Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΓ ΟΗΕ - ΣΥΝΟΜΙΛΙEΣ

  • [01] ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΓ ΟΗΕ - ΣΥΝΟΜΙΛΙEΣ

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διατηρούν μια θετική στάση απέναντι στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, εκφράζοντας, παράλληλα, την ελπίδα των Ηνωμένων Εθνών για επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών.

    Ο κ. Ντάουμερ μιλούσε μετά το τέλος της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που πραγματοποιήθηκε στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων είχαν κατά ένα μεγάλο μέρος της συνάντησης τους κατ ιδίαν, ενώ υπήρξε, όπως είπε, ουσιαστική συζήτηση επί του κεφαλαίου της οικονομίας και των διαφόρων πτυχών του.

    Ανέφερε ότι οι αντιπρόσωποι των δύο ηγετών, κατά πάσα πιθανότητα θα συναντηθούν ξανά προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, πιθανόν την ερχόμενη Πέμπτη, όπως είπε.

    Ο κ. Ντάουνερ είπε, επίσης, ότι η επόμενη συνάντηση των ηγετών, όπως είναι ήδη γνωστό, θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου, κατά την οποία, πρόσθεσε, θα συνεχίσουν τη συζήτηση τους πάνω στο θέμα της οικονομίας, ενώ θα συζητήσουν, επίσης, και θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ερωτηθείς κατά πόσον υπήρξε κάποιος λόγος που η σημερινή συνάντηση ολοκληρώθηκε πιο νωρίς από ότι αναμενόταν, ο κ. Ντάουνερ απάντησε αρνητικά.

    Σε ερώτηση κατά πόσο θα ολοκληρωθεί το κεφάλαιο της οικονομίας κατά την επόμενη συνάντηση, είπε ότι οι ηγέτες θα προβούν σε ένα απολογισμό του έργου που επιτεύχθηκε στο συγκεκριμένο κεφάλαιο, σημειώνοντας ότι στο θέμα της οικονομίας υπάρχουν αρκετά τεχνικά θέματα.

    Ερωτηθείς κατά πόσο σημειώθηκε πρόοδος στο κεφάλαιο της οικονομίας, ο κ. Ντάουνερ αναφέρθηκε στη διαδικασία των συνομιλιών και είπε ότι τίποτε δεν συμφωνείται εάν δεν συμφωνηθούν όλα.

    Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ανέφερε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν σε συνέντευξη του σε Ελληνοκύπριους και Τ/κ δημοσιογράφους, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι είναι η πρώτη φορά που Πρωθυπουργός της Τουρκίας υπήρξε τόσο συγκεκριμένος και τόσο ξεκάθαρος αναφορικά με την υποστήριξη της Τουρκίας για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα και μια διεθνή προσωπικότητα.

    Πρόκειται, είπε, για μια πολύ σημαντική δήλωση.

    Είπε, επίσης, ότι τα Ηνωμένα Εθνη επιθυμούν να δουν μια σταδιακή βελτίωση όσον αφορά στο κλίμα μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών και επισήμανε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης διατηρούν μια καλή και μακρά προσωπική σχέση η οποία είναι, όπως την χαρακτήρισε, βοηθητική.

    Ανέφερε ότι κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα είχε συνάντηση με τον Ελληνα Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για την καλή θέληση της Ελλάδας όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις.

    Εξέφρασε επίσης την ελπίδα οι συνομιλίες αυτές να πετύχουν.

    Επιπρόσθετα, είπε, ότι είναι πολύ σημαντικό το ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μια πολύ θετική στάση έναντι των διαπραγματεύσεων και στηρίζουν τη διαδικασία κάτι που είναι, πρόσθεσε, βοηθητικό για τη διαδικασία των συνομιλιών.

    Είπε, επίσης, ότι είναι εξίσου σημαντικό όταν λέγονται θετικά και ενθαρρυντικά πράγματα για τις διαπραγματεύσεις από ανθρώπους όπως είναι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ηγέτες διαφόρων χωρών.

    Αυτά τα πράγματα, συνέχισε, καταδεικνύουν την ισχυρή στήριξη που παρέχεται από όλο τον κόσμο για την επιτυχή κατάληξη αυτών των διαπραγματεύσεων.

    Ερωτηθείς κατά πόσο είναι περισσότερο ή λιγότερο αισιόδοξος από την ημέρα έναρξης των διαπραγματεύσεων, είπε ότι η θέση του δεν έχει αλλάξει.

    Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχουν σκέψεις για προετοιμασία μιας κοινής δήλωσης περί επικείμενης συμφωνίας πριν από τη διεξαγωγή των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα , είπε ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανόν χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται για κάτι τέτοιο.

    Οπως είπε, οι ηγέτες έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν γνώμη ή να διατυπώνουν νέες ιδέες.

    Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε, ανέφερε.

    Είπε, τέλος, ότι η τελευταία συνάντηση ων δύο ηγετών πριν από τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαρτίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 4 March 2010 - 20:29:11 UTC