Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΜΠΡΑΟΥΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • [03] ΡΩΣΟΣ ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΡΚΕΛ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τη θέση ότι τυχόν εγκατάλειψη των διαπραγματεύσεων, έστω και αν οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι απαράδεκτες, «θα ήταν το καλύτερο δώρο, προς την Τουρκία και νερό στο μύλο της προπαγάνδας της» διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως «η Τουρκία, παρά το θόρυβο για δήθεν δημιουργική πρωτοβουλία και δημιουργικές δήθεν προτάσεις, δεν κατόρθωσε να βρεθεί βήματα μπροστά» καθώς «η επικοινωνιακή εκστρατεία που εξαπέλυσε πέφτει στο κενό και δεν πείθει κανένα».

    Μιλώντας στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Εθνάρχη Μακάριο και τους ήρωες της Αντίστασης, στην Πάφο και αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε πως οι εκτιμήσεις παραγόντων της ε/κ πλευράς ότι η Τουρκία μπαίνει ξανά μπροστά «είναι λανθασμένες και δεν προσφέρουν την καλύτερη υπηρεσία», καθώς, όπως πρόσθεσε, «τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της Τουρκίας αντιμετωπίστηκαν από τη δική μας πλευρά άμεσα, τεκμηριωμένα και αποτελεσματικά».

    Αναφερόμενους στους πεσόντες αλλά και στους εν ζωή μαχητές της Αντίστασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως οι αντιστασιακοί, αψηφώντας την ίδια τους τη ζωή, υπερασπίστηκαν με ηρωισμό την αξιοπρέπεια του κυπριακού λαού και τον ίδιο τον αείμνηστο Εθνάρχη Μακάριο.

    «Υπερασπιστήκατε με αυτοθυσία τη δημοκρατική τάξη, την ακεραιότητα του νησιού μας και την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας που υπήρξε ο στόχος των ακροδεξιών πραξικοπηματιών της ΕΟΚΑ Β΄ και της προδοτικής χούντας των Αθηνών» είπε προς τους παρευρισκόμενους αντιστασιακούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Επεσήμανε στη συνέχεια πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, «έχουμε όλοι χρέος να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη, να υπερασπιστούμε την ιστορική αλήθεια, να αποκρούσουμε τις προσπάθειες παραχάραξης της και παράλληλα να ενισχύσουμε την ενότητα του λαού μας» η οποία, όπως υπογράμμισε, «αποτελεί την πιο στερεή βάση πάνω στην οποία στηρίζονται όλες οι προσπάθειες για την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού».

    Για το Μακάριο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι υπήρξε ένας χαρισματικός λαϊκός ηγέτης που με διαλεκτική σοφία μπορούσε να συνδυάζει αρμονικά το ρόλο του εκκλησιαστικού ηγέτη με το ρόλο του εκλεγμένου αρχηγού του κράτους.

    «Ο Μακάριος ήταν το σύμβολο των δημοκρατικών, πατριωτικών δυνάμεων στον αγώνα για υπεράσπιση της δημοκρατίας και ο αλύγιστος ηγέτης που δεν ενέδωσε στις πιέσεις και τις εντολές ξένων δυνάμεων που ήθελαν να μετατρέψουν την Κύπρο από χώρα αδέσμευτη σε αβύθιστο ορμητήριο εναντίον των φίλων λαών της περιοχής» ανέφερε.

    Σημείωσε παράλληλα πως όπως ο Μακάριος υπερασπίστηκε την Κύπρο και την αξιοπρέπεια της, «χρέος όλων μας είναι να υπερασπιζόμαστε σήμερα την ιστορική αλήθεια και να κρατούμε ζωντανή την ιστορική αλήθεια για τη δημοκρατική αντίσταση στην προδοσία και να μεταλαμπαδεύσουμε στις νεότερες γενιές τα ιδανικά τα οποία, οι μαχητές της αντίστασης, υπερασπιστήκαν ενάντια στην τρομοκρατία της ΕΟΚΑ Β, στο πραξικόπημα και στην εισβολή του Αττίλα».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε πως για 36 σχεδόν χρόνια ο κυπριακός λαός συνεχίζει να βιώνει τις τραγικές συνέπειες του δίδυμου εγκλήματος του 1974, επισημαίνοντας πως στον αγώνα του δικαίωση έχει ως βασικό όπλο τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    «Διεκδικούμε έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό για να επανενώσουμε την Κύπρο και το λαό μας, το έδαφος, τους θεσμούς, την κοινωνία και την οικονομία, για να εξευρεθεί μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική και για να μην αφεθεί στα χέρια των κατοχικών δυνάμεων ούτε σπιθαμή κυπριακής γης», τόνισε.

    Πρόσθεσε πως στη δύσκολη περίοδο που ακολούθησε την τουρκική εισβολή ο Μακάριος, συναισθανόμενους τους τεράστιους κινδύνους που απειλούσαν την Κύπρο, δεν δίστασε να αποδεχθεί τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και «με πολιτική ωριμότητα και ψηλό αίσθημα ευθύνης, τόλμη και ρεαλισμό, μακριά από επικίνδυνες ψευδαισθήσεις αποφάσισε να υπογράψει την πρώτη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου με τον τότε ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι πριν από το 1974 δεν υπήρχαν συνθήκες για λύση ομοσπονδίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι η προδοσία της χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ και η βάρβαρη εισβολή του Αττίλα που ακολούθησε άλλαξαν εντελώς τα δεδομένα, «επιβάλλοντας την ομοσπονδία όχι», όπως είπε, «ως επιλογή, αλλά ως λύση ανάγκης προκειμένου να επανενωθεί ο τόπος και να αποφευχθεί η διχοτόμηση».

    Επισημαίνοντας πως η Συμφωνία Μακαρίου Ντενκτάς, η οποία διευρύνθηκε αργότερα το 1979 με τη Συμφωνία Κυπριανού Ντενκτάς, έθεσε το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση πως «τυχόν εγκατάλειψη σήμερα των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου» θα οδηγήσει την ε/κ πλευρά σε νέες περιπέτειες με απρόβλεπτο τέλος, θα προσφέρει χρυσή ευκαιρία σε όσους καραδοκούν να μεθοδεύσουν αναβάθμιση και τελικά αναγνώριση του ψευδοκράτους, θα δώσει στην Τουρκία την ευκαιρία να θέσει επί τάπητος ανοικτά και απερίφραστα την αξίωση της για δυο κράτη στην Κύπρο, θα ανατρέψει τη μοναδικά αποδεκτή σήμερα κοινή βάση λύσης και από τις δυο κοινότητες και θα πλήξει ανεπανόρθωτα το αίσθημα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε τέλος ότι «η πραγματική τιμή προς τον Εθνάρχη Μακάριο και τους ήρωες της δημοκρατικής αντίστασης, η πραγματική τιμή προς τους ζώντες αντιστασιακούς θα είναι, με την εφαρμογή της σωστής πολιτικής και στηριγμένοι σε αρχές, να οδηγήσουμε στην απαλλαγή από την κατοχή και στην επανένωση της πατρίδας και του λαού μας». Εμείς έχουμε χρέος να οδηγήσουμε στη νέα ζωή, συνεχίζοντας τους δικούς τους αγώνες.

    «Η άρση της κατοχής, η επανένωση της Κύπρου στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα είναι ένα κράτος, με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα που θα σέβεται και θα εφαρμόζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, είναι ο αμετάθετος στόχος μας» κατέληξε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΜΠΡΑΟΥΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Γκόρντον Μπράουν.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι, υπό το φως της επιστολής που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε στον Βρετανό Πρωθυπουργό σχετικά με το περιεχόμενο των τουρκικών προτάσεων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τον κ. Μπράουν για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    Από την πλευρά του ο Βρετανός Πρωθυπουργός επέδειξε έντονο ενδιαφέρον για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με στόχο την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    [03] ΡΩΣΟΣ ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η θέση της Ρωσίας σχετικά με τη διευθέτηση του Κυπριακού δεν άλλαξε ποτέ και οι προσπάθειες διαιτησίας του παρελθόντος, όπως το σχέδιο Ανάν, έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με το Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος χαιρέτισε τις διακοινοτικές συνομιλίες κατά τη διάρκεια της απολογιστικής για το 2009 συνέντευξης Τύπου.

    «Σε ό,τι αφορά στη διευθέτηση του Κυπριακού, η θέση μας ποτέ δεν άλλαξε και βασίζεται στις ίδιες αρχές, οι οποίες εφαρμόζονται σε κάθε άλλη σύγκρουση και ειδικότερα ότι οι ίδιες οι πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν ειρηνικά, χωρίς οποιαδήποτε πίεση έξωθεν, χωρίς οποιαδήποτε τεχνητά ακραία χρονικά όρια και φυσικά χωρίς οποιαδήποτε διαιτησία», τόνισε ο κ. Λαβρόφ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ.

    «Προσπάθεια διαιτησίας είχε επιχειρηθεί στο πλαίσιο του λεγόμενου σχεδίου Ανάν και κατέρρευσε», είπε ο κ. Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι «αυτό επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι είναι αναγκαίο να επιστρέψουμε στις θεμελιώδεις αρχές, που έχουν καταγραφεί στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

    Υπ αυτό το πρίσμα «χαιρετίζουμε ενεργά τη διαπραγματευτική διαδικασία, που εξελίσσεται μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Ταλάτ», σημείωσε ο κ. Λαβρόφ, χαρακτηρίζοντας ειδικότερα «πολύ σωστή τακτική» το ότι προχωρούν «από το απλό στο δύσκολο», «διότι επιτρέπει στο βαθμό που επιλύονται σχετικά απλά ζητήματα να ενισχύεται η εμπιστοσύνη και κατά τον τρόπο αυτό να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την επίλυση πιο δύσκολων θεμάτων».

    [04] ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΡΚΕΛ

    Μια από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές εκθέσεις που έγιναν ποτέ για την Κύπρο θα πραγματοποιηθεί φέτος στην πόλη Hildesheim στην Κάτω Σαξωνία της Γερμανίας και θα τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ.

    Επίσημη ανακοίνωση, επικαλείται σχετική ανακοίνωση του Μουσείου Roemer- und Pelizaeus-Museum του Hildesheim, η οποία αναφέρει ότι η έκθεση, υπό το γενικό τίτλο «Κύπρος Το νησί της Αφροδίτης», πανευρωπαϊκά μοναδική στο είδος της και σε μέγεθος, θα εγκαινιαστεί στις 12 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου 2010.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι η Κυβέρνηση της Γερμανίας χρηματοδοτεί με ένα μεγάλο ποσό την έκθεση. «Με αυτό δε τον τρόπο αναγνωρίζεται και εκτιμάται ο ιδιαίτερος ρόλος της Κύπρου ως κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού», προστίθεται στην ανακοίνωση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 22 January 2010 - 20:29:11 UTC