Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΣΚ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΗΓΕΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΗΕ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΣΚ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει θέμα ούτε ενδιάμεσης συμφωνίας, ούτε έτοιμων σχεδίων από έξω», εκφράζοντας για άλλη μια φορά την ανάγκη για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο.

    Σε σύντομο χαιρετισμό του στην Πρωτοχρονιάτικη Γιορτή της Ενωσης Συντακτών Κύπρου, ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στο Κυπριακό και σημείωσε ότι «οι στιγμές είναι δύσκολες. Σας το λέω γιατί τις ζω από πρώτο χέρι».

    «Θέλω να σας διαβεβαιώσω για ακόμη μια φορά», πρόσθεσε, «ότι δεν υπάρχει θέμα, ούτε ενδιάμεσης συμφωνίας, ούτε έτοιμων σχεδίων από έξω. Αυτό είναι και το νόημα της κυπριακής ιδιοκτησίας των συνομιλιών``.

    Ωστόσο, συνέχισε, «δεν αγνοούμε και τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού», επισημαίνοντας ότι «η ουσία του Κυπριακού είναι η εισβολή, είναι η κατοχή μαζί με τον εποικισμό. Είναι αυτά που διχοτόμησαν την πατρίδα μας».

    «Πρέπει όμως να σταθούμε και αυτοκριτικά σ αυτά τα γεγονότα στην πορεία και εύχομαι και ελπίζω, εφόσον λύσουμε το Κυπριακό, να καταγράψουμε τα ιστορικά δεδομένα, όπως πρέπει να τα καταγράψουμε».

    Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι αυτό που εννοεί δεν είναι η αλλαγή και το ξαναγράψιμο των βιβλίων της ιστορίας, αλλά η άντληση διδαγμάτων «από τις δικές μας δράσεις, όπως και από τις δράσεις των συμπατριωτών μας αλλά και των έξω, οι οποίοι πολλές φορές μας έστησαν μεγάλες παγίδες και πέσαμε μέσα».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε, επίσης, την ανάγκη για επίτευξη της ελάχιστης ενότητας που χρειάζεται στο εσωτερικό μέτωπο ως επίσης και την ευχή το 2010 να είναι το έτος επανένωσης της πατρίδας μας.

    Στη συνέχεια, συνεχάρη και ευχαρίστησε το δημοσιογραφικό κόσμο για το έργο που επιτελεί και εξέφρασε τη στήριξή του προς τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

    Καταλήγοντας, ευχήθηκε να είναι πραγματικά ελεύθεροι στην άσκηση των καθηκόντων τους.

    [02] ΗΓΕΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Αλλαγή στις ημερομηνίες των εντατικών συνομιλιών, αποφάσισαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους τη Δευτέρα στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

    Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, η οποία διήρκησε δυο περίπου ώρες, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ ανέφερε θα υπάρξει μετάθεση της δεύτερης εβδομάδας των εντατικών συνομιλιών κατά μια εβδομάδα.

    «Οι ηγέτες αποφάσισαν ότι επιθυμούν να αλλάξουν τις ημερομηνίες των εντατικών συνομιλιών», είπε, προσθέτοντας πως ως εκ τούτου, η πρώτη φάση των εντατικών συνομιλιών θα διεξαχθεί κανονικά στις 11, 12, και 13 Ιανουαρίου, ενώ η δεύτερη φάση που ήταν προγραμματισμένη για το τριήμερο 18, 19, και 20, θα διεξαχθεί τελικά στις 25, 26, και 27 του ίδιου μηνός. Οπως σημείωσε ο κ. Ντάουνερ, κατά την εβδομάδα που μεσολαβεί θα υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ των συμβούλων των δυο ηγετών, Γιώργου Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΗΕ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

    Νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας από στρατιωτικά αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, που σημειώθηκαν από την 1 Οκτωβρίου μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2009, κατήγγειλε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, σε επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ημερομηνίας 18 Δεκεμβρίου 2009. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στην επιστολή του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της κυπριακής Κυβέρνησης για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις από μέρους της Τουρκίας και ζητά τον άμεσο τερματισμό τους.

    Υπογραμμίζεται επίσης ότι η πολιτική της μη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τους διεθνείς κανονισμούς που διέπουν τη διεθνή αεροπλοΐα θέτει σε κίνδυνο την πτητική ασφάλεια και διαιωνίζει την ανασφάλεια και την ένταση στην Κύπρο. Σημειώνεται στη συνέχεια ότι οι συστηματικές προσπάθειες της Τουρκίας για υπονόμευση της κυριαρχίας και ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την προώθηση μιας παράνομης αποσχιστικής οντότητας η οποία σφετερίζεται, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα ελέγχου τμήματος του εναερίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιπλέκουν περαιτέρω τις προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Τέτοιες πολιτικές και ενέργειες, υπογραμμίζει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, αποτελούν επαρκή απόδειξη της ανεύθυνης συμπεριφοράς μιας χώρας που αυτή τη στιγμή υπηρετεί ως μη μόνιμο μέλος τους Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Χατζημιχαήλ εκφράζει λύπη για το γεγονός ότι στην πρόσφατη έκθεση του Γενικού Γραμματέα για τις δραστηριότητες του ΟΗΕ στην Κύπρο δεν έγινε καμιά αναφορά στις παραβιάσεις της Τουρκίας, παρόλο που σχετική αναφορά είχε γίνει στην προηγούμενη έκθεση του. Τέλος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τονίζει ότι η Τουρκία θα πρέπει να ανταποκριθεί στην έκκληση της διεθνούς κοινότητας να συμμορφωθεί με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να σεβαστεί την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την επίτευξη βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με τη συμφωνημένη βάση η οποία έχει υιοθετηθεί σε πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η επιστολή κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

    Στο 2% ανήλθε ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο του 2009, σε σύγκριση με 1,4% το Νοέμβριο του ιδίου χρόνου και 2,1% το Δεκέμβριο του 2008, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία. Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή το Δεκέμβριο του 2009 μειώθηκε κατά 0,35 μονάδες ή 0,31% και έφτασε στις 112,60 μονάδες, σε σύγκριση με 112,95 το Νοέμβριο 2009.

    Αυτό, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οφείλεται κυρίως σε μειώσεις στις τιμές ορισμένων φρέσκων λαχανικών, των πατατών και του πετρελαίου θέρμανσης. Αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές ορισμένων ειδών ένδυσης, της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης. Ο ρυθμός πληθωρισμού το Δεκέμβριο 2009 ανήλθε στο 2% σε σύγκριση με 1,4% το Νοέμβριο 2009 και 2,1% το Δεκέμβριο 2008, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Για την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2009, ο Δείκτης σημείωσε αύξηση 0,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 που είναι ο χαμηλότερος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού από το 1965.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 5 January 2010 - 12:29:11 UTC