Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-02-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΟΝΤΕΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΜΠΡΑΪΑΝΤ ΜΠΑΓΙΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΦΟΝΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗ - ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΟΝΤΕΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Για να πετύχει η προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για λύση του Κυπριακού θα πρέπει η Τουρκία να αποφασίσει ότι θέλει λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.

    Σε χαιρετισμό του την Τρίτη στην εκδήλωση μνήμης του κατεχόμενου χωριού Κοντέα στην εκκλησία Αγίου Χαράλαμπους στο συνοικισμό αυτοστέγασης Γερίου, τον οποίο διάβασε ο βουλευτής Γιώργος Βαρνάβας, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «μέχρι τώρα δεν έχουμε καμιά τέτοια ένδειξη», καθώς απεναντίας, η Τουρκία «επιμένει σε λύση συνομοσπονδίας».

    Οπως ανέφερε, «χωρίς τη βούληση της Αγκυρας για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, τα Ηνωμένα Εθνη θα αποτύχουν και στην παρούσα προσπάθειά τους» και «θα φορτωθούν ακόμα μια αποτυχία».

    Κάλεσε ως εκ τούτου τα Ηνωμένα Εθνη να μεριμνήσουν έτσι ώστε «να μην προσθέσουν ακόμα μια αποτυχία στο ενεργητικό τους» και να «στρέψουν τις προσπάθειές τους προς την Αγκυρα και να αντιμετωπίσουν με περισσότερη αποφασιστικότητα και αυστηρότητα την αδιαλλαξία της και τα διαιρετικά της σχέδια».

    Σε ό,τι αφορά τις θέσεις της ε/κ πλευρά ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε πως η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για ένα έντιμο και δίκαιο συμβιβασμό, όμως, δεν αποδέχεται «νόθες λύσεις και ένα κλείσιμο του Κυπριακού που δεν θα αποδίδει δικαιοσύνη, δεν θα τερματίζει την κατοχή, δεν θα αποκαθιστά την ενότητα του κράτους, του λαού και των θεσμών και δεν θα τερματίζει τον εποικισμό».

    [02] ΜΠΡΑΪΑΝΤ ΜΠΑΓΙΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οσο υπάρχουν τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να αισθάνονται πραγματικά ασφαλείς , δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών , αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Κρις Μπράιαντ, τονίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση είναι σε βάρος και των δυο κοινοτήτων.

    Ο κ. Μπράιαντ μιλούσε σε Τούρκους και Τουρκοκυπρίους δημοσιογράφους στη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε ο ίδιος , στο Foreign Office για εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας προς τιμή του, Εγκεμέν Μπαγίς, διαπραγματευτή με την Ευρωπαϊκή Eνωση.

    Ο Τούρκος επίσημος που πραγματοποιούσε μονοήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο, παρευρέθη και μίλησε σε σεμινάριο για την Τουρκία που έγινε το πρωί. Η δεξίωση παρατέθηκε ύστερα από συνάντηση του κ. Μπράιαντ με τον Τούρκο ομόλογο του.

    «Αισθάνομαι πολύ έντονα για την Κύπρο» είπε ο κ Μπράιαντ, απευθυνόμενος στους Τούρκους και Τουρκοκυπρίους δημοσιογράφους και αναφέρθηκε στον ορισμό της τραγωδίας από τον Αριστοτέλη.

    «Είναι πράγματι θλιβερή η κατάσταση στην Κύπρο με εκείνους που ζουν στο βορρά χωρίς οποιεσδήποτε οικονομικές ευκαιρίες και για εκείνους στο νότο που έχουν αποξενωθεί από τις περιουσίες τους στο βορρά όπως και για εκείνους του βορρά που έχουν αποξενωθεί από τις περιουσίες τους στο νότο. Είναι και ο φόβος διότι πολύς κόσμος δεν αισθάνεται πραγματική ασφάλεια όταν υπάρχουν στρατεύματα. Το τι χρειάζεται να γίνει είναι να φθάσουμε στην κάθαρση που θα επέλθει με την επανένωση της Κύπρου. Αυτό που συμφωνούμε είναι η επανένωση να γίνει στη βάση της δικοινοτικής , διζωνικής Ομοσπονδίας», κατέληξε ο κ. Μπράιαντ.

    [03] ΦΟΝΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗ - ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟ

    Σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου, παρέπεμψε την Τρίτη το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας τους Ανδρέα Γρηγορίου, Αναστάσιο Κρασοπούλη και Ελλη Κρασοπούλη Σκορδέλη, σε σχέση με την υπόθεση δολοφονίας του Διευθύνοντος Συμβούλου του Συγκροτήματος ``ΔΙΑΣ`` Αντη Χατζηκωστή, το βράδυ της 11ης Ιανουαρίου 2010.

    Οι κατηγορούμενοι θα παρακαθίσουν σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου στις 22 Φεβρουαρίου του 2010. Η δίκη θα ξεκινήσει στις οκτώ το πρωί.

    Οι δικηγόροι υπεράσπισης και των τριών κατηγορουμένων αιτήθηκαν όπως οι κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης. Ο δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Χαράλαμπος Χαραλάμπους, αφού άκουσε τις αγορεύσεις της κατηγορούσας αρχής και των δικηγόρων υπεράσπισης, επιφυλάχθηκε όπως απαντήσει στο αίτημα τους την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου στις 09:30.

    Οπως υποστήριξε ο Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Σάββας Μάτσας, ως η κατηγορούσα αρχή, εάν και εφόσον το Δικαστήριο κρίνει ένοχους τους κατηγορουμένους, η ποινή που θα τους επιβληθεί δεν είναι άλλη από την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, σημειώνοντας πως όσο πιο σοβαρές είναι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, τόσο πιο μεγάλος θα είναι ο κίνδυνος οι κατηγορούμενοι να προσπαθήσουν να αποφύγουν τη δίκη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 9 February 2010 - 20:29:12 UTC