώσει τις αναγκαίες πληροφορίες η Τουρκία, έτσι ώστε να βοηθήσει στη διαλεύκανση των συνθηκών και την πλήρη διαλεύκανση της τύχης των αγνοουμένων``.

    ``Αυτά, λοιπόν``, είπε ο κ. Στεφάνου, ``θα πρέπει να τα κρίνουμε με τη δέουσα προσοχή, για να βοηθήσουμε στο θέμα των αγνοουμένων και να μην προκαλέσουμε τα όποια προβλήματα``.

    [02] ΚΗΔΕΙΑ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

    Πραγματοποιήθηκε από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Εγκωμη, η κηδεία των λειψάνων του εκτελεσθέντος από τον τουρκικό στρατό εισβολής το 1974, στο Τζάος, Γιάννη Παπαγιάννη, από το Νέο Χωριό Κυθρέας.

    Στην κηδεία παρέστησαν, εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, εκ μέρους του Υπουργού Αμυνας ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Πέτρος Καρεκλάς, καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων, της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας Κύπρου, καθώς και η οικογένεια, συγγενείς και συγχωριανοί του ήρωα και πλήθος κόσμου.

    Στεφάνια κατατέθηκαν, μεταξύ άλλων, από τον κ. Στεφάνου εκ μέρους του Προέδρου Χριστόφια, από τον βουλευτή Σοφοκλή Φυττή εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριου Καρογιάν και από τον Χωρεπίσκοπο Μεσαορίας Γρηγόριο εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β.

    [03] ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ - ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Η Αμμόχωστος είναι ένα «τεστ» για την πραγματική βούληση της Τουρκίας για τη λύση του Κυπριακού, τόνισε ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Αλέξης Γαλανός, μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για τις αντικατοχικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος, με αφορμή την 35η επέτειο κατάληψης της πόλης από τα τουρκικά στρατεύματα.

    Ο κ. Γαλανός είπε ότι «το θέμα της Αμμοχώστου έχει φέτος ιδιαίτερη σημασία, διότι έχουμε μπει σε μια τελική φάση (στο Κυπριακό), οπότε θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα εάν θα επενενωθεί ο τόπος μας και θα λυθεί το Κυπριακό ή εάν θα προχωρήσουμε σε δυσάρεστες εξελίξεις».

    Πρόσθεσε ότι «είναι κάτι το οποίο θα ξεκαθαρίσει τους προσεχείς μήνες και θα διαφανεί εάν πραγματικά η τουρκική πλευρά, και ιδιαίτερα η Τουρκία, έχει πραγματικά τη πολιτική βούληση για να λυθεί το Κυπριακό και να προχωρήσει η ίδια σε μια ευρωπαϊκή πορεία γιατί, κατά την άποψη μας, δεν μπορεί να προχωρήσει άλλος πως».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 14 August 2009 - 17:29:10 UTC