Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-08-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ
  • [02] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
  • [03] ΛΕΜΕΣΟΣ ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ
  • [04] ΚΟΠΕ BEACH VOLLEY ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

    Στην ειλικρινή προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρόεδρος Χριστόφιας για την επίλυση του Κυπριακού και τη διεθνή προβολή των δικαίων του κυπριακού λαού στο σύνολο του, αναφέρονται σε ψήφισμά τους που απέστειλαν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι απόδημοι Κύπριοι. Το ψήφισμα υιοθετήθηκε κατά το 16ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων και την Δ΄ Σύνοδο του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΠΟΜΑΚ, που έληξε χθες στη Λευκωσία.

    Στο ψήφισμα, οι απόδημοι εκφράζουν τη στήριξή τους στην κυπριακή Κυβέρνηση και στο Εθνικό Συμβούλιο ``στη νέα δύσκολη προσπάθεια με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του εθνικού προβλήματος`` και τους καλούν ``να συνεχίσουν να εργάζονται με ενότητα ώστε να επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του ΟΗΕ, μια συμπεφωνημένη κυπριακή δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, προωθώντας εποικοδομητικά ουσιαστικές προτάσεις, μια λύση που θα προέρχεται από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους``.

    Οι απόδημοι απέστειλαν επίσης ψηφίσματα προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των πέντε κρατών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Τουρκίας, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον προεδρεύοντα της ΕΕ, Πρωθυπουργό της Σουηδίας Φρέντρικ Ρέϊνφελντ, καθώς και τους Τουρκοκύπριους.

    Στο ψήφισμα που απέστειλαν προς τον Πρόεδρο Χριστόφια, καλούν τη διεθνή κοινότητα ``να ασκήσει την πίεση της στην τουρκική πλευρά να προσέλθει εποικοδομητικά στη δεύτερη φάση των διακοινοτικών συνομιλιών που αρχίζει στις 3 Σεπτεμβρίου του 2009 ώστε να επιτευχθεί μια συνολική λειτουργική και βιώσιμη λύση``.

    Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι η λύση, μέσα από τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ένταξη στην ΕΕ, πρέπει να στηρίζεται στον τερματισμό της κατοχής και την απομάκρυνση των εποίκων, στο σεβασμό και την κατοχύρωση των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην πλήρη εφαρμογή των ευρωπαϊκών αρχών, στις αρχές του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, τις αποφάσεις και τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στην κατοχύρωση του σεβασμού της ενότητας, κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της Κύπρου, χωρίς ξένες επικυριαρχίες, στρατούς και επεμβατικά δικαιώματα, πλήρως αποστρατικοποιημένη, με μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια αδιαίρετη κυριαρχία και μια ιθαγένεια και στην κατάργηση της συνθήκης εγγυήσεων.

    Οι απόδημοι Κύπριοι καλούν την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και οι δυσκολίες για την επίτευξη συνολικής λύσης και θεωρούν απαράδεκτο η Τουρκία, μία υπό ένταξη χώρα στην ΕΕ, να κατέχει μέρος του εδάφους μιας χώρας μέλους της Ενωσης.

    Διαπιστώνουν ότι η μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση, που αναγκάστηκε να υιοθετήσει το κατοχικό καθεστώς, απέδειξε περίτρανα ότι είναι δυνατές τόσο η ειρηνική συμβίωση όσο και η λύση του προβλήματος στη βάση αρχών και αξιών και ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ άνοιξε μια νέα σελίδα για το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας στα πλαίσια της ευρύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας, ενώ θεωρούν ότι η ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη συνέβαλε στην αναβάθμιση της πολιτικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Χαιρετίζουν τις προτάσεις που προωθούν την οικοδόμηση εμπιστοσύνης όπως το άνοιγμα της διόδου της οδού Λήδρας και τη δημιουργία Τεχνικών Επιτροπών και ζητούν άμεσα την υιοθέτηση και άλλων μέτρων όπως το άνοιγμα νέων διόδων, με προτεραιότητα το άνοιγμα του οδοφράγματος Λιμνίτη.

    Τονίζουν την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποδεχθεί την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με την προϋπόθεση ότι η Αγκυρα θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίας και σημειώνει ότι η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης, να προσδιορίσει χρονοδιαγράμματα αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και να σεβαστεί και εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Επίσης, θεωρούν ότι η προβαλλόμενη επιχειρηματολογία της τουρκικής πλευράς για ``απομόνωση`` του ψευδοκράτους είναι άμεση συνέπεια της τουρκικής κατοχής και καταδικάζουν τις προσφυγές Ελληνοκυπρίων στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων του ψευδοκράτους.

    Τέλος, οι απόδημοι Κύπριοι επαναδιακηρύσσουν την αποφασιστικότητα τους ``να εντείνουν τις ενέργειες τους μέχρι την τελική δικαίωση της Κύπρου``.

    Σε άλλο ψήφισμα τους, που απευθύνεται στον Βρετανό Πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, οι απόδημοι Κύπριοι καλούν την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και τη διεθνή κοινότητα να διατυπώσει στην τουρκική πλευρά την ανάγκη να συμμετάσχει εποικοδομητικά στην δεύτερη φάση των διακοινοτικών συνομιλιών για επίτευξη λύσης για δημιουργία μια δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο πλευρών, όπως καθορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Ζητούν επίσης όπως πιεστεί η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το νόμο της ΕΕ, ιδιαίτερα ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ενωση.

    Οι Κύπριοι απόδημοι καλούν την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εργαστεί για άμεση και χωρίς όρους εφαρμογή από την Τουρκία των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που βρήκε την Τουρκία υπεύθυνη για τη συνέχιση της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών των Ε/κ.

    Καλούν επίσης την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εργαστεί για άμεση και χωρίς όρους εφαρμογή από την Τουρκία των ψηφισμάτων του ΟΗΕ σε σχέση με την Κύπρο, που την καλούν να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα, να απομακρύνει τους εποίκους, να επιτρέψει την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους με ασφάλεια, να αποκαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων, να διερευνήσει πλήρως και αποτελεσματικά την τύχη όλων των αγνοουμένων και να επιστρέψει την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

    Εξάλλου, σε μήνυμά τους προς τους Τ/κ, συμπεριλαμβανομένων και των απόδημων Τ/κ, τους καλούν να κινητοποιηθούν και να ενώσουν τα χέρια μαζί τους για άρση της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της Κύπρου.

    «Σας καλούμε στη νέα διαπραγμάτευση της οποίας η δεύτερη φάση αρχίζει στις 3 Σεπτεμβρίου, να επιτευχθεί πρόοδος και να ξεπεραστούν διαφορές ώστε να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση», αναφέρουν στο μήνυμά τους.

    [02] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Αισιόδοξοι για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό αλλά και πιο έτοιμοι να συνεχίσουν τον αγώνα ενημέρωσης στο Κυπριακό, είναι οι Κύπριοι απόδημοι που συμμετείχαν στο 16ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων που ολοκληρώθηκε στη Λευκωσία.

    Αυτό δήλωσαν οι Πρόεδροι των Οργανώσεων ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ στη δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του Συνεδρίου των Αποδήμων στη Λευκωσία.

    Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Χάρης Σοφοκλείδης δήλωσε ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου οι συμμετέχοντες αποκόμισαν πολλά από τις συναντήσεις τις οποίες είχαν με την πολιτική ηγεσία του τόπου.

    Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ είπε πως το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη για το Κυπριακό περίοδο και χαρακτήρισε πολύ χρήσιμες τις πληροφορίες που πήραν οι σύνεδροι από τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τον Υπουργό Εξωτερικών.

    Στα αποτελέσματα των εργασιών της Συνόδου του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΝΕΠΟΜΑΚ, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Χρίστος Καραολής. Οπως είπε, η Σύνοδος ασχολήθηκε με τέσσερα κυρίως θέματα: Τη βελτίωση των προγραμμάτων που διοργανώνει η ΝΕΠΟΜΑΚ, το πώς μπορεί να ξεκινήσει η Οργάνωση καινούρια προγράμματα, το συντονισμό των ενεργειών με την νεολαία της ΣΑΕ (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού) ώστε οι δύο οργανώσεις να εργάζονται ως δύο δίκτυα μαζί, και το πώς μπορεί η ΝΕΠΟΜΑΚ να στηρίξει καλύτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις συνομιλίες.

    [03] ΛΕΜΕΣΟΣ ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ

    Πλήθος κόσμου, ξένοι και ντόπιοι, μικροί και μεγάλοι, κατέκλυσαν τον Δημόσιο Κήπο της Λεμεσού, όπου τελέστηκαν τα εγκαίνια της 48ης Γιορτής του Κρασιού, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου.

    Τα εγκαίνια τέλεσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, στην παρουσία Υπουργών, αρχηγών/εκπροσώπων κομμάτων, βουλευτών, δημοτικών συμβούλων και άλλων επισήμων, ενώ παρευρέθηκε και ο Τουρκοκύπριος πολιτικός Μουσταφά Ακιντζί. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Δήμαρχος της πόλης, Αντρέας Χρίστου.

    [04] ΚΟΠΕ BEACH VOLLEY ΚΥΠΡΟΣ

    Στις καλύτερες «16» ομάδες της Ευρώπης στην κατηγορία κάτω των 20 χρόνων συγκαταλέγεται η κυπριακή εθνική ομάδα μπιτς βόλεϊ των γυναικών.

    Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της ΚΟΠΕ, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξάγεται στην Κω, οι Μανωλίνα Κωνσταντίνου και Μαριώτα Αγγελοπούλου υλοποίησαν τον αρχικό τους στόχο που ήταν η πρόκριση στην β φάση της διοργάνωσης.

    Από τις 24 ομάδες που συμμετείχαν εξασφάλισαν την 13η θέση. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι σε δύο αγώνες, ηττήθηκαν στο τάι μπρέικ, με πιο οδυνηρή βέβαια την ήττα από την Τσεχία (την Παρασκευή 28 Αυγούστου, το μεσημέρι) η οποία έφερε και τον αποκλεισμό από τη συνέχεια.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 29 August 2009 - 11:29:12 UTC