Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ - ΟΜΙΛΙΑ
  • [02] ΙΤΑΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • [04] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ - ΟΜΙΛΙΑ

    Το Κυπριακό δημιουργήθηκε στα χρόνια του ψυχρού πολέμου και δεν είναι νοητό να διαιωνίζεται ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε μέσα σε άλλες συνθήκες και άλλους καιρούς, δεδομένου ότι πολλά από όσα ίσχυαν στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 έπαψαν από καιρού να ισχύουν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε ομιλία του κατά την τελετή αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα συστημάτων επικοινωνίας στις διεθνείς σχέσεις από το Πανεπιστήμιο για τους Ξένους της Περούτζια.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, τις οποίες χαρακτήρισε πολύ δύσκολες. ``Μέχρι τώρα σημειώθηκαν συγκλίσεις σε ορισμένα ζητήματα, αλλά διαπιστώθηκαν και σοβαρές αποκλίσεις σε πολύ σημαντικές πτυχές του Κυπριακού. Η τουρκοκυπριακή πλευρά συχνά θέτει στο τραπέζι απόψεις που ξεφεύγουν από τα συμφωνημένο πλαίσιο``, είπε.

    Ανέφερε πως ``εμείς τιμούμε τις δεσμεύσεις μας, διατυπώνοντας απόψεις που συνάδουν πλήρως με το στόχο της λύσης και εξυπηρετούν συνολικά τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Προσεγγίζουμε τα πράγματα με πολιτική βούληση και καλή θέληση για να φτάσουμε σε λύση. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με υπομονή και επιμονή χωρίς να απογοητευόμαστε από τη στάση της άλλης πλευράς ή τις δυσκολίες που συναντούμε``, διαβεβαίωσε.

    Ανέφερε πως για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση χρειάζεται να ικανοποιηθούν τρεις προϋποθέσεις. Πρώτον, όπως είπε, να αλλάξει πολιτική η Αγκυρα και να επιτρέψει στον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Ταλάτ να διαπραγματευτεί ουσιαστικά στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης.

    ``Η Αγκυρα έχει κίνητρο για να αλλάξει την πολιτική της. Είναι η φιλοδοξία της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για να μπορέσει να έχει προοπτικές η ευρωπαϊκή της πορεία απαραίτητα πρέπει να συμβάλει έμπρακτα στην λύση του Κυπριακού. Οσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο, θα έχει ένα σημαντικό επιπρόσθετο εμπόδιο στην ευρωπαϊκή της πορεία``, ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως ``τουλάχιστο σε ό,τι αφορά την κυπριακή Κυβέρνηση δεν είμαστε διατεθειμένοι να συναινούμε σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης αν η Αγκυρα εξακολουθήσει να τηρεί την πολιτική που ακολουθεί. Χάριν λοιπόν πρώτα και κύρια της εξυπηρέτησης των δικών της συμφερόντων, η Αγκυρα πρέπει να αλλάξει πολιτική.``

    Ως δεύτερη προϋπόθεση ανέφερε το ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να καταθέτει στο τραπέζι των συνομιλιών προτάσεις και θέσεις που προάγουν και εξυπηρετούν το στόχο της ομοσπονδίας και όχι προτάσεις που παραπέμπουν σε συνομοσπονδιακές προσεγγίσεις.

    Τρίτον, πρόσθεσε, η διεθνής κοινότητα να στρέψει την επιρροή της πάνω στην Τουρκία. ``Εστω και τώρα ας ληφθούν υπόψη όχι μόνο τα στενά συμφέροντα που έχουν να κάνουν με τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας, αλλά και η ανάγκη να εξυπηρετηθεί το διεθνές δίκαιο και να πάψει να υπάρχει ένα πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για δεκαετίες τώρα``, πρόσθεσε.

    Οπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το Κυπριακό παραμένει στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, όπου είναι ο φυσικός χώρος αναζήτησης της επίλυσης του.

    ``Η Ευρωπαϊκή Ενωση, όμως, έχει να διαδραματίσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι ήδη μέλος της και η Τουρκία κτυπά την πόρτα της. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ξεχωριστών κρατών μελών της, όπως η Ιταλία, είναι στο επίκεντρο των επαφών που έχω στην παρούσα επίσκεψη μου στην Ιταλία``, ανέφερε και ευχαρίστησε για μια ακόμα φορά τον Πρόεδρο Ναπολιτάνο για την πρόσκληση που του απηύθυνε για να επισκεφθεί την Ιταλία και τον Πρωθυπουργό Μπερλουσκόνι ``για τις εγκάρδιες συνομιλίες που είχαμε μαζί τους``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση πως Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να συμβιώσουν και να ευημερήσουν, διαχειριζόμενοι από κοινού το κοινό τους κράτος μέσα σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας και είπε πως η ιδιότητα της Κύπρου ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενισχύει ακόμα περισσότερο αυτό το αίσθημα ασφάλειας σε βαθμό που εμείς εκτιμούμε ότι δεν χρειάζεται η Κύπρος ξένες εγγυήσεις και ξένους εγγυητές.

    Δεν διαγράφουμε την ιστορία μας, από την οποία προσπαθούμε συνεχώς να διδασκόμαστε. Και το μεγαλύτερο δίδαγμα της κυπριακής ιστορίας είναι ότι όσες φορές εθνικιστικές δυνάμεις και στις δυο κοινότητες εγκλημάτησαν, έδωσαν την ευκαιρία στους ξένους να βλάψουν την πατρίδα και το λαό μας, ανέφερε.

    ``Αντιπαλεύουμε λοιπόν κάθε εκδήλωση εθνικισμού-σοβινισμού. Στρέφουμε με αισιοδοξία το βλέμμα στο μέλλον και οραματιζόμαστε μια Κύπρο ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα, στην οποία θα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών. Αυτό το όραμα είναι εφικτό. Είμαστε ένας μικρός αριθμητικά λαός μια μικρής χώρας. Εχουμε την ανάγκη κάθε βοήθειας και αλληλεγγύης από τους φίλους της ειρήνης σε όλο τον κόσμο για να υλοποιήσουμε το όραμα μας``, είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ``η Κύπρος έχει και θα εξακολουθήσει να έχει και τη δική σας στήριξη και αλληλεγγύη``.

    Αναφερόμενος στην Περούτζια, είπε πως ``υπήρξε συνδιαμορφωτής της πολυκύμαντης πολιτικής ιστορίας της ιταλικής χερσονήσου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αλλά ταυτόχρονα και ένας λαμπρός φάρος πολιτισμού``.

    Οπως είπε, θεωρεί εξαιρετική τιμή, ``τιμή η οποία αντανακλά σίγουρα και στην πατρίδα μου την Κύπρο, την απόφαση του Πανεπιστημίου για τους Ξένους της Περούτζια να με αναγορεύσει Επίτιμο Διδάκτορα. Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση και απέραντη ευγνωμοσύνη γιατί ερμηνεύω την απόφαση σας αυτή ως μια αναγνώριση της πάλης που διεξάγουμε για τη δικαίωση της Κύπρου και ως μια πράξη αλληλεγγύης προς το δοκιμαζόμενο για δεκαετίες τώρα κυπριακό λαό``, ανέφερε.

    Οπως είπε, ``το δικό μας αντίδωρο στη δική σας ευγενική χειρονομία είναι η υπόσχεση ότι πάντα πιστοί σε αρχές αξίες και ιδανικά θα συνεχίσουμε την πάλη για δίκαιη λύση του Κυπριακού. Θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τις φιλικές σχέσεις ανάμεσα στην Ιταλία και την Κύπρο και ως ένα ευρωπαϊκό κράτος θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για μια Ευρωπαϊκή Ενωση που να βρίσκεται πιο κοντά στους λαούς, τα προβλήματα και τις προσδοκίες τους. Θα είμαστε συναγωνιστές στον αγώνα για καταπολέμηση της φτώχειας και της κοινωνικής αδικίας, για επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης``, υπογράμμισε.

    Εξέφρασε χαρά για το γεγονός ότι κατά το περασμένο ακαδημαϊκό έτος γράφτηκαν στο Πανεπιστήμιο της Περούτζια 38 Κύπριοι φοιτητές, ενώ στην τελευταία δεκαετία αποφοίτησαν περίπου 300 Κύπριοι. «Να είστε βέβαιοι ότι αυτοί όλοι θα είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ιταλίας και της Περούτζια στην πατρίδα τους», επεσήμανε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε στη συνέχεια πως ο ιταλικός και ο κυπριακός λαός ως Μεσογειακοί λαοί μοιράζονται για χιλιετίες την ίδια ιστορική μοίρα και έχουν διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό την ίδια κουλτούρα και ιδιοσυγκρασία.

    Εχουμε, όμως, πολλά να κάνουμε για να εδραιώσουμε ακόμα περισσότερο τις φιλικές σχέσεις ανάμεσα στις δυο μας χώρες. Και η παρούσα επίσκεψη μου στην Ιταλία στοχεύει ακριβώς και στην προώθηση αυτού του στόχου, επεσήμανε, και έκανε μια ιστορική αναδρομή στις σχέσεις των δυο χωρών, υπογραμμίζοντας πως ``πρέπει να κάμνουμε ότι περνά από το χέρι μας έτσι που ο πολιτισμός και η ειρήνη να αναδεικνύονται πάντα πιο ισχυροί από την πολιτική και τους πολέμους``.

    Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις συνθήκες πείνας και εξαθλίωσης που επικρατούν σε πολλές χώρες και ωθούν εκατομμύρια ανθρώπους στο δρόμο της μετανάστευσης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται στη δημιουργία συνθηκών στις ίδιες τις χώρες του τρίτου κόσμου, που να επιτρέπουν στους κατοίκους τους να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή.

    ``Ως αναπτυγμένες χώρες και ως ΕΕ έχουμε καθήκον να συμβάλουμε στη δημιουργία αυτών των συνθηκών μακριά από όρους νεοαποικισμού. Οσον αφορά τους ίδιους τους μετανάστες πρέπει να τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης και των ίδιων όρων απασχόλησης, όπως και οι ντόπιοι εργαζόμενοι. Στην αντίθετη περίπτωση, μετατρέπονται σε σύγχρονους δούλους και αποτελούν στίγμα για τις σύγχρονες κοινωνίες, που διακηρύττουν ότι σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα``, ανέφερε.

    Σημείωσε την κατάσταση που υπάρχει στην Κύπρο σε ό,τι αφορά στο θέμα της μετανάστευσης και ανέφερε ότι εκτός από τους μετανάστες «υπάρχουν και οι έποικοι που κουβαλά η Τουρκία σχεδιοποιημένα στην Κύπρο έτσι ώστε να αλλάξει το δημογραφικό χαρακτήρα της Κύπρου», κάτι το οποίο χαρακτήρισε παράνομο και φοβερά επικίνδυνο για το νησί και την επιβίωση του.

    Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να τύχει επεξεργασίας μια ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης, που να τη χαρακτηρίζει μεταξύ άλλων η αλληλεγγύη στις χώρες μέλη της ΕΕ και η ανάληψη από κοινού της ευθύνης της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ρεύματος, σημειώνοντας πως προς το σκοπό αυτό η Κύπρος, η Μάλτα, η Ελλάδα και η Ιταλία συντονίζουν τις προσπάθειες τους.

    Αναφερόμενος στην παγκοσμιοποίηση, είπε πως όπως αυτή συντελείται σήμερα κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στα ανθρωπιστικά οράματα και ιδανικά. Πρόσθεσε πως ``το εύρος και το βάθος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης - που κατά την εκτίμηση μας είναι κρίση του συστήματος και της πιο ακραίας έκφρασης του, δηλαδή του νεοφιλελευθερισμού - δείχνει ακριβώς τις διαστάσεις που έχει πάρει η παγκοσμιοποίηση``.

    Ανέφερε, επίσης, πως στα χρόνια της λεγόμενης νέας τάξης πραγμάτων ακολουθήθηκαν πολιτικές που στο επίκεντρο τους είχαν την προώθηση εγωκεντρικών στρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων.

    ``Παρά τις διακηρύξεις, πολύ λίγη έως καθόλου σημασία δόθηκε στα συμφέροντα, τις ανάγκες και τις προσδοκίες λαών. Παραγνωρίστηκε το αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας. Κάποιοι αναγόρευσαν τους εαυτούς τους σε υπέρτατους κριτές των πάντων και θεόσταλτους τιμωρούς. Επιχειρείται να επιβληθεί και μάλιστα πολλές φορές με τη φωτιά και το σίδερο, το δίκαιο του ισχυρού.

    Επιχειρείται να διαμορφωθεί ένα καινούργιο διεθνές δίκαιο που στο όνομα της υπεράσπισης της δημοκρατίας ή της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, παραγνωρίζει και παραγκωνίζει αρχές, όπως ο σεβασμός της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας των κρατών, παραγνωρίζει και καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες``, είπε, προσθέτοντας πως όλα αυτά μας οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς και σε καταστάσεις που διαιωνίζουν αιμάσσουσες πληγές, όπως είναι το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

    ``Εύχομαι και ελπίζω η αλλαγή στον Λευκό Οίκο να οδηγήσει σε μια διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων για το καλό της παγκόσμιας ειρήνης``, ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στη συνέχεια ότι ``η ΕΕ της οποίας η Ιταλία και Κύπρος είμαστε μέλη, διαμορφώνει το δικό της ευρωπαϊκό δίκαιο, που μπορεί να επιδέχεται την όποια κριτική - και εμείς έχουμε κριτικές απόψεις - όμως, παρέχει επίσης μια γερή βάση πάνω στην οποία θα μπορούσε να στηριχθεί ένας κόσμος που να σέβεται περισσότερο τις αρχές, να τιμά περισσότερο τις αξίες, να σέβεται και να εφαρμόζει τα ανθρώπινα δικαιώματα``.

    Ανέφερε, εξάλλου, πως το περιβαλλοντικό ζήτημα αναδεικνύεται ως το κατ` εξοχήν πρόβλημα του παρόντος και του μέλλοντος και πρέπει να γίνει συνείδηση από όλους ότι ο πλανήτης θα συνεχίσει να κινδυνεύει στο βαθμό που τα κέρδη θα τίθενται πάνω από τον άνθρωπο και την επιβίωση του.

    Εκανε ακόμη λόγο για πραγματική έκρηξη στα ζητήματα επικοινωνίας και ενημέρωσης και ανέφερε ότι πολύ φοβάται ότι αυτή δημιουργεί και μια νοοτροπία εθισμού, που οδηγεί στην απάθεια απέναντι στις τραγωδίες που διαδραματίζονται στις διάφορες γωνιές του κόσμου.

    Τάχθηκε, παράλληλα, κατά της λογοκρισίας και είπε πως η απάντηση κατά την άποψή του βρίσκεται στην ενίσχυση της προσωπικότητας του ανθρώπου.

    ``Η ενίσχυση των αντιστάσεων του και της κριτικής του σκέψης έτσι που να είναι σε θέση ό ίδιος να εκτιμά, να αξιολογεί και να ζυγίζει όλα αυτά που βλέπει και ακούει, όλα αυτά με τα οποία τον βομβαρδίζουν καθημερινά``, ανέφερε.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, στην εποχή της αποθέωσης της τεχνολογίας είναι απαραίτητη η κλασσική παιδεία έτσι όπως μας την κληροδότησε ο αρχαίος ελληνορωμαϊκός κόσμος και ο κόσμος της ιταλικής Αναγέννησης. Μόνο ένας πολύπλευρα καλλιεργημένος άνθρωπος θα μπορεί να αντισταθεί και να μην παρασυρθεί από τα όποια ρεύματα υποκουλτούρας και παραπληροφόρησης, σημείωσε.

    Επεσήμανε πως στην Κύπρο ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της Κυβέρνησης είναι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που στόχο έχει ακριβώς η παιδεία να διαμορφώνει ανθρώπους με προσωπικότητα. ``Ανθρώπους δημοκρατικούς, με ελεύθερο πνεύμα και κριτική σκέψη. Αν αποτύχουμε να κτίσουμε αντιστάσεις και να διαμορφώσουμε ανθρώπους που να μπορούν να χειρίζονται υπεύθυνα την τεχνολογία και όχι να είναι υποχείριο της, εύκολα θα διολισθήσουμε σε μια καινούργια εποχή βαρβαρότητας υψηλής τεχνολογίας``, είπε.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, εκτενώς στην ιστορία του Κυπριακού, είπε πως αυτό έχει δυο πτυχές, τη διεθνή που αφορά την ξένη κατοχή, τον εποικισμό και τις λεγόμενες εγγυήσεις, και την εσωτερική που αφορά τη διάρθρωση του κυπριακού κράτους και τις σχέσεις ανάμεσα στις δυο κοινότητες.

    Επεσήμανε πως από το 1974 και ύστερα όλες οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προσέκρουσαν στην πολιτική της Αγκυρας, που επιμένει σε τέτοια διευθέτηση του προβλήματος που να της επιτρέπει να συνεχίσει να ασκεί έλεγχο πάνω στην Κύπρο. Αυτό είναι απαράδεκτο για μας, είναι απαράδεκτο από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    ``Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια η Τουρκία έβρισκε πάντα, αν όχι τη στήριξη, σίγουρα την ανοχή ισχυρών φίλων και συμμάχων της. Ως αποτέλεσμα, δεν αισθάνθηκε ποτέ την ανάγκη να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Ευχόμαστε και ελπίζουμε έστω και τώρα να αισθανθεί αυτή την ανάγκη``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ανέφερε πως με την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ``αναλάβαμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προώθηση λύσης του Κυπριακού που να στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, μια που η Κύπρος από το 2004 έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αποδέχθηκε και συμφώνησε μαζί μας ότι η διαδικασία της λύσης και το περιεχόμενο της θα πρέπει να είναι ιδιοκτησία των ίδιων των Κυπρίων``, πρόσθεσε.

    Οπως σημείωσε, ``στις πρωτοβουλίες μας ανταποκρίθηκε θετικά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με τον οποίο συμφωνήσαμε τη βάση πάνω στην οποία θα πρέπει να αναζητηθεί η λύση. Αυτή η βάση προνοεί ότι η λύση θα είναι δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Προνοεί ακόμα ότι η Κύπρος θα είναι ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια``, ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως ``στη βάση αυτής της συναντίληψης άρχισαν και συνεχίζονται για ένα τώρα χρόνο οι απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων για συνολική επίλυση του Κυπριακού. Επιθυμία μας είναι το συντομότερο δυνατό να καταλήξουν σε αίσιο τέρμα``, είπε.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «κάποιοι σήμερα ξεχνούν αυτή την παραχώρηση της ε/κ πλευράς και μιλούν για δυο κράτη, κάτι που είναι ένα πολιτικό και ιστορικό λάθος, που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη δική μας πλευρά».

    Συνεχίζοντας είπε ότι η αποδοχή της εκ περιτροπής Προεδρίας από την ε/κ πλευρά υπήρξε μια σημαντική προσφορά προς τους Τ/κ, προσθέτοντας πως με βάση την εκ περιτροπής Προεδρία «θα υπάρχει ένας Ε/κ Πρόεδρος για 4 χρόνια και ένας Τ/κ Πρόεδρος για 2 χρόνια, που θα εκλέγονται από όλο το λαό».

    Είπε ακόμα ότι «θέλουμε την Ελλάδα και την Τουρκία φίλες χώρες, αλλά δεν θέλουμε όμως ξανά να έχουμε κηδεμόνες» και ότι «ο κυπριακός λαός είναι αρκούντως ώριμος για να μην χρειάζεται κηδεμόνες»

    ``Το Κυπριακό δημιουργήθηκε στα χρόνια του ψυχρού πολέμου. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Δεν είναι νοητό να διαιωνίζεται ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε μέσα σε άλλες συνθήκες και άλλους καιρούς, δεδομένου μάλιστα ότι πολλά από όσα ίσχυαν στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 έπαψαν από καιρού να ισχύουν``, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [02] ΙΤΑΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ενότητα της Κύπρου προϋποθέτει αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, των εποίκων, και το σεβασμό της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του σε Ιταλούς και Κύπριους δημοσιογράφους κατά την άφιξη του στο Πανεπιστήμιο για ξένους της Περούτζια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι η ενότητα της Κύπρου είναι εκ των ων ουκ άνευ. «Η πραγματική ενότητα, η οποία θα στηρίζεται σε ένα λειτουργικό κράτος στο οποίο θα παίρνουν μέρος Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Πρέπει να είναι μια ενότητα», συνέχισε, «κράτους, λαού, θεσμών, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τη διαφορετικότητα αλλά και αυτά που μας ενώνουν, τα κοινά συμφέροντα, τον κοινό πολιτισμό που έχουμε κτίσει με τους Τουρκοκύπριους, την κοινή ψυχολογία και να είναι ένα κράτος το οποίο να στηρίζεται πάνω σε κοινωνικοπολιτικά πλαίσια αντί σε εθνοτικά.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε επίσης πως αυτή η ενότητα «εάν την πετύχουμε βέβαια, εάν μας επιτρέψει η Τουρκία, προϋποθέτει αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, των εποίκων και βεβαίως και το σεβασμό της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια τέτοια ενότητα σίγουρα είναι εγγύηση για την ασφάλεια και βεβαίως για την ευημερία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης», συμπλήρωσε.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Υπογράφηκε την Τετάρτη στο Υπουργείο Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού το συμβόλαιο για την προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κυβερνητικά κτίρια, δημόσια σχολεία και στρατόπεδα.

    Σε χαιρετισμό του, στην τελετή υπογραφής συμφωνίας, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης είπε πως ``το έργο αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές εννέα δημοσίων κτιρίων, 52 δημόσιων σχολείων και τεσσάρων στρατοπέδων``.

    Οπως πρόσθεσε, ``η συνολική δυναμικότητα των συστημάτων θα είναι 1100 KW και παράλληλα θα γίνει προμήθεια 50 εκπαιδευτικών μοντέλων φωτοβολταϊκών συστημάτων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από τα σχολεία. Το κόστος του έργου``, ανέφερε, ``θα ανέλθει στα 4.386.077,76 ευρώ συν ΦΠΑ και η υλοποίηση των εγκαταστάσεων θα ολοκληρωθεί εντός εννέα μηνών από σήμερα (ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης). Σημειώνεται ότι το έργο συγχρηματοδοτείται από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης``.

    [04] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ

    Στα 2,67 εκατομμύρια ευρώ ανήλθε το πρώτο επτάμηνο του έτους το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο (εισαγωγές - εξαγωγές) της Κύπρου, παρουσιάζοντας, ωστόσο, μείωση 1 εκ. ευρώ σε σχέση με το έλλειμμα της αντίστοιχης περιόδου του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η Στατιστική Υπηρεσία.

    Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας, στο πρώτο επτάμηνο του 2009, οι συνολικές εισαγωγές ανήλθαν στα 3,23 δισ. ευρώ, σε σχέση με 4,37 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2008, ενώ οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν στα 559 εκ. ευρώ, σε σύγκριση με 700 εκ. ευρώ το πρώτο επτάμηνο του 2008.

    Οι συνολικές εισαγωγές από χώρες της ΕΕ, ανήλθαν το πρώτο επτάμηνο του 2009 στα 2,28 δισ. ευρώ και οι εξαγωγές στα 349 εκ. ευρώ, ενώ οι συνολικές εισαγωγές από τρίτες χώρες ανήλθαν στα 944 εκ. ευρώ και οι εξαγωγές στα 210 εκ. ευρώ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 9 September 2009 - 15:29:13 UTC