Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΓ ΟΗΕ
  • [02] ΓΓ ΟΗΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΕΠΙΤΟΚΙΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΓ ΟΗΕ

    Ούτε ενδιάμεση συμφωνία, ούτε επιδιαιτησία θα υπάρξει κατά την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν στην Κύπρο, διαβεβαίωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος καλωσόρισε την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την επίσκεψή του για να εκφράσει ξανά τη θέληση και τη βούληση που έχει να συνεχίσει την εργασία για να φτάσει σε λύση στο Κυπριακό.

    «Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο», ανέφερε.

    Ερωτηθείς κατά πόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ θα μπει στη διαδικασία να μιλήσει επιμέρους για το κεφάλαιο της διακυβέρνησης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι είναι καλό να περιμένουμε.

    «Ο ΓΓ θα έρθει στην Κύπρο στο πλαίσιο το οποίο ο ίδιος ανακοίνωσε, δηλαδή θα έρθει να ενημερωθεί, ασφαλώς, να εκφράσει την υποστήριξή του προς τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς επίλυση στο Κυπριακό και τίποτα περισσότερο. Ούτε ενδιάμεσες συμφωνίες για τις οποίες ορισμένοι είχαν μιλήσει, ούτε επιδιαιτησίες για τις οποίες ενδεχομένως κάποιοι να έχουν ανησυχίες. Αυτά είναι ξεκάθαρα πράγματα», ανέφερε.

    Ερωτηθείς κατά πόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ υπάρχει περίπτωση να ανακοινώσει οποιαδήποτε συμφωνία τη Δευτέρα σε σχέση με το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι δεν έγινε λόγος για «συμφωνία» και ζήτησε να διαχωρίζεται το θέμα της συμφωνίας από το θέμα των συγκλίσεων και των βημάτων.

    Ανέφερε ότι στη συζήτηση του Κυπριακού λαμβάνεται μία- μία πτυχή, συζητείται, εκεί που υπάρχουν συγκλίσεις καταγράφονται και αφήνονται στο πλευρό και καταγράφονται και οι αποκλίσεις ώστε να υπάρχει μια συνολική εικόνα για «το πού βρισκόμαστε».

    Διευκρίνισε ότι η σύγκλιση δεν σημαίνει συμφωνία έτσι ώστε «να μην πανικοβάλλουμε την κοινωνία και να πανικοβαλλόμαστε ότι έχουν μια ενδιάμεση συμφωνία, η οποία να ανατρέψει τη βασική αρχή πάνω στην οποία διαπραγματευόμαστε».

    Πρόσθεσε ότι είναι ξεκάθαρη η αρχή ότι τίποτα δεν είναι συμφωνημένο αν δεν υπάρξει μια συνολική συμφωνία.

    Κληθείς να σχολιάσει ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ χαρακτήρισε «άκρως σημαντική» την επίσκεψη του ΓΓ στην Κύπρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι είναι σημαντικό γεγονός το να έρχεται ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο την στιγμή που οι διαπραγματεύσεις και οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού γίνονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ και ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η επιφυλακτική στάση.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει σύνδεση της καθόδου του ΓΓ του ΟΗΕ και της προόδου που επιτεύχθηκε, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η επίσκεψη του ΓΓ ανακοινώθηκε πριν ανακοινωθεί ότι υπάρχει πρόοδος.

    Ανέφερε ότι κάποιοι είχαν εγείρει ερωτηματικά κατά πόσο η επίσκεψη του ΓΓ θα συνδεθεί με κάποιες εξαγγελίες και γεγονότα που θα ανατρέπουν είτε το ρόλο του σε σχέση με το Κυπριακό μέσα στο πλαίσιο παροχής καλών υπηρεσιών και με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, είτε με εξαγγελία μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, η οποία θα ανατρέπει και τη βασική αρχή πάνω στην οποία γίνονται οι διαπραγματεύσεις.

    Πρόσθεσε ότι και από την ίδια την εξαγγελία της επίσκεψης του ΓΓ με το πλαίσιο που καθορίζει είναι σαφές ότι και ο ίδιος ο ΓΓ κινείται μέσα στα πλαίσια που καθορίζουν τα ψηφίσματα.

    Ανέφερε ότι η περαιτέρω συζήτηση του θέματος, αφήνοντας διάφορα υπονοούμενα που αιωρούνται στο αέρα, δεν είναι κάτι καλό, αφού ο ΓΓ είναι ευπρόσδεκτος στην Κύπρο και είναι επιθυμητό το συνεχές του ενδιαφέρον.

    Ερωτηθείς κατά πόσο έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση του κεφαλαίου της Διακυβέρνησης ή θα συζητηθεί ξανά, ο κ. Στεφάνου είπε ότι τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

    «Η διαδικασία βρίσκεται στα χέρια των δύο διαπραγματευτών, οι οποίοι ανάλογα με τις εξελίξεις, ανάλογα με το που είμαστε αποφασίζουν οι ίδιοι για το πώς συνεχίζουν ή δεν συνεχίζουν. Αυτό και ανάλογα ανακοινώνεται κάθε φορά», είπε.

    Σε ερώτηση κατά πόσο θα συνεχιστούν οι συνομιλίες, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι όλα είναι ανοικτά και ότι τη Δευτέρα θα μπορούν να λεχθούν περισσότερα.

    Σε ερώτηση κατά πόσο μπορεί να υπάρξει ολοκλήρωση το κεφαλαίου της Διακυβέρνησης τη Δευτέρα, ο κ. Στεφάνου επανέλαβε ότι με τον ΓΓ δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση και ότι δεν κάνει διαμεσολάβηση. Ο ΓΓ, είπε, δεν διαδραματίζει ρόλο διαπραγματευτή αλλά θα έρθει να ενημερωθεί και να δει από πρώτο χέρι την πορεία των διαπραγματεύσεων, θα εξαγγείλει την υποστήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλονται και ότι η παρουσία του εδώ δείχνει ότι είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του ΟΗΕ το Κυπριακό, όπως θέλει και η πλευρά μας.

    «Και είναι αυτό που βρίσκεται πολύ ψηλά και στην πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το Κυπριακό να είναι ψηλά στην ατζέντα του ΟΗΕ, του διεθνούς παράγοντα γιατί εμείς θέλουμε τη δραστηριοποίηση και την ενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα είτε είναι ΟΗΕ, είτε ΕΕ, είτε άλλοι διεθνείς οργανισμοί που ενεργοποιούνται, με στόχο να βοηθήσουν στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, πάντοτε ασφαλώς στην ορθή βάση και προς την ορθή κατεύθυνση», είπε.

    Πρόσθεσε ότι αυτό φρόντισε η Κυβέρνηση να το ξεκαθαρίσει πριν ακόμα ξεκινήσει τις προσπάθειες για να επαναρχίσει ο διακοινοτικός διάλογος, ότι δηλαδή το περιεχόμενο της λύσης διαμορφώνεται από τους Κυπρίους και ότι ο διεθνής παράγοντας ο ΟΗΕ και η ΕΕ χρειάζεται να κινούνται προς την κατεύθυνση της Τουρκίας ώστε να αλλάξει στάση στο Κυπριακό και να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση.

    [02] ΓΓ ΟΗΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν φθάνει στην Κύπρο το βράδυ της Κυριακής και τη Δευτέρα θα έχει τόσο χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, όσο και μια κοινή συνάντηση το απόγευμα.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο κ. Μπαν θα προβεί σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας αλλά δεν θα δεχθεί ερωτήσεις.

    Τη Δευτέρα το πρωί θα συναντηθεί αρχικά με το προσωπικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και θα επισκεφθεί την Πράσινη Γραμμή. Ακολούθως θα έχει χωριστή συνάντηση πρώτα με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και μετά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Στις 1430 της ίδιας ημέρας ο επικεφαλής του ΟΗΕ θα έχει κοινή συνάντηση με τους δύο ηγέτες στην οικία του Ειδικού του Αντιπροσώπου στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    Στις 1615 θα δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τους δύο ηγέτες.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Πρόοδος υπάρχει, και η πρόοδος στηρίζεται σε συγκλήσεις που έχουν επιτευχθεί σε μερικά από τα ζητήματα τα οποία βρίσκονται υπό συζήτηση, ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου το Σάββατο και ερωτηθείς σχετικά με την πρόοδο που ανακοινώθηκε μετά τις εντατικές διαπραγματεύσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. «Επειδή νιώθω να εξελίσσεται και μια συζήτηση αν είναι σημαντική ή μη σημαντική, νομίζω ότι όταν θα ενημερωθούν πλήρως τα κόμματα, διότι σύντομα θα γίνει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους ηγέτες των κομμάτων για μια πρώτη ενημέρωση, ο καθένας ας κάνει τη δική του ερμηνεία και ας δώσει το μέγεθος των βημάτων και της προόδου που έχει γίνει», ανέφερε. Υπενθύμισε ότι όσες φορές είχε ρωτηθεί από δημοσιογράφους αν υπήρξε ή όχι πρόοδος και αν γίνονται βήματα στις εντατικές διαπραγματεύσεις, η απάντηση της Κυβέρνησης ήταν «αυτό θα κριθεί εκ του αποτελέσματος στο τέλος της συζήτησης».

    Πρόσθεσε ότι χθες υπήρξε ένα τέλος της συζήτησης στα τριήμερα και τετραήμερα και υπήρξε ένα αποτέλεσμα, το οποίο να μπορεί να κριθεί μέσα από αυτά που έχουν επιτευχθεί. Ο κ. Στεφάνου απάντησε στα όσα λέγονται περί «μυστικής προόδου» στις διαπραγματεύσεις και είπε ότι ο Πρόεδρος θα ενημερώσει, όπως κάνει κάθε φορά, το Εθνικό Συμβούλιο. Σημείωσε ότι χθες ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε μια πρώτη ενημέρωση στα τέσσερα από τα έξι κόμματα και σήμερα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος και την ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων. Ανέφερε ότι από το τηλέφωνο δεν μπορεί να γίνει μεγάλη ενημέρωση και ότι λόγω της προέκτασης των εντατικών διαπραγματεύσεων και της επίσκεψης του ΓΓ του ΟΗΕ έχει αναπόφευκτα μετακινηθεί η Συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου κατά το μάλλον ήττον την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ερωτηθείς αν θα δοθεί έγγραφο στα κόμματα για την αλλαγή των θέσεων και τις συγκλίσεις, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο αλλά το πώς αυτό θα γίνει εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος έχει δώσει όλα τα έγγραφα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Ερωτηθείς κατά πόσο επιβεβαιώνονται πληροφορίες, που δημοσιεύονται στον Τύπο για τα σημεία στα οποία υπήρξαν συγκλίσεις, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει οτιδήποτε και ότι κατά την πάγια τακτική που ακολουθείται ενημερώνεται η πολιτική ηγεσία του τόπου. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν είναι η Κυβέρνηση που διαρρέει οτιδήποτε ή θέλει να κάνει δημόσια διαπραγμάτευση ή συζήτηση. Είπε, επίσης, ότι αν υπάρχει κάτι το οποίο μπορεί να λεχθεί θα λεχθεί. Ερωτηθείς κατά πόσο έχει δεσμευτεί η τ/κ πλευρά έτσι ώστε αυτές οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί να παραμείνουν, σε περίπτωση που με το εκλογικό αποτέλεσμα τον Απρίλη ο κ. Ταλάτ δεν είναι πια ο συνομιλητής του Προέδρου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι οι συγκλίσεις καταγράφονται και μένουν εκεί. «Τώρα, αν η κάθε πλευρά φανεί αναξιόπιστη στην πορεία, αυτό είναι θέμα της κάθε πλευράς, όπως και θέμα του διεθνούς παράγοντα να αξιολογήσει τη στάση και την αξιοπιστία της κάθε πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΕΠΙΤΟΚΙΑ

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός των επομένων εβδομάδων ή και μηνών θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων από τα Συνεργατικά Ιδρύματα και πως, ταυτόχρονα, και με την ίδια ταχύτητα, θα κινηθούν και οι Εμπορικές Τράπεζες. Σε δηλώσεις στη Λάρνακα στο περιθώριο συνεδρίου που διοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Κόμμα και το Κυπριακό Ιδρυμα Μελετών & Ερευνών, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι «είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ρωσικές εταιρείες διεθνούς εμβέλειας» χρησιμοποιούν την Κύπρο για τις επιχειρήσεις τους και πρόσθεσε πως σύντομα θα δούμε «ευρωπαϊκές και αμερικανικές να αρχίσουν να χρησιμοποιούν την Κύπρο ως βάση για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες».

    Πρόσθεσε πως «αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία της Κύπρου, την οποία πρέπει συνεχώς να αναβαθμίζουμε, να προστατεύουμε και να ενθαρρύνουμε». Ερωτηθείς για το θέμα της μείωσης των επιτοκίων από τις εμπορικές τράπεζες, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι έχει ήδη συναντηθεί με το «Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και συζητήσαμε διάφορα θέματα και για τη λειτουργία των Συνεργατικών Ιδρυμάτων, αλλά και το γνωστό θέμα των επιτοκίων. Είναι κοινή διαπίστωση όλων ότι τα επιτόκια παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί τον τελευταίο χρόνο, υπάρχει μεγάλο περιθώριο περισσότερης μείωσης όλων των επιτοκίων όλων των ειδών δανείων», είπε.

    Εμείς, συνέχισε «θα κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια σαν Συνεργατικά, ήδη δόθηκαν οδηγίες και ελπίζουμε ότι τις επόμενες λίγες εβδομάδες ή μήνες θα υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα, τα οποία όλοι θα προσέξουν. Ελπίζω και αναμένω ότι και οι τράπεζες θα κινηθούν με την ίδια ταχύτητα και ταυτόχρονα», σημείωσε. Ερωτηθείς για το θέμα της τιμής του υγραερίου, ο Υπουργός απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή γίνεται έρευνα, το αποτέλεσμα της οποίας θα έχουμε τη Δευτέρα το απόγευμα. Παρακολουθούμε τις διεθνείς τιμές, πόσα έχουν αγοράσει οι εταιρείες, τα τιμολόγια και όλα τα άλλα απαραίτητα στοιχεία, ούτως ώστε εμείς με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να πούμε τις θέσεις μας».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 30 January 2010 - 14:29:12 UTC