Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΡΙΑ - ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΑΝΤΟΣ - ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ - ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
  • [04] ΧΑΤΖΗΡΟΥΣΟΣ - ΠΕΤΕΡΙΝΓΚ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΡΙΑ - ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

    Ικανοποίηση από τα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψής του στη Συρία εξέφρασε σε δηλώσεις του από τη Δαμασκό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας πως η επίσκεψη έθεσε ``νέο θεμέλιο λίθο`` στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τόσο από πολιτικής άποψης όσο και των ανταλλαγών μεταξύ Συρίας και Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ο Σύρος ομόλογός του αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί μαζί με τη σύζυγό του την Κύπρο, μια επίσκεψη η οποία τοποθετείται μεταξύ των αρχών του επόμενου έτους και την Ανοιξη.

    ``Πιστεύω ακράδαντα ότι αναζωογονούνται οι θερμές φιλικές και παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ της Συρίας και της Κύπρου``, ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Επεσήμανε πως η Κύπρος εξέφρασε την από θέση αρχής στήριξή της στον αγώνα του συριακού λαού για το θέμα των υψωμάτων Γκολάν, αλλά και για τη λύση του παλαιστινιακού προβλήματος, ενώ, όπως πρόσθεσε, από συριακής πλευράς εκφράστηκε στήριξη σε ό,τι αφορά στις θέσεις για επίλυση του Κυπριακού με ειρηνικά μέσα μέσω των συνομιλιών και για τερματισμό της απαράδεκτης κατάστασης η οποία επικρατεί στην Κύπρο με την κατοχή και τη διαίρεση του νησιού.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε στη ``μεγάλη ικανοποίηση`` που εκφράστηκε από τον κ. Ασαντ στη θετική στάση της Κύπρου στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τα υψώματα Γκολάν, ενώ προανήγγειλε πως η Κύπρος θα τηρήσει την ίδια στάση και φέτος.

    ``Νομίζω αυτό ήταν ένα ζήτημα - κλειδί, το οποίο θα μας βοηθήσει και στα ζητήματα που εμείς θέλουμε να αντιμετωπιστούν από πλευράς της Συρίας, όπως είναι και η ατμοπλοϊκή γραμμή`` (Λατάκεια και κατεχόμενης Αμμοχώστου)``, επεσήμανε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ακόμη πως στα 50 σχεδόν χρόνια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράφηκαν 24 συμφωνίες με τη Συρία, ενώ σε μία επίσκεψη υπογράφηκαν δέκα, γεγονός που χαρακτήρισε ως ``πολύ σημαντικό``.

    Είπε ακόμη ότι έχει συμφωνηθεί ότι θα υπάρξουν ανταλλαγές σε υπουργικό επίπεδο και παραγόντων σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

    Πρόσθεσε πως τόσο στη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Ασαντ όσο και στη σημερινή με τον Πρωθυπουργό της Συρίας Μοχάμεντ Νάτζι Οτρι αποφασίστηκε συνεργασία και στον τομέα της ενέργειας, όπως για παράδειγμα στα ηλιακά θερμοσίφωνα για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον στη Συρία, αλλά και στον τομέα του τουρισμού, των κοινών επενδύσεων σε διάφορα έργα.

    ``Είναι πανέτοιμες οι δύο πλευρές να ανταλλάξουν αντιπροσωπείες και επιχειρηματιών αλλά και Υπουργών σε όλα τα επίπεδα και να έχουμε πρακτικά αποτελέσματα``, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της συριακής Βουλής Μαχμούντ Αλ Αμπράς τον οποίο χαρακτήρισε ``παλιό καλό φίλο``, προσθέτοντας πως ο κ. Αλ Αμπράς ``εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για ειρηνική λύση στο Κυπριακό και για τερματισμό της απαράδεκτης κατάστασης, όπως είπα και προηγούμενα, της διαίρεσης της χώρας μας και τερματισμό της κατοχής``.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της συριακής Βουλής είναι έτοιμος να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων και αυτό θα το διαβιβάσω στον Πρόεδρος της Βουλής κ. Καρογιάν.

    ``Νομίζω ότι θα πρέπει όλη η αντιπροσωπεία και εκ μέρους της να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τα αποτελέσματα αυτής της επίσημης επίσκεψης στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας``, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση αν η αποτίμηση αυτή αποτελεί και την απάντησή σε κάποια δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο τα οποία αφήνουν να νοηθεί ότι η επίσκεψη δεν πέτυχε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ``αν έγιναν τέτοιες αναφορές στη Λευκωσία, θεωρώ ότι είναι παράδοξο, λυπούμαι να πω δεν είναι καλόβουλες. Εχω κάνει αυτή την αποτίμηση, ο κάθε Κύπριος έχει το δικό του κριτήριο και μπορεί να κρίνει από μόνος του``.

    ``Εγώ στηρίζομαι στο πολιτικό κριτήριο του λαού μας, των απλών ανθρώπων, αλλά και παραγόντων οι οποίοι ανυστερόβουλα εκτιμούν τις προσπάθειές μας``, κατέληξε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν μεταβαίνει στη Βηρυτό, όπου θα προσφωνήσει το συνέδριο H Γενοκτονία των Αρμενίων και το Διεθνές Δίκαιο», που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 2 και 4 Σεπτεμβρίου και συνδιοργανώνεται από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Μέσης Ανατολής και το Πανεπιστήμιο Χαϊκαζιάν.

    Κατά την επίσκεψή του στη Βηρυτό, ο Πρόεδρος της Βουλής θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Λιβανικής Εθνοσυνέλευσης Nabih Berri.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής θα γίνει επίσης δεκτός από τον Πατριάρχη Καθόλικο του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας, Αράμ Α , ο οποίος θα απονείμει στον κ. Καρογιάν το Παράσημο της Τάξεως του Ιππότου της Κιλικίας και θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του στο Πατριαρχείο.

    [03] ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΑΝΤΟΣ - ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ - ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

    Υστερα από διευθετήσεις μέσω των Ηνωμένων Εθνών θα εορτασθεί και φέτος, στην κατεχόμενη Μόρφου, η μνήμη του Αγίου Μάμαντος του Θαυματουργού και Μυροβλύτη, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου.

    Συγκεκριμένα, στις 19:00 την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί ο πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός, στην κατεχόμενη Μόρφου, στο ναό Αγίου Μάμαντος, ενώ την Τετάρτη στις 07:30 θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στις 16:00 θα ψαλεί παράκληση στον Αγιο Μάμα.

    Σε όλες τις ιερές ακολουθίες θα προστεί ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, συμπαραστατούμενος από τον ιερό κλήρο της Μητροπολιτικής περιφέρειας Μόρφου.

    [04] ΧΑΤΖΗΡΟΥΣΟΣ - ΠΕΤΕΡΙΝΓΚ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Θετικός ήταν ο τέως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γερμανός Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Χανς Γκερντ Πέτερινγκ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον κατεχόμενο Κορμακίτη και τα ερειπωμένα μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα και του Προφήτη Ηλία.

    Oπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αντιπρόσωπος της θρησκευτικής ομάδας των Μαρωνιτών, Αντώνης Χατζηρούσος, «οι υποσχέσεις που έδωσε στην κοινότητα (ο κ. Πέτερινγκ) είναι ότι θα προσπαθήσει να βοηθήσει όσον μπορεί».

    Υπάρχουν γύρω στους 150 εγκλωβισμένους Μαρωνίτες στα χωριά Κορμακίτης και Καρπάσσια, τα οποία οι Μαρωνίτες μπορούν να επισκέπτονται και να εκκλησιάζονται. Στον Ασώματο επιτρέπεται ο εκκλησιασμός δύο ώρες κάθε Κυριακή, όπου ένας ιερέας μεταβαίνει, όπως εξήγησε, προσθέτοντας ότι περίπου 100-200 άτομα μεταβαίνουν στο χωριό για τη θεία λειτουργία.

    Στην Αγιά Μαρίνα δεν επιτρέπεται η είσοδος λόγω ενστάσεων που προβάλλει ο κατοχικός στρατός.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 1 September 2009 - 13:29:16 UTC