Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-12-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ
  • [03] ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑ - ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
  • [04] ΥΠ. ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ - ΕΡΕΥΝΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Σχεδόν αξιοθρήνητο, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας το εσωτερικό μέτωπο, επισημαίνοντας πως ``είναι ένα να ζητούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει ευθύνες για την ενότητα και είναι άλλο να συνδράμουμε κι εμείς για να καθιερωθεί και να υπάρξει αυτή η ενότητα``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μιλούσε στο προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας κατά τη διάρκεια εκεί επίσκεψης του, τόνισε ότι ``ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που είναι και διαπραγματευτής υπερασπίζεται αρχές και υπερασπίζεται τον τόπο``, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ``δεν υπάρχει περίπτωση ούτε για υπογραφή ενδιάμεσης συμφωνίας, ούτε και για οποιοδήποτε έτοιμο σχέδιο που να παρουσιαστεί στον κυπριακό λαό``.

    Σημείωσε ακόμη πως ``είναι ένα να είσαι έξω και να ρίχνεις βέλη και είναι άλλο να είσαι μέσα και να δίνεις τη μάχη``, ενώ διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα δώσει τη μάχη με συνέπεια σε αρχές, αλλά την ίδια ώρα και με συνέπεια στη δέσμευση σε σχέση με το περιεχόμενο και την ποιότητα της λύσης η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να είναι λειτουργική, βιώσιμη και να στηρίζεται στις βασικές αρχές.

    ``Τα τονίζω αυτά σε αυτό το χώρο γιατί το εσωτερικό μας μέτωπο τον τελευταίο καιρό είναι σχεδόν αξιοθρήνητο``, είπε στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας, διευκρινίζοντας πως ``είναι ένα να ζητούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει ευθύνες για την ενότητα και είναι άλλο να συνδράμουμε κι εμείς για να καθιερωθεί και να υπάρξει αυτή η ενότητα``.

    Ανέφερε ακόμη πως ο ίδιος τάσσεται υπέρ της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, αλλά την ίδια ώρα τάσσεται και υπέρ του αλληλοσεβασμού και του σεβασμού των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως αυτές απορρέουν από το Σύνταγμα.

    Σε ό,τι αφορά δε τις λεγόμενες εκλογές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως δεν θα πει τίποτε καθώς, όπως σημείωσε, ``πρόκειται για υπόθεση της τ/κ κοινότητας και όχι δική μας υπόθεση να καθορίσουμε τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας``.

    Σημείωσε, τέλος, ότι ``ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντί να βάλλεται συνεχώς από πολλές κατευθύνσεις χρειάζεται στήριξη``, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως ο ίδιος έχει ``και τη δύναμη και την υπομονή και την αποφασιστικότητα ανεξαρτήτως των βολών``, που δέχεται, να συνεχίζει αυτό το έργο διότι, όπως είπε, το θεωρεί έργο που σχετίζεται με την επιβίωση του τόπου και του λαού.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Γενικό Νοσοκομείο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε θαλάμους ασθενών και συνομίλησε με ασθενείς, αλλά και με μέλη του προσωπικού.

    Ευχήθηκε χρόνια πολλά στο προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου με την ευχή να είναι όλοι υγιείς για να προσφέρουν υγεία και στους υπόλοιπους.

    Κατά την έξοδο από το Γενικό Νοσοκομείο, απέφυγε να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις, αρκούμενος στο να αναφέρει πως ό,τι είχε να πει το είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

    [02] ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

    Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι όπως η αναθεώρηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας επικεντρωθεί σε αυτούς που έχουν τεράστια ακίνητη περιουσία, εταιρείες, οργανισμούς, ή φυσικά πρόσωπα και έχουν την οικονομική δυνατότητα να επωμισθούν κάποιο βάρος της παγκόσμια κρίσης, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης.

    Μιλώντας σε διάσκεψη, ο κ. Σταυράκης εξήγησε ότι η Κυβέρνηση έχει προτείνει ένα ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων για αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην κυπριακή οικονομία.

    Εξήγησε ότι το πακέτο αυτό αποτελείται από έξι διαφορετικούς πυλώνες, με κάποιους από τους οποίους να επικεντρώνονται σε θέμα μείωσης των δαπανών και με κάποια μέτρα να αυξάνουν τα έσοδα του κράτους. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα αυτά λύνουν επίσης διαχρονικά προβλήματα που ταλανίζουν την κυπριακή οικονομία και κοινωνία, όπως το θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής, την προσπάθεια καλύτερης στόχευσης των κοινωνικών επιδομάτων και την τροχοδρόμηση λύσεως του προβλήματος του συνταξιοδοτικού τόσο του δημόσιου όσο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    Ερωτηθείς τι εννοεί με τον όρο «λογική αξία» της ακίνητης περιουσίας για τη μη επιβολή φόρου, ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι η λογική αξία και τα αφορολόγητα ποσά θα καθοριστούν μέσω ενός συνεχιζόμενου διαλόγου και με τους κοινωνικούς εταίρους και με τα άλλα πολιτικά κόμματα.

    «Μια ιδέα η οποία έχει μπει στο τραπέζι για συζήτηση είναι όπως εξαιρούνται οι κατοικίες λογικού κόστους και μια επιπρόσθετη ακίνητη περιουσία για κάθε φυσικό πρόσωπο», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως αν σκεφτεί κάποιος ότι τα τέλη της ακίνητης ιδιοκτησίας καταβάλλονται από κάθε φυσικό πρόσωπο και πολλές φορές τέτοια ακίνητη περιουσία ανήκει χωριστά στο σύζυγο, στη σύζυγο και σε ενήλικα παιδιά, τότε κατά πάσα πιθανότητα η μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού λαού δεν θα επιβαρυνθεί με τέτοιο τέλος ακίνητης ιδιοκτησίας.

    [03] ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑ - ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

    Αλλαγή του κανονισμού στην έκδοση εξωδικών στο πλαίσιο του αιτήματος της αστυνομίας για διευκόλυνση της εφαρμογής του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Χρίστος Πατσαλίδης.

    Μιλώντας μετά το τέλος της συνεδρίας του σώματος ο κ. Πατσαλίδης τόνισε ότι δεν πρόκειται για αλλαγή της νομοθεσίας, αλλά του κανονισμού που αφορά τη ρύθμιση των εξωδίκων, ώστε ``να μπορούν πέρα από τους παραβάτες της νομοθεσίες, πελάτες, δηλαδή τους καπνιστές, που θα παραβιάζουν το νόμο αυτό, με εξώδικη ρύθμιση να γίνεται και ανάλογη καταγγελία και στον ιδιοκτήτη``.

    Η αστυνομία, είπε, που έχει το βάρος της ευθύνης της εφαρμογής της νομοθεσίας, θα διευκολυνθεί με αυτό τον τρόπο. Ως Υπουργός Υγείας, πρόσθεσε, θέλησε να τονίσει ότι ``σε αυτό το νέο χρόνο, κάνουμε ένα πολύ μεγάλο βήμα, είναι δύσκολο, είναι αλλαγή τρόπου ζωής, είναι απαίτηση για αλλαγή νοοτροπιών``. Ως εκ τούτου, συνέχισε, πρέπει να δούμε θετικά και όχι να βλέπουμε το φόβο της νομοθεσίας.

    Στο Υπουργείο Υγείας έχει σημασία, είπε, να δούνε το θετικό μήνυμα που είναι ότι δεν μπορούμε για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας να επιτρέπουμε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους. ``Αυτό είναι ένα τεράστιο όφελος για όλους, για ολόκληρη την κοινωνία``.

    [04] ΥΠ. ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ - ΕΡΕΥΝΕΣ

    Δυσαρέσκεια για «ορισμένους ισχυρισμούς περί ευθυνών άλλων υπηρεσιών που διατυπώνονται» από πλευράς της διαχειρίστριας εταιρείας του Αεροδρομίου Λάρνακας, εκφράζει με ανακοίνωση το Υπουργείο Συγκοινωνιών.

    Το Υπουργείο Συγκοινωνιών αναφέρει σε σχέση με σημερινές καταχωρίσεις στον Τύπο της διαχειρίστριας εταιρείας του Αεροδρομίου της Λάρνακας για την πρόσφατη διακοπή της ηλεκτροδότησης του διαύλου του Αεροδρομίου, ότι «έχει εκφράσει γραπτώς τη δυσαρέσκεια του προς την εταιρεία για ορισμένους ισχυρισμούς περί ευθυνών άλλων υπηρεσιών που διατυπώνονται», όπως σημειώνεται, «χωρίς τεκμηρίωση στις εν λόγω ανακοινώσεις».

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Υπουργείο ζήτησε από τη διαχειρίστρια εταιρεία να υποβάλει τα οποιαδήποτε στοιχεία κατέχει σχετικά με το θέμα αυτό, ενώ παράλληλα με οδηγίες του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Νίκου Νικολαΐδη έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία πλήρους και ενδελεχούς έρευνας για το περιστατικό και για τυχόν ευθύνες της διαχειρίστριας εταιρείας, όπως και οποιωνδήποτε άλλων εμπλέκονται στο συμβάν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 30 December 2009 - 18:29:14 UTC